06 март 2019 222

Складання святкового меню на День народження: рецепти страв та поради

Складання святкового меню для гостей на день народження — дуже відповідальне заняття, оскільки будь-яка господиня хоче догодити кожному своєму гостю, блиснути кулінарними талантами і навіть здивувати новими і оригінальними стравами.

При цьому не будь-яка може собі дозволити необмежений бюджет. І все ж, навіть при самому скромному сімейному бюджеті, можна не обмежуватися одними і тими ж давно приевшимися салатами і стандартним набором закусок.

При бажанні можна проявити фантазію, зробивши святковий стіл смачним, небанальним і не розоритися при цьому.

Як правильно скласти меню для святкового обіду

В першу чергу важливо скласти список гостей, тому що від їх кількості буде залежати обсяг продуктів, які потрібно буде придбати, до того ж він відразу дозволить визначитися з приблизною сумою, яку доведеться витратити.

При підготовці меню для дорослих потрібно розраховувати на те, що за кілька годин застілля кожен гість може з'їсти від кілограма до півтора кілограмів різних продуктів: закуски, бутерброди, салати займають не менше 60 % від загальної кількості з'їденого, гаряче 30%, десерти близько 10%.

Підбираємо закуски і салати

Закуски хороші тим, що не потрібно багато часу і умінь на їх приготування, при цьому гості їдять їх дуже охоче, поки не подадуть гаряче.

Подають їх на окремих плоских тарілках, самостійно тонко нарізавши на акуратні рівні сегменти або скориставшись магазинної нарізкою. На м'ясну тарілку можна покласти буженину, карбонат та інші м'ясні делікатеси, ковбасу, шинку, мова та інші вироби з м'яса та птиці.

Сир і овочі точно так само можна розкласти на тарілки, комбінуючи сорту і поєднання різних видів сирів і свіжих або консервованих овочів. Наявність навіть невеликої кількості кожного виду закуски на тарілці при розмаїтті забезпечує відчуття багатого святкового столу.

На кожну персону потрібно близько 200 грамів м'ясних, сирних закусок.

Дуже добре, якщо в будинку знайдуться заготовки і маринади. Мариновані огірочки, помідори, патисони та кабачки, гриби, болгарський перець і квашена капуста, мариновані салати домашнього виробництва ніколи не залишаються без уваги гостей.

При плануванні потрібно закласти на одного дорослого гостя по 300-400 гр. свіжих і (або) консервованих овочів в закусках.

Салати виручають будь-яку господарку, адже вони досить ситні і не дуже трудомісткі. Всіма улюблений класичний набір салатів, таких, як вінегрет, Олів'є, Мімоза, салати з крабовими паличками, Цезар, оселедець під шубою, салат зі свіжих огірків і помідорів, зрозуміло, навряд чи залишиться незатребуваним.

Але якщо замінити навіть один з таких салатів новим і оригінальним, гості будуть дуже здивовані. Це може бути простий, але смачний і оригінальний салат з шинкою або куркою і ананасами.

Морські коктейлі з мідій, креветок, кальмарів, солоною червоною рибою або ікрою — чудове прикраса столу. Дуже добре, якщо салати будуть представлені в такому асортименті, який задовольнить і вегетаріанців і людей, що сидять на дієті.

Нарізки і салати швидко втрачають зовнішній вигляд, підсихають, закисають і псуються, тому їх готують в помірній кількості, не більше 300-400 грамів загальної маси всіх закусок на одну людину, щоб не довелося викидати зайве.

До того ж при дуже великій кількості закусок існує небезпека перегодувати гостей до відвалу вже на початковому етапі (адже попереду основне блюдо і десерт).

Цвях застілля — основне блюдо

Гаряче — це окраса святкового столу. В першу чергу вирішите — рибу, птицю або м'ясо готувати для основного блюда. Однак краще пам'ятати, що далеко не кожен любить рибу, тож якщо гарячу страву передбачається тільки одне, краще зупинити свій вибір на м'ясі або курки. Куряче м'ясо досить просте у приготуванні, до того ж це найбільш бюджетний варіант.

Свинина або яловичина, смажена у вигляді медальйонів або відбивних, також не вимагатиме багато часу.

Якщо хочеться почастувати гостей незвичайним блюдом, вибирайте телятину, кролика або качку За кілька годин застілля один гість може з'їсти близько 300 або 400 грам гарячого страви разом з гарніром.

Солодке висновок: десерт

Простіше всього використовувати в якості десерту торт, причому не важливо покупної або приготований самостійно.

Якщо торт всього один, доповніть його цукерками та фруктами, а якщо основних страв було дуже багато, то обмежтеся легким порційними десертами з фруктів, йогурту, вершків або пудингу.

Беріть не більше 100-150 грам солодкого на людину.

Меню для домашнього святкового застілля

Закуска «Хвіст павича»

Знадобляться баклажани, помідори, сир, часник і майонез, а також свіжий огірок, маслини.

Баклажани нарізати довгими уздовж пластиками, замочити у підсоленій воді, а потім промити і обсмажити.

Огірки і помідори порізати слайсами.

Сир натерти, перемішати з майонезом і видавленим часником.

Перекласти на блюдо баклажани, імітуючи хвіст павича, зверху розподілити сирну масу і викласти овочі поверх хвоста.

Завершити хвіст гуртками маслин.

Класичний дует: шинка і сир

Вона настільки швидка в приготуванні, що її можна спорудити в останній момент перед самим дзвінком гостей у двері.

Потрібно тільки взяти сир, часник, майонез, шинку. Сир потерти крупно, дрібно порубаний часник з'єднати з сирною масою, заправити майонезом.

Шинку нарізати тонкими слайсами або скористатися готовою нарізкою. У кожен шматочок покласти невелику кількість сирної маси, згорнути рулетиком, закріпити шпажкою або зубочисткою, викласти на блюдо, поставити в холодильник приблизно на півгодини, після чого закуску можна подавати.

М'ясо з грибами по-французьки

На 14 порцій підготуйте:

  • Свинину нежирну і печериці свіжі — по 1 кілограму;
  • Сир будь-який м'який — 100 грамів;
  • Будь-який твердий сир — стільки ж, скільки і м'якого;
  • Стиглі помідори — 2 штуки;
  • Цибуля ріпчаста — 2 головки;
  • Сіль, перець, мелена, гірчиця — на смак;
  • Рослинна олія на обжарку.

Печериці акуратно промити, порізати на шматочки і обсмажити з маслом. Цибулю почистити, порізати і додати до грибів.

Обсмажування продовжувати до випарювання води і прозорості цибулі. Готову суміш печериць і цибулі викласти в підходящу ємність. Обидва види сирів натерти крупно.

М'ясо порізати на скибочки шириною не менш півтора сантиметрів, відбити всі шматки з двох сторін. Деко застелити пергаментним папером, викласти на нього відбите м'ясо, змастити гірчицею, посолити і поперчити.

Поверх м'яса викласти шар печериць і цибулі. Томати нарізати півкільцями, викласти шаром поверх грибів і цибулі. Посипати м'яким і твердим сиром.

Помістити блюдо в розігріту духовку, пекти при 200 градусах приблизно 30 хвилин, перед подачею гостям додати зелень.

Як правильно приготувати м'ясо по французьки в духовці в декількох варіантах виконання.

Дізнайтеся , як приготувати качину грудку в духовці, яку можна як основне блюдо для невеликого застілля.

Візьміть на замітку цікавий рецепт курки на пляшці цілком.

Човники з картоплі, фаршировані курячим м'ясом і овочами

Продукти (для 4-х порцій):

  • 4 штуки великих бульб картоплі.

Для начинки:

  • Куряче філе – 1 шматок;
  • Цибуля ріпчаста свіжий стиглий помідор – 1 шт.;
  • Перець болгарський – 1/2 шт.;
  • По пів пучка кропу і петрушки;
  • Зелена цибуля – пара пір'я;
  • Олія на будь – який смак- 2 ст. л.;
  • Сир твердий близько 100 грамів;
  • Приправи за смаком.

Для приготування соусу Бешамель:

  • Борошно пшеничне — 50 г;
  • Незбиране молоко – 750 г;
  • Масло вершкове з жирністю не менше 82% – 40-50 г;
  • Сіль, перець і мускатний горіх.

Відварити філе і нарізати кубиком, також нарізати цибулю, а картопля зварити в мундирі, очистити. Допускається відварити заздалегідь очищені бульби.

Для соусу Бешамель: борошно обсмажити до коричневого кольору на вершковому маслі, постійно помішуючи. До борошна додати молоко, продовжуючи безперервно заважати соус, запобігаючи появі грудочок, до загустіння, не забувши посолити і поперчити, приправити.

Остиглі бульби картоплі розрізати навпіл уздовж, ножем і чайною ложкою зробити виїмки в кожній половинці — вийдуть човники. Обсмажити цибулю на олії, додати дрібно нашатковану помідор, зелена цибуля кільцями, рубану зелень, тушкувати три хвилини.

З'єднати з нарізаним перцем і куркою. Начинити човники з картоплі цією сумішшю. Вилити на деко білий соус, зверху помістити човника, посипати сиром і нарубленой зеленню. Запікати не менше 15 хвилин до утворення скоринки.

Кілька цікавих рецептів страва з картоплі на гарнір:

Цікаве меню для дитячого свята

Дитячий день народження вимагає не тільки особливої програми розваг, але і особливого дитячого меню. Всі страви повинні подаватися порційно, бути легкими, смачними і яскраво і цікаво оформленими, щоб всі маленькі гості захотіли їх спробувати.

Потрібно з усією відповідальністю підійти до підбору страв для дитячого свята, зробивши їх з урахуванням дитячих уподобань, але, не забуваючи і про користь тих або інших інгредієнтів.

Наприклад, всі діти люблять вироби з тіста, тому їм можна подати млинці або оладки з цікавими фруктовими і сирними начинками.

Сирно-бананові оладки

Продукти:

  • Сир — 300 гр.;
  • Борошно — 200 гр.;
  • 4 яйця;
  • Стиглі банани великого розміру — 3 шт.;
  • Молоко — 150 мл;
  • Розпушувач — 1 ч. л.;
  • Сода — щіпка;
  • Лимонний сік і цедра від половинки лимона або рівну кількість яблучного соку;
  • Сіль;
  • Олія для обсмажування;
  • Цукрова пудра.

Добре розтерти в блендері сир з молоком. Відокремити білки і жовтки і останні додати до сиру. Знову збити сир з жовтками до однорідної маси.

Борошно з розпушувачем і содою всипати в сирну суміш, безперервно збиваючи її на низьких обертах.

Коли вся мука буде засипана, залишити сирне тісто в стороні і зайнятися бананами: вимити їх, очистити і пюрировать. Бананове пюре полити лимонним або яблучним соком.

Акуратно вмішати бананове пюре в сирне тісто. Решта білки збити до стану пишної піни і вивести їх у тісто в три прийоми, легко перемішуючи знизу вгору за допомогою лопатки.

Розігріти змащену маслом сковороду на зовсім невеликому вогні, і ложкою викладати маленькі порції тіста, залишаючи відстань між оладками.

Закрити сковороду кришкою і поставити випікатися 15-20 хвилин, після чого перевернути і продовжувати з іншої сторони без кришки, поки оладки не підрум'яняться.

Підсмажені оладки викласти на папір, щоб видалити масло, коли вони подостынут, викласти в один шар на блюдо і присипати через ситечко шаром цукрової пудри.

Можна намалювати за допомогою кондитерського шприца забавні пики сиропом або рідким шоколадом або скористатися трафаретами.

Міні-шашлички з курячого м'яса, подані на шпажках

Взяти 1 — 1,5 кг курячого філе, яке потрібно розрізати на рівні приблизно однакові шматочки невеликого розміру. Нарізане філе потрібно помістити в маринад.

Маринад: 3 ст. л. сметани, 2 ст. л. ложки оливкової олії, вичавити 3 ст. л. соку лимона, сіль, перець.

Головку цибулі розрізати великими кільцями і додати до маринаду і курячому м'ясу.

М'ясо помариновать пару годин, нанизати на одноразові дерев'яні шпажки і запекти в духовці не менше, ніж 40-50 хвилин.

Яскраві і незвичайні страви для дитячого свята. Головне тут — подача!

Меню на пікнік – святкуємо День народження на природі!

Пікнік на природі — це не тільки банальний шашлик, сосиски на шампурі або бутерброди, взяті з дому. Якщо гарненько підготуватися, можна нагодувати гостей цілком святковими стравами і на природі. Наприклад, картоплею, запеченою в фользі.

З розрахунку на 1 порцію:

  • 2-3 гладких рівних картоплини середнього розміру;
  • Сало з хорошою м'ясним прошарком (або навіть бекон) з розрахунку 1 скибочка на кожну картоплину;
  • Сіль, улюблені спеції;
  • Харчова фольга.

Картопля вимити, зробити надріз, розділивши кожен бульба на дві частини, але, не розрізаючи до кінця. Посолити, посипати спеціями, вставити в розріз шматочки сала, при бажанні додати свіжий або маринований ріпчаста цибуля. Щільніше загорнути у фольгу і відправити в гарячі вугілля на 20 - 25 хвилин, перевіривши готовність, дістати і акуратно розгорнути фольгу.

Шашлик з свинини

Куди ж на пікніку без ароматного соковитого шашлику. Знадобиться:

  • 2 кг свинини (краще брати кострець);
  • 4 головки цибулі;
  • приправа для шашлику;
  • томатна паста, кетчуп або свіжі розім'яті в пюре помідори– 100 р.

М'ясо приправити і замаринувати в томаті і приправах, поставивши в холодильник хоча б на пару годин. Нанизати м'ясо на шампури, чергуючи з цибулею, після чого перемістити до мангал.

Баклажани з салом, приготовані на шампурах

Якщо звичайний шашлик не викличе подиву, можна порадувати гостей, приготувавши на шампурах баклажани з салом.

Їх на святковому пікніку з нагоди дня народження можна подати як доповнення до традиційного шашлику, так і самостійно в якості гарячої закуски. Приготування цього смачного страви не складе ніяких зайвих труднощів, що і потрібно в умовах виїзду на природу.

Вдома слід заздалегідь заготовити баклажани, порізані кільцями товщиною не менше, ніж 0,5 див. Баклажанів потрібно брати по одному на кожен шампур.

Сало так само попередньо нарізати тонший, а баклажани посолити. Вже по приїзді на природу овочі і сало, чергуючи між собою, потрібно буде тільки нанизати на шампури і запекти на вугіллі, перевертаючи, як шашлик, до утворення гарної скоринки на баклажанах.

Цікаві рецепти на будь-який смак від відомого шеф-кухаря:

Корисні поради

  1. Якщо ви не бажаєте робити багато салатів і закусок, але хочеться різноманітності — зробіть канапе або маленькі бутерброди. Вони задовольнять і любителів риби і м'яса, і ковбаси, і овочів, при цьому не вимагають тривалого приготування.
  2. Постарайтеся врахувати смаки всіх гостей – зробіть страви і з м'ясом, і вегетаріанські, та кілька закуски з рибою.
  3. На гаряче дітям краще подати вироби з січеного м'яса, оскільки фарш, а відміну від цільного шматка м'яса, зможе відкусити і прожувати навіть маленька дитина.
  4. М'ясні вироби для дитячого столу рекомендується тушкувати або готувати на пару, фарш потрібно брати пісний або з м'яса птиці, а щоб м'ясні вироби зацікавили маленьких гостей, можна зробити їх не традиційно круглими або овальними, а у вигляді рибок і ін.
  5. Краще всього приготувати на дитячий день народження тефтелі з телятини або птиці. Останнє переважніше силу своєї доступності і хороших смакових якостей.
  6. Як гарнір чудово підійде картопляне пюре, яке необхідно красиво викласти з допомогою кондитерського мішка при оформленні порційного страви.
    Якщо тюфтельки або котлети будуть традиційної форми, то для самих маленьких гостей їх можна розрізати на акуратні шматочки і розкласти по колу тарілки з гіркою пюре.
  7. Якщо планується пікнік на природі, то відмовтеся від швидкопсувних продуктів типу майонезу або сметани. Якщо хочеться зробити заправку, візьміть невелику пляшечку олії.
Що ще почитати: