13 апрель 2019 1 524

Готуємо самі смачні салати легко і швидко

Історія виникнення салатів сягає глибоко корінням в Древній Рим. На застіллях знатних людей обов'язково подавались різноманітні страви, в число яких входили і салати. Тоді вони мали вигляд нарізаних овочів або трав, змішаних з сіллю оцтом і медом.

У перекладі з італійської мови, слово салат означає блюдо з заправкою. Надалі, аскетичне середньовіччя ніяких нововведень в трапезу не вводила. Тому римський салат не змінював свій склад протягом сотень років.

Потім настала епоха Відродження, Французька революція, страви стали більш вишуканими, до складу салатів стали вводити рибу, м'ясо, яйця і так далі. У цій статті ми пропонуємо, на наш погляд, найсмачніші салати, вивчивши рецепти яких ви смачно, швидко і легко приготуєте відмінні страви.

«Олів'є» з мовою
Інгредієнти Кількість
картопля - 2 середніх бульби
яйця - 2 штуки
солоні або мариновані огірки - 2 штуки
цибулю - 1 шт.
морква - 1 шт.
яловичий язик - 200 грам
консервований горошок - 120 грам
свіже яблуко або свіжий огірок - за смаком
лимонний сік - за смаком
майонез - 3 столові ложки
цибуля-порей - 1 шт.
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 220 Ккал
Всім добре відомий салат «Олів'є», так популярний у Радянському Союзі. Жодне застілля і Новий рік не проходили без того, щоб він не лежав, гарно прикрашений, на святковому столі. І зараз він актуальний, а склад його практично не змінюється.

Якщо салат прикрасити цибулею-пореєм і помідором-черрі, тоді він буде відмінно виглядати в новорічну ніч.

Отже, готуємо легко і швидко «Олів'є». Картопля, яйця, моркву і яловичий язик слід попередньо відварити, охолодити і дрібно нарізати.

Нарізаються також цибулю, солоні або мариновані огірки, трохи свіжого яблука або огірка.

Всі інгредієнти необхідно змішати, додавши консервований горошок, додати сіль, чорний перець, видавити зверху трохи лимонного соку, заправити майонезом, перемішати — і салат практично готовий.

На Новий рік з нього можна зробити ялинку. Для цього салат викладається на сервірувальну тарілку гіркою, з допомогою рук у рукавичках його слід ущільнити, тобто надати вигляд конуса.

Потім взяти зелену частину цибулі-порею, нарізати навскоси, вийдуть своєрідні гілочки ялинки ними прикрашають салат, щоб він був схожий на ялинку. На верхівку можна покласти помідор черрі і ялинка готова.

Салат з малосольною оселедцем і авокадо

На перший погляд оселедець з авокадо не поєднується. Спочатку всі пробують його з обережністю, але варто один раз його з'їсти, як всі просять добавки.

На два-три людини знадобиться:

  • оселедець;
  • авокадо;
  • яйце;
  • свіжий огірок;
  • яблуко;
  • рис — 2-3 ложки;
  • каперси або мариновані огірки — 2 чайні ложки;
  • зелена цибуля — 2-3 гілочки.

Часу на приготування смачної страви йде хвилин 40, калорійність становить 1560 ккал.

Яйце, картопля, рис слід відварити. Оселедець краще брати слабосолону, обробити на філе, попередньо знявши голки і нарізати дрібним кубиком. У яйця зняти жовток для соусу, а білок нарізати.

Яблука, свіжий огірок, авокадо, зелений лук, білок яйця нарізати, змішати з рисом, каперсами або нарізаними маринованими огірочками. Заправити можна швидко майонезом, а якщо є час, краще приготувати соус.

Для соусу знадобиться:

  • яєчний жовток;
  • гірчиця — 2 чайні ложки;
  • рослинне масло — 2-3 ложки;
  • лимонний сік за смаком.

Жовток слід розтерти, додати гірчицю і знову добре змішати, щоб не утворилося грудок. Поступово слід додавати рослинне масло і ретельно заважати. В самому кінці додається сік половини лимона. Соус повинен вийти однорідним і збитим.

Тим часом нарізані продукти треба посолити і поперчити, додати соусу, і салат готовий.

«Капрезе»

Салат народився на острові Капрі і має вигляд національного прапора Італії: червоний, зелений і білий. До складу цього салату входять такі інгредієнти:

  • сир моцарелла — 2 невеликі головки;
  • помідори — 4 штучки;
  • листя свіжого базиліка;
  • нерафінована оливкова олія першого віджиму.

На приготування йде всього двадцять хвилин, калорійність становить 1178 ккал.

Готується салат швидко і дуже легко. З розсолу дістається моцарелла, обсушивается, щоб в салаті не було зайвої рідини і нарізається на круглі шматочки. Треба сказати, що спочатку замість моцарели використовували козячий сир або молодий овечий.

Якщо в моцареллі не вистачає солі, то сир потрібно злегка посолити. В ідеалі моцарелу краще використовувати високої якості з буйволинного молока.

Помідори повинні бути смачними і солодкими, щоб не зіпсувати смак салату. Їх також необхідно нарізати на великі шматочки. Солити помідори не потрібно, краще збризнути їх бальзамічним оцтом.

Залишається зібрати блюдо. На сервірувальну тарілку викладаються поперемінно скибочки сиру і скибочки помідорів. Потім між помідорами і сиром кладуться листочки свіжого базиліка для смаку і прикраси. Всі збризнути олією, дати салату постояти хвилин десять-п'ятнадцять, щоб сир і помідори просочилися ароматом базиліка і можна подавати до столу.

«Мімоза»

Це популярний салат, його різновидів безліч, ось один з класичних рецептів.

До складу страви входять наступні продукти:

  • банку рибних консервів, можна взяти будь-яку червону рибу;
  • курячі яйця — 5 штук;
  • твердий сир — 100 грам;
  • головка цибулі, або пучок зеленої цибулі;
  • вершкове масло — 30 грам.

Часу на приготування йде 20 хвилин, калорійність становить 2580 ккал.

В даному блюді використовується консервована горбуша у власному соку, а вершкове масло можна не використовувати, якщо хтось не любить, але треба зауважити, що з ним салат виходить набагато м'якше.

Рибу необхідно розім'яти виделкою, вершкове масло треба підморозити в холодильнику для того, щоб воно легше натиралось на тертці. Сир слід натерти на дрібній тертці. Яйця поділяються на білки і жовтки окремо натираються на дрібній тертці.

Все готово для складання салату шарами. Першим шаром на сервірувальне блюдо кладуть натерті білки. Спочатку викладається половина білків, інша піде на прикрасу салату.

Потім другим шаром викласти тертий сир, все як слід ущільнюється, потім викладається половина всієї підготовленої риби, знову все злегка ущільнюється виделкою і злегка змащується майонезом. Кількість майонезу використовується за бажанням.

Наступним шаром натирається вершкове масло, зверху рубаний зелений лук, потім половину риби, знову все ущільнюється, потім треба злегка змастити майонезом, зверху йдуть білки, ущільнити, боки слід промазати майонезом, щоб салат вийшов білосніжним.

Для прикраси зверху кладеться тарілочка, щоб жовток не потрапляв на білок і верх салату залишався абсолютно білим. Бока прокидаються тертим жовтком, для прикраси на білки кладеться гілочка кропу і трохи жовтка. Виходить квітка мімоза.

Смачний салат готовий до вживання.

Одне з найулюбленіших і найпопулярніших страв — печеня з яловичини. Як приготувати цю страву, щоб м'ясо залишалося соковитим читайте в нашій статті.

Яловичина тушкована з овочами в духовці — блюдо, яке можна готувати навіть якщо ви на дієті.

Візьміть також на замітку рецепт салату з маринованих огірків, рецепт тут.

Салат з шинкою і консервованими печерицями

Цей салат виходить дуже смачним, красивим і ситним.

Для його приготування знадобиться:

  • шинка — 300 грам;
  • консервовані шампіньйони — банку, 400 грам;
  • плавлені сирки — 2 штуки;
  • яйця — 4 штуки;
  • відварна морква,;
  • цибуля ріпчаста — 1 невелика головка;
  • яблуко;
  • часник -2 зубчики;
  • майонез — 4 столові ложки.

Часу на приготування йде всього 30 хвилин, калорійність становить 3214 ккал.

Часник слід дрібно посікти і додати в майонез, цибулю дрібно нарізати, яйця зварити, охолодити і натерти на дрібній тертці. Всі інші інгредієнти, крім шинки слід теж натерти на дрібній тертці. Щоб плавлені сирки легко натиралися, їх потрібно підморозити в морозильній камері.

Шинка нарізати на кубики або соломкою і викладається на сервірувальну тарілку. Зверху кладеться половина нарізаного лука. Всі злегка змащується майонезом з часником, зверху викладається натерте на крупній тертці яблуко, все ущільнюється і злегка змащується майонезом.

На яблуко викладається половина нарізаних печериць, також змащується майонезом, потім викладається половина натертого плавленого сиру, половина натертої моркви, злегка всі змащується майонезом і шари знову повторюються.

Спочатку шинка, нарізана цибуля, майонез, терте яблуко, печериці, плавлений сир, терта морква і все змащується майонезом. Смачний салат майже готовий, його залишається ущільнити, добре змастити майонезом і зверху просипати яйцем. Прикрашати його можна за власним бажанням.

Зверху при бажанні викладаються цілі грибочки, а боки легко прикрашаються смужками шинки і нарізаними яйцями.

Приємного апетиту!

Ось такі рецепти з фото ми підготували для вас в цій статті. Сподіваємося, у вас вийде приготувати ці смачні салати швидко і просто. Ну а сім'я вам скаже «спасибі».

До речі, нещодавно вченими після ряду експериментів було виявлено, що чоловіки, які вживають щодня різноманітні салати, в очах жінок виглядають набагато привабливіше. Вся справа в тому, що каротиноїди, що містяться в овочах і фруктах, позитивно впливають на запах поту, який виробляє чоловічий організм.

Отже, чим більше чоловік їсть смачні салати, тим більше подобається жінкам.

Що ще почитати: