12 апрель 2019 1 378

Як варити домашнє брусничне варення

Про користь яскраво-червоних невеликих ягід, що ростуть на зеленому чагарнику під назвою брусниця, можна говорити нескінченно. Вони часто використовуються для приготування лікарських препаратів як у звичайній, так і в народній медицині.

Володіє брусниця сечогінну, протибактеріальний, нормалізує артеріальний тиск впливом.

Вмілі господині навчилися консервувати ці кисло-солодкі, злегка терпкі ягоди. З них варять компоти, морси, джеми, варення і просто заморожують свіжими в морозилці.

Деякі вчені стверджують, що ложка брусничного варення, з'їденого натщесерце, може побороти депресію. Наскільки це правда, достеменно невідомо, але цілком можливо.

Класичний рецепт

Приготувати варення з лісових ягід брусниці можливо і на домашній кухні, не маючи особливих навичок або здібностей. Додаючи брусничне варення до чаю, можна легко вилікуватися від застуди, знизити температуру і підвищити собі настрій.

Компоненти:

  • Брусниця – 1.5 кг;
  • Цукор – 2 кг;
  • Очищена Вода – 750 мл

Свіжозібрані плоди перебираємо від сміття і викидаємо зіпсовані, сильно прим'яті. Промиваємо в холодній воді, розкладаємо на рушник. Ставимо на вогонь каструлю з водою і доводимо до закипання. Занурюємо ягоди і бланшируем дві – три хвилини. Виймаємо за допомогою спеціальної шумівки.

Нагріваємо підготовлену очищену воду, всипаємо весь цукор і проварюємо сироп до в'язкої густої консистенції близько десяти хвилин.

Пропарені ягоди зсипаємо у велику емальовану миску і, прикладаючи фізичну силу, тиснемо дерев'яною ступкою. Можна скористатися блендером або комбайном, але від зіткнення з металом зруйнується частина вітамінів.

Отриману кашу заливаємо цукровим сиропом і доводимо до закипання, зменшуємо вогонь і проварюємо десять – п'ятнадцять хвилин, періодично помішуючи.

Розподіляємо готовий десерт з попередньо підготовленим стерильним банкам, закрити металевими кришками і обмотуємо теплою ковдрою, перевернувши догори дном. Якщо ви будете зберігати брусничне варення в холодильнику, то можна скористатися пластмасовими кришками.

Брусничне варення без варіння

Можна піти легшим шляхом і заощадити час на приготуванні: не варити за стандартним принципом, а законсервувати брусничне варення в сирому вигляді. Однак потрібно врахувати певні нюанси такого методу.

Компоненти:

  • Брусниця – 800 г;
  • Цукор – 2 кг

Перемываем зібрані ягоди, видаляємо зіпсовані і злегка промиваємо в прохолодній воді. Встановлюємо електром'ясорубку або кухонний комбайн і перекручуємо всю брусницю. В отримане ягідне пюре засипаємо товстим шаром цукор і не чіпаємо кілька годин, поки він повністю не розчиниться.

Тару для консервації моєму в теплій воді із содою, стерилізуємо у великій ємності не менше п'яти хвилин. Пластмасові кришки теж занурюємо в окріп. Сире брусничне варення розподіляємо по банкам, присипаємо зверху шаром цукру, створюючи таким чином пробку, яка перешкоджає проникненню повітря, і закриваємо щільно кришкою.

У цьому варіанті приготування головне – дотримуватися пропорції цукру і ягід. Якщо ви зменшите солодку складову, десерт без варіння може заграти, і доведеться його викинути. Зберігати таке варення можна тільки в холодильнику не більше трьох – чотирьох місяців.

«П'ятихвилинка»

Варення з цих диво ягід завдяки високому вмісту вітаміну С підвищує імунітет і нормалізує зір. Тому кілька баночок брусничного десерту має бути в кожному домі. Зваривши варення з брусниці «П'ятихвилинка», ви швидко подасте його до столу.

Компоненти:

  • Свіжозібрані ягоди – 1 кг;
  • Цукор – 900 г;
  • Лимонна цедра – 2 ч. л.;
  • Кориця – 1 ч. л.;
  • Гвоздика – 5 зерняток.

Брусницю перебрати, промити у воді. Щоб пішла гіркота з ягід, необхідно злегка пробланшировать. Для цього накладаємо невеликі порції плодів в металеве сито і занурюємо на дві – три хвилини в окріп.

Засипаємо розм'якшені ягоди цукром і залишаємо на дві години, щоб з'явився сік. Якщо соку опиниться на дні мало, долийте склянку води.

Доведіть варення до кипіння і, зменшивши полум'я на мінімум, проваріть ще п'ять хвилин.

Вимкніть, додайте всі інші інгредієнти і старанно перемішайте. Якщо під рукою не виявилося цедри, можна замінити лимонною кислотою.

Розподіліть по стерилізованим банкам, закрутіть і оберніть теплим пледом до остаточного охолодження.

Рецепт варення з яблуками і брусницею

Лісові ягоди можуть бути відмінним десертом як у самостійному виконанні, так і з добавкою різних фруктів. Наприклад, додавши солодкі червоні яблука, отримаємо дуже специфічне і незвичайне блюдо. Давайте зваримо брусничне варення з яблуками.

Компоненти:

  • Яблука – 2 кг;
  • Брусниця – 2 кг;
  • Цукор – 2.5 кг;
  • Вода – 250 мл

Яблука промийте, наріжте невеликими шматочками, вирізаючи в процесі серединки. Викладіть в глибоку миску, влийте воду і варіть на слабкому вогні тридцять – сорок хвилин до повного розм'якшення фруктів.

Брусницю переберіть, опустіть в киплячу воду на пару хвилин і розкладіть на рушник. Беріть по жмене і перетирайте через сито до отримання кашоподібної маси. Змішайте ягоди з цукром і викладіть в ємність з підлозі готовим яблучним варенням. Ретельно вимісіть, зніміть піну, яка утворилася і проваріть протягом двадцяти хвилин.

Перекладіть у стерильну тару, закрити металевими кришками і відправте в темну прохолодну комору або льох.

Як варити ягідне варення з кабачками в мультиварці

Іноді здається, що фрукти і овочі не дуже поєднуються в одному солодкому блюді, однак ця думка помилкова. Спробувавши одного разу бруснично-кабачкове варення, ви будете його готувати з року в рік.

Компоненти:

  • Брусниця – 250 г;
  • Кабачки молоді – 1 кг;
  • Цукор – 750 г;
  • Вода – 200 мл

Тепер докладніше про те, як варити брусничне варення з кабачками в мультиварці. Молоді кабачки замочуємо на двадцять хвилин у холодній воді. Ягоди перебираємо і промиваємо. Прокручуємо через електром'ясорубку, готове брусничне пюре закладаємо в агрегат, всипаємо цукор, воду і, запустивши функцію гасіння, готуємо п'ятнадцять хвилин.

Кабачки тонко очищаємо від шкірки, шаткуємо дрібними кубиками і завантажуємо до брусниці. Всі промешиваем і продовжуємо доводити до необхідної консистенції, поки овочі і ягоди не стануть гомогенної консистенції. Це приблизно ще сорок – сорок п'ять хвилин.

Брусничне варення з кабачками розподіляємо по підготовленій раніше тарі, закатуємо кришками і залишаємо до остаточного охолодження.

Зваріть самий смачний і корисний компот з обліпихи за нашими рецептами.

Читайте про користь варення з фейхоа. Його екзотичний смак напевно вам сподобається.

Дізнайтеся, як правильно варити варення із зелених волоських горіхів. У нашій статті ви знайдете добірку рецептів та корисні поради.

Трохи рад

  1. Брусницю для консервації рекомендують збирати в серпні – вересні, коли вона вже досить стигла, але не перезріла.
  2. Варити варення з брусниці можна в будь-якому посуді, крім алюмінієвої, так як ягоди містять багато кислоти, здатної вступити в реакцію з металом.
  3. Воду для закачування бажано застосовувати колодязну або відфільтровану, ні в якому разі не просту з-під крана.
  4. Брусниця відмінно поєднується з усіма сухофруктами, горіхами, пряностями, до неї можна додавати рідкий мед.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: