26 март 2019 2 574

Домашні заготовки з помідорів на зиму

Практично будь-яка господиня заготовлює томати на зиму, роблячи всілякі заготовки з них.

Як приємно зимовим вечором відкрити баночку консервованих помідор і з'їсти їх, наприклад, разом з відварною або смаженою картоплею, або з якоюсь кашею.

Помідори в консервованому вигляді – це смачна закуска, яка підходить абсолютно до всіх страв.

Крім цього, їх завжди можна поставити на святковий стіл, вони вже точно не залишаться, всі гості зметуть їх за раз і ще добавки попросять! Так, як же зробити соковиті помідори на зиму? Розглянемо кілька золотих рецептів консервування цих овочів.

Заготовки на зиму з помідорів: найкращі рецепти покроково

Закуска «Асорті» в маринаді

Складові компоненти:

  • 2 кілограми помідорів;
  • Одна морквина;
  • Цибулина – 1 штука;
  • Один стручок солодкого перцю;
  • Перець гострий – 1 стручок;
  • 4 часникових зубця;
  • Корінь хрону – невеликий шматочок;
  • Перець духмяний в горошинах – 3-4 штуки;
  • Лавровий лист – 2-3 штуки;
  • Укропные парасольки;
  • Петрушка — 4-5 гілочок.

Для маринаду:

  • 2 великі ложки з гіркою солі – 60 грам;
  • 4 великі ложки без гірки цукрового піску – 80 грам;
  • 60 мл 9 %-ого оцту столового.

Приступаємо до приготування заготовки з помідор «Асорті» на зиму:

  1. Спочатку помідори потрібно промити в холодній воді, потім вийняти з води і покласти на сито, щоб з овочів скла вся зайва вода;
  2. Моркву з цибулею чистимо від шкірки, промиваємо. Нарізаємо овочі не дуже товстими кружечками;
  3. З часникових зубчиків зчищаємо лушпиння, нарізаємо зубчики тонкими пластинками;
  4. Солодкий перець ріжемо навпіл, видаляємо все насіння і плодоніжку. Ріжемо середніми смужками;
  5. Гострий перець очищаємо від насіння, промиваємо та нарізаємо тонкими напівкружечками;
  6. Петрушку промиваємо, обриваємо всі листочки, гілочки не знадобляться;
  7. Корінь хрону промиваємо, нарізаємо дрібними шматочками;
  8. Готуємо банки, промиваємо їх з усіх сторін миючим засобом або чистимо харчовою содою;
  9. Стерилізуємо скляну тару над парою або в духовці;
  10. Потім викладаємо в банки нарізані овочі – морква, цибуля, перець солодкий і гострий, зелень петрушки, перець запашний в горошинах, лаврушку, суцвіття кропу;
  11. Підливаємо гарячу воду до верху банки. Даємо час постояти;
  12. Через півгодини зливаємо рідину з банки в каструлю і робимо з неї маринад;
  13. Далі в рідину підсолюємо, насипаємо цукор і ставимо варитися на плиту;
  14. Як тільки рідина почне кипіти додаємо туди столовий оцет і перемішуємо;
  15. Закладаємо в банки з овочами і зеленню помідори, заповнюємо їх щільно;
  16. Заливаємо все гарячим маринадом;
  17. Закриваємо всі металевими стерильними кришками, закатуємо закаточним ключем;
  18. Перевертаємо банки і ставимо на підлогу. Закутуємо теплою матерією;
  19. Після того, як помідори охолонуть, банки можна прибрати на зберігання в підвал або комору.

Черрі з болгарським перцем

Для такої заготовки помідорів на зиму знадобиться:

  • 700 грам помідорів чері;
  • Перець болгарський – 200-300 грам;
  • 3-4 зубчики часнику;
  • Укропные парасольки – 2-3 штуки;
  • 3-5 вишневих листочків;
  • 1-2 малинового листа;
  • Лаврове листя – 2-3 штуки;
  • Перець духмяний в горошинах – 3-4 штуки;
  • Шматочок гострого перцю – 1/3 стручка;
  • Цукровий пісок – 1 велика ложка з гіркою;
  • 2 маленькі ложки солі;
  • 60 мл яблучного оцту.

Як робити:

  1. Готуємо банки. Для цього ємності ретельно промиваємо. Для очищення забруднень можна скористатися миючої рідини для кухонного посуду або харчовою содою. Після цього споліскуємо все кілька разів;
  2. Помиті банки потрібно простерилізувати. Стерилізувати їх можна над парою або в духовці;
  3. Потім на дно підготовленої тари кладемо промиті укропные парасольки;
  4. Далі очищаємо часникові зубці, нарізаємо дрібними шматочками гострий перець. Також кладемо на дно банок;
  5. Зверху викладаємо вишневі і малинові листочки;
  6. Болгарський перець промиваємо, розрізаємо навпіл і вичищаємо все насіння, видаляємо плодоніжки;
  7. Перець розрізаємо у вигляді середніх смужок. Половину перцю кладемо на дно банки зверху аркушів;
  8. Помідори добре промиваємо;
  9. Викладаємо помідори в банки і чергуємо їх з смужками залишився перцю;
  10. Далі ставимо на вогонь воду і прогріваємо до кипіння. Заливаємо гарячою водою всі компоненти і відразу ж зливаємо;
  11. Потім все знову заливаємо окропом і залишаємо постояти хвилин 10-15;
  12. Зливаємо воду з банки в каструлю, з неї потрібно зробити маринад;
  13. Додаємо у воду сіль, цукровий пісок, горошини запашного перцю, лаврушку;
  14. Ставимо маринад на плиту і прогріваємо до кипіння. Все потрібно кип'ятити протягом 3-5 хвилин додаємо яблучний оцет;
  15. Заливаємо помідори маринадом, накриваємо кришкою і закатуємо;
  16. Ставимо заготовки на зиму з помідор черрі верх дном, закутуємо теплою шубою або пледом. Все повинно стояти до охолодження.

Томати у власному соку

Складові інгредієнти за рецептом:

  • 800 грам свіжих стиглих помідорів;
  • Часникові зубчики – 3-4 штуки;
  • 4-5 гілочок петрушки;
  • Кінза – 4-5 гілочок;
  • 4-5 кроповий гілочок;
  • 1 м'ятна гілочка;
  • 1/3 частина стручка гострого перцю;
  • 1 велика ложка солі;
  • 2 великі ложки цукрового піску.

Як робити таку заготовку на зиму з помідорів:

  1. Промиваємо всю зелень, викладаємо гілочки зелені на паперові серветки або рушник, щоб з них стекла вся зайва рідина;
  2. Зубчики часнику очищаємо від шкірки. Часник спільно з зеленню рубаємо дрібними шматочками;
  3. Помідори потрібно очистити від шкірки. Для цього необхідно зробити надріз у вигляді хреста. Заливаємо кип'ятком овочі і тримаємо в ньому 2-3 секунди;
  4. Після цього можна буде з легкістю зняти всю шкірку;
  5. Очищені помідори розрізаємо середніми скибочками;
  6. Баночки промиваємо. Очищаємо їх з усіх сторін від бруду миючою рідиною або харчовою содою. Споліскують кілька разів і потім стерилізуємо;
  7. В простерилізовані банки кладемо шарами очищені часточки помідорів. Кожен шар посипаємо зеленню і часником і сумішшю з солі і цукру;
  8. Як тільки одна банка буде заповнена, починаємо заповнювати другу банку. Тим часом у першій банки всі компоненти осядуть, і можна буде знову доповісти. Заповнюємо до тих пір, поки помідори не пустять сік;
  9. На дно великої каструлі кладемо рушник, ставимо баночки з компонентами, накриваємо їх кришками. Заливаємо воду трохи вище половини;
  10. Ставимо ємність з баночками на невеликий вогонь і залишаємо стерилізуватися;
  11. Після закипання води, все потрібно простерилізувати протягом 15-20 хвилин;
  12. Потім витягуємо баночки, закатуємо кришки, перевертаємо верх дном і ставимо на підлогу. Закутуємо все теплим матеріалом. Залишаємо стояти в теплі до повного охолодження;
  13. Зберігати помідори у власному соку потрібно в темному місці при температурі не вище +20 градусів.

Заготовки із зелених помідор в домашніх умовах

«Смакота»

Що потрібно:

  • Помідори зелені – 2 кілограми;
  • Цибуля – 2 головки;
  • 2 часникових зубця;
  • Сіль – 2 великі ложки;
  • Запашний перець – 4-5 горошин;
  • Оцет столовий – 1 велика ложка;
  • Рослинне масло.

Як готувати заготівлю на зиму із зелених помідорів:

  1. Попередньо банки потрібно промити, почистити різні забруднення за допомогою миючого засобу або харчової соди;
  2. Далі баночки добре споліскують кілька разів. Стерилізуємо їх над парою або в духовці хвилин 15;
  3. Потім очищаємо часникові зубці від шкірки і кладемо на дно банок, туди ж кладемо горошини запашного перцю;
  4. Помідори промиваємо, розрізаємо на кілька частин. Кладемо часточки помідорів в баночки. Складаємо овочі щільно, трохи зверху залишаємо місце для цибулі;
  5. Головки цибулі очищаємо від шкірки і нарізаємо тонкими півкільцями;
  6. Кладемо цибулю зверху помідорів;
  7. На плиту ставимо ємність з водою 1,5 літра і розігріваємо;
  8. У гарячу воду кладемо сіль, цукровий пісок і розмішуємо;
  9. Як тільки вода почне кипіти, додаємо туди оцет і знімаємо з плити;
  10. Готовим маринадом заливаємо овочі в банках до самого верху, додаємо туди по 1 ст. ложці рослинного масла;
  11. У велику каструлю, на дно кладемо матеріал, поміщаємо баночки і заливаємо воду в каструлю трохи більше половини, зверху накриваємо кришками;
  12. Поміщаємо на газ, розігріваємо до кипіння. Як тільки рідина почне кипіти робимо стерилізацію протягом 15 хвилин;
  13. Після цього виймаємо банки, закатуємо, ставимо верх дном на підлогу, закриваємо теплим пледом. Залишаємо стояти до повного охолодження;
  14. Салат слід зберігати в темному місці при температурі не більше 20 градусів.
Звичайно, цими рецептами заготовки не обмежуються. Їх маса! Як приготувати класичну аджику, у тому числі з помідорів. Взимку відкриєте і будете раді, що влітку потрудилися її приготувати!

А тут знаходяться рецепти заготовок з кабачків на зиму.

Яке смачне виходить варення з агрусу з апельсинами! Рецепти шукайте тут. Приготувавши його одного разу, ви будете варити його кожен рік.

Зелені помідори, фаршировані зеленню і часником

Складові компоненти:

  • 2 кг зелених помідорів;
  • 1 головка ріпчастої цибулі;
  • 2 головки часнику;
  • 2 штуки солодкого перцю;
  • 5-6 гілочок кропу;
  • 5-6 гілочок петрушки;
  • Оцет столовий 9 % — 90 мл;
  • Подрібнений корінь хрону, а також листя;
  • Трохи запашного перцю;
  • Перець духмяний в горошинах – 5-6 штук;
  • Щіпка гострого перцю.

Як готувати таку незвичайну заготівлю на зиму із зелених помідорів:

  1. Помідори промиваємо, плодоніжку видаляти не потрібно;
  2. Далі промиті овочі розрізаємо посередині, але не до кінця, робимо ножем поглиблення;
  3. Головки часник розібрати на зубчики, очистити їх від шкірки і розрізаємо на тонкі пластинки;
  4. Зелень споліскуємо і обсушуємо;
  5. Помідори розкриваємо трохи в місці розрізу, кладемо туди пластинки часнику і по гілочці кропу і петрушки;
  6. Солодкий перець очищаємо від насіння і нарізаємо півкільцями;
  7. Цибулю чистимо і шаткуємо кільцями;
  8. На дно підготовлених і простерилізованих баночок кладемо кільця цибулі, часник, горошини запашного перцю, половину подрібненого кореня хрону і листя;
  9. Далі викладаємо щільно в банку начинені помідори до самого верху;
  10. Зверху викладаємо залишився хрін;
  11. Заливаємо помідори гарячою водою, накриваємо кришкою;
  12. Через 15 хвилин воду виливаємо і знову підливаємо окріп;
  13. Потім через 15 хвилин воду виливаємо в миску, додаємо туди сіль і цукор;
  14. Ставимо на плиту маринад, доводимо до кипіння і розливаємо по банках з помідорами;
  15. Закручуємо всі кришками за допомогою закочувального ключа і прибираємо заготовки з помідорів на зиму під теплий плед до повного охолодження;
  16. Начинені помідори ставимо на зберігання в темне прохолодне місце.
Помідори на зиму – це найнеобхідніша заготівля, тому що її люблять усі. Вона буде прекрасним доповненням до будь-якої страви на сніданок, обід і вечерю.

А якщо томати зроблені ще у власному соку, то виходить два в одному — можна їсти самі помідори і пити томатний сік. Тим більше з маринади і соки набагато смачніше і корисніше магазинних!

Що ще почитати: