15 март 2019 102

Як приготувати класичний соус гуакамоле

У цій мексиканської закуски ацтекські коріння. Основа гуакамоле — це авокадо. Для нас цей овоч досить екзотичний, але на батьківщині він недорогий і звичний для використання. Для мексиканців гуакамоле, як для нас звичний всім майонез, який є в холодильнику у кожного.

І так само є базовим інгредієнтом для приготування різних страв і соусів. Цей соус сам по собі нудний, і ця властивість можна використовувати при різних дієтах або при дотриманні Посту. Авокадо дуже калорійний і поживний. Він ідеально підійде для спортсменів.

Сам соус можна приготувати двома способами. При першому, всі інгредієнти перетираються у дерев'яній ступці вручну, при цьому зберігається більше необхідних організму речовин. Другий — більш швидкий, за допомогою міксера або блендера, він менш корисний, але на смак такий же.

У будь-якому разі, хоч раз, але приготувати гуакамоле просто необхідно.

Соус гуакамоле: класичний рецепт (з авокадо)
Інгредієнти Кількість
авокадо - 2 шт.
лайм або лимон - 1 шт.
велика сіль - за смаком
сметана - 1,5 ст. ложки
оливкова олія - 2,5 ст. ложки
чорний перець - щіпка (краще свіжозмелену)
Час приготування: 20 хвилин Калорійність на 100 грам: 145 Ккал

Це найпоширеніший рецепт цього соусу.

Послідовність:

  1. Спочатку потрібно правильно обробити авокадо. Слід плід розрізати уздовж кісточки, потім повернути так, щоб половинки розділилися. З половинки, де залишилася сама кісточка, треба її прибрати. Для цього потрібно злегка увіткнути ніж у неї, повернути і вона сама відокремиться;
  2. За допомогою ложки вийміть м'якоть з овоча, не потрібно намагатися очистити шкірку, це дуже складно;
  3. М'якоть потрібно відразу полити соком цитруса, щоб вона не потемніла;
  4. У блендері (або в ступці) змішайте пюре авокадо з рештою соком, посоліть;
  5. В отриману масу додайте сметану, масло і трохи поперчіть, потім перемішайте і соус готовий!

Домашній гуакамоле з беконом

Це чоловічий варіант гуакамоле.

Необхідні продукти:

  • бекон – 6 невеликих смужок;
  • авокадо – 3 штуки;
  • цибуля – половина;
  • перець Чилі – 3 штучки;
  • помідор – 1 великий;
  • свіжа кінза – 7-8 гілочок;
  • сіль – за смаком;
  • лайм – 1 штука;
  • чіпси – 200 р.

Час на підготовку — 30 хвилин.

Калорійність – 310 ккал.

Приготування:

  1. Духова шафа потрібно нагріти до 210 градусів. На саму ґрати покладіть пекарську папір, а зверху розкладіть смужки бекону. Подрумяните їх близько 20 хвилин, потім вийміть і покладіть на кухонні серветки, щоб позбутися зайвого жиру;
  2. Авокадо обробити і акуратно вийміть ложкою м'якоть. За допомогою виделки потрібно розім'яти її;
  3. Цибулю і кінзу потрібно дрібно порубати, а бекон порізати дрібними кубиками;
  4. Всі складові ретельно перемішуємо, додаємо до них сіль і перець. Зверху трохи поливаємо лаймом і ще раз розмішуємо;
  5. З окремий посуд викладаємо соус, поруч розсипаємо по тарілці чіпси і подаємо коханому чоловікові.

Гуакамоле: рецепт від Джеймі Олівера

Цей чарівний кулінар знаменитий своїми експериментальними, смачними і дуже швидкими рецептами. Він і придумав цей приголомшливий соус гуакамоле.

Необхідні продукти:

  • свіжа кінза – 1 маленький пучок;
  • зелена цибуля – 2 головки;
  • перець Чилі – 1 стручок;
  • авокадо – 1 штука;
  • помідор Черрі – 4 помідори;
  • лайм – 2 невеликих;
  • оливкова олія – 1 ст. ложка;
  • сіль і перець – за смаком.

Час на підготовку — 10 хвилин.

Калорійність – 145 ккал.

Приготування:

  1. В кухонний комбайн кладемо кінзу, зламаний навпіл зелений лук і стручок перцю Чилі. Перемішуємо кілька хвилин на середній швидкості;
  2. Тепер черга за авокадо. Видаляємо черешок і видавлюємо кісточку. Саму м'якоть авокадо складаємо в комбайн, а шкірку і кісточку викидаємо;
  3. Моєму помідори Черрі і додаємо в комбайн. І знову перемішуємо;
  4. Розрізаємо навпіл лайми і вичавлюємо сік відразу в чашу комбайна. Сік лайма додасть соусу приємну кислинку. Додаємо ще одну ложку масла. І знову включаємо на кілька секунд;
  5. Тепер потрібно тільки додати в гуакамоле сіль і перець за вашим смаком.

Читайте як приготувати пряний рис з яйцем по-китайськи, вже хто-хто, а китайці вміють готувати цей продукт.

Тріска в клярі — рецепт який стане вашим улюбленим рибним блюдом, пробуйте!

Пишні оладки на ряжанці — готуйте разом з нами!

Соус гуакамоле по-мексиканськи

Це дуже гострий гуакамоле.

Необхідні продукти:

  • авокадо – 2 штуки;
  • помідор – 2 штуки;
  • цибуля – 1 великий;
  • часник – 1 зубчик;
  • консервовані червоні перці – 3 штуки;
  • лайм – 1 штука;
  • сіль – пів чайної ложки;
  • перець – на кінчику ножа.

Час на приготування — 15 хвилин.

Калорійність – 180 ккал.

Приготування:

  1. Розрізати авокадо, вийняти кісточку, акуратно ложкою вийняти м'якоть і скласти її в миску з високими краями;
  2. Видавити в масу зубчик часнику;
  3. Помідори обшпарити, зняти шкірку, дрібно накришити і покласти в миску;
  4. Консервовані червоні перці дуже дрібно порізати і додати туди ж;
  5. Лайм розрізати на дві частини і видавити сік у майбутній соус;
  6. Все добре перемішати і довести до смаку перцем і сіллю;
  7. Мексиканський гуакамоле готовий!

До чого подають соус?

У класичному варіанті соус гуакамоле вживають з кукурудзяними чіпсами (начос), запиваючи пивом і закушуючи лаймом. Але не варто зупинятися тільки на цьому варіанті. Соус дуже універсальний і підходить буквально до всього. Наприклад, можна зробити чіпси самому з вірменського лаваша. Трохи окропивши його маслом і підсмажити в духовці. Можна просто вмочувати підсмажений хліб. Тим, хто стежить за вагою, підійдуть бездріжджові хлібці. Можна використовувати морква, селера, перець і навіть редиску.

Добре подавати з гуакамоле будь-яким м'ясом, рисом або картоплею фрі. Соус гуакамоле відмінно підійде до морепродуктів і окремо до риби. Використовується як начинка для тарталеток, намазки бутербродів або канапе. Така закуска добре підійде до пива з друзями або в якості добавки для будь-якої страви.

Кулінарні поради

  1. Обробляючи перець Чилі, краще використовувати целофанові рукавички. Він може залишити опіки на шкірі;
  2. Щоб м'якоть авокадо не потемніла, додайте трохи сметани або сиру.
  3. Щоб вибрати правильний авокадо для класичного гуакамоле, потрібно натиснути на шкірку вгорі, біля черешка — плід повинен бути м'який. Зовні авокадо має бути красивого рівного зеленого кольору, без ушкоджень.

Приємного апетиту і сонячного настрою!

Що ще почитати: