16 апрель 2019 2 879

Як запекти гомілку індички в духовці

Зазвичай гомілку індички готують на урочисті заходи. Вона достатня велика, її довго запікають в електродуховці в рукаві, з гарніром, під різними соусами, а потім нарізають на блюді на шматочки і ставлять в центр столу.

Хороший молодий окіст цієї птиці вибрати і купити не так вже й легко, можна потрапити на м'ясо старої птиці, втратила свій смак. За підсумком воно виходить сухим і жорстким, тому купувати його варто тільки в перевірених магазинах.

Гомілка індички в духовці в країнах колишнього Союзу стали готувати не так давно. Це блюдо вважається західноєвропейським. Саме там на Різдво прийнято запікати цей продукт. Але, прагнучи урізноманітнити фуршетний стіл, сучасні господині включили цю птицю в наше меню.

Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
Частина індички - 1 кг
Соус соєвий - 1,5 ст. л
Нерафінована олія - 1,5 ст. л
Сіль - 1 ст. л.
Суміш приправ - 3 ч. л
Часник - 3 зубки
Час приготування: 840 хвилин Калорійність на 100 грам: 153 Ккал

Перед початком запікання птицю обов'язково потрібно замаринувати. Соус підійде практично будь-який: з меду, гірчиці, соєвий, навіть звичайна суміш перців, прянощів і солі.

Гомілка індички в духовці в рукаві готується наступним чином. М'ясо промиваємо, перевіряємо, чи немає залишків пір'я або підшкірного пуху. При необхідності обпалюємо їх або видаляємо пінцетом.

Очищаємо часник, рубаємо филейным ножем на маленькі шматочки. Змішуємо в маленькій піалі приправи і сіль, якими рясно натираємо гомілку. Залишаємо просочитися на десять хвилин.

Беремо силіконову пензлик і промазуємо індичку нерафінованою олією, а поверх – соєвим соусом. Так як гомілку дуже велика, знадобиться скляна жаровня або блюдо під шашлики.

Викладаємо її в підготовлений посуд, обтягуємо герметично пакетом і відправляємо промаринуватися в прохолодне місце на одинадцять годин.

Запускаємо електродуховку на 220 °С, знімаємо плівку і відправляємо запікатися на п'ятдесят хвилин. Готову страву прикрашаємо листям салату і в гарячому вигляді ставимо на стіл. Воно має дуже апетитний вигляд і коричневу скоринку, тому не варто відразу ж її обробляти – помилуйтеся трохи, а потім приступайте.

Як запекти гомілку індички в рукаві

Один з варіантів приготування м'яких і тане в роті гомілки індички – запікання в спеціальному рукаві. Крім того, що м'ясо відмінно пропікається, так ще виходить дуже багато натопленому соку, яким можна полити будь-який гарнір або просто вмочати в нього хліб і їсти.

Складові:

  • М'ясо індички – 1 гомілку;
  • Натуральний мед – 3 ст. л.;
  • Лимона сік – 2 ст. л.;
  • Спеції для птиці – 3 ч. л.;
  • Сіль – 1 ст. л.;
  • Сушений розмарин – 1 ч. л.

Виготовлення: шість годин.

Калорійність: 167 Ккал/100 р.

Попередньо помытое і обсушенное м'ясо індички кладемо на рівну поверхню і рясно промазуємо спеціями і сіллю. Потрібно якомога сильніше втирати суміш у гомілку, щоб вона краще засвоїла ароматами трав. Обмотайте підготовлений напівфабрикат харчовою плівкою і покладіть промаринуватися в холодне місце хоча б на пару годин, але краще на п'ять – вісім. Чим довше воно буде просаливаться, тим м'якше і ніжніше буде страва згодом.

Розгортаємо окіст, збризкуємо свіжим лимонним соком, долонею обмазуємо рідким натуральним медом, притрушиваем розмарином і занурюємо в два, а то і три рукави для запікання. Якщо він буде тільки один і лусне під впливом температури і повітря всередині, весь сік з м'яса витече на деко і буде горіти.

Запускаємо агрегат на 195 °С і ставимо готуватися гомілку індички в рукаві на дві години, за десять хвилин до завершення розриваємо його, щоб м'ясо краще присмажилося і мало красиву скориночку.

Як приготувати ніжки індика в гірчиці в духовці

Часто для маринаду для червоної риби і птиці використовують гірчицю, так як вона чудово пом'якшує м'ясо і є відмінним провідником для вбирання спецій в м'ясні волокна. Досить ретельно промазати заготівлю цим соусом і поставити готуватися в електроприлад.

Складові:

  • Нога індички – 1 шт.;
  • Домашня гірчиця – 3 ст. л.;
  • Приправи – 2 ч. л.;
  • Часник – 2 зубки;
  • Сіль – 2 ст. л;
  • Натуральний мед – 2 ст. л.

Виготовлення: два з половиною години.

Калорійність: 145.5 Ккал/100 р.

Змішуємо в піалі натуральний мед і домашню гірчицю, зробити її досить легко, а залишитеся задоволені результатом. Але якщо страва вирішено приготувати спонтанно, можна скористатися і магазинної.

Гомілка осмаливаем і пінцетом видаляємо пір'я, вимиваємо під струменем води і відразу ж потім рушником.

Очищаємо часник, шаткуємо слайсами, починаємо наповнювати окіст, роблячи филейным ножем невеликі надрізи.

Кладемо індичку в глибоку жаровню, рясно промазуємо гірчично-медовим маринадом і залишаємо промаринуватися при кімнатній температурі, обтянув блюдо плівкою.

Включаємо агрегат на 230 °С. Гомілку індички викладаємо в глибоке деко, зверху поливаємо соусом, що залишився і занурюємо готуватися на півгодини.

Потім зменшуємо температуру до 175 °С і залишаємо доготавливаться ще на годину.

Індичі ніжки у фользі

Індичка – це дієтичне м'ясо. Приготувати його смачно досить непросто, часто блюдо пересушують або недостатньо тримають в маринаді, і воно виходить гумовим.

Складові:

  • Нога індички – 2 шт.;
  • Олія нерафінована – 3 ст. л.;
  • Чорний перець – 3 горошини;
  • Лист лавра – 2 шт.;
  • Сіль, трави – за смаком;
  • Вершкове мало – 30 р.

Виготовлення: дві години.

Калорійність: 153.5 Ккал/100 р.

Спосіб запікання гомілки індички в фользі в духовці є досить поширеним. Підготуйте гомілку, обмийте, просушіть, видалите огрубілу шкіру і залишки пір'я з поверхні. Розм'якшене масло вершкове змішуємо з частиною трав і сіллю, отриману кашку пальцями акуратно починаємо фарширувати під шкіру індички. Залишилися приправи і сіль вымажьте на поверхню м'яса.

Відріжте великий шматок фольги, складіть удвічі. По центру покладіть ноги, лист лавра і перець, герметично загорніть, щоб утворився при термічній обробці пар не виходив назовні.

Увімкніть електродуховку на 220 °С. Поставте запікатися страву, коли агрегат вже набере потрібну температуру, через півтори години розгорніть фольгу і перевірте готовність.

Їжачки в духовці в сметанному соусі — пальчики оближеш. Спробуйте!

Пиріг зі шпинатом і сиром — цікаве рішення домашньої випічки для тих, хто стежить за своїм раціоном.

На десерт приготуйте торт з шоколадних пряників — мінімум витрат, але море задоволення.

Запікаємо птицю з картоплею

Виходить повноцінне і ситне блюдо, коли м'ясо і гарнір запікаються одночасно. В нашому випадку це будуть гомілку індички з молодою картоплею в духовці.

Складові:

  • Бульби картоплі – 1.5 кг;
  • Моцарелла – 200 г;
  • Кетчуп – 4 ст. л.;
  • Майонез – 4 ст. л.;
  • Приправи для м'яса – 3 ст. л.;
  • Сіль – за смаком;
  • Оливкова олія – 2 ст. л.;
  • Цибулина – 2 шт.;
  • Солодкий перець – 3 шт.;
  • Гомілка – 1 шт.;
  • Зелень – 50 р.

Виготовлення: чотири години.

Калорійність: 198 Ккал/100 р.

Бульби картоплі промиваємо в холодній воді, очищаємо і шаткуємо слайсами товщиною п'ять міліметрів. Гомілка ретельно вимиваємо, викладаємо на паперові серветки, даємо просохнути. Змішуємо майонез, кетчуп і приправи. Обмазуємо отриманою сумішшю индюшиную ногу, присаливаем і залишаємо замаринувати на три – чотири години.

Перець і цибулю чистимо, шаткуємо кубиками, так само подрібнюємо зелень і сир. Картоплю викладаємо в два шари на деко, зверху розподіляємо цибулю і поливаємо оливковою олією. З решти нарізаних продуктів робимо суміш і шпигуємо її під шкіру промаринованной гомілки.

Кладемо м'ясо по центру картопляної гірки, прикриваємо фольгою. Розігріваємо електроприлад до 180 °С. Через тридцять п'ять хвилин знімаємо фольгу і запікаємо ще п'ятнадцять хвилин, до утворення скоринки ароматної. Подаємо страву до столу в гарячому вигляді.

Кулінарні підсумки

Гомілка індички в духовці можна запікати не тільки з картоплею, але і з іншими овочами, грибами, сухофруктами, подавати, прикрасивши зеленим салатом, руколою, оливками або маслинами без кісточок, помідорами чері і обов'язково свіжим білим або чорним хлібом.

Якщо у вас залишилася гомілку на другий день, з шинкованої м'яса вийдуть відмінні гарячі бутерброди на сніданок або пікантний салат з овочами і заправкою з соєвого соусу, оливкової олії. Приємного апетиту!

Що ще почитати: