27 май 2019 125

Заготовки з абрикосів на зиму — прості, солодкі і дуже корисні

Абрикоси люблять абсолютно все і в будь-якому вигляді. З появою перших стиглих плодів влітку багато намагаються насамперед наїстися їх досхочу, а воно й зрозуміло, смак цього природного дару неймовірний, солодкий, соковитий. А аромат стиглих плодів розноситься по всьому городу, він так і манить своєю солодкістю і соковитістю.

Тому не варто упускати можливість, потрібно встигнути зробити смачні заготовки з абрикосів на зиму, все одно весь урожай не з'їси, а ось заготовочки з них припадуть в зимовий час як не можна до речі.

Зберігати солодкі фруктові заготовки можна в погребі чи холодильнику.

Так, як і які зробити зимові десерти з цих фруктів? Розберемося в цьому нижче, описавши поетапно кращі рецепти приготування з фото.

Найвдаліші заготовки з абрикосів на зиму

Абрикосове варення з половинок

Які будуть складові:

  • Півтора кілограма свіжих абрикосів;
  • Кілограм цукрового піску.

Приступаємо до готування ласощі з абрикосів на зиму:

  1. Для початку промиваємо абрикоси, ретельно перебираємо і прибираємо уражені і загнили плоди;
  2. Висушені ягоди розрізаємо ножем на дві частини, виймаємо кісточки;
  3. У результаті повинно вийти близько кілограма очищених половинок абрикоса;
  4. Перекладаємо половинки в блюдо, присипаємо цукром і залишаємо стояти протягом 8-10 годин, за цей час повинен утворитися сік;
  5. Далі всі компоненти ретельно перемішуємо, ставимо на плиту;
  6. Проварюємо всі компоненти на невеликому вогні, кип'ятимо;
  7. Знімаємо з плити, залишаємо стояти до повного охолодження протягом 6-8 годин;
  8. Обов'язково тару для зберігання варення добре обполіскуємо теплою водою, очищаємо всі забруднення і пропарюють на пару. Також можна обдати окропом;
  9. Кришки найкраще прокип'ятити чверть години;
  10. Варення потрібно знову поставити на плиту і прокип'ятити протягом 5-7 хвилин;
  11. Викладаємо заготовку з абрикосів у скляну тару, закорковуємо кришками і прибираємо в холодильник.

Мармелад – ласощі дитинства

Що знадобиться для мармеладу:

  • Абрикоси – 1 кілограм;
  • Цукровий пісок – 3 склянки;
  • Вода – 1 стакан.

Приступаємо до приготування такої заготовки з абрикосів на зиму:

  1. Плоди абрикосів обов'язково потрібно промити від бруду і просушити;
  2. Потім поділяємо їх на дві частини і витягуємо кісточки;
  3. Перекладаємо половинки в металеву тару, наливаємо води і ставимо на вогонь;
  4. Як тільки половинки стануть м'якими, знімаємо їх з плити;
  5. Перекладаємо гарячу абрикосову масу на сіту і ретельно перетираємо;
  6. Пюре потрібно перекласти в ємність, поставити на вогонь і уварити;
  7. В процесі уварювання потрібно поступово всипати цукровий пісок і перемішувати;
  8. Деко або плоске блюдо змочуємо водою і викладаємо невеликим шаром абрикосове пюре з цукром;
  9. Залишаємо подсушиваться на відкритому повітрі або при кімнатній температурі;
  10. Після того, як мармеладная суміш підсохне, її слід розрізати на квадратики і прибрати на зберігання в банки або у пластикову тару.

Ароматний джем

Що потрібно для заготівлі варення на зиму:

  • Стиглі абрикоси – 3 кілограми;
  • Цукровий пісок – 3 кілограми.

Як готувати варення з абрикосів:

  1. Абрикоси перебираємо, прибираємо гнилі і зіпсовані плоди;
  2. Ретельно промиваємо і просушуємо;
  3. Далі розрізаємо на дві частини, виймаємо всі кісточки;
  4. Очищені половинки пропускаємо м'ясорубкою (можна блендером);
  5. Абрикосове пюре засипаємо цукровим піском;
  6. Далі ставимо пюре на плиту, проварюємо на повільному вогні. Як почне кипіти, проварюємо півгодини;
  7. Знімаємо з плити, залишаємо стояти на ніч;
  8. Потім знову ставимо на вогонь, відварюємо ще хвилин 10-15;
  9. Банки для зберігання потрібно ретельно промити, видалити всі забруднення;
  10. Тримаємо скляну тару над парою хвилин 15 або обдаємо окропом;
  11. Готовий джем викладаємо в банки, закорковуємо кришками.

Абрикоси у власному соку

Що буде потрібно для цієї заготовки:

  • 2 кілограми абрикосів середньої стиглості;
  • 800 грам цукру;
  • 2000 мл води.

Як робити абрикоси у власному соку на зиму:

  1. Ягоду потрібно промити, перебрати, видалити всі гнилі і уражені плоди;
  2. Розрізаємо на дві частини, виймаємо кісточки;
  3. Викладаємо шарами абрикоси, присипаємо кожен шар цукром;
  4. Залишаємо стояти під цукром на 8-10 годин, щоб з'явився сік;
  5. Після цього викладаємо абрикоси в банки, заливаємо соком;
  6. Поміщаємо баночки зі всіма компонентами у велику ємність, попередньо на дно потрібно покласти рушник, підливаємо води трохи вище половини;
  7. Ставимо на плиту і прогріваємо до 85 градусів, витримуємо хвилин 15;
  8. Далі виймаємо банки. Закорковуємо кришками;
  9. На зберігання можна помістити в підвал або комору кімнату.
Читайте також, як зварити малинове варення в мультиварці. Воно ідеально для додавання в чай, намазування на хліб, а також під час застуди.

Незвичайне варення з білої смородини ви можете зварити, ознайомившись із цією статтею. У ній є і рецепти, і фото, і поради.

А заглянувши сюди, можна навчитися варити компот з полуниці на зиму. Як же приємно працювати з цією ягодою, адже вона смачна, красива і дуже пахуча, буквально весь дім наповнює своїм шикарним ароматом.

Цукати – заміна цукерок

Які складові знадобляться:

  • Кілограм абрикосів хорошою стиглості;
  • Цукор-пісок – 6 склянок;
  • 2 грами лимонної кислоти;
  • Півлітра води.

Як потрібно робити заготівлю цукатів з абрикосів на зиму:

  1. Абрикоси необхідно перебрати, промити від пилу, бруду;
  2. Поділяємо плоди на дві частини, виймаємо кісточки;
  3. В металеву тару наливаємо воду, засипаємо цукровий пісок і ставимо на плиту;
  4. Проварюємо сироп до повного розчинення всіх цукрових крупинок;
  5. Викладаємо половинки плодів у велику чашку з металевої основи і заливаємо їх гарячою солодкої сумішшю. Залишаємо стояти під сиропом протягом 10-12 годин;
  6. Після цього чашку з усіма компонентами ставимо на плиту, проварюємо близько 5-7 хвилин і знімаємо. Залишаємо стояти ще на10-12 годин;
  7. Повторюємо теж саме ще 3 рази;
  8. Останнім кип'ятіння потрібно додати лимонну кислоту;
  9. Після цього потрібно злити весь сироп з цукатів. Перекладаємо їх на сито;
  10. Прибираємо цукати в духову шафу, просушуємо їх при температурі 45 градусів;
  11. Далі посипаємо готові цукати з абрикосів цукром або цукровою пудрою;
  12. На зберігання прибираємо все в скляні банки, накриваємо пергаментним папером з основи, попередньо змоченою спиртовим розчином.

Заготовки без цукру на зиму

Повидло з медом у свіжому вигляді

Що потрібно підготувати:

  • 800 грам стиглих абрикосів;
  • Мед – на свій розсуд.

Заготівля повидла з абрикосів без цукру на зиму по кроках:

  1. Першим ділом промиваємо плоди абрикосів, їх слід ретельно перебрати, видалити всі уражені і гнилі;
  2. Поділяємо на дві частини, виймаємо кісточки;
  3. Після цього їх можна перемолоти в блендері або пропустити через м'ясорубку. Якщо потрібно, щоб не попадалася шкурка, то їх можна перетерти через сито;
  4. Далі в абрикосове пюре додаємо мед, приблизно 2-3 ст. ложки, ретельно перемішуємо;
  5. Баночки потрібно гарненько промити теплою водою, видалити всі забруднення;
  6. Далі їх можна потримати на пару, також можна залити гарячу воду на 15-20 хвилин;
  7. У обсушені баночки викладаємо абрикосове пюре;
  8. Закорковуємо кришками, прибираємо на зберігання в прохолодне місце в холодильник або льох

Половинки у власному соку без цукру

Що знадобиться:

  • Абрикоси середньої стиглості – 2 кілограми;
  • Вода – 2 склянки.

Як робити дану абрикосову заготівлю на зиму:

  1. Промиваємо плоди, обов'язково очищаємо від бруду і пилу;
  2. Поділяємо на дві частини, виймаємо кісточки;
  3. Перекладаємо половинки в ємність, заливаємо водою і ставимо на плиту;
  4. Варимо на невеликому вогні, обов'язково закриваємо кришку. Відварювати слід до тих пір, поки ягоди не пустять сік;
  5. На поверхні ягід повинен утворитися сік товщиною в 1 палець;
  6. Тим часом промиваємо банки, очищаємо від бруду, обов'язково їх стерилізуємо. Для цього можна потримати над парою або обдати гарячою водою;
  7. У підготовлену скляну тару викладаємо гарячі половинки абрикосів, заливаємо гарячим сиропом до самого верху;
  8. Закорковуємо металевими кришками;
  9. На зберігання можна помістити в комору або в холодильник;
  10. Ця заготовка з абрикосових половинок без цукру на зиму підійде для приготування різних десертів і випічки.

Корисні поради

  • Для заготівлі абрикосів на зиму слід використовувати абрикоси середньої стиглості, не надто перезрілі;
  • На повидло можна пустити перезрілі плоди, але головне — не гнилі;
  • Для різноманітності в абрикосове повидло можна додати яблука, сливу або агрус;
  • Смачне варення виходить з додаванням цедри лимона або апельсина;
  • З повидла можна зробити пастилу, для цього його слід викласти шаром на масляну поверхню листа і залишити на сонці до повного висихання. Після цього готову пастилу можна згорнути і прибрати на зберігання в поліетиленовий пакет або загорнути в папір.
Заготовки на зиму з абрикосів стануть просто справжньою знахідкою для кожної господині. Адже цей природний дар завжди виходить неймовірно смачним, незалежно від того, в якому вигляді він зроблений.

Варення, повидло, джем, цукати, мармелад, пастила — і це ще не все, що можна зробити з цієї смачної ягоди. Обов'язково зробіть заготовки з цим фото-рецептами, дані десерти стануть прекрасним доповненням до чаю в зимовий вечір!

Що ще почитати: