12 апрель 2019 1 295

Як зварити вишневе варення без кісточок

Сезон спекотного літа – це не тільки вільні вечори, відпочинок і веселощі, але і самий розпал збору дачного врожаю. Навіть коли теплі деньки підходять до кінця, завжди можна продовжити цю чудову пору, заготовивши на зиму страви з улюблених фруктів, овочів і ягід.

Вишневе варення без кісточок – відмінна заміна цукру для чайного напою. Це вигідно збереже фігуру, тому як у 100 г вишневого варення в середньому міститься 250 ккал, що на 150 одиниць менше калорійності цукру-піску.

До того ж, варення з вишні високо цінується за його сприятливий вплив на серцево-судинну, нервову та імунну системи.

Як видалити кісточки з вишні

Перед приготуванням вишневого варення потрібно постаратися витягнути кісточку назовні. Зробити це можна, скориставшись одним з трьох зручних методів:

  1. Інструмент. Витягти кісточки без праці можна, якщо на кухні є спеціальне для того пристосування. Воно не має конкретної назви, бо іменують його, відштовхуючись від призначення – «Віддільник від кісточок вишень». Також підійде прес для часнику, більшість моделей якого оснащені отвором для видалення ядерець. За допомогою перерахованих пристроїв можна легко витягнути кісточки ягід назовні. Як правило, обидва з них мають складну конструкцію. Слід покласти ягоду в отвір так, щоб слід від плодоніжки був вгорі, а потім скласти інструмент навпіл. Наконечник, що знаходиться на другій частині інструменту, проштовхне ядро з вишні, а ягідка залишиться цілою;
  2. Шпилька для волосся. У кожної дівчини будинку обов'язково знайдеться шпилька для закалывания волосся. Вони мають дугоподібну форму, що дозволяє легко вийняти кісточки вишень. Для цього треба зручно розташувати вишеньку в руці так, щоб ямка від плодоніжки дивилася вгору. Потім за допомогою округлої боку пристосування треба проколоти середину ягоди і почерпнути ядерце, діставши його;
  3. Шпилька. Шпилькою, подібно шпильці, можна вийняти кісточки з плодів вишні. Діяти треба таким же чином, як і в попередньому способі, головне, протикати ягоди тією стороною шпильки, на якій відбувається її з'єднання. У цьому місці розташовано невелике колечко.

Будь-який з перерахованих методів вкрай простий. Так, процедура з очищення однієї вишеньки не займе більше ½ хвилини.

Густе вишневе варення без кісточок

Прихильники кулінарних традицій воліють варення без кісточок густої консистенції.

Це дозволяє його використовувати як начинку для здобних виробів, основи під бутерброд, солодощі до чаю і т. д.

Приготувати густе вишневе варення можна тільки в декілька заходів з додаванням великої кількості цукру-піску. Воду в таких випадках не додають, їй можуть лише трохи змочити сахарок. Також можна спочатку зробити цукровий сироп, а потім на його основі варити густий джем.

Процедура варіння такого варення займає досить багато часу, бо треба багаторазово повторювати одні і ті ж дії, іноді даючи варенню постояти кілька годин. Але такий захід дійсно необхідно для отримання потрібної консистенції:

  1. Перша варіння вишневого варення без кісточок призводить до того, що цукор вбирає сік ягід, бо вони зменшуються в розмірі і кривляться, а кількість сиропу збільшується в рази;
  2. Під час другої варіння триває процес першої;
  3. На заключному етапі приготування вишеньки починають вбирати в себе сироп, що знову робить їх округлими, а отримане варення густим.

Для того, щоб зробити густе вишневе варення без кісточок, необхідні такі компоненти, як:

  • Плоди вишні – 4 кг;
  • Цукор-пісок – 4,4 кг

Будь рецепт, заснований на фруктах, ягодах або овочах, вимагає ретельніше підготовки інгредієнтів. Після збору врожаю слід відразу перебрати ягоди, позбувшись від пошкоджених плодів. Потім треба очистити плоди від зелені і змити їх, використовуючи друшляк.

За допомогою одного з перерахованих способів необхідно витягти з ягід кісточки, головне, робити це вкрай уважно, перекладаючи ягідки і ядерця в окремі миски.

Після того, як інгредієнти будуть готові, треба буде помістити їх в каструлю і засипати цукром-піском, перемішати і залишити на пару годин.

Після закінчення зазначеного часу можна перенести каструлю на плиту і включити невеликий вогонь, на якому інгредієнти повинні дійти до кипіння. Протягом цього процесу важливо стежити за майбутнім варенням і знімати з нього виділяється піну.

Коли відбудеться кипіння, треба поварити вишню ще близько 10 хвилин, зняти з вогню і залишити стояти на пів доби.

Другий підхід варіння передбачає ту ж саму процедуру, тільки в цей раз після закипання вишню треба варити не більше 5 хвилин. Треба продовжувати стежити за джемом, знімати утворилася рожеву пінку, а потім знову залишити варення на пів доби.

В третій раз варити вишневе варення без кісточок після кипіння треба стільки часу, скільки буде потрібно для його повного загустіння.

Готовому густого варення треба дати можливість охолонути, а тільки потім можна розфасовувати його за чистим стерилізованим банкам.

Рецепт варіння з желатином

Домогтися потрібної консистенції джему можна без додавання великої кількості цукру-піску. Адже існують загусники, які нададуть допомогу.

Приміром, доступний кожному желатин – це відмінна можливість заощадити цукор і отримати справжнє традиційне варення без кісточок. Для його приготування потрібні такі компоненти:

  • Плоди вишні – 1 кг;
  • Цукор-пісок – 1 кг;
  • Желатин – 25 р.

Рецепт вишневого варення без кісточок з желатином не дуже складний. Для початку желатину треба завчасно дати набрякнути, для чого слід залити його водою теплої температури.

Ягоди потрібно підготувати до варінні звичайним чином: перебрати їх, позбувшись від зіпсованих плодів, сполоснути і очистити від кісточок. Потім вибрати зручну для варіння посуд і викласти туди приготовані вишеньки, засипати їх цукром, і почати варіння.

Варіння треба продовжувати від 15 до 20 хвилин, а в цей час можна буде зайнятися желатином. Він набубнявіє і буде мати стійку форму, тому треба розігріти його на водяній бані до утворення густої клейкої маси.

Отриману масу можна додати вишневе варення, перемішати дерев'яною ложкою, а потім дочекатися кипіння.

На цьому варіння завершується, залишається лише розподілити готову солодкість між стерилізованих банок.

«П'ятихвилинка» — швидко і без клопоту

На сьогодні навіть досвідчені господині не обмежують свій день роботою по дому, бо мають малу кількість вільного часу. Не кожен може робити варення протягом декількох діб, але щоб не засмучувати близьких, існує відмінний рецепт варення-п'ятихвилинки.

Його смак залишиться чудовим, а кількість збережених вітамінів принесе величезну користь як дорослим, так і зростаючим організмам.

Для його приготування потрібно підготувати такі інгредієнти:

  • Плоди вишні – 1 кг;
  • Лимонна кислота – 1/5 ч. л.

Як варити вишневе варення без кісточок «П'ятихвилинка»? Спершу треба зайнятися підготовкою ягід, перебравши їх, ополоснувши через друшляк і вийнявши ядерця одним з доступних способів.

Після обрати підходящу посуд для варіння, помістити в неї ягоди і залишити на кілька годин (від двох). Щоб заощадити час, що робити цю процедуру краще з вечора.

Ранок помістити посуд з ягодами на плиту, включити меленный вогонь і залишити варитися. Дочекатися закипання, додати в масу щіпку кислоти, поварити 5 хвилин і вимкнути вогонь.

На цих простих діях і обмежується процес приготування вишневого варення-п'ятихвилинки без кісточок. Залишається простерилізувати банки і розкласти по них десерт.

Як зварити вишневе варення без кісточок з лимоном

Щоб надати джему з вишні особливий вишукування у смаку, можна скористатися наведеним нижче рецептом. Знадобляться:

  • Плоди вишні – 1 кг;
  • Плоди лимона – 2 шт;
  • Цукор-пісок – 2 кг.

Підготувати інгредієнти звичайним чином, а також витягти з них кісточки. Потім викласти ягоди в обрану для варіння посуд і засипати піском. Дати постояти.

З використанням дрібної терки треба зняти з лимона цедру, а потім вичавити його сік в майбутнє варення. Поставити посуд на вогонь, довести вміст до закипання і почекати ще 5 хвилин. Не варто забувати знімати з варення рожеву пінку, а також помішувати дерев'яною ложкою.

Після закінчення зазначеного строку залишити вишневий джем без кісточок під кришкою на пів доби. Потім знову поварити 5 хвилин після кипіння. Такий захід треба в цілому справляє 3-4 рази, після чого варення з вишні буде готово.

Визначити це можна за його консистенції, яка повинна приймати стійку форму при перекладанні на холодну поверхню.

А ви любите весну? Їх ніжна м'якоть вражає незвичайним смаком. Як зварити абрикосовий джем. Таку заготовку обов'язково потрібно зробити влітку, взимку готувати з неї чудову випічку.

Так само потрібно заготовити вишні у власному соку. Тут ви можете ознайомитися з рецептами.

А тут читайте, як робити заготовки асорті з овочів на зиму.

Поради господиням

Щоб вишневий десерт точно вийшов на славу, слід дотримуватися таких рекомендацій щодо варінні:

  1. Перемішувати варення треба тільки дерев'яною ложкою, так, в ньому збережеться більше поживних властивостей;
  2. Не можна використовувати для варіння алюмінієвий посуд, тому що вона схильна до окислення;
  3. На питання – скільки варити вишневе варення без кісточок – однозначної відповіді немає. Важливо дотримуватися вибраного рецепту і часу варіння, зазначеного у ньому;
  4. При приготуванні варення в кілька підходів треба робити перерви довжиною рівно в пів доби. При цьому зберігати його потрібно на плиті, накривши рушником, але ніяк не в холодильнику;
  5. Не варто забувати про рожевою піною, яку треба витягувати з поверхні джему;
  6. Щоб точно бути впевненим в тому, що воно не зіпсується і не покриється цвіллю, перед закриттям банки треба насипати на поверхню джему ложку цукру-піску.

Вишневе варення без кісточок готується нескладно і варто витраченого на нього часу і сил:

  • В порівнянні з цукром воно низькокалорійне, що дозволяє використовувати його замість підсолоджувача до чаю;
  • Його можна використовувати як начинку до здобних виробів: булочкам, ранкових круасанів, конвертах і т. д.;
  • Існує кілька рецептів, кожен з яких має свої переваги при варінні;
  • Варення з вишні вкрай корисний для кров'яних судин, серця, нервової системи і зміцнення імунітету.
Що ще почитати: