21 июнь 2019 2 651

Як готувати смачне тісто для піци в хлібопічці

Піца... Смачна, ситна, з хрусткою скоринкою, «озером» розплавленого сиру, зеленню оливок, червоними сполохами томатів – з усім, чим заманеться найвимогливішому гурманові!

А запах? Чудовий аромат випічки, спецій і прогрітих інгредієнтів! Від цього пахощів прокидається апетит, летять під три чорти дієти — і ось, людина нарешті зуби встромляє в жаданий шматочок ласощів, щасливо мружиться і відчуває в роті незабутній смак Італії.

І неважливо, який вид за вікном: стародавні вулички Риму, короби нью-йоркських хмарочосів або білосніжні проспекти заледенелого Норильська – піца, ось що об'єднує весь світ!

Не складає праці замовити готову піцу. Але ось невдача – у однієї занадто прісне тісто, в іншу не доповіли сиру, третя і зовсім схожа на... щось інше. Ідеальний вихід – приготувати ласощі самому!

Не варто думати, що це важкий процес. Замісити тісто, розкачати і укомплектувати інгредієнтами зовсім не складно. Якщо ж під рукою є хлібопічка, то виготовлення тіста для піци перетвориться в найпростіший процес!

Пара слів про хлібопічці

Володарі цього чудового девайса знають про всі його плюси і зручності. Іншим варто знати одне: хлібопічка – це своєрідний робот-помічник для будь-якої випічки. У неї завантажуються інгредієнти, відповідні кнопки натискаються, і процес замісу, підняття, формування та випікання пристрій бере на себе.

Причому готування може початися відразу, а може бути відкладена на запланований час – в цьому випадку гаряча свіжа випічка буде на столі до вибраного годині.

Для піци хлібопічка ідеально підходить в якості виробника тесту. Все стандартно: компоненти засипаються, режим встановлює і, по готовності, витягується красивий колобок пружного, підійшов тесту. Залишається тільки розкачати і спорядити піцу – це справа кількох хвилин.

Зрозуміло, рецепти тесту існують найрізноманітніші: пишне і тонке, з дріжджами і без, на воді, молоці, кефірі. Варто розглянути основні з них.

Маленькі помічники: тісто з дріжджами
Інгредієнти Кількість
борошна - 3 склянки (приблизно 400 г)
хлібопекарських дріжджів (сухих) - 1 мірна ложка
води - стакан (приблизно 250 мл)
оливкової (можна іншої рослинної) олії - 4 мірні ложки
цукру - 1,5 мірні ложки (приблизно 25 г)
солі - щіпка
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 г: 290 Ккал

Дріжджове тісто для піци в хлібопічці готується наступним чином. Насамперед необхідно просіяти борошно. Крім звільнення від непотрібних вкраплень, це дозволяє наситити частинки борошна киснем, і зробити тісто більш повітряним. Підготовлені інгредієнти висипаються в «відерце» хлібопічки. Встановлюється режим «Піца» (або аналогічний, в разі його відсутності).

Готове тісто розкочують, укладають інгредієнти і поміщають в духовку. Готову піцу розрізають на порційні шматочки і... насолоджуються чудовим смаком!

Важливо! Інгредієнти в хлібопічку повинні закладатися в строго певній послідовності. Порушення черговості може призвести до того, що тісто не вийде. Послідовність обов'язково вказується в інструкції до пристрою. Як правило, спочатку заливаються всі рідкі інгредієнти, слідом борошно, сіль, цукор та інше, а завершальним штрихом – дріжджі. Таким чином, вони максимально відгороджуються від рідин і не починають працювати раніше часу.

Смачне тісто для піци без дріжджів на кефірі в хлібопічці

Компоненти:

  • 2,5-3 склянки (приблизно 400 г) борошна;
  • півсклянки (приблизно 125 мл) кефіру;
  • рівне кефіру кількість води;
  • 1 яйце;
  • 0,5 мірної ложки (приблизно 12,5 г) соди;
  • 1,5 мірні ложки (приблизно 25 г) цукру;
  • щіпка солі.

Потрібний час: годину — півтора, включаючи роботу хлібопічки.

Енергетична цінність (калорійність): ~ 250-270 ккал на 0,1 кілограм готової піци.

Процес приготування простий. У «відерце» заливається кефір, вода, яйце, просеянная борошно, інші інгредієнти, і тільки після засипається сода, рівномірно по всій поверхні.

Хлібопічка включається на відповідний режим. Кефір частково візьме на себе роль дріжджів, сода стане розпушувачем.

Готове тісто розкочується, споряджається інгредієнтами піци і ставиться в гарячу духовку.

Важливо! Не можна переборщити з содою, інакше страва може мати неприємний присмак. Не варто дозволяти соді раніше часу «зустрічатися» з кефіром, щоб не відбулося гасіння.

Рецепт ніжного і повітряного тіста для піци на молоці

Компоненти:

  • 2,5-3 склянки (приблизно 400 г) борошна;
  • 1 мірна ложка хлібопекарських дріжджів (сухих);
  • стакан (приблизно 250 мл) молока;
  • 4 мірні ложки (приблизно 30 мл) оливкової (можна іншої рослинної) олії;
  • 1,5 мірні ложки (приблизно 25 г);
  • щіпка солі.

Потрібний час: годину — півтора, включаючи роботу хлібопічки.

Енергетична цінність (калорійність): ~ 280-295 ккал на 0,1 кілограм готової піци.

Процес приготування. У «відерце» першим виливається молоко, масло, далі просеянная борошно, інші інгредієнти і, насамкінець, дріжджі. Встановлюється режим «Піца», «Тісто» або аналогічний. Готове тісто витягується і формується піца за загальними правилами.

Рада! Калорійність страви розрахована з розрахунку на молоко 3,2 %. Знизити енергетичну цінність можна, замінивши молоко на менш жирне, або додавши води. В сумі об'єм рідин не може бути вище зазначеного у компонентах обсягу молока!

Секрети приготування

Для приготування будь-якої піци потрібно знати основні правила. Звичайно, на те вони й правила, щоб їх всіляко порушувати, доводячи блюдо для ідеального стану, але все ж є секрети, які допоможуть приготувати піцу ще смачнішою:

Послідовність

Зараз встановилася послідовність, в якій укладаються інгредієнти тісто для піци в хлібопічці: соус, сир і все інше. Однак спочатку піца виглядала інакше – сир був верхнім шаром, і, обгорнувши інші компоненти, запекался сама, роблячи все між собою і тестом більш соковитим. Сучасна послідовність склалася через маркетингу – покупцеві хочеться бачити, що саме він купує.

Різноманітні, різнокольорові інгредієнти – це красиво. Заховані під сиром – ще більше смачно. Вибір за кухарем!

Спеції

Характерний присмак будь піці дає майоран. Цю спецію везуть із Середземномор'я. Вона додається в соус, начинку, а іноді і відразу в тісто. Другим частим гостем є чебрець. Мало хто знає, але ця «імпортна спеція» і звичайний чебрець – одне і те ж. Можна застосовувати суміш «Прованські трави», що включає ці трави.

Температура

Ще одним секретом гарної піци є температура приготування. У професійних піцеріях використовують кам'яні печі, які розігріваються до величезних температур (від 400 градусів і вище). Вдома таких умов не досягти, але, тим не менш, духовка повинна бути розігріта до максимально можливих параметрів.

Час

У духовці піца знаходиться лише кілька хвилин, в залежності від потужності нагріву. В принципі, крім тесту, всі інгредієнти готові до застосування і не вимагають тривалої термообробки. Тісто, приготоване в хлібопічці, ніжне, еластичне, тому готується швидко. Як тільки піца стала виглядати готової (запеклися краю, розплавився сир тощо), її можна сміливо виймати – страва готова.

Сода

Сода — прекрасний розпушувач. Вона працює наступним чином: кожна маленька частинка порошку при нагріванні «вибухає», утворюючи бульбашки вуглекислого газу. Цей газ, розширюючись, утворює додаткову пишність. Якщо покласти зайву соду, вона не встигне відпрацювати повністю і залишиться солонуватий смак. Якщо гасити соду оцтом або інший кислотою, то зникне її здатність до розпушення.

Курка з яблуками в духовці — спробуйте приготувати це неймовірно смачне блюдо, де яблука відіграють вирішальну роль.

Рецепти смачного кексу з вишнями — покрокові рекомендації з фото і підказками кулінарів.

Юшка з голови судака — читайте як приготувати ароматна страва з риби.

Виготовити в хлібопічці тісто для смачною, ароматною піци зовсім нескладно – пристрій сам подбає про режими підняття, перемішування, температури. Господині залишиться тільки дістати готове тісто. Знаючи маленькі секрети, можна спекти смачну піцу, яку всі в будинку обов'язково закохаються і будуть просити приготувати саме її!

Приємного апетиту!

Що ще почитати: