29 март 2019 1 670

Як зварити корисне варення з пелюстків троянд

Варення з пелюсток – це просте у приготуванні ласощі, яке володіє великою кількістю корисних компонентів.

В процесі приготування можна використовувати різні додаткові компоненти для поліпшення смакових якостей. Це може бути ванільний цукор, сік лимона або апельсина. Можна також додавати і цілі лимони разом з шкіркою.

Варення з пелюсток троянд є незвичайним блюдом, яке вражає своєю надзвичайною вишуканістю і тонким смаком. Варення можна варити з будь-якого сорту червоної або рожевої троянди, оскільки тільки вони володіють необхідним смаком і кольором.

Збір пелюсток проводиться в той момент, коли квітка знаходиться в напіврозпущеному стані. У повному цвітінні пелюстки вважаються вже непридатними для приготування варення.

Користь і шкода

Це варення славиться своїм корисним складом, тому настільки корисно для здоров'я. Воно включає у свій склад такі корисні компоненти, як фруктоза, глюкоза і сахароза.

Ці компоненти плідно впливають на життєвий тонус організму, підвищують його енергію. Незважаючи на те, що в варення додається велика кількість цукру, не сприяє накопиченню зайвих калорій.

Дане варення дуже швидко насичує організм, і почуття голоду зникає. Також воно прискорює процес вуглеводного обміну. Завдяки запасу корисних вітамінів, варення плідно впливає на обмін речовин, а також допомагає засвоєнню в організмі жирів, вуглеводів і білків.

Міститься в варення з пелюсток троянди пантотенова кислота значно уповільнює процеси старіння і перешкоджає виникненню зморшок.

Використання варення можливо при різних захворюваннях, а також в цілях звичайної профілактики. Дуже корисно при виникненні проблем в таких органах, як шлунково-кишковий тракт, органи дихання, серцево-судинна система.

Такий ефект досягається завдяки присутньому в варення ефірному маслу. У процесі приготування ефірні масла, виділені з пелюсток, не втрачають свої властивості. Дуже ефективно їх вплив на нервову систему та імунітет.

Якщо постійно вживати рожеве варення, то це дуже добре позначиться на роботі нирок. Рекомендовано також вживати дане ласощі при різних простудних захворюваннях. Стоматит також лікується цим варенням.

Завдяки своїм цікавим смаковими якостями, рожеве варення допомагає при депресивних розладах, безсонні, дратівливості.

Виходячи з усього вищесказаного, можна сказати, що варення з пелюсток троянд є унікальним продуктом для вживання.

Шкідливий вплив цього продукту може виявлятися тільки при індивідуальній непереносимості організму людини окремих його компонентів.

Класичний рецепт з фото

Даний рецепт не складний у приготуванні через наявність у ньому звичайних складових.

При дотриманні всіх пропорцій, варення з пелюсток троянд вийде досить рідкісним і смачним.

Список необхідних складових:

  • Пелюстки троянд в кількості 100 грам;
  • Вода об'ємом 150 мл;
  • Цукор в кількості 70 грам;
  • Чверть чайної ложки лимонної кислоти.

Послідовне приготування:

  1. Зібрати квіти троянд у саду і розібрати на пелюстки. Відібрати всі пошкоджені і сухі екземпляри. Дуже ретельно промити їх. Ще раз перевірити все на наявність сховалися комах, які негативно впливають на варення;
  2. Не можна відкладати приготування ласощів на наступний день, оскільки пелюстки трохи підсохнуть і не зможуть увібрати в себе сироп. У підсумку варення може бути зіпсовано;
  3. Для приготування необхідно підготувати ємність невеликих розмірів, варити в ній варення потрібно буде по частинах;
  4. У процесі приготування пелюстки змішуються з лимонною кислотою, і тільки після цього додається цукор;
  5. При бажанні, можна замінити лимонну кислоту ванільним цукром. Тільки тоді варення вийде менш насиченого кольору;
  6. Додати в ємність до пелюсткам воду і поставити на повільний вогонь;
  7. Довести отриману суміш до кипіння і варити на повільному вогні протягом п'ятнадцяти хвилин. За цей час зникне вся піна і густина суміші стане необхідного рівня;
  8. Вилити готову ласощі в банку, яка пройшла процес стерилізації, і також закрити стерильною кришкою. Зберігати в холодильнику.

Пропонуємо вам подивитися цей рецепт приготування у відео-форматі:

Варення з пелюсток троянд з лимоном

Для того щоб приготувати це варення, знадобиться:

  • Пелюстки чайної троянди в кількості 1,5 кг;
  • Два лимона середніх розмірів;
  • Цукор в кількості 1,5 кг;
  • Вода об'ємом в 1 л.

Безпосереднє приготування:

  1. Лимони необхідно добре промити і нарізати на дрібні кубики;
  2. Змішати їх з підготовленими пелюстками;
  3. Налити до підготовленої суміші воду і поставити на повільний вогонь. Тут довести до кипіння і кип'ятити протягом десяти хвилин;
  4. Зняти з плити і залишити на один день;
  5. Після закінчення даного періоду, добре віджати всю м'якоть і прибрати;
  6. Отриманий сироп змішати з цукром і гріли на плиті;
  7. Розлити в банки і закрити спеціальними кришками для закочування;
  8. Зберігати в прохолодному місці.

Варення з пелюсток троянд з соком лимона і апельсина

Для того щоб приготувати таке варення, потрібні такі інгредієнти:

  • Червоні або рожеві пелюстки троянд в кількості 50 грам;
  • Цукор в кількості 250 грамів;
  • Вода об'ємом 50 мл;
  • Столова ложка соку лимона;
  • Столова ложка сік апельсина.

Приготування ласощів:

  1. Пелюстки зібрати і зрізати з них всі білі підстави;
  2. Ретельно вимити відібрані пелюстки і залишити на деякий час для повного сходження рідини;
  3. Соки змішати з цукром, додати воду і варити на плиті до утворення сиропу;
  4. Додати туди пелюстки і кип'ятити на плиті протягом півгодини;
  5. Варення має загуснути;
  6. Розділити його за підготовленим банкам і герметично закрити кришками.
Читайте також, як зварити корисне варення із соснових шишок. Там же ви знайдете інформацію про захворювання, які лікуються цим солодким ліками, і про способи лікування.

Хочете зварити компот з чорниць, але не знаєте як? Тут є всі необхідні інструкції та підказки.

А тут знаходяться рецепти приготування компотів з ревеню, як свіжих, так і на зиму.

Слушні поради

  • Для того щоб приготувати варення, знадобиться особливий сорт троянд невеликого розміру і рожевого кольору;
  • Також можна готувати ласощі з троянд червоного кольору;
  • Для приготування застосовується тільки посуд з порцеляни або покрита емаллю;
  • Для видалення пилку з пелюсток необхідно використовувати сито або друшляк;
  • Збір пелюсток бажано здійснювати на світанку разом з росою. В цей час пелюстки володіють особливими смаковими якостями і неповторним запахом;
  • Збираються пелюстки тільки в процесі розцвітання бутонів. Цей період триває протягом чотирьох днів;
  • Можна збирати пелюстки в кілька підходів. Тільки для зберігання використовується щільно запакований пакет з поліетилену.
Варення з пелюсток троянд володіє прекрасними лікувальними властивостями, що впливають на багато органів людського організму. Для його приготування не знадобиться багато сил і часу.

Вся складність полягає тільки в зборі самих пелюсток, оскільки для цього необхідно підібрати правильний період.

Що ще почитати: