Пшоняна каша з гарбузом на молоці: рецепти для легкого сніданку
Як правильно варити кашу? Можна експериментувати зі смаком? В яких пропорціях розраховувати інгредієнти? Як красиво подати готову страву?
Відповіді на всі питання можна знайти в постійній практиці. Адже найкращі страви готуються з любов'ю! Досить буде дізнатися пару-трійку маленьких секретів і вуа-ля...
З пшона здавна готували каші, супи, додавали його в супи і начиняли пироги.
Унікальні властивості пшінки
Пшоняна каша з гарбузом на молоці — джерело вітамінів. Ще стародавні слов'яни надавали цій крупі велике значення.
Вона завжди була присутня на їхніх столах. Легка в приготуванні і дуже смачна. Безперечно, це блюдо стане улюбленим сніданком для всієї родини.
Пшоняна каша — джерело здоров'я, тому що:
- Служить очисником організму;
- Покращує роботу кишечника;
- Знижує рівень холестерину в крові.
Користь каші ще й у тому, що вона покращує пам'ять. В її складі присутній лецитин і кремній. Останній, до речі, відповідає за здоровий вигляд шкіри, волосся, нігтів, за правильне функціонування суглобів, лімфатичних вузлів та інших життєво важливих органів тіла людини.
Енергетична цінність продукту на сто грам сухої крупи дорівнює 348 ккал. Пшоняна каша, завдяки складним вуглеводам, що входять до її складу, є універсальним джерелом енергії. Це більш продуктивний спосіб отримання калорій.
Але і в цій бочці меду знайдеться ложка дьогтю. Людям зі схильністю до захворювань щитовидної залози фахівці рекомендують помірно включати в їжу пшоно. У нього є особливість утримувати засвоєння йоду організмом.
Небагато історичних відомостей
Археологам вдалося визначити, що просо прийшло в Європу, найімовірніше, з Китаю. В епоху неоліту саме цю зернову культуру вирощували у великих масштабах.
У порівнянні з рисом, просо менш вибагливо у вирощуванні. Жителі виготовляли з пшона борошно, солодощі, супи та каші.
В шістнадцятому столітті, коли в Європу потрапили кукурудза і картопля, така корисна і проста в приготуванні каша зникла зі столів багатьох господинь. Зараз крупа знову набирає популярність з-за підвищеного інтересу до здорового харчування.
З роками про користь пшінки ставало відомо все більше і більше і тепер людині доступний секрет «смачного» зміцнення свого здоров'я та поліпшення зовнішнього вигляду.
Нюанси приготування корисної крупи
Безумовно, у кожної господині на озброєнні є свої, перевірені часом рецепти приготування пшоняної каші на молоці. Багато з них розрізняються не тільки методом приготування, але і продуктами, що входять до складу добавок до каші.
Тим не менш, є універсальні секрети кухні, які перетворюють працю у творчість:
- Досить буде перед приготуванням крупу перебрати. Таким чином, зерна шліфуються і при варінні розкриваються повністю;
- Кулінари радять промивати пшонку сім разів. Шість з них — холодною, а останній — в гарячій воді. Так повинна зникнути гіркота;
- Рідини може бути багато. Не варто надавати цьому значення. Адже її все одно треба буде злити, коли зерно майже звариться;
- Додавши гарячого молока, утворюється в'язка консистенція. У молоці зерна пшона розкриваються і розварюються, надаючи страві свій особливий шарм.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
пшона - | стакан |
цукру - | дві столові ложки |
солі - | щіпка |
води - | два склянки |
молока - | два склянки |
вершкового масла - | 25 грам |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 119 Ккал |
Такий знайомий з дитинства смак пшонки на молоці... Простіше рецепта, ніж цей, не знайти.
Пшоно заливаємо водою і варимо на слабкому вогні. Після закипання потрібно злити воду, яка не встигла випаруватися, і додати всі інгредієнти, що залишилися.
Варити, періодично помішуючи. Через хвилин двадцять, знімаємо з плити і закриваємо кришкою на п'ятнадцять хвилин.
Пшонка на молоці, приготована в мультиварці
Не вистачає сил і часу? Все-таки є на чиї плечі перекласти обов'язки по кухні! Досить завантажити всі потрібні складові в ємність мультиварки і залишається лише вибрати режим.
Важлива інформація: пропорції 1/5, де 1 — частина крупи. Компоненти смачною пшоняної каші на молоці для мультиварки наступні:
- Склянку пшона;
- Сіль за смаком;
- Три столові ложки цукру;
- П'ять склянок молока.
Приступимо безпосередньо до приготування рецепту пшоняної каші на молоці:
- Перед додаванням крупи її треба спочатку промити водою;
- Краї мультиварки необхідно змастити соняшниковою олією. В такому випадку вони не підгорять;
- Додати всі інгредієнти;
- Вибрати режим «Суп/Каша»;
- Очікування.
Це дієвий метод швиденько поїсти. Зручний спосіб, економить час і нерви.
А тепер подивіться, як приготувати в мультиварці цю смачну молочну кашу з гарбузом:
Поживна пшоняна каша з гарбузом на молоці
Гарбуз надає каші солодкуватий смак. У древній Русі здавна подавали на стіл ароматне «золото».
Компоненти:
А тепер про те, як варити пшоняну кашу з гарбузом на молоці, докладно з фото:
- Плід необхідно почистити і нарізати на кубики. Форма брусочків залежить від фантазії кухаря;
- У підігріте молоко додати всі компоненти;
- Періодично помішувати до закипання;
- Кухарі радять поставити блюдо допреть в духовку на тридцять п'ять хвилин.
Додати в таку повітряну пшоняну кашу на молоці з гарбузом можна сухофрукти та горіхи. Подаючи страву, можна прикрасити його ягодами або фісташками.
Відео-рецепт страви на сніданок, описаного вище:
Рецепт приготування на воді
Пшоняна каша з гарбузом без молока на звичайній воді теж може бути смачною. Трохи кориці дивно покращує аромат і смак улюбленого ласощі.
Компоненти рецепту:
- Півтора склянки пшона;
- Три склянки води;
- 750 грам гарбуза;
- Дві столові ложки цукру;
- Чайна ложка кориці;
- Сіль.
Приступимо:
- Гарбуз помити, очистити і нарізати кубиками;
- Хвилин сім — десять варити гарбуз на середньому вогні;
- Поки вариться гарбуз, є час зайнятися пшоном. Крупа промивається правильним чином: шість разів в холодній воді і один в гарячій. Пшоно краще розпарюється, якщо перед варінням його обдати окропом;
- Додати крупу до гарбуза;
- Додати залишилися інгредієнти;
- Варити кашу до готовності. Головне — не забувати періодично помішувати кашу, щоб уникнути підгоряння;
- Після приготування потрібно зняти кашу з плити і накрити рушником на тридцять хвилин. Зберігаючи тепло, пшоно пропарится у власному пару.
Солодка пшоняна каша багатьом нагадує дитинство. А ви пам'ятаєте, як поряд з кашкою в дитячому саду готували сирну запіканку? Ось смакота була, правда? Давайте відтворимо цей десерт в домашніх умовах. Рецепти приготування сирної запіканки як у дитячому садку. Тепер можна всіх друзів покликати в гості і вдатися дитячими спогадами!
А в цій статті знаходяться рецепти легкого безе, яке ви можете дуже швидко приготувати до чаю. Дотримуйтеся рекомендацій досвідчених кулінарів і у вас вийде прекрасний повітряний десерт.
Ну, а якщо терміново потрібно нагодувати сім'ю обідом, то загляньте сюди. Ви знайдете прості рецепти смачного супу з галушками. Легкої вам готування!
Ароматну гарбуз можна замінити квасолею, птицею, м'ясом або дарами морських глибин. Тільки в такому випадку цукру потрібно менше.
Пшоняна каша в гарбузі
Так як гарбуз — це унікальний продукт, багатий вітамінним комплексом, наступний рецепт буде корисним (особливо при регулярному приготуванні), щоб пережити зимову холоднечу і не захворіти.
Крім цілої гарбуза, потрібні такі компоненти:
- Стакан молока;
- Стакан води;
- Пів склянки пшона;
- ½ Гарбуза;
- 150 грам родзинок;
- Столова ложка цукру;
- Половина чайної ложки солі;
- 15 грам вершкового масла.
Приступимо:
- Мите пшоно варити близько трьох хвилин. Після чого потрібно воду злити;
- Вичистити гарбуз зсередини. М'якоть нарізати кубиками варити близько п'ятнадцяти хвилин;
- В гарбуз закласти всі інгредієнти. Тепер можна посолити і перемішати страва;
- Наступним кроком потрібно буде заповнити гарбуз молоком і прибрати в духовку, розігріту до двохсот п'ятдесяти градусів на 40-45 хвилин;
- Подають це ласощі з маслом, листочками м'яти або меліси.
Пропонуємо подивитися, як виглядає процес приготування цього цікавого страви, у відео-сюжеті:
Зберігання крупи і ще трохи корисних рекомендацій
Рекомендується зберігати пшоно в герметично закритій сухій тарі в темному і прохолодному місці. Відсутність світла і повітря забезпечать збереження якості крупи.
Але, як такої, термін обмежений. Слід уважно стежити за цим.
Зазвичай він становить близько дев'яти місяців. У виробників країн Далекого Сходу — менше, близько шести.
А як же експерименти зі смаком? Безсумнівно, потрібно дати волю своєму таланту і пофантазувати вдосталь.
Щоб зберегти своє здоров'я, яке, до речі, безцінне, потрібно обов'язково включити в свій раціон цю зернову культуру. Приємного апетиту!