20 март 2019 1 846

Як смачно приготувати пшоняну кашу на молоці в мультиварці

Напевно, багатьом з нас пшоняна каша знайома з дитинства. Ймовірно, хтось навіть недолюблював її, хоча ця каша є дуже корисною для здоров'я, важливо лише правильно її приготувати.

Користь пшоняної каші

Пшоняна каша — всі чули про її позитивний вплив на людський організм. Але мало хто знає, що, насамперед, її рекомендують людям, що страждають серцево-судинними захворюваннями, так як в ній високий вміст калію. При захворюваннях печінки, цукровому діабеті та атеросклерозі кашу на цій крупі включають в раціон в обов'язковому порядку.

А при запаленні підшлункової залози спробуйте з'їдати по тарілці пшона в день, це значно знизить болю за кілька днів, а через три тижні болі можуть піти зовсім. Також воно сприяє виведенню шкідливих токсинів з організму і перешкоджає відкладенню жиру, а значить, ви сміливо можете не боятися за свою фігуру, готуючи собі страви з цієї крупи.

Правильно приготована каша не тільки дуже смачна, але і зберігає всі свої корисні властивості. Нижче будуть представлені кілька легких рецептів для мультиварки, приготування по яким не займе багато часу і не відніме багато сил, а також допоможе зберегти всі поживні речовини.

Рецепт каші пшоняної на молоці в мультиварці
Інгредієнти Кількість
пшоно - стакан
молоко - 4-5 склянок
вершкове масло - за смаком
сіль і цукор - за смаком
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 107 Ккал

Отже, почнемо, що ж вам знадобиться? Першим ділом мультистакан, якщо у вас його немає, то не зневіряйтеся, його обсяг у всіх приблизно однаковий і становить 160 мл. Знаючи це, ви зможете приготувати будь-яку страву в мультиварці без його наявності.

Приготування:

Крупу потрібно обов'язково промити, щоб позбутися від пшоняної борошна. Якщо її не змити, то готова каша придбає гірчинку. Промивати можна як проточною водою, так і кілька разів замачівая. Важливо пам'ятати, що якість води також сильно впливає на готову кашу, тому краще використовувати фільтровану воду;

У чашу мультиварки висипаємо промите пшоно, заливаємо молоко і додаємо цукор з сіллю за смаком (у класичному вигляді дрібку солі на 2-3 столові ложки цукру) всі інгредієнти перемішуємо. Краї мультиварки змащуємо вершковим маслом, щоб під час приготування молоко не втекло і закриваємо кришку;

Включаємо мультиварку, вибираємо режим варіння каші, ставимо таймер на 40 хвилин;

Після того як мультиварка подасть сигнал про готовність, залишаємо кашу нудитися, якщо у вас є вільний час. Зазвичай це займає небагато часу — від 30 хвилин до години. Настоявшись, вона набуває дуже ніжний, вершковий смак;

Каша готова, якщо ви звикли до класичної пшонці, то досить покласти в тарілку маленький шматочок вершкового масла. Однак можна додати свіжих фруктів, ягід або варення, цим, як то кажуть, каші не зіпсуєш.

Молочна пшоняна каша з гарбузом в мультиварці

Незвичайний, але простий рецепт легкого сніданку або вечері.

Інгредієнти:

  • 400 грам гарбуза;
  • Мультистакан пшона;
  • 4-5 тих же склянок молока;
  • 50 грам вершкового масла;
  • Цукор і сіль.

Приготування:

  1. Гарбуз очищаємо від шкірки, вирізаємо серцевину з насінням, залишаючи тільки м'якоть. Ріжемо її кубиками, важливо врахувати, що чим дрібніше ви нарежете, тим швидше вона приготується, розміру 2-3 сантиметри буде цілком достатньо;
  2. Тепер промиваємо пшоно в чистій і теплій воді, обдаємо окропом;
  3. На дно мультиварки, попередньо змащений маслом, рівномірним шаром укладаємо гарбузове кубики. засипаємо їх пшоном, додаємо цукор, сіль за смаком. Тепер важливо врахувати наскільки густу кашу ви хочете. Виходячи з власних уподобань, влийте 4 або 5 мультистаканов молока. Чим більше рідини — тим більш водянистим вийде готову страву. В кінці додайте 20 грамів вершкового масла;
  4. Закриваємо кришку і встановлюємо режим варіння каш, або круп приблизно на 30-40 хвилин, в залежності від бажання. Чим довше каша буде готуватися — тим більше разваристой вона вийде;
  5. Після приготування так само не поспішайте відкривати кришку, дайте трохи настоятися, Це не відніме у вас багато часу. Однак, за цей невеликий проміжок часу крупа просочиться смаком гарбуза;
  6. Через 30-50 хвилин можете подавати кашу на стіл з шматочком вершкового масла, також можете посипати її дрібкою кориці, вона надасть вашій страві найтоншу нотку витонченості. До пшона, приготовленого таким способом, підійдуть в якості добавки сухофрукти, ягоди, або горішки.

Вівсяна каша на молоці рецепт корисного і смачного блюда, яке повинно бути на кожному столі.

Пшоняна каша з гарбузом, зварена в мультиварці скороварці рецепт тут.

Підбірка простих і смачних рецептів геркулесову кашу на молоці або воді.

Пшоняна каша на воді

Класичний і простий рецепт — бюджетно, але дуже смачно.

Інгредієнти:

  • Мультистакан пшінки;
  • 2 таких же склянки води;
  • 30-ти грамовий шматочок масла (на ваш розсуд);
  • сіль і цукор, які ви можете додати по своєму смаку.

Приготування:

  1. Як і в попередніх рецептах не можна забувати про промиванні крупи.Також врахуємо, що вода знадобиться не тільки для промивання, але безпосередньо для приготування, так що важливо ще раз нагадати — вод впливає на смак і консистенцію готової каші, так що вода, бажано, повинна бути відфільтрована;
  2. Промите пшоно відправляємо в каструлю, разом з двома склянками фільтрованої води. Відразу солимо і сахарим за смаком. Масло можна додати як на цьому етапі, так і на заключному;
  3. Включаємо мультиварку (на прикладі Redmond). Вибираємо режим варіння, далі серед продуктів необхідно вибрати каші. Натискаємо велику кнопку, на екрані висвітиться десятка, що означає 10 хвилин. Встановлюємо час, воно може варіюватися від 30 хвилин до години, тут важливо зауважити яку кашу ви хочете і для чого ви готуєте. Якщо какгарнир, або ж ви просто любите більш жорсткі продукти, то ставте на 30 хвилин, а якщо вам подобається разваристое пшоно ‒ то можна поставити таймер ближче до години. Класична ж каша готується приблизно 40 хвилин;
  4. Після виключення мультиварки Редмонд рекомендується почекати, щоб каша змогла настоятися, 15-20 хвилин буде цілком достатньо;
  5. Якщо ви не додавали олії спочатку, то можете зробити це зараз, також солодка пшонка добре поєднується з фруктами і молочними продуктами. Якщо ви віддаєте перевагу її в якості гарніру, то вона також поєднується з м'ясом, рибою та птицею.

Ще трохи корисної інформації

Страви, приготовлені з пшона, є дуже поживними і поживними, їх можна їсти не тільки на сніданок, але і протягом всього дня, в одній порції приготовленої крупи міститься 300 кілокалорій, а значить її можна вважати цілком дієтичним продуктом.

Так, наприклад, з ранку ви можете побалувати себе молочною кашею з кухликом гарячого чаю або кави, за обідом ситно підкріпитися м'ясним блюдом з пшоном, приготованим на воді в якості гарніру, а на вечерю перекусити ніжним поєднанням солодкої пшонки з гарбузом.

Також не бійтеся експериментувати, завдяки чудовому смаку ця крупа добре поєднується з багатьма добавками, так можна спробувати додати в кашу трохи кориці, меду, солодкий сироп. Несолодке пшонку можна приправити зеленню, а, при приготуванні, можна ще додати щіпку каррі.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: