Як приготувати пісний майонез в домашніх умовах
Навіть під час посту іноді хочеться смачненького майонезу. Особливо, щоб доповнити їм ті чи інші страви. Ми підготували для вас шість рецептів, щоб ви обов'язково змогли приготувати пісний майонез будинку.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
грибного бульйону - | 120 мл |
гірчиці - | 5 г |
рослинної олії - | 100 мл |
крохмалю - | 30 г |
яблучного оцту - | 10 мл |
Час приготування: 20 хвилин | Калорійність на 100 грам: 378 Ккал |
Як робити пісний майонез в домашніх умовах:
- Холодним бульйоном (невеликою частиною) розбавити крохмаль так, щоб маса стала однорідною;
- Решті супчик розігріти, змішати з крохмальної сумішшю і прогріти на маленькому вогні, не аргумент до кипіння;
- Остудити масу, потім збити її блендером, вливаючи олію, оцет і додаючи гірчицю;
- Збити масу до однорідності і можна подавати.
Цікавий рецепт майонезу з яблук
- 15 мл винного оцту;
- 2 яблука;
- 5 г солі;
- 120 іл оливкової олії;
- 5 г цукру;
- 10 г гірчиці;
- 2 дрібку білого перцю.
По часу – 30 хвилин.
По калорійності – 265 калорій.
Приготування:
- Яблучка вимити, очистити від шкірки, нарізати невеликими скибочками;
- Додати до них 50 мл води, оцет, цукор і перемістити в сотейник;
- Прибрати його на плиту і тушкувати, не забуваючи помішувати на маленькому вогні;
- Тушкувати до тих пір, поки яблука не зможуть легко раздавливаться в пюре;
- Остудити масу і перебити її в блендері до однорідності;
- Додати гірчицю, білий перець, сіль і знову перебити;
- Потихеньку розпочато вливати олію, тим самим загущая майонез;
- Якщо вже досить густо, можна не доливати залишки масла.
Як приготувати пісний майонез з квасолі в домашніх умовах
- 380 г консервованої квасолі;
- 5 г гірчиці (можна порошок);
- 3 г солі;
- 270 мл рослинного масла;
- 30 мл соку лимона або лайма;
- 5 г цукру.
По часу – 15 хвилин.
По калорійності – 425 калорій.
Приготування:
- Квасоля відкрити, злити рідину і помістити овочі в блендер;
- Далі подрібнити квасоля в пасту, додавши в процесі сіль, гірчицю і цукор;
- Почати вливати масло, не перестаючи збивати майонез;
- Потім додати сік цитруса і знову збити масу.
Пісний соус з горіхів кешью
- 1 склянку горішків кеш'ю;
- 2 зубчики часнику;
- 15 мл лимонного соку;
- 5 г гірчиці.
По часу – 3 години і 10 хвилин.
По калорійності – 536 калорій.
Приготування:
- Горішки промити під проточною водою і залити холодною водою годину на три;
- По закінченню часу воду злити і покласти горішки в блендер;
- Часник очистити від лушпиння, зрізати коріння і подрібнити часточки зручним методом;
- Додати до горіхів гірчицю, часник і сік цитруса;
- Перебити масу до однорідності, в разі сильної густоти розбавити масу водою;
- Остудити і використовувати за призначенням.
Рецепт соусу на основі авокадо
- 30 мл соку лимона;
- 280 г мигдалю;
- 1 авокадо;
- 15 г меду;
- 30 мл оливкової олії;
- 1 пучку солі;
- 3 дрібку чорного перцю;
- 1 г чорної солі.
По часу – від 30 хвилин до 3 годин.
По калорійності – 444 калорії.
Приготування пісного майонезу з авокадо в домашніх умовах:
- Для початку необхідно очистити від шкірки горіхи. Це можна зробити двома методами – швидким і повільним. Для швидкого варіанту горішки необхідно залити крутим окропом на хвилину. Тоді воду злити і процес повторити. Після другого разу лушпиння з легкістю зійде. Або ж замочити горішки на кілька годин у холодній воді, щоб шкірка отмокла;
- Очищені горіхи порубати ножем і відправити в блендер;
- Авокадо необхідно обробити і це теж можна зробити двома способами. Перший варіант простіше – для нього потрібно зрізати шкірку гострим ножем або овочечисткою, розрізати плід на дві частини, прорізаючи м'якоть уздовж кісточки. Вийняти кісточки і в результаті у вас дві половинки. Другий спосіб складніший і для нього потрібно спочатку вимити плід, потім провернути ніж вздовж кістки, тим самим розрізавши авокадо навпіл. Далі вийняти кістку і прорізати в кожній половинці ґрати, доходячи ножем до шкірки. У підсумку вийде сітка. Вийняти її з допомогою столової ложки і в результаті у вас відразу ж подрібнена м'якоть авокадо;
- Відправити м'якоть плоду до горіхів, туди ж обидва види солі, перець, сік цитруса, мед і масло оливи;
- Масу перебити, доводячи до однорідності. При необхідності розбавити водою, щоб досягти потрібної консистенції;
- Соус остудити і використовувати за призначенням.
Домашня майонезна заправка на основі рису
- 40 г рису;
- 5 г цукру;
- 3 г солі;
- 200 мл олії оливи;
- 5 г гірчиці;
- 15 мл соку лимона.
По часу – 1 годину і 30 хвилин.
По калорійності – 742 калорії.
Приготування:
- Для приготування краще використовувати круглий рис. Промити до прозорої води і залити в пропорції чотирьох частин води до однієї частини злаків;
- Після закипання води рис варити тридцять хвилин і не варто переживати, якщо він почне розварюватися. Таким він і має бути;
- Остудити рис і перелити його на сито, зберігши воду з-під нього;
- Змішати рис з половиною масла і перебити заглибним блендером до однорідності;
- Дати гірчицю і знову повторити процес, чекаючи «пластівців»;
- Далі продовжувати вливати залишки масла, не перестаючи працювати віночком;
- Якщо надто густо, додати рисового відвару;
- Додати спеції і сік цитруса, розмішати і прибрати в холодильник, щоб маса охолола.
Як приготувати кетчуп з томатної пасти читайте в нашій статті.
Як зробити смачне морозиво з йогурту в домашніх умовах.
Візьміть на замітку рецепти смачного десерту — смажені банани в карамелі.
Пісний соус з гороху
- 15 г пластівців гороху;
- 3 г чорного перцю;
- 90 мл води;
- 20 мл оцту;
- 180 мл рослинного масла;
- 5 г цукру;
- 3 г солі;
- 15 г гірчиці.
По часу – 1 годину і 30 хвилин.
По калорійності – 703 калорії.
Приготування пісного майонезу з гороху в домашніх умовах:
- Пластівці промити, залити водою і прибрати на плиту;
- Варити, поки не розваряться в кашу – не більше тридцяти хвилин;
- Перебити блендером до однорідності, при необхідності додавши води;
- Масу остудити;
- У чашу налити олію і додати до нього трохи прохолола маси;
- Збивати протягом однієї хвилини;
- Додати в отриману масу всі інші компоненти, збити;
- Спробувати на смак і якщо спеції більше не потрібні, збивати ще дві-три хвилини і остудити.
Рекомендації на замітку
Якщо майонез на основі крохмалю вийшов дуже густим, необхідно додати в масу трохи води і знову перебити все блендером. Якщо ж дуже рідко, то необхідно загустити крохмалем. Але додавати його в сухому вигляді можна ні в якому разі. Необхідно знову заварити крохмальну масу з бульйоном, але в цей раз зробити її гущі і знову довести майже до кипіння. Після цього з'єднати дві масу лопаткою або віночком.
У рецепті на основі квасолі можна використовувати консервовану квасоля, так і відварну. Для цього краще взяти білу квасолю і відварити до повної готовності.
По ідеї будь-яке рослинне масло загущает масу. Тому, якщо ваш майонез рідкий, то влийте ще трохи олії і ваш соус в процесі збивання стане густіше.
Тепер у вас є цілих шість (!) рецептів приготування пісного майонезу. Це означає, що навіть під час посту ви зможете їсти свій улюблений соус до овочів і каш.