30 июнь 2019 31

Як приготувати гарбузову кашу з пшоном

Чомусь багато хто вже забули про такому здоровому полумиску, як гарбузова каша з пшоном. А даремно, це блюдо володіє відмінним смаком, при цьому каша дуже корисна, тому що в ній є великий вміст цінних речовин, вітамінів. Якщо ви не пам'ятаєте технологію приготування або жодного разу не готували цю кашу, то тоді вам обов'язково потрібно розглянути кілька способів її приготування, представлених нижче.

Трохи про користь страви

Гарбуз і пшоно володіють цілим рядом корисних властивостей, тому їх необхідно постійно вживати. Варто виділити найкращі корисні якості цієї страви:

  • при регулярному споживанні гарбуза нормалізується робота травної системи;
  • поліпшується кровообіг;
  • гарбуз є хорошим природним заспокійливим засобом, тому при її регулярному вживанні відбувається позбавлення від стресів;
  • складові компоненти страви покращують обмін речовин, зміцнюють імунну систему;
  • пшоно покращує травлення за рахунок вмісту клітковини.
Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
м'якоті гарбуза - 750 грам
води - 3 склянки
пшоняної крупи - 370 грам
цукру або солі - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 87 Ккал

Процес приготування:

  1. З овоча потрібно прибрати шкірку, прибрати все насіння;
  2. М'якоть нарізаємо на невеликі кубики. Розмір шматочків робимо на свій розсуд;
  3. Всі скибочки пересипаємо в ємність, наливаємо гарячу воду. Вода повинна бути гарячою, тому що саме так зберегти всі корисні компоненти;
  4. Ставимо ємність на плиту, відварюємо протягом 10 хвилин;
  5. Тим часом пшоно заливаємо холодною водою, промиваємо і зливаємо воду. Можна промити її можна кілька разів;
  6. Далі перекладаємо крупу до гарбузі і відварюємо все близько 20-25 хвилину.
  7. В процесі відварювання можна у каструлю покласти шматочок вершкового масла, все перемішуємо;
  8. Після цього прибираємо каструльку в тепле місце на півгодини.

Гарбузова каша з пшоном на молоці

Для готування підготуємо наступні продукти:

  • стакан пшоняної каші;
  • пів-літри молока;
  • 500 мл води;
  • м'якоть гарбуза – 300 грам;
  • 120 грам вершкового масла;
  • трохи солі.

Процес готування у нас забере близько 1 години. Калорійність на 100 грам складе приблизно 110 ккал.

Схема готування:

  1. Гарбуз промити, очистити від шкірки, насіння;
  2. Нарізаємо м'якоть на невеликі кубики, розмір визначаємо на свій розсуд;
  3. Пшоняну крупу перебираємо, очищаємо від сміття, лушпиння;
  4. Промиваємо пшонку прохолодною водою кілька разів;
  5. Далі засипаємо пшоно на дно ємності, викладаємо шматочки гарбуза, заливаємо все гарячою водою;
  6. Додаємо сіль, ставимо на вогонь і відварюємо до повного випаровування води. Зверху слід періодично прибирати пінку;
  7. Після цього всі заливаємо молоком, відварюємо на невеликому вогні під закритою кришкою. Відварюємо кашу протягом 20 хвилин;
  8. Наприкінці в кашу додати вершкове масло, перемішуємо. Залишаємо постояти протягом 20 хвилин;
  9. Перед подачею можна додати трохи цукрового піску.

Кашаиз гарбуза з пшоном на молоці в мультиварці для малюків

Для приготування потрібні такі компоненти:

  • 750 грам гарбуза;
  • крупа пшоняна – 130 грам;
  • 750 мл молока;
  • цукор – 2 великі ложки;
  • 1 велика ложка вершкового масла.

Час готування становитиме 1 годину 30 хвилин, калорійність на 100 грам – 115 ккал.

Приступаємо до приготування:

  1. Для початку готуємо гарбуз. Її слід добре промити, всі шкірку очищаємо, насіння обов'язково вичищаємо;
  2. Очищену гарбузову м'якоть слід пропустити через м'ясорубку або протерти через тертку у велику стружку;
  3. Після цього перекладаємо гарбузову м'якоть на дно мультиварки;
  4. Додаємо трохи вершкового масла, прикриваємо кришкою і вибираємо режим «Гасіння». Залишаємо готуватися протягом 20 хвилин;
  5. Пшоняну крупу обов'язково перебираємо, прибираємо сміття, лушпиння. Промиваємо кілька разів;
  6. До гарбузі додаємо цукровий пісок, викладаємо пшоняну крупу;
  7. Всі компоненти перемішуємо, заливаємо молоком. Вибираємо режим «молочна каша», готуємо хвилин 40;
  8. Після цього все перемішуємо;
  9. Якщо консистенція каші вийшла дуже густий, то можна підлити ще трохи молока, вибрати режим «підігрів» і залишити ще поваритися хвилин 20;
  10. Далі викладаємо готову кашу по тарілках, доповнюємо ягодами малини, смородини і подаємо на стіл.

Як готувати гарбузову кашу з крупою і сухофруктами

Які складові будуть потрібні:

  • 500 грам гарбуза;
  • півтора літра молока;
  • стакан пшоняної крупи;
  • пакетик ванільного цукру;
  • цукровий пісок – 2-3 великі ложки;
  • родзинки, курага – ½ склянки;
  • трохи солі.

Тривалість готування буде становити не менше 1 години, калорійність на 100 грам складе 120 ккал.

Як будемо робити:

  1. Гарбуз треба очистити від шкірки, від насіння. Нарізати на невеликі кубики, розмір яких залежить від ваших уподобань;
  2. Перекладаємо шматочки гарбуза в ємність, заливаємо водою, ставимо на плиту, відварюємо до м'якого стану;
  3. Після цього зливаємо воду, потім за допомогою дерев'яної товкачика розминаємо її до пюреобразного стану;
  4. Перебираємо пшоняну крупу, вибираємо все сміття, лушпиння. Промиваємо її від бруду кілька разів;
  5. Викладаємо пшоно до гарбузовому пюре, додаємо промиті сухофрукти;
  6. Заливаємо все молоком, засипаємо цукровий пісок, підсолюємо;
  7. Ставимо ємність з усіма компонентами на плиту, відварюємо до готовності протягом 20 хвилин;
  8. В процесі відварювання кашу періодично помішуємо;
  9. Після цього знімаємо її з плити, накриваємо кришкою і залишаємо постояти хвилин 30;
  10. Далі розкладаємо кашу по тарілках, подаємо на стіл.

Як зварити рисову кашу на молоці читайте в нашій статті.

Смачна сирно-рисова запіканка з сухофруктами — смачний і корисний сніданок.

Як приготувати пісну запіканку з грибами читайте в нашій статті.

Гарбузова каша «Дружба» в мультиварці

Для приготування буде потрібно наступне:

  • стакан суміші круп – рисової, пшоняної, кукурудзяного;
  • 350 грам гарбузової м'якоті;
  • вода – 250 мл;
  • 2 великі ложки цукрового піску;
  • 2 великі ложки вершкового масла;
  • трохи солі.

На приготування потрібно мінімум 40 хвилин, калорійність на 100 грам – 105 ккал.

Як потрібно робити:

  1. Суміш круп гарненько промиваємо в прохолодній воді, промиваємо її кілька разів до прозорості рідини;
  2. Гарбуз промиваємо, зчищають всю шкірку, вичищаємо насіння;
  3. М'якоть перетираємо теркою або ріжемо невеликими шматочками;
  4. У ємність мультиварки поміщаємо гарбуз, крупу, засипаємо цукровий пісок, сіль;
  5. Все заливаємо водою і молоком;
  6. Вибираємо режим «Молочна каша», залишаємо готуватися на 20 хвилин;
  7. Якщо консистенція вийшла досить густа, то заливаємо ще один стакан гарячої води і залишимо ще потушиться хвилин 15;
  8. Після цього розкладаємо кашу по тарілках, подаємо на стіл.

Корисні поради

  • готова каша з гарбуза з пшоном не повинна бути занадто густий, краще після приготування в неї підлити ще трохи молока або води;
  • якщо в кашу додати трохи згущеного молока, то вона набуде ніжний вершковий смак;
  • для різноманітності пшоно можна змішати з рисовою крупою;
  • бажано перед приготуванням пшоняну крупу ретельно промити в декількох водах.

Гарбузова каша з пшоняною крупою буде прекрасним ранковим блюдом, яке припаде до смаку всім — і дітям, і дорослим. Особливо вона корисна для дітей, адже в ній міститься високий рівень цінних компонентів, які так необхідні для зростаючого дитячого організму.

Що ще почитати: