21 июнь 2019 229

Як спекти домашні пиріжки з яблуками

Що ми асоціюємо зі словом «пиріжки»?

Звичайно ж, ароматну і пишну випічку, яку готували для нас бабусі і мами на вихідних.

Як правильно замісити здобне тісто

Пиріжки готують з різного тіста, але найпопулярніше – здобне. Ось тут і починаються проблеми: і головна з них – це недостатньо пишне тісто, яке безпосередньо позначиться на якості виробів.

Запропонована нижче рецептура перевірена багатьма господинями і за їх твердженнями всі інгредієнти розраховані настільки точно, що промахів бути не повинно. Перевіримо?

Інгредієнти для опари:

  • 1 склянку молока (250 мл);
  • 3 ст. л. дріжджів (з гіркою);
  • 10-15 гр. цукру;
  • 3 ст. л. борошна.

Що потрібно для замісу тіста:

  • 100 гр. цукру;
  • 2-3 шт. яєць;
  • 100 гр. розм'якшеного масла;
  • 25 мл рослинного масла;
  • 450 гр. борошна;
  • Щіпка солі;
  • Упаковка ваніліну.

Як поставити опару? Злегка розігрійте молоко і розведіть дріжджі. Насипте до них цукровий пісок і борошно. Перемішайте компоненти та поставте опару в тепло.

Як зрозуміти, що вона підійшла? Вона вдвічі збільшиться і на її поверхні буде безліч бульбашок.

До речі, молоко можна замінити кефіром або на худий кінець звичайною кип'яченою водою.

Збийте яйця, цукровий пісок, потім перемішайте з розм'якшеним маслом. Після перемішайте суміш з опарою. Насипте цукор, що залишився і посоліть.

Рідкі компоненти шляхом порційного додавання борошна перетворюємо в тісто і пам'ятайте, що перемішувати потрібно лише одностороннім рухом. Коли воно почне густіти, переходите в режим ручного замішування.

На замішування ви витратите приблизно 5 хвилин. В результаті поверхня тіста повинна стати гладкою, а консистенція трохи пишною і еластичною. Накрийте і приберіть на пару годин. За цей проміжок часу потрібно 2 рази його обім'яти.

Тепер, знаючи рецептуру приготування пишного дріжджового тесту, можна приступити до пиріжків.

Класичний рецепт здобних пиріжків з яблуками в духовці
Інгредієнти Кількість
тісто дріжджове - 0,6 кг
яблука (великі або середні) - 4 шт.
цукор - 50 г
сік лимона - 20 мл
ванілін - пакетик
Час приготування: 35 хвилин Калорійність на 100 грам: 263 Ккал

Якщо тісто, приготоване за попередній рецептурі, вийшло повітряним, то вважайте, що перший і вірний крок зроблено і тепер залишається правильно підготувати начинку і випекти вироби.

Тісто вже підготовлено, тому приступаємо до начинки, для якої краще всього використовувати кисло-солодкі плоди. Фрукти позбавити від серцевини, нарізати кубиками або натерти. Щоб начинка не потемніла, збризніть її соком лимона.

Розкатане тісто в джгут, нарізати шматки і сформуйте у кульки. Кожен розкачати у формі коржики.

На центр викладіть начинку (по чайній ложці) і ретельно защепіть краю.

Застеліть деко фольгою або пергаментом і розкладіть пиріжки (обов'язково швом вниз), залишаючи між ними проміжок. Вироби повинні трохи постояти на расстойке.

Потім намажте їх яйцем і відправте в духовку. 5 хвилин випікайте пиріжечки при 180 С, після — знизьте до 160 С і печіть до готовності.

Ніжна листкова випічка

Коли у господині катастрофічно не вистачає часу на приготування дріжджового тіста, вона біжить в магазин і купує листкове, з якого виходять хрусткі та смачні листкові пиріжки з яблуками.

Необхідні продукти:

  • Листкове тісто – 1 пачка вагою 0,5 кг;
  • Яблуко (кисло-солодке) – 1 шт.;
  • Банан – 1 шт.;
  • Велике яйце – 1 шт.

Час приготування: 20 хвилин.

Калорійність: 301.73 ккал/100 гр.

Розморозьте тісто і наріжте фрукти дрібними кубиками. Розкачати листкове тісто, злегка посипаючи борошном, і розріжте на однакові шматки квадратної форми. У центр покладіть по столовій ложці фруктової начинки, закріпіть тісто у формі трикутника.

На деко розстеліть пергамент і викладіть вироби. Змастіть сумішшю збитих яєць з додаванням молока, потім відправте випікатися при 180С не більше 20 хвилин.

Дізнайтеся, з чого робиться спаржа по-корейськи. Ця закуска гідна особливої уваги.

Як правильно зварити холодець в мультиварці? Тут ви зможете про це дізнатися детально.

Любителям випічки пропонуємо черговий рецепт — розтягаї з рибою. Це буде неймовірно смачно!

Рецепт для гурманів: пиріжки з дріжджового тіста з яблуками та корицею

Індійська приправа подобається далеко не багатьом людям, а даремно! Адже вона надає виробам пікантний присмак, а також добре впливає на травну систему і протидіє накопиченню жирів.

Продукти, необхідні для приготування пиріжків з корицею:

  • Дріжджове тісто;
  • Ванілін;
  • Яблука середнього розміру – 4 шт.;
  • Мелена кориця – 8 гр.;
  • Цукор – 20 гр.;
  • Сік лимона – 10 мл

Час приготування: 30 хвилин

Калорійність: 75.16 ккал/100гр.

Начинку бажано підготувати перед початком формування пиріжків. Яблука можна нарізати (бажано дрібно) або натерти (крупно), але не забути збризнути їх соком лимона, щоб запобігти потемнінню плодів. Змішати фруктову начинку з корицею.

Сформованное невеликими кружечками тісто розкачати, як було сказано в попередніх рецептурах, і по центру покласти по ложці (чайній або десертній) корично-яблучної начинки.

Скріпити нагорі краю, обімніть і надайте виробам форму овалу. Покладіть пиріжки на деко, залишаючи між ними невеликі проміжки, і відправ ті на расстойку.

Як тільки вони збільшаться в розмірі, змастіть поверхню виробів яйцем і відправте випікатися при температурі 180С. Через 5 хвилин знизьте вогонь до 160 ° с і продовжуйте випікати близько 25 хвилин.

Цікава випічка з сирного тіста на сковороді

Представлений рецепт відноситься до старовинним російським, так як його історія взяла початок з появи на території Русі пшеничного борошна. Чому саме «руським»? Тому що ці пиріжки готували з сиру, а якщо бути точніше, з сиру (так спочатку називався сир), який вживали практично кожен день.

Необхідні інгредієнти для пиріжків з сирного тіста з яблуками:

  • Сметана – 50-60 гр.;
  • Мелкозерный сир – 400-500 гр.;
  • Яйця – 2 шт.;
  • Сода або розпушувач – 7 гр.;
  • Борошно – 400 гр.;
  • Яблука, нарізані кубиками – 3-4шт.;
  • Цукор – 5-10 гр.;
  • Масло для смаження (рослинна).

Час приготування: трохи більше 1 години.

Калорійність: близько 220 ккал/100 гр.

Сирно-яблучні пиріжки починаються з збивання яєць, цукру і солі. Далі до яєчної суміші додаємо сир і добре перемішуємо. Після цього змішуємо соду зі сметаною і також поєднуємо з сиром. Поступово насипаючи борошно, замішуємо тісто середньої пружності.

Поділяємо отримане тісто на шматки, кожен з яких розкачуємо, а в центр кладемо яблучну начинку.

Розігріваємо рослинне масло і беремося за обсмажування пиріжків до освіти характерною коричневою рум'яної скоринки.

Традиційна здоба на кефірі

Приготувати такі пиріжки з яблуками на кефірі також просто, як і в представлених раніше рецептах. Зараз ви в цьому переконаєтеся. Отже, список необхідних продуктів:

  • Кефір – 1 склянка (200 мл);
  • Цукор – 50 гр.;
  • Сода харчова – 7 гр.;
  • Яйця – 2 шт.;
  • Борошно (вищого ґатунку) – 480 гр.;
  • Яблука (великі) – 0.5 кг;
  • Цукор ванільний – 1 ч. л.;
  • Сіль – 4 гр.;
  • Масло рослинне – 1 ст. л. + для смаження.

Час приготування: 30-40 хвилин.

Калорійність: 249.93 ккал/100гр.

Спочатку займемося тестом. Для цього необхідно змішати 3 ложки цукру, кефір, масло, яйця і сіль. Коли всі інгредієнти придбають однорідну консистенцію, змішайте соду з борошном і, додаючи частинами, місіть тісто. Відкладіть його вбік і приступите до підготовки начинки.

Натріть крупно яблука, перемішайте зі столовою ложкою звичайного цукру і упаковкою ванільного.

Надайте тесту форму джгута, розділіть на шматки, а з них скачайте кульки. Кожен з них розкачати у вигляді коржі, покладіть на центр начинку і ретельно скріпіть краю, так як під час обсмажування тісто може розклеїтися, а начинка — витекти.

Пиріжки обсмажуються з кожної сторони. Найкраще почніть смаження з боку шва, а якщо масло почне бризкатися, зменшіть вогонь і накрийте сковороду кришкою.

Корисні поради та хитрощі, пов'язані з приготуванням

  1. Рідина, що використовується для опари не повинна бути високої температури, тобто гарячою. Інакше дріжджі активність дріжджів припиниться;
  2. Якщо ви помітили, що дріжджове тісто підходить занадто повільно, то приберіть його на чверть години в холодне місце, потім переставте в тепло. Такий спосіб допоможе активувати роботу дріжджів;
  3. Також для начинки можна взяти повидло, варення, джем, тушковані, або нарізані скибочками яблука;
  4. Запам'ятайте одне правило вдалого поєднання смаків: чим солодша тісто, тим кисліше яблука;
  5. Якщо під рукою не виявилося кислих сортів, то можна знизити кількість цукрового піску в начинці;
  6. Кращий сорт яблук для випічки – Антонівка;
  7. Щоб смак яблучних пиріжків став ніжним, додайте ванільний цукор або просто ваніль;
  8. Також можна загасити фрукт в вершковою карамелі;
  9. Багато хто не знає, але у продажу є спеціальні спеції для приготування яблучних пирогів, які запросто застосовують при приготуванні пиріжків;
  10. Дріжджове тісто не любить протягів і зайвих пересувань.

Як бачите, знаючи кілька секретів і правил, приготування пиріжків з яблуками не складе праці. І сподіваємося, що запропоновані рецепти вам сподобалися, і скоро ви побалуєте друзів і близьких цієї смачної і повітряної випічкою.

Що ще почитати: