22 май 2019 6 228

Як солити сьомгу: найкращі способи

Норвезький лосось або сьомга – смачна і корисна риба. Її м'ясо містить багато білка і корисні поліненасичені жири.

Вживання лосося сприяє поліпшенню роботи судин, активізації мозкової діяльності та збереження молодості. Незважаючи на високу калорійність – це дієтичний продукт.

Щоб зберегти всі корисні властивості, сьомгу треба або солити, чи коптити. При термічній обробці руйнується досить велика частина вітамінів.

Правила вибору червоної риби

Будь-яку рибу краще всього набувати живий. Це можна зробити на рибних фермах і в спеціалізованих магазинах. Тоді на вашому столі зовсім точно виявиться свіжий продукт.

Згідно з правилами, термін зберігання охолодженої риби — не більше двох тижнів. Щоб доставити її практично в будь-яку точку світу, цього часу цілком достатньо, без шкоди для свіжості.

Охолоджену сьомгу краще брати цілою тушкою. Чим більше риба, тим вона дорослішими, тим щільніше і смачніше буде її м'ясо. Колір м'яса — ніжно помаранчевий, іноді трохи блідіше, але, не яскравіше.

Поверхня тушки повинна бути покрита рівною блискучою сріблястою лускою. Без жовтизни і слизу.

Ямочка, отримана при натисканні, дуже швидко зникає. Відмітна особливість сьомги – вона практично не пахне.

Як і будь-яка інша риба, лосось починає псуватися з голови. Понюхайте зябра – запах тухлості говорить про те, що термін придатності закінчується.

Зверніть увагу на очі. Якщо риба свіжа, то очі будуть без тьмяною сірої плівки, чисті жовтуваті.

До купівлі замороженої сьомги варто поставитися не менш уважно. На поверхні риби не повинно бути жовтизни і вм'ятин, все це говорить про те, що була повторне заморожування і, можливо, риба зіпсована.

Часто в супермаркетах продають сьомгу вже оброблену на стейки. Швидше за все, таким чином збувають рибу з терміном придатності.

Це не означає, що вона погана чи непридатна до вживання. Просто треба приготувати куплені в супермаркеті стейки як можна швидше, або заморозити їх для тривалого зберігання.

Правильна розморожування і оброблення

Заморожену сьомгу важливо делікатно розморозити. Головне правило розморожування продуктів – не поспішати.

З морозильника, тушку перекладаємо в холодильник мінімум на добу. Чим більша риба, тим довше час розморожування.

Ні в якому разі не розморожуйте її у воді, тим гарячішою. Інакше вона вийде смаку, пухкої і водянистою.

Перед обробленням сьомгу треба акуратно випатрати і зняти луску. Можна тушку нарізати на стейки, частина засолити мокрим способом, частина посмажити на грилі, а що залишилися шматки заморозити. Це найбільш простий варіант.

Для засолювання сухим способом сьомгу филируют. Цей процес нескладний, хоча і вимагає деякої вправності.

Візьміть шорстку дошку і спеціальний ніж з плоским лезом для інфікування. Міцно тримаючи рибу за голову, правою рукою зробіть поздовжній розріз вздовж хребта.

Потім поступальними рухами від себе зніміть верхнє філе з хребця. Так само зрізається нижнє філе.

Видаліть ребра за допомогою пінцета або зріжте їх ножем. Ретельно промацайте вийшло філе і видаліть всі знайдені кісточки. Філе сьомги готове для подальших кулінарних дій.

Тепер розглянемо рецепти.

Як солити сьомгу шматочками сухим способом
Інгредієнти Кількість
Сьомга шматочками - 1-1,2 кг
Білий цукор - 20 г
Крупномолотая морська сіль - 40 г
Мелений білий перець - 5 г
Сушений кріп - 5 г або невеликий пучок свіжого
Час приготування: 240 хвилин Калорійність на 100 грам: 145 Ккал

Висока вартість – єдиний недолік лосося. Якщо немає можливості купити цілу рибу або відсутнє бажання возитися з обробленням та филированием тушки, то сьомга шматочками — прекрасний варіант.

Її продають у супермаркетах як заморожену, так і свіжу під назвою «обріз». Ці шматочки чудово підійдуть для засолювання сухим способом.

Про те, як правильно солити сьомгу, нижче:

  • Шматочки сьомги добре промити, промацати, видалити кісточки;
  • Змішати морську сіль, білий цукор, білий мелений перець, сушений або свіжий дрібно порізаний кріп – вийде засолочний суміш;
  • Рибу нарізати однаковими шматочками;
  • Складати шматочки риби в ємність для засолювання, пересипаючи засолочной сумішшю;
  • Помістити в холод на три години, придавивши гнітом;
  • Перевірити на готовність – якщо сьомга добре просолились – можна подавати до столу.

Мокрий спосіб соління (у розсолі)

Свіжі стейки з лосося чудово маринуються в розсолі. Такий спосіб заготівлі риби дозволяє уникнути повторного заморожування.

Сьомга виходить ніжна і ароматна. Додаванням різних прянощів і приправ можна досягати найрізноманітніших нюансів смаку. Для засолювання традиційним способом знадобиться:

  • Свіжі стейки сьомги зі шкіркою – 4-5 шт. вагою приблизно по 100 г кожен;
  • Вода – 1 л;
  • Білий цукор – 1 ст. л.;
  • Крупномолотая морська сіль – 4 ст. л.;
  • Винний або яблучний оцет – 20 мл, якщо берете звичайний столовий оцет, то його кількість треба зменшити у два рази;
  • Листи лавра – 2 шт.;
  • Білий перець горошком – 4-5 шт.

Приступаємо до приготування:

  • У доведену до кип'ятіння воду, додайте сіль і цукор;
  • Додайте горошки білого перцю і листи лавра, влийте оцет і кип'ятіть одну хвилину;
  • Остудіть і процідіть маринад;
  • Стейки сьомги укладіть в посуд для засолювання і залийте маринадом;
  • Тримайте ємність з рибою в холодильнику дві доби, після чого солоні стейки будуть готові. Їх можна посмажити на грилі, запекти або з'їсти просто так.

Дуже смачна і пікантна сьомга виходить в медово-пряному маринаді.

Для приготування візьміть:

  • Воду – 1 л.;
  • Сьомгу, філе без шкіри – 0,5 – 0,6 кг;
  • Крупномолотую морську сіль – 4 ч. л.;
  • Листи лавра – 2 шт.;
  • Чорний, білий і запашний перець горошком-2 шт. кожного;
  • Гвоздику бутонами – 4 шт.;
  • Зерна коріандру – чверть чайної ложки;
  • Мед найкраще гірчичний або різнотрав'я – 20 р.;
  • Бренді або коньяк – 25-30 мл

Приступаємо до приготування:

  • Воду для маринаду закип'ятити, додати морську сіль і цукор;
  • У киплячу воду покласти перець, коріандр і гвоздику, кип'ятити приблизно півхвилини;
  • Вимкнути плиту і зняти каструлю, покласти лавровий лист, мед і бренді;
  • Філе сьомги нарізати дуже тонкими скибочками (щоб нарізалось легше, можна її трохи потримати в морозилці);
  • Укласти пластинки риби в плоску ємність для засолювання;
  • Охолоджений маринад процідити і залити їм сьомгу, поставити в холодильник на 22-24 години;
  • По закінченні відведеного часу, готову рибу дістати з маринаду і можна відразу подавати до столу, або перекладіть її в сухий чистий контейнер.

Рецепт швидкого засолу черевець сьомги

При филировании лосося, черевця зазвичай зрізають. Вони занадто жирні і багато їх не дуже люблять.

Однак не варто викидати такий чудовий продукт. Черевця сьомги добре зберігаються в замороженому вигляді. Їх можна використовувати для ароматизації запеченої картоплі.

Солоні черевця сьомги – прекрасна закуска до пива і чудове прикраса як святкового, так і повсякденного столу. Вони жирніше, ніж інші частини риби і відповідно містять більше поліненасичених кислот. Разом з черевцями, можна засолити і знятий при филировании хребет.

Для приготування візьміть:

  • Черевця сьомги і, якщо є, хребет – 600 р.;
  • Крупномолотая морська сіль – 30 р.;
  • Білий цукор – 20 р.;
  • Свежемолотая суміш перців – білий, червоний, чорний, рожевий, зелений – 5-7 р.;
  • Лист лавра – 2 шт.;
  • Сік половинки лимона.

Приготування:

  • З черевець зрізати плавники;
  • Залити на півгодини холодною водою, це необхідно, щоб легко відокремити шкірку і прибрати зайві волокна;
  • Зніміть шкірку, під проточною водою промийте черевця і обсушіть паперовим рушником;
  • Якщо черевця великі, то краще їх нарізати порційно;
  • Змішайте морську сіль, цукор, суміш перців і розкришений лавровий лист – це буде засолочний суміш;
  • Кожен шматочок черевця сьомги вмочайте в засолочную суміш і укладайте в підготовлену ємність;
  • Полийте рибу видавленим з соком лимона, стежте, щоб не потрапили лимонні кісточки – вони буду гірчити;
  • Притисніть пресом і приберіть в холодильник. 22-24 години — ось скільки потрібно часу, щоб засолити червону рибку;
  • Готові черевця сьомги подавати з картоплею. Так само вони чудово підходять для соусу до пасти. А можна з'їсти їх, запиваючи пивом.

Слабосолона рибка: заготівля в домашніх умовах

Слабосолона червона риба – цілком доступний делікатес. Вона продається невеликими порціями в вакуумних упаковках, часто вже нарізані порційно.

Якщо є бажання, то можна приготувати слабосолону сьомгу самостійно. Процес цей досить простий, впорається навіть недосвідчений кулінар.

Перш за все, треба грамотно підійти до вибору риби для засолювання. Якщо купуєте свіжу, то беріть тільки ту, у якої є голова. Звичайно, не хочеться платити за частину, яка не буде використана, але саме запах з зябер вказує на свіжість лосося.

Для приготування візьміть:

  • Сьомга, краще філе з шкірою – 1-1,2 кг;
  • Крупномолотая морська сіль – 60 р.;
  • Білий цукор – 40 г;
  • Білий перець мелений – 4-5 р.;
  • Невеликий пучок свіжого кропу, можна замінити на пару пучок сушеного.

Солимо будинку:

  • Під проточною водою промити філе сьомги, перевірити на кісточки і обсушити;
  • Кріп промити в содовому розчині, обсушити і дуже дрібно нарізати, використовуючи тільки листові частини;
  • Змішати морську сіль, білий цукор, мелений білий перець, порізаний кріп – вийде засолочний суміш;
  • Філе сьомги покласти шкірою вниз і добре обсипати засолочной сумішшю;
  • Перекладіть філе в ємність для засолювання шкірою вгору і засипте залишками суміші;
  • Приберіть на 22-24 години в холодильник, придавивши гнітом;
  • Готову рибу треба промокнути від розсолу і можна відразу подавати до столу.

Нижче відео продемонстровано найлегший спосіб засолювання:

Подача і зберігання закуски

Солона і слабосолона сьомга — прекрасне самостійне блюдо. Її прийнято подавати в якості холодної закуски, нарізавши тонкими скибочками і прикрасивши часточками лайма і зеленню.

Якщо риба була засолено з кісточками, то перед подачею їх треба прибрати за допомогою кухонних ножиць або пінцета.

Лосось добре підходить для виготовлення бутербродів і канапе. Ця риба відмінно поєднується з вершковим маслом і м'яким сирним сиром.

Накриваючи святковий стіл, врахуйте, що при кімнатній температурі слабосолона сьомга дуже швидко починає псуватися. Максимальний час перебування поза холодильника – чотири години. Краще всього приготувати кілька тарілок з закускою і частина прибрати на холод, подаючи у міру потреби.

Пропонуємо вам варіації легких салатиків, які підійдуть і для святкового столу, і для повсякденного. Кращі ідеї приготування салату з креветками і руколою. Одні інгредієнти залишаються незмінними, інші ж змінюються. Кожен раз новий смак!

Запекти судака в духовці ви зможете легко, вивчивши рецепти тут. Від такого рибного меню ніхто не відмовиться!

Все, що ви хотіли дізнатися про Боннському суп для схуднення, є в цій статті. Плюс рецепти та опис 7-денної дієти.

Готову засолену сьомгу зберігають у холодильнику в спеціальному вакуумному контейнері або в ємності з дуже хорошою кришкою, не більше чотирьох діб. Заморожена слабосолона риба зберігається три-чотири місяці.

Перед закладкою в морозильник треба розділити її на порції, так як повторне заморожування суттєво погіршує смакові якості.

Кулінарні підсумки

Час засолювання сьомги залежить від того, що ви хочете отримати. Для слабосоленої досить діб, а ось черевця до пива треба солити довше.

Ніколи не промивайте готову засолену рибу. Промокніть її паперовою серветкою і їй же акуратно струсіть залишки засолочной суміші.

Солона і слабосолона сьомга – самодостатнє і дуже смачне блюдо, яке чудово відтіняють цитрусові, свіжа зелень і сирний сир. Готуйте і їжте цю чудову рибу з задоволенням!

Принципи домашнього посолу риби дивіться у відео-ролику:

Що ще почитати: