13 июнь 2019 27

Консервація смачних закусок з помідорів на зиму

У кожному погребі взимку у господині мають бути закуски з помідор. Вони стануть прекрасним доповненням до блюд на столі і подарують «шматочок літа» членам вашої сім'ї. Тому пропонуємо розглянути рецепти їх приготування. Отже, ось самі смачні закуски з помідорів на зиму.

Томати з цибулею

Рецепт закуски з помідорів з цибулею на зиму легкий у приготуванні, не вимагає великої кількості продуктів. Прекрасно підійде для подачі страви на початку обіду, вечері.

Для цього на порцію потрібно:

  • Помідори – 7 кг;
  • Цибуля – 1 кг;
  • Лавровий лист – 10 шт;
  • Гвоздика – 20 шт.;
  • Перець горошком – 30 шт.;
  • Сіль – 150 г;
  • Цукор – 100 г;
  • Оцет – 0,6 л;
  • Масло рослинне – 1 л.

Перед початком необхідно підготувати овочі. Помідори нарізати кільцями.

Цибулю – півкільцями. В помиті банки (трилітрові) викласти шарами овочі – першим шаром помідори. Зверху покласти лавровий лист – 3-4 шт., гвоздика – 4-5 шт. перець горошком – 7-8 шт.

Настала черга приготування маринаду. З розрахунком на 3 літри води знадобиться вся сіль і цукор. Поставити на плиту. Через пару хвилин після закипання залити укладені овочі.

У посуд для стерилізації ставимо накриті кришками банки, заливаємо воду по плічка, ставимо на плиту.

З моменту кипіння води повинно пройти 10 хвилин (коли залишається дві хвилини до кінця стерилізації – відкрити банки і додати 100 г олії і 60 мл оцту). Баночки закорковуємо, перевертаємо і закутуємо.

Загальний час приготування займе близько 45 хвилин. Можна знизити кількість соняшникової олії, що зменшить калорійність даного страви.

Помідори з базиліком

Консервація продуктів завжди забирає чимало часу. Для його економії краще скористатися рецептом закуски з помідорів з базиліком на зиму. Процес приготування займає 20 хвилин, а процес підготовки овочів — 15.

Для цієї страви нам знадобляться:

  • Солодкі помідори невеликого діаметру – 7 кг;
  • Базилік – 2 пучка (фіолетовий і зелений);
  • Цибуля – 7 штучок середніх;
  • Солодкий перець – 5 штучок;
  • Петрушка і кріп – по пучку.

Для маринаду:

  • Вода – 3 л;
  • Перець горошок – 20 штук;
  • Сіль – 100 р;
  • Цукор – 150 г;
  • Оцет – 1 склянка;
  • Олія – 7 ст. ложок.

На дно літрових банок укладаються:

  1. Перець, нарізаний соломкою;
  2. По гілочці петрушки і кропу;
  3. Цибулю, попередньо нарізаний півкільцями.

Промиті помідори розрізати навпіл, видалити плодоніжку, укласти в підготовлені банки – серединкою вниз і всередину, разом з листочками базиліка.

Воду поставити на плиту. Коли рідина закипить додати спеції, сіль, цукор – чекати поки все розчиниться. Додати оцет, потримати на вогні хвилину, розлити по банках. У ємність для стерилізації поставити банки, залити водою і кип'ятити десять хвилин. В кожну баночку налити по ложці олії, закупорити, перевернути і укутати.

Помідори з базиліком мають запашний, пряний смак. З даного набору продуктів на одну порцію виходить 6-7 літрових банок відмінною закуски на зиму.

Зелені помідори по-грузинськи

Коли літо підходить до кінця і сонце вже не так сильно гріє, багато томати не встигають дозрівати і залишаються зеленими. Але є спосіб їх врятувати – приготувати закуску із зелених помідорів на зиму.

Для цього знадобиться:

  • 5 кг помідорів;
  • 2-3 головки часнику;
  • 2 солодких перцю;
  • По 1 пучку зелені (петрушка, кріп, селера, базилік, кінза);
  • 2 гострих перцю;
  • 60 г солі;
  • По чайній ложці цукру і оцту.

Поетапний процес консервації на зиму:

  1. Спочатку помідори потрібно промити і зробити невеликі надрізи для їх начинки. Вимочити в гарячій воді півгодини;
  2. Зелень промити, в обох сортах перцю вийняти насіння, часник почистити. Потім усе перемолоти на м'ясорубці, у блендері;
  3. Начинити зелені помідори подрібненою зеленню і скласти в баночки;
  4. Зварити Маринад з води з цукром, сіллю і оцтом;
  5. Стерилізувати накриті кришками банки 20-30 хвилин;
  6. Закатати, перевернути. Після охолодження зберігати в прохолодному місці.

Закуска із зелених помідор пряна з ароматним смаком. Для любителів гострих страв можна додати трохи більше часнику і перцю.

Томати по-корейськи

Багато хто не хоче прощатися з сонячним і теплим сезоном, коли можна робити нарізки, закуски, салати зі свіжих овочів. З приходом осені стає все важче знаходити соковиті і ароматні помідорчики, огірочки, болгарський перчик.

Закуска на зиму з помідорів по-корейськи має пряний і насичений спеціями смак. Для заготівлі цієї страви знадобляться:

  • 2 кг помідор середнього розміру;
  • 4 штуки моркви;
  • 5 штук солодкого перцю;
  • Півсклянки оцту;
  • Півсклянки цукру;
  • Півсклянки соняшникової олії;
  • 5 зубчиків часнику;
  • Столова ложка червоного меленого перцю;
  • 2 столові ложки солі;
  • Зелень за смаком.

Для початку підготувати овочі. Помити перець, вирізати насіння. Очистити часник, морква. Зелень нарізати дрібненько. Підготувати вимиті помідори розрізати на дві частини і видалити нутрощі із насінням.

Моркву, перець, часник перемолоти в блендері, кухонному комбайні. В отриману масу додати мелений перець, сіль, соняшникова олія, цукор, зелень. Ретельно, до повного розчинення солі та цукру, все перемішати.

У підготовлені баночки викласти шарами помідори (розрізом вниз) і отриману суміш до повного заповнення тари. У каструлю з теплою водою, де буде проходити процес стерилізації, скласти літрові банки, накрити кришками. Після закипання повинно пройти 15 хвилин. Потім дістати, закупорити, перевернути до повного охолодження.

Закуска на зиму виходить дуже смачною, запашною і ситної. Прекрасно підійде для подачі з холодними стравами та міцними напоями.

Хреново-томатна закуска на зиму

Консервовані закуски з помідор найбільш популярні. Існує багато варіантів їх приготування. Ароматна домашня хренове закуска стане прекрасним доповненням до різних м'ясних страв на вашому столі в холодний період.

Для неї потрібні такі інгредієнти:

  • 3 кг стиглих помідорів;
  • 3 гол. часнику;
  • 8 корінців хрону;
  • Сіль за смаком.

Рецепт хріновою закуски з помідорів на зиму не дуже складний. Хрін очищається практично так само, як і моркву. Для того щоб процес очищення пройшов швидко, його краще залишити на кілька годин у холодній воді під пресом. Потім необхідно дрібно нарізати або хрін подрібнити на м'ясорубці. Трохи присолити і дати постояти з півгодини.

Поки хрін просолюється можна зайнятися томатами. Їх необхідно промити, перекрутити на м'ясорубці або в блендері разом з почищеною часником. Тепер потрібно змішати всі складові, присолити накрити кришкою і поставити настоюватися на ніч (10-12год). У разі якщо не вистачає солі, можна додати, перемішати і дати постояти ще півгодини.

Півлітрові, літрові баночки повинні бути добре помиті з содою, миючим засобом. Після того, як вони висохнуть починати акуратно розкладати хреновую закуску з помідорів на зиму. Наповнювати банки потрібно до самого верху і щільно закупорювати поліпропіленовими кришками.

Кількість часнику і хрону можна змінювати в залежності від того, які страви найбільше любить сім'я – гострі або не дуже. Також смак можна регулювати кількістю помідор – для трохи пікантного смаку додати ще з півкілограма томатів.

Дізнайтеся як маринувати помідори в банки на зиму, щоб вони залишалися твердими і перетворилися на кашу.

Як приготувати мариновані білі гриби на зиму. Ми зібрали найсмачнішу добірку рецептів.

Фарширований перець капустою — це стане вашим улюбленим рецептом.

Асорті з овочів

Зі свіжих огірків і помідорів готують літні салати. Коли приходить зима дуже хочеться поласувати саме цими овочами, тому для холодного часу року робляться різні заготовки.

Для цієї закуски на зиму потрібні такі складові:

  • По 2 кг овочів (помідор, перцю, огірків);
  • 0,8 кг моркви;
  • 0,7 кг цибулі;
  • 3 ст. ложки солі з гіркою;
  • 1 гострий перчик;
  • 1 ст. ложка цукру;
  • 50 мл рослинного масла;
  • Півсклянки оцту.

Першим ділом для приготування закуски на зиму з огірків і помідорів необхідно промити і очистити всі овочі. Огірки нарізати скибочками.

Помідори обробити окропом, зняти шкірку і перемолоти в блендері. Солодкий перець і цибулю нарізати кубиками. Моркву нарізати тоненькою соломкою.

Після підготовки овочів приступити до їх тепловій обробці. Взявши ємність, в яку помістяться всі овочі, викласти в неї огірки, морква, перець і цибулю, залити отриманим томатним пюре. Поставити посуд на середній вогонь. При цьому потрібно зрідка помішувати майбутню закуску.

Після закипання – зробити вогонь тихіше, додати сіль, рослинне масло, дрібно нарізаний гострий перчик, цукор. Варити ще півгодини, додати оцет, перемішати овочі, почекати пару хвилин і вимкнути. В стерилізовані (на пару або в духовці) літрові банки насипати закуску, закупорити кришкою, перевернути і укутати ковдрою.

Пробувати закуску з огірків і помідорів бажано через 6-7 тижнів, щоб вона настоялася і просочилася ароматами спецій і приправ. Її подають на стіл до гарячих страв.

Корисні поради для хазяєчок

  • Помідори та огірки для закупорки потрібно вибирати без пошкоджень, тверді – краще всього трохи недостиглі;
  • Кулінари радять додавати в банку столову ложку горілки або насіння гірчиці для того, щоб баночки не вибухали;
  • Дуже небезпечні для здоров'я можуть бути рецепти з використанням аспірину при консервації овочів;
  • Оцет слід додавати в кінці приготування маринадів, салатів, закусок – з причини його випаровування при кип'ятінні.

Смачних вашим родинам закусок з помідорів на зиму, милі господині!

Що ще почитати: