19 март 2019 36

Як приготувати сьомгу у вершковому соусі

Сьомга, або атлантичний лосось, вважається одним з найбільш цінних видів промислової риби, активна видобуток якої заради ікри та м'яса ведеться досить давно. В останні роки з-за скорочення популяції в місцях природного проживання на прилавки магазинів потрапляє риба, вирощена в умовах штучного розведення.

Беручись за приготування сьомги, потрібно мати хоча б невеликий досвід у кулінарії, так як її дуже легко зіпсувати. Але якщо ви – майстер своєї справи, то вийде по-справжньому шикарне ресторанну страву, від якого всі отримають величезне задоволення.

Сама по собі риба суховата, тому в доповнення до неї потрібно готувати соус: вершковий, часниковий, сметанний або томатний. Сьомгу можна підсмажити на сковороді цілим стейком – це найлегший варіант, запекти в духовці з овочами або додати в італійську пасту з іншими морепродуктами.

Крім відмінних смакових якостей, атлантичний лосось є джерелом корисних речовин, що омолоджують організм. Для приготування будь-якої страви з нього можна використовувати як цілу рибину, так і шматочок – філе або стейк. Все залежить від необхідної кількості порцій.

Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
стейки сьомги - 4 шт.
вершки - 200 мл
сіль, трави - за смаком
масло - 20 мл
вода - 110 мл
лимон - 1 шт.
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 89 Ккал

Будь-яку морську рибу перед приготуванням рекомендується замаринувати, тоді вона вийде ніжною, соковитою і буде танути в роті.

Свіжі стейки сьомги миємо, обсушуємо серветкою і перевіряємо на відсутність кісток. Якщо є необхідність – видаляємо їх пінцетом.

Натираємо рибу щедро сіллю, підготовленими травами і спеціями на ваш розсуд. Розрізаємо лимон навпіл, шаткуємо часточками і викладаємо їх на сьомгу. Залишаємо промаринуватися на п'ятнадцять хвилин.

У сотейник наливаємо олію, добре прогріваємо і даємо стейкам підсмажитися за дві хвилини з кожної сторони, не довше, інакше риба пересушити.

Включаємо електродуховку на 200 °С. В маленькій піалі змішуємо вершки з водою. Рибу кладемо в скляний жаровню, заливаємо зверху вершковою рідиною і відправляємо запікатися на десять хвилин.

Готову страву можна посипати тертим сиром або зеленню.

Сьомга в сирно-вершковому соусі в духовці

Практично будь-який соус підходить до червоного м'яса лосося, але особливою ніжністю і соковитістю воно буде виділятися в поєднанні з вершково-сирним. На приготування піде не більше півгодини, тому краще зробити це блюдо відразу перед приходом гостей, щоб не остигало.

Склад:

  • риба – 500 г;
  • сир – 150 г;
  • вершки – 210 мл;
  • олія – 4 ст. л.;
  • часник – 2 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • сіль, спеції;
  • лимон – 0.5 шт.

Приготування: 30 хвилин.

Калорії: 110 Ккал/100 р.

Купіть декілька стейків сьомги. Краще це робити у спеціалізованих перевірених магазинах, щоб була впевненість у якості продукту. Помиті шматочки риби натріть спеціями, сіллю і збризніть свіжовичавленим лимонним соком. Залиште на п'ятнадцять хвилин.

Почистіть цибулю і зубчики часнику, налийте масло в сковороду, прогрійте. Закиньте часник і підсмажте дві хвилини, поки він не змінить свій колір. Стежте, щоб не почав горіти. Слідом покладіть пассироваться нарізану півкільцями білий цибулю.

Коли він стане прозорим, влийте вершки, перемішайте і протушкувати шість хвилин. В кінці додайте тертий сир і варіть соус до повного розщеплення продукту, щоб вийшла гомогенна маса.

Рибу викладіть на деко, залийте отриманим вершково-сирним соусом і запікайте п'ятнадцять хвилин в заздалегідь розігрітій духовці.

Рецепт приготування стейків у вершковому соусі з овочами

Одне з популярних страв у компанії – сьомга, запечена з овочами на мангалі. Але що робити, якщо на вулиці зима, а смачної страви хочеться? Відмінною альтернативою будуть ті ж інгредієнти, приготовані в електродуховці.

Склад:

  • риба – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • картопля – 5 шт.;
  • помідори – 2 шт.;
  • лимон – 1 шт.;
  • цибуля – 2 шт.;
  • сіль, приправи;
  • вершки – 300 мл

Приготування: 50 хвилин.

Калорії: 123 Ккал/100 р.

Цілу свіжу тушку риби очищаємо гострим ножем від луски. Нарізаємо на шматки потрібних розмірів, витягаємо дрібні кістки спеціальними щипцями. Посипаємо приправами для лосося, підсолюємо, видавлюємо сік лимона і складаємо в миску. Поверхня затягуємо харчовою плівкою.

Картоплю з цибулею і морквою чистимо і нарізаємо на великі скибочки. Помідори миємо й розрізаємо на чотири частини. Відрізаємо великий шматок фольги, змащуємо маслом і починаємо викладати шарами підготовлені продукти: картоплю, промаринованную рибу, моркву, цибулю, і на завершення помідори.

Заливаємо вершками і закріплюємо щільно краю імпровізованої човни, акуратно встановлюємо її на деко і запікаємо тридцять хвилин.

Перець з фаршированими овочами — прекрасне блюдо, яке можна подавати в пост. Але, щоб страва не було прісним потрібно додавати цікавий соус.

Читайте як приготувати пишні оладки на сироватці.

Нагрянули гості? Пропонуємо вам рецепт шикарного бісквіта, який з легкістю готується за 5 хвилин в мікрохвильовці.

Філе сьомги з грибами в мультиварці

М'ясо атлантичного лосося чудово поєднується з будь-якими грибами, а якщо протушкувати їх разом у вершковому соусі, та ще й в мультиварці, вийде дуже ніжне, соковите і смачне блюдо.

Склад:

  • риба – 200 г;
  • гриби – 150 г;
  • цибуля - 1 шт.;
  • вершки – 100 мл;
  • молоко – 150 мл;
  • сіль, кріп;
  • масло – 2 ст. л.;
  • лимон – 0.5 шт.

Приготування: 25 хвилин.

Калорії: 153 Ккал/100 р.

Якщо ви купили готові стейки з червоної риби, посоліть їх, натріть сіллю і полийте соком лимона, обмотайте харчовою плівкою і залиште на десять хвилин. Якщо у вас ціла рибина, відріжте бажану порцію. Акуратно підчепивши з краю, зніміть шкірку, видаліть всі кістки. Потім виконайте все те, що вказано вище.

У чашу приладу налийте оливкова олія, увімкніть агрегат на режим смаження. Почистіть цибулю, наріжте товстими кільцями. Гриби помийте і наріжте слайсами або кубиками. Надішліть підготовлені продукти підсмажитися до напівготовності. Викладіть на тарілку.

На дно мультиварки завантажте сьомгу, зверху – половину грибів з цибулею, залийте молоком, потім – залишилися гриби і завершіть всі жирними вершками. Герметично закрийте кришку приладу, переключення в режим гасіння і залиште на п'ятнадцять хвилин.

Сьомга в вершково-часниковому соусі з макаронами

Це блюдо відноситься до італійської кухні, яка славиться великою кількістю різних макаронних виробів і морепродуктів. Але готують його не тільки в Італії. На прилавках наших магазинів також знайдуться всі компоненти, щоб приготувати цей шедевр на домашній кухні.

Склад:

  • ріжки – 450 г;
  • вершки – 200 мл;
  • часник – 2 шт.;
  • вино – 30 мл;
  • сир – 2 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • олія – 50 мл;
  • сіль, спеції.

Приготування: 40 хвилин.

Калорії: 231 Ккал/100 р.

У сковороду наливаємо частина оливкової олії, ще можна додати шматочок вершкового, але це необов'язково. Цибулю подрібнюємо кубиками і відправляємо пассироваться до коричневого кольору. В кінці підсолюємо і посипаємо чорним перцем.

Свіжі шматочки риби миємо й обсушуємо, видаляємо шкуру, кістки і нарізаємо на середніх розмірів кубики. Кладемо в сковороду до цибулі і ретельно перемішуємо. Коли риба злегка підсмажиться, вливаємо біле вино і тушкуємо десять хвилин.

В підігріті вершки додаємо тертий плавлений сир і швидко все перемішуємо, щоб маса вийшла в'язкою, як домашня сметана. Якщо упустити момент, вершки охолонуть і сир не розплавиться, залишившись цільними шматками. Отриманий соус вливаємо в сковороду до сьомзі і цибулі, перемішуємо, накриваємо кришкою і тушкуємо п'ять хвилин.

Макарони закидаємо в закипілу підсолену воду і варимо до напівготовності, відштовхуючись по часу від інструкції на упаковці. Зціджуємо на друшляк, промиваємо водою і викладаємо до підготовлюваних в сковороді продуктів. Вимішуємо і тримаємо на плиті не більше трьох хвилин. Розкладаємо по тарілках і посипаємо зверху тертим сиром.

Як приготувати пасту з морепродуктами

Для приготування цієї страви знадобиться справжня італійська паста, яку можна купити в гастрономі. Якісні морепродукти також є запорукою успішного результату.

Склад:

  • креветки – 200 г;
  • паста – 300 г;
  • риба – 300 г;
  • вершки – 250 г;
  • масло – 50 г;
  • сіль, прованські трави;
  • сир – 200 г;
  • вино – 30 мл;
  • часник – 2 шт.

Приготування: 55 хвилин.

Калорії: 259 Ккал/100 р.

У сотейнику розтоплюємо вершкове масло, закидаємо почищені зубчики часнику і, коли вони почнуть темніти, виймаємо і викидаємо. Слідом додаємо нарізаний на скибочки сьомгу і підсмажуємо близько двох хвилин, постійно перевертаємо.

Дуже важливо при обробленні риби вийняти всі кісточки. Вони не повинні потрапляти у готовому блюді.

Вливаємо до сьомзі біле сухе вино, посипаємо прованськими травами, сіллю, тушкуємо пару хвилин і заливаємо охолодженими вершками.

Пасту відварюємо в підсоленій воді з декількома крапельками оливкової олії до стану «аль денте». Креветки звільняємо від панцира і закидаємо разом з макаронами в сотейник. Перемішуємо, посипаємо щільним шаром сиру, в ідеалі – пармезану, і готуємо страву ще три хвилини. В подачу можна включити салат зі свіжих овочів або кабачкову ікру.

Корисні поради

  1. Для приготування соусу краще брати вершки самої високої жирності, так сьомга у вершковому соусі вийде ще ніжніше і м'якше;
  2. Щоб отримати якомога більше соку з лимона, необхідно помістити його на дві секунди в окріп, розрізати навпіл, наколоти м'якоть виделкою і тільки після цих маніпуляцій приступати до видавлювання.
  3. Стежте за часом приготування і не перетримуйте сьомгу на плиті, інакше вона вийде сухою.
  4. Пасту дуже важливо не переварити, щоб після з'єднання з рибою і соусом вона не перетворилася на кашу.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: