25 май 2019 785

Що приготувати на день народження влітку на природі: ідеї, рецепти та поради

День народження – особливе свято. У цей день хочеться веселитися і трохи сумувати. Радість від зустрічей з друзями і рідними, велику кількість подарунків та сюрпризів затьмарює іноді розуміння того, що роки йдуть.

Прийти в голову це може як молоді, так і дорослим людям. Які б почуття ні відвідували іменинника та його гостей в цей день, потрібно подбати про частування.

Пощастило тим людям, у яких день народження влітку. Можливостей відсвяткувати іменини маса, адже вибирати є з чого! Озеро, море, природа, ліс або дача? Відправитися можна куди завгодно, адже погодні умови не страшні.

Навіть якщо у святковий день піде літній дощ, від цього стане легше, адже він принесе довгоочікувану прохолоду.

Літнє меню: будьте пильні!

Давайте розглянемо особливості складання меню на день народження влітку на природі. Підступність літа полягає в тому, що продукти на природі без холодильника дуже швидко псуються або втрачають свою форму. Звичайно, можна взяти з собою міні-холодильник і діставати звідти хоча б салати, але якщо намічається велика компанія людей, то на всіх може не вистачити з-за малих габаритів агрегату.

Майонези й інші жирні соуси категорично протипоказані в спеку. Страва з ними в лічені хвилини перетвориться на джерело небезпеки, адже провести залишок дня в кущиках нікому не захочеться. Краще в якості заправки використовувати рослинне масло, воно хоча б точно не пропаде.

Звичайно, жодне свято не обійдеться без шашлика. Якщо вже виникло рішення його готувати, то робити це необхідно практично відразу по приїзду на природу. Так м'ясо не встигне скиснути у великій кількості маринаду, а готові шматки протримаються довше.

Всі продукти потрібно накривати рушниками чи папером. Оси і бджоли можуть злетітися на аромати їжі, а гості ризикують з'їсти їх разом з блюдом, отримавши при цьому масу проблем. Добре, якщо з'явиться просто почервоніння у місці укусу, але є ж люди, схильні до алергії. У цьому випадку може набрякнути гортань або носоглотка і тоді вже постане реальна загроза життю людини.

Щоб гості не знемагали від спраги, місце для свята потрібно підшукати поруч з джерелом або взяти достатню кількість води з собою. Соки і морси – теж відмінний варіант, а от газовані напої брати не рекомендується. Від них буде хотітися пити ще більше.

Важливе меню: вибираємо відповідні рецепти святкових страв

Розваг на природі хоч відбавляй. Гості самі знайдуть, чим себе розважити, погода не дасть нікому занудьгувати. Так, що ж все-таки можна приготувати на день народження влітку на природі веселій компанії гостей? Чим їх годувати? Головне, щоб було смачно, швидко і просто, адже гості приїдуть точно голодні.

Помідори фаршировані овочами
Інгредієнти Кількість
круглих помідорів - 8 шт.
болгарський жовтий перець - 1 великий
огірків - 2 великих
зелені - пучок
біла цибулина - 1 велика
рослинної олії - 2 ст. л.
часнику - 2 зубчики
редиски - 150 г
солі - за смаком
сиру - 150 г
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 87 Ккал

Овочі та зелень помити. З помідорів відрізати верхівку, ложкою дістати м'якоть. Перець, огірки, цибуля і редис нарізати кубиком. Зелень дрібно нарубати. Часник пропустити через прес, а сир натерти на дрібній тертці.

Змішати нарізані овочі, зелень, часник і сир в мисці, присолити і полити олією. Нафарширувати помідори і можна пригощати гостей.

Така закуска буде красиво виглядати на столі. Навіть якщо сік з овочів потече, помідори будуть тримати форму і виглядати цілком апетитно.

«Снігова закуска»

Для приготування закуски на 2 персони знадобиться:

  • 6 невеликих помідорчика;
  • 2 ст. л. сметани;
  • 1 ст. л. майонезу;
  • 2 зубчики часнику;
  • 200 гр. сиру;
  • Мелений перець за смаком.

Помідори вимити і нарізати середніми кільцями, викласти в один шар на тарілку.

Часник очистити і натерти на дрібній тертці, змішати в мисці з майонезом і сметаною.

Сир натерти на дрібній тертці. Присипати помідорні кружечки перцем, змастити соусом з часником, рясно присипати сиром.

Викладати кружечки помідорів, змащувати і присипати сиром, поки не вийде невелика гірка.

Головне в цій страві — добре посипати його сиром. Воно виглядає цікаво, а смак сподобається всім.

Запечена картопля з сюрпризом у фользі

Яке ж свято без картопельки? Стандартне пюре на природі зробити не вийде, а печена в вугіллі картопля давно приїлася. Цікавим варіантом може стати картопля з грибами і морквою (вони і будуть тим самим сюрпризом) у фользі.

На 4 персони смачної картопельки знадобиться:

  • 8 картоплин;
  • 2 великі молоді моркви;
  • 8 великих печериць;
  • Сіль і перець за смаком;
  • Пучок зелені;
  • 50 мл оливкової олії.

Картоплю, моркву, гриби і зелень помити. Бульби порізати на 4-6 частин, морква середніми кільцями, а печериці на половинки. Зелень дрібно нарубати.

Овочі та гриби посолити, поперчити і полити олією. Акуратно перемішати і викласти на фольгу порційно.

Загорнути фольгу з усіх боків так, щоб при перевертанні страви продукти не висипалися.

Укласти конверти з фольги на вугілля багаття і готувати близько 20 хвилин, за цей час потрібно перевернути страву 2 рази. Готову картоплю розгорнути і посипати свіжою зеленню.

Картопелька цілком може зійти в якості основного блюда, а разом з грибами і морквою воно буде ще і красивим.

«Диво-рибка»: запікаємо смачно на мангалі

Ще одне основне блюдо – риба на мангалі. Яку рибку приготувати, залежить від особистих переваг. Червона риба готується швидко, а вигляд має апетитний.

На 2 персони «Диво-рибки» необхідно:

  • 4 стейки сьомги;
  • 2 ст. л. приправи для риби;
  • 2 ст. л. тертого імбирного кореня;
  • 12 лимона;
  • Сіль за смаком;
  • 60 гр. оливкової олії.

Спеції, масло і корінь імбиру змішати, видавити сік з половини лимона і замаринувати в цій суміші стейки приблизно на 40 хвилин. За цей час розтопити мангал.

Викласти сьомгу на решітку і смажити на вогні по 3 хвилини з кожного боку. Риба вийде ніжною, навіть якщо вона буде трохи неповноцінній, принцип «сьомга сирої не буває» діє на всіх.

Риба – легкий продукт, їм можна перекусити в перервах між розвагами та купанням у водоймі.

До рибки можна подати свіжі овочі або зелень, алкоголь підійде і міцний, і містить мало градусів.

Соус – гості оцінять на 5+

Соус для м'яса і риби важливий, він підкреслить смак страви. Вибирати його варто виходячи з інгредієнтів основного блюда, до м'яса більше підійде соус на основі томату, риби – з майонезом. Якщо поекспериментувати і додати різні трави і спеції, вийде оригінальна суміш.

Для соусу до шашлику з м'яса потрібно взяти:

  • 1 банка соусу «Краснодарський»;
  • Пучок зелені (петрушка, кріп, кінза);
  • Кілька гілочок тархуна;
  • Мелений чорний перець за смаком;
  • 1 цибулина.

Цибуля очистити від лушпиння і дрібно нарубати. Зелень промити, також дрібно накришити. Додати зелень і цибулю в соус, приправити перцем і добре перемішати. Трави доповнять смак м'яса.

Рецепти закусок на День народження, повинні бути легкими і в той же час оригінальними.

Закуска до коньяку на швидку руку — просто, легко і смачно, читайте рецепти.

Зберегти в закладках рецепти холодних закусок до святкового столу.

Десерт «Ласунка»

Дні народження без десерту не буває. Звичайно, торт або кремові тістечка брати на природу без холодильника дуже небезпечно. Приготувати солодощі без крему і духовки цілком реально, поки гості насолоджуються природою.

Для десерту «Ласунка» необхідно взяти такі інгредієнти:

  • 1 упаковка вафельних коржів;
  • 1 банку згущеного молока;
  • 2 банана;
  • 1 кисле яблуко;
  • 1 ч. л. лимонної кислоти.

Яблука помити, очистити від насіння і шкірки, нарізати тонкими пластинами. Банан очистити і нарізати кружечками. Кожен вафельний корж змастити згущеним молоком, покласти кілька шматочків яблук і бананів, присипати їх лимонкою.

Так продовжувати, поки всі верстви не будуть укладені. Верхній корж залишити чистим. Дати постояти десерту хоча б пару годин. Потім розрізати його на шматочки і пропонувати гостям.

Десерт готується швидко, але йому потрібен час, щоб просочитися. Верхній корж залишається чистим для того, щоб шматки можна було брати руками і акуратно їсти. За 2 години з тортом нічого не трапиться. Якщо його поставити в тінь, він не зіпсується, зате у іменинника буде справжній іменинний торт.

А що ж гості будуть пити алкоголь? — Ні, освіжаючий лимонад!

Щоб втамувати спрагу, можна укласти пляшки з напоями у водойму, вони на довгий час збережуть прохолоду. А якщо є можливість взяти з собою на природу міні-холодильник, то можна помістити в нього велику кількість льоду.

Додаючи його в напої, існує реальний спосіб не померти від спраги, готуючи лимонади.

Для приготування лимонаду на 2 персони необхідно взяти:

  • По 0,33 л спрайту і напою «Тархун»
  • 12 лайма;
  • 2 гілочки м'яти перцевої;
  • 160 гр. льоду.

Змішати напої, додати нарізаний часточками лайма і порвані руками листочки м'яти. Трохи розчавити інгредієнти виделкою або ступкою. Розлити напій по високих келихах і додати лід. Прикрасити коктейльною трубочкою або парасолькою.

Напій вгамує спрагу і стане в нагоді для безалкогольної вечірки. Але слід пити його обережно, так як є ризик захворіти. На спеці крижані напої можуть зіграти злий жарт з організмом людини.

Куди ж без порад!

  1. Готуючи на природі частування, потрібно продумати їх складу. Закуски і салати з жирними соусами необхідно пропонувати в першу чергу, щоб вони не встигли зникнути;
  2. Влітку пити хочеться постійно, тому напоїв треба брати багато, а ось алкоголю поменше. Спека впливає на людини напідпитку не кращим чином, потрібно бути обережним;
  3. Всі овочі і фрукти потрібно мити перед тим, як додавати в страви або просто є. Велика кількість комах-переносників хвороб може потрапити на продукти і викликати згодом захворювання;
  4. Ідеальною закускою для літнього меню вважаються страви на шпажках. Сир, ковбасні вироби, оливки, корнішони, міні-кукурудза та інші продукти в різних варіаціях швидко вгамують голод і будуть ефектно виглядати на столі.

День народження влітку на природі дає волю фантазії з приводу розваг, а от з частуваннями потрібно бути акуратніше, щоб не отруїтися зниклими продуктами і не зіпсувати собі свято.

Що ще почитати: