20 июнь 2019 2357

Як приготувати листкове дріжджове тісто

Рецепт листкової маси з дріжджовий основою куди складніше того ж тіста, приготовленого не на дріжджах. Класична рецептура забирає значну кількість часу і вимагає якогось кулінарного досвіду, є і швидкий рецепт, але про все по порядку.

Перед початком приготування необхідно засвоїти кілька правил, які рекомендовано дотримуватися, якщо ви бажаєте досягти високих результатів.

Секрети вдалого листкового тіста на дріжджах

Рекомендована температура при приготуванні листкової маси на дріжджах – від 15 до 18 °С. Тільки при такому температурному режимі можна домогтися від вершкового масла потрібної пластичності.

При цьому, після кожного розкачування, слід давати тесту перепочинок, в іншому випадку неминуче розривання шарів. Цей спосіб більше підходить для професійної кухні, де дотримуватися рекомендовану температуру простіше, ніж у квартирі.

Вдома на час перерви між раскатками покладіть тісто на 1 годину в холодильник. Якщо цього не робити, то масло впитується в масу, і вона не шарується. При цьому дотримуйтесь акуратність, охолоджене листкове тісто стає крихким і легко кришиться.

При випіканні духовка повинна бути розігріта на 220-240°С, в іншому випадку ваше виріб вийде слабо шаруватим і сухим. Це відбувається тому, що при недостатній температурі масло витікає з запекаемого вироби.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
Пшеничне борошно - 500 г
Шматок вершкового (високоякісного) олії - 350 г
Молоко - 0,3 л
Цукор - 60 г
Пресовані дріжджі - 12 р
Сіль - чайна ложка
Час приготування: 480 хвилин Калорійність на 100 грам: 362 Ккал

Основою такого тесту буде звичайне дріжджове. Готуємо опару. ½ Склянки теплого молока змішуємо з цукром і дріжджами.

Додаємо 250 грам борошна, добре перемішуємо, щоб не було грудочок. Даємо опарі настоятися, в середньому півгодини.

Перелийте опару у велику за обсягом посуд, додайте залишився тепле молоко і сіль. Перемішуємо і рівномірно засипаємо борошно.

Місіть тісто, як тільки борошно стане досить вологою, додайте 1/7 від заготовленого олії.

Замішувати тісто потрібно не менше чверті години, так, щоб воно стало однорідним, і з'явилася бажана гладкість. Надайте йому кулясту форму і викладіть в миску.

Затягніть тару плівкою і поставте в холодильник, терміном від 3 до 4 годин. Масло залишаємо при кімнатній температурі.

Кладемо масло між двома листами пакувального паперу, розкачуємо до форми пластини, після чого ставимо в холодильник, і виймаємо за чверть години до початку подальшої обробки тіста.

На кулі з тіста необхідно зробити два надрізи, хрест на хрест, глибиною близько трьох сантиметрів. Розтягуємо так, щоб вийшов квадрат. Присипте борошном отриманий пласт, і розгортайте до одного сантиметра в товщину.

Розмістіть з одного краю підготовлене масло, загніть вільний тісто на 1/3. Зайву муку необхідно струсити. Залишився край тесту з відкритим маслом загортаємо так само на 1/3 поверх першого завороту.

Притискайте краю посильніше, щоб вони схопилися.

Отриманий прямокутник кладіть у довжину від себе і продавливайте його качалкою, щоб розподілити масло як можна рівномірніше. Знову розкачуємо тісто до одного сантиметра. Зробіть це досить швидко, щоб заготовка не встигла нагрітися, в іншому випадку розрив неминучий.

Подумки розділіть розкачане тісто на три частини, першу від себе загніть на другу, а зверху накрийте третин.

Важливо! Постійно позбавляйтеся від надлишку борошна, наприклад пензлем. Отриману заготовку на одну годину покладіть в холодильник.

Після закінчення години кладіть тісто перед собою так, щоб шари були спрямовані до вас. Розгортайте пласт до одного сантиметра завтовшки, і знову повторіть процедуру складання і охолодження на одну годину.

Такий прийом належить виконати ще два рази поспіль. З кожним разом розкочування буде все складніше, діяти доведеться швидко і з граничною обережністю, щоб не порвати тонкі шари.

По завершенню останньої розкочування необхідно знову прибрати тісто в холодильник, тепер на термін близько двох годин.

Швидкий рецепт

Перелік інгредієнтів, необхідних для готування:

  • Вода – 80 мл;
  • Шматок вершкового масла – 200 р.;
  • Пшеничне борошно – 750 р.;
  • Сіль – 1 ч. л.;
  • Свіжі дріжджі – 7 р.;
  • Молоко – 120 мл;
  • Цукор – 3 ч. л.;
  • Яйце куряче – 1 шт.

Необхідний час: 150 хвилин.

Калорійність листкового дріжджового тіста: 400 ккал на 0,1 кг.

Засипте дріжджі і чайну ложку цукру в теплу воду. В окремій тарі змішайте борошно, сіль, дві чайних ложки цукру, масло, розтерте в крихту.

Як тільки дріжджовий розчин вспенился, ретельно перемішайте його з яйцем і теплим молоком. Отриману рідину злийте в тару з підготовленою борошном. Замішуйте масу як можна ретельніше, поки вона не набуде м'якість і однорідність.

Розкачайте тісто в прямокутник, після чого складете в три шари, обернути целофаном і помістіть в холодильник години на два. Готове тісто по цьому рецепту надалі можна заморожувати, щоб використовувати при необхідності.

Що приготувати з листкового дріжджового тіста

Листкове дріжджове тісто годиться для приготування самої різної випічки. Це і круасани, і слойки, і пиріжки з різноманітною начинкою, і навіть піца – обмежень до застосування практично немає.

Піца на швидку руку

Мало хто знає, але листкове тісто на дріжджах чудово підходить в якості основи для піци. З ним популярне блюдо з Італії знаходить іншу, химерну структуру, і при цьому залишається не менш смачним.

Перелік інгредієнтів, необхідних для готування:

  • Тісто листкове на дріжджах – 0,5 кг;
  • Сир – 100 р.;
  • Ковбаса – 200 р.;
  • Свіжі печериці – 300 р.;
  • Кетчуп – 5 ст. л.;
  • Помідори – 2 шт.;
  • Солодкий перець – 1 шт.;
  • Цибуля – 1 шт.;
  • Майонез – 5 ст. л.;
  • Маслини – 6 шт.;
  • Приправа до смаку.

Необхідний час: 90 – 120 хвилин.

Калорійність: 470 ккал на 0,1 кг.

Приготування:

  1. Нарізати гриби і цибулю, злегка обсмажити їх на розпеченій сковорідці. Видалити зайве масло паперовим рушником;
  2. Томати, перець, ковбасу і маслини нарізати шматочками різної форми. Натріть сир;
  3. Обмажте деко олією, викласти на нього підготовлене тісто, можна підігнути краї маси так, щоб утворилися своєрідні бортики;
  4. Рівномірно розподіліть по сочню кетчуп, посипте приправою за смаком;
  5. Розкладіть на підготовленій поверхні тіста порізані продукти. Нанесіть шар тертого сиру;
  6. У довершенні зробіть зверху сітку, тонкими цівками, з майонезу;
  7. Запікайте при температурі 180°С протягом півгодини.

Булочки з м'ясом

На перший погляд дивне словосполучення, але смак у них просто приголомшливий! Дуже прості в готуванні й незамінні, коли терміново потрібно оригінальне частування.

Перелік інгредієнтів, необхідних для готування:

  • Тісто листкове на дріжджах – 0,5 кг;
  • Цибуля – 2 шт.;
  • Сир – 150 р.;
  • Сіль;
  • Перець;
  • Бекон (також підійдуть курка, шинка або ковбаса) – 150 р.;
  • Рослинне масло.

Необхідний час: 50 – 70 хвилин.

Калорійність: 500 ккал на 0,1 кг.

Приготування:

  1. Наріжте м'ясо маленькими шматочками і обсмажте на сковорідці до появи золотистої скоринки;
  2. Дуже дрібно поріжте цибулю (при бажанні можна скористатися теркою), злегка обсмажте, натріть сир;
  3. Змішайте м'ясо, цибулю, тертий сир, додайте сіль і перець, на свій смак можна доповнити іншими приправами. Начинка готова;
  4. Розкачайте тісто в тоненький пласт, розкладіть начинку і загорніть в рулет. Розріжте його на шматки, шириною 3-5 сантиметрів;
  5. Заготовки для булочок розмістіть на заздалегідь підготовлене деко;
  6. Помістіть булочки в духовку і запікайте 20-30 хвилин при температурі 180°С.

М'ясна начинка відмінно підходить для будь-якого тесту. Як приготувати пиріжки з м'ясом. Дізнаємося і неодмінно готуємо!

У цій статті знаходяться цікаві версії апетитного страви — курки по-французьки. Це буквально хіт, адже така курочка подобається всім.

Дізнайтеся тут, скільки часу необхідно варити яйця в мішечок. Будьте в курсі!

Неординарне рішення — пиріг з креветками

Досить незвичайне рішення для начинки. Цей рецепт підійде цінителям вишуканих страв.

Перелік інгредієнтів, необхідних для готування:

  • Тісто листкове на дріжджах – 0,5 кг;
  • Креветки – 400-500 р.;
  • Сир – 250 р.;
  • Помідори – 2 шт.;
  • Часниковий соус – 4 ст. л.
  • Сушений кріп або кмин – щіпка.

Необхідний час: 80 – 90 хвилин.

Калорійність: 380 ккал на 0,1 кг.

Приготування:

  1. У каструлю з підсоленою водою, додати дрібку сушеного кмину або кропу;
  2. У киплячу воду опустити креветки. Нехай варяться, поки не приймуть яскраво-оранжеве забарвлення. Зняти з вогню і дати вбратися бульйону, на це знадобиться близько 25 хвилин. Почистити;
  3. Дрібно натріть сир, поріжте томати;
  4. Розкачати листкове тісто, знадобляться два тонких пласта;
  5. На змащене деко розмістіть перший пласт, рівним шаром обмажте часниковим соусом. Зверху викладіть очищені креветки, порізані томати, посипте щільним шаром сиру;
  6. Накрийте отриману заготовку другим пластом тіста, гарненько прищипнув краю;
  7. Запікайте в духовій шафі з встановленою температурою 180-200°С близько півгодини, до повної готовності.

Відкритий пиріг з сиром

Таке частування стане чудовим доповненням до будь-якого чаювання або десертом до обіду.

Перелік інгредієнтів, необхідних для готування:

  • Сир – 700 р.;
  • Тісто листкове на дріжджах – 0,5 кг;
  • Цукор – 100 р.;
  • Вершки – 100 мл;
  • Яйце куряче – 4 шт.;
  • Шматок вершкового масла – 2 ст. л.;
  • Манна крупа – 1 ст. л.;
  • Ванільний цукор – 1 ч. л.;
  • Цукати – 50 р.

Необхідний час: 60 – 70 хвилин.

Калорійність: 390 ккал на 0,1 кг.

Приготування:

  1. Пропустіть сир через ситечко;
  2. Розділіть жовток і білок;
  3. Змішайте з манною крупою поросяти, ягняти цукати;
  4. Додайте до білків цукор і ретельно збийте;
  5. Не кваплячись з'єднайте білки з сиром, додайте до отриманої маси цукати в манці;
  6. Розкатане тісто розміщуємо на змащений маслом деко. Рівно наносимо на поверхню приготовлену начинку, по краях майбутнього пирога робимо бортик;
  7. Ставте деко в розігріту до 180°С духовку, запікайте близько 40 хвилин до готовності.
  8. Розтопіть вершкове масло, додайте цукор, і полийте цією сумішшю пиріг, приблизно за 15 хвилин до кінця готування.

Корисні кулінарні підказки

З дріжджового листкового тіста випічка виходить неймовірно ніжною і смачною. Все це завдяки властивостях самого продукту, але, як і в будь-якій справі, тут немає межі вдосконаленню.

Поліпшити смакові якості, полегшити готування можна завжди. Ось деякі секрети, якими діляться досвідчені пекарі:

  • Використовувати начинку для солодких виробів можна найрізноманітнішу: мед і мак, варена згущене молоко і горіхи, шоколад і фрукти, сир і варення – це тільки початок списку;
  • Листкове дріжджове тісто універсально. Начинка до нього може бути не тільки солодкої: курка з овочами, картопля і гриби, ковбаса з сиром, печінка, рис з яйцем і багато інших;
  • Для того щоб піца виробляла пікантний аромат, слід дрібно продавити часник, змішати його з водою, і полити приготованим соусом всю поверхню готового страви;
  • Незважаючи на зовнішню легкість і ніжність, листкове тісто містить багато калорій. Зловживати цим продуктом не варто;
  • Щоб тісто не втратило своєї структури, розкочуйте його в строго визначеному напрямку. Тоді випічка вийде пишніше і слоистее;
  • Листкове тісто рекомендовано запікати в заздалегідь розігрітій духовці;
  • Під час обробки тіста бажано, щоб у приміщенні було прохолодно, а всі допоміжні в роботі інструменти слід постійно тримати охолодженими;
  • Щоб правильно розморозити тісто, необхідно зняти з нього упаковку, накрити серветкою або рушником, і розмістити на уклінним полиці в холодильнику. Процес розморожування займе від двох годин і більше;
  • Перш ніж запікати вироби, слід дати їм настоятися близько 40 хвилин.

Нагадаємо, що це, насамперед, поради і рекомендації, слідувати їм чи ні, ви повинні вирішити самостійно.

Не бійтеся експериментувати, листкове тісто підходить для цього якнайкраще.

Бути може, вам вдасться відкрити щось нове, і внести тим самим свою лепту в історію кулінарії та пекарного ремесла.

Що ще почитати: