22 март 2019 55

Як приготувати пастрому з курячої грудки в домашніх умовах

В якості смачного делікатесу на святковому столі може виступати пастрома – страва тюркського походження, яке міцно увійшло в кухні різних народів світу. Спочатку спосіб приготування використовувався тільки для продовження терміну придатності м'яса.

Далі, зазнавши деяких змін, увібравши в себе більше різних приправ, страва перетворилося в кулінарний шедевр з найніжнішим смаком. Дане частування стане відмінною заміною ковбасі, а приготоване в домашніх умовах підкорить своїм апетитним ароматом і насиченим смаком будь-якого гостя.

Традиційно пастрома готується з яловичини і свинини, але якщо ви стежите за фігурою або не вживаєте в їжу дані види м'яса, існує менш калорійний, але не менш апетитний варіант приготування — з курки.
Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
куряча грудка - 1 ціла
часник - 4 зубчики
масло рослинне - 40 г
сіль - 15-20 г
спеції (паприка, червоний, духмяний, чорний перець, приправи для курки) - за смаком
Час приготування: 420 хвилин Калорійність на 100 г: 180 Ккал

На даний делікатес необхідно витратити досить багато часу, але якщо слідувати інструкціям і корисним порадам, то результат перевершить будь-які очікування і рецепт цієї м'ясної закуски стане одним з найулюбленіших в сім'ї.

Чи варто говорити, що приготовлена в домашніх умовах м'ясі відсутні ароматизатори, барвники та інші, шкідливі для організму речовини. Таким чином, пастрому можуть собі дозволити люди, які сидять на дієті або дотримуються основи правильного харчування.

Пастрома з курячої грудки в домашніх умовах готується поетапно:

  1. Зняти з м'яса шкірку. Зробивши поздовжній розріз, витягнути з середини кістка. Таким чином, отримуємо 2 шматочки курячого філе;
  2. В окремій плоскій ємності розмістити всі спеції і сіль за смаком;
  3. Додати до отриманої суміші оливкова або рослинне масло;
  4. Часник почистити, потерти або розтовкти. Висипати в суміш спецій і масла;
  5. Масу ретельно перемішати;
  6. Кожен шматочок філе обмазати з кожної сторони в приготованому розчині;
  7. Залишити на 2-3 години в прохолодному місці просочуватися;
  8. Далі викласти кожен шматок у форму, заздалегідь закриту фольгою;
  9. Розігріти духовку, поставити в неї страву на 15-20 хвилин при температурі 250 градусів;
  10. Після закінчення необхідного часу, вимикаємо духовку, курку залишаємо на 4 години всередині;
  11. Далі викладаємо шматочки, нарізаємо для подачі на стіл.

Рецепт пастроми з курячої грудки в мультиварці

Приготування даного страви в мультиварці дозволить не тільки поліпшити його смакові властивості, так як м'ясо ретельніше пропарюється. Наступний рецепт дещо складніше попереднього, так як використовується більше інгредієнти для маринаду, а також м'ясо в процесі обмотується кулінарною ниткою або шпагатом.

Інгредієнти:

  • 1 куряча грудка;
  • 40 г рослинної олії;
  • 10-15 г гірчиці;
  • 80 р меду;
  • 40-50 г соєвого соусу;
  • сіль;
  • 4 зубчики часнику;
  • спеції за смаком.

Час приготування делікатесу залишається колишнім – приблизно 7 годин. Харчова цінність трохи підвищується за рахунок приготування іншого маринаду і складе приблизно 200 калорій на 100 грам.

Приготування пастроми з курячої грудки в домашніх умовах в мультиварці:

  1. Відокремити від курячої грудки кістка способом, представленим в першому рецепті;
  2. У ємності змішати гірчицю, мед, соєвий соус, сіль, олія;
  3. У декількох місцях проткнути шматочки філе зубочистками;
  4. Обмазати в приготованому маринаді м'ясо, залишити просочуватися в прохолодне місце на 4-5 годин;
  5. Далі філе зв'язати кулінарною шпагатом або ниткою;
  6. Потім почистити і подрібнити часник;
  7. Змішати трохи олії зі спеціями і часниковою масою;
  8. Натерти соусом курку;
  9. Кожну сторону шматочка готувати в мультиварці на режимі «Смаження» по 5 хвилин;
  10. Далі додати в чашу мультиварки склянку води і продовжити процес приготування в режимі «Гасіння» протягом 40 хвилин;
  11. Далі пастрому з курячої грудки остудити, зняти нитки, нарізати до столу.

Азу з індички — дієтичне м'ясо, приготоване незвичайним чином. Спробуйте приготувати — азу ефектне і смачне блюдо.

Філе індички в сметанному соусі, це те що зробить м'ясо незвичайно смачним і соковитим. Читайте рецепт тут.

А ви пробували приготувати шурпу з свинини? Цей суп просто чудовий.

Тюркські традиції приготування пастроми

Для приготування м'яса з особливо незвичайним смаком і ароматом можете скористатися наступними порадами:

  • Під час запікання в духовці не варто відкривати дверцята. Також рекомендовано тримати блюдо закритим і протягом тих 4 годин, що воно знаходиться усередині духової шафи. Так частування вбере в себе більше яскравих ароматів;
  • Важливо, щоб фольга не закривала зверху курку під час приготування в духовці;
  • Грудку можна заздалегідь засолити і тільки потім заправляти спеціями. Для цього необхідну кількість солі висипати в молоко або теплу воду, покласти туди шматочки м'яса. Залишити в розчині на 2-3 години;
  • Для того щоб маринад рівномірно вбирався, необхідно помістити м'ясо в пластмасовий контейнер або ємність на зразок того, потім залити туди суміш. Далі щільно закрити і трясти кожну годину, щоб маринад не опускався на одну сторону;
  • Зручно готувати цей делікатес ввечері, щоб остигання в духовій шафі відбувалося всю ніч;
  • Рекомендовано використовувати в процесі приготування цієї м'ясної закуски оливкову олію, так як воно має більш насичений аромат і смак. Також відмінно підійде суміш з соняшникової та оливкової.
  • Традиційно пастрома подається тонко нарізаними шматочками і прикрашається зеленню;
  • Для приготування підійдуть такі спеції, як коріандр, паприка, орегано, гірчиця, імбир, мускатний горіх, різні види перцю. Важливо, при використанні чилі не варто додавати його занадто багато, так як можна зіпсувати страву. Паприка додається в даному рецепті скоріше не для смаку, а для додання більш апетитного кольору.

Рецепти, зазначені вище не вважаються складними, тим не менш, смак страви приведе в захват навіть справжніх гурманів. Основна складність – тривалий процес приготування, але в основному страва готується без участі господині.

Варто лише розмістити пастрому з курячої грудки в маринаді або духовці. Таким чином, не варто боятися зазначеного часу і можна сміливо приступати до створення кулінарного шедевру в домашніх умовах.

Цей делікатес підходить в якості відмінною закуски до святкового столу, є прекрасним інгредієнтом для бутербродів. Пастрома з курячої грудки, приготована вдома – відмінна можливість продемонструвати свої кулінарні таланти, не нашкодивши при цьому фігурі.

Що ще почитати: