09 май 2019 16 093

Консервування зеленого горошку в домашніх умовах

Горохові — досить поширені рослини, які стали вживати в їжу багато років тому.

Консервований продукт з'явився трохи пізніше, проте популярність його від цього способу обробки нітрохи не змінилася. Далі поговоримо про властивості консервованого зеленого горошку.

Корисні властивості і шкоду консервованого зеленого гороху

Сучасні методи обробки і консервації дозволяють зберігати всі корисні властивості горошин, якими вони володіли в свіжому вигляді.

Саме тому в консервованому горосі міститься достатня кількість вітамінів групи А, В, С, а також мікроелементів — магнію, кальцію, калію. Крім того, в ньому після консервації зберігається велика кількість природного цукру, крохмалю і харчових волокон.

Зелений горошок консервований не рекомендується вживати в їжу людям, які страждають підвищеним метеоризмом. На цьому все, оскільки інших негативних властивостей у продукту немає.

При вживанні не варто забувати про те, що надмірне вживання може призвести до тяжкості в шлунку, тому не варто переїдати.

Для консервування використовують мозкові сорти гороху, оскільки вони найбільш великі і смачні. Але консервований зелений горошок можна не лише придбати в магазині, але і приготувати в домашніх умовах. Розглянемо найбільш популярні рецепти приготування зеленого горошку.

Консервуємо горошок в домашніх умовах

Звичайний рецепт приготування консерви

Нам буде потрібно:

  • Горох, помитий і звільнений від лушпиння;
  • Вода;
  • Сіль;
  • 1 ст. ложка 9% оцту.

Всі інгредієнти вказуються з розрахунку приготування півлітрової банки консерви, тому кількість гороху буде таким, щоб банку була повною.

Перед початком готування горох потрібно перебрати і почистити.

Потім всі горошини опустити в каструлю, посолити і залити до країв водою.

Готувати на повільному газу до м'якості гороху.

Як тільки горох буде готовий, його можна укладати в простерилизованную банку, поклавши туди ложку оцту.

Закатати банку і залишити на зберігання.

Горошок зелений, консервований в умовах будинку, готовий!

Рецепт заготовки для зими «Намисто з малахіту»

Склад:

  • 1,5 літра води;
  • 4 гр. лимонної кислоти;
  • 90 гр. солі;
  • 75 гр. цукру;
  • Горох.

Перед початком використання горох потрібно обробити і помити проточною струмені води. У ємність налити один літр води, додати туди по одній чайній ложці цукру і солі і закип'ятити. У киплячу воду спустити горох і готувати приблизно 20-25 хвилин, поки він не стане м'яким.

У цей час потрібно приготувати розсіл — в пів-літри води додати по одній столовій ложці цукру і солі і закип'ятити. Варений горох покласти в підготовлені банки, залити розсолом, додати туди лимонну кислоту і закатати.

Пікантний зелений горошок

У цьому рецепті використовується такий інгредієнт, як лавровий лист, тому смак виходить особливим, а страви з таким горошком виходять більш ароматними.

Знадобиться:

  • 400 гр гороху;
  • 1 чайна ложка 9% оцту;
  • 1 чайна ложка солі;
  • 150 гр води;
  • 2 лаврових аркуша.

Підготовлений і очищений горошок опустити в простерилизованную банку, покласти туди сіль, оцет і лавровий лист. Після цього банки з сумішшю поставити стерилізуватися протягом 25 хвилин, після чого залити окропом і закатати. Консервований горошок в домашніх умовах готовий!

Як консервувати без додання оцту

Для маринаду потрібно:

  • 1 літр води;
  • 1 столова ложка цукру;
  • 1 чайна ложка солі.

У 1 літр води додати цукор і сіль, довести до кипіння і опустити туди головний інгредієнт, варити на сильному вогні близько 3 хвилин. Після чого горошини розкласти в стерилізовані банки, залишивши до краю приблизно 2 див.

Банки з сумішшю необхідно стерилізувати протягом півгодини, після чого дочекатися їх охолодження і під капроновими кришками прибрати в холодильник.

На наступний день банки потрібно дістати, помістити в теплу рідину, і після закипання стерилізувати в киплячій воді протягом 20 хвилин. Після цього банки можна закатати і прибрати консервований зелений горошок на зберігання на зиму.

Приготування без використання методів стерилізації

Склад для приготування заливки:

  • Літр води;
  • 3 ст. ложки солі;
  • 3 ст. ложки цукру;
  • 1 ч. л. лимонної кислоти.

Як завжди, першим ділом потрібно очистити і промити горошок. Потім у каструлю налити воду, довести до кипіння, всипати туди суміш з солі і цукру. В отриманий маринад опустити горошки, при цьому вони повинні бути повністю занурені під водою.

Варити страву потрібно протягом 20-25 хвилин. За 3 хвилини до готовності в суміш потрібно покласти лимонну кислоту. Після чого, за допомогою шумівки дістати склад і скласти у банки, зверху залити маринадом і закрутити кришками.

Зберігати такі консерви з зеленим горошком без стерилізації краще в холодному місці.

Маринований консервований продукт

Інгредієнти:

  • Горошок;
  • Сіль із розрахунку 0,5 столової ложки на 0,5 літра води;
  • Цукор з розрахунку 0,5 столової ложки на 0,5 літра води;
  • 1 літр кип'яченої води;
  • Зелений гострий перчик з розрахунку 1-2 штучки на банку.

У першу чергу варто звільнити від горошини стручків і гарненько помити їх у проточній воді. Після чого горошини опускаємо в каструлю і заливаємо повністю водою. Кип'ятимо на несильному вогні протягом півгодини, додавши туди цукор і сіль.

В цей час помитий перчик розрізаємо на шматочки. В помиті і простерилізовані банки кладемо перчик, зверху викладаємо горох. Банки прикривають кришками, а рідину проціджують через марлю і повторно кип'ятимо. Тільки після цього маринадом заливаємо горох в банках.

Після цього у великій ємності стерилізуємо банки на помірному вогні приблизно 40 хвилин, після чого виймаємо банки і тут же закручуємо. На ніч готові консерви потрібно залишити остигати при кімнатній температурі, а потім-банки прибрати на зберігання в темне місце — льох або підвал.

Якщо такого немає, то банки просто ховаються в шафу або під стіл, але при цьому слід враховувати, що банки не повинен потрапляти пряме світло. Тепер ви знаєте, як консервувати горошок в домашніх умовах, щоб він був маринованою.

Про те, як маринувати білі гриби на зиму в домашніх умовах, ви також можете дізнатися на нашому сайті.

Найсмачніша баклажанна ікра вийде по одному з цих рецептів, адже там представлені не тільки покрокові інструкції, але і вкладена частинка душі наших кулінарів! Спробуйте і переконайтеся!

А тут читайте про те, як консервувати помідори у власному соку на зиму.

Корисні поради

Щоб ваші старання не пішли марно, слід дотримуватися кількох правил, які допоможуть правильно приготувати і надовго зберегти ваші консерви.

По-перше, перед приготуванням приділіть достатньо часу підготовки гороху — помийте його, очистіть, горошинки знову помийте і відкиньте на друшляк.

По-друге, щоб виключити помутніння розсолу в банках, ретельно проводите стерилізацію банок і кришок. По-третє, використовувати всі інгредієнти саме в тій кількості, в якому вони вказані в рецепті. Зазвичай розрахунок йде для приготування 0,5 літрової банки готової консерви.

Сподіваємося, що ці прості правила допоможуть вам приготувати смачні консерви з горошку на зиму, які будуть радувати вас і ваших близьких всю зиму. Адже навіть новорічний олів'є, приготований з консервованим зеленим горошком власного виробництва, виглядає набагато апетитніше!

Що ще почитати: