01 июнь 2019 1 492

Як приготувати картопляні зрази з м'ясом

Картопляні зрази, що представляють собою якусь подобу млинців з начинкою, є національним блюдом в кухнях декількох східно-європейських народів. Думки істориків про його походження розділяються: одні вважають, що воно прийшло в річ Посполиту в 16 столітті з Італії, а інші – що це традиційне литовське блюдо.

Покроковий рецепт смажених зраз картопляних з м'ясом
Інгредієнти Кількість
Картопля - 6 шт.
Вирізка свиняча - 400 г
Цибулю - 2 головки
Масло (жирне) вершкове - 150 г
Яйця - 2 шт.
Борошно - 2 ст. л.
Кріп - пучок
Сіль - за смаком
Олія будь соняшникову - 2 ст. л.
Час приготування: 75 хвилин Калорійність на 100 грам: 124 Ккал
Вся хитрість і складність приготування цієї страви полягає в правильній підготовці продуктів. Картопля повинна бути добре перебита в пюре і теплою, щоб легко ліпилася, а фарш – не дуже жирним, інакше страва буде важка на шлунок.

Картоплю очищаємо і старанно вимиваємо, розрізаємо на чвертки і занурюємо в гарячу воду отвариваться. Якщо закладати в холодну воду, картопля буде менше клейкої.

М'ясо вимиваємо, розрізаємо на шматки і пропускаємо через електром'ясорубку. Можна прискорити процес і купити готовий фарш, але тоді впевненості в якості виготовленого продукту у вас не буде.

Зливаємо майже весь картопляний розсіл, залишаємо буквально три – чотири ложки. Мнемо товкачиком, додаємо борошно, яйця і кріп. Кількість яєць може змінюватися, дивіться по консистенції картопляного тіста.

Очищаємо цибулю і шаткуємо на кубики, засмажуємо на олії олії, викладаємо фарш, підсолюємо і смажимо до напівготовності. Картопляну масу розгортаємо в ковбаску, ріжемо на невеликі кубики, як на вареники, долонею приминаем. На одну половинку кладемо фарш, другий накриваємо і закріплюємо щільно краю.

В долонях обминаємо напівфабрикат, обмокаем в борошні і засмажуємо на топленому маслі.

Як готувати страву на пару

Цей спосіб приготування найчастіше вибирають, коли готують дітям або людям, що дотримують дієту. В якості начинки застосовують курячий фарш і обмежують використання приправ.

Компоненти:

  • Картопля – 5 шт.;
  • Куряча грудинка – 2 шт.;
  • Цибуля – 1 шт.;
  • Борошно – 5 ст. л.;
  • Яйце – 1 шт.;
  • Сіль – за своїм смаком;
  • Масло (жирне) вершкове – 100 г;
  • Оливкова олія – 2 ст. л.

Час приготування: 45 хвилин.

Калорійність: 85 Ккал/ 100 р.

У закипающую воду кладемо отвариваться курячу грудинку, трохи підсолюємо і додаємо невеликий шматочок цибулі. Картоплю чистимо і теж ставимо варити. Потрібно щоб вона добре розварилася і була м'якою.

Зливаємо воду, перекладаємо клуби в ємність блендера і перебиваємо в пюре, потроху додаючи масло і яйце. Коли маса стане однорідною, всипаємо борошно і ложкою добре промешиваем. Залишаємо остигати.

Цибулю чистимо і пасеруємо на оливковій олії. М'ясо з бульйону дістаємо, поділяємо на смужки і перекручуємо на електром'ясорубці. Змішуємо з обсмаженою цибулею і підсолюємо.

З пюре формуємо невеликі коржі, по середині накладаємо начинку, мокрими долонями слепляем зрази і викладаємо на спеціальну решітку пароварки. Електроприлад активуємо, наливаємо в ємність воду, виставляємо яруси з зразами і вмикаємо таймер на двадцять хвилин.

У курячий бульйон можна додати свіжу зелень і подати разом з картопляними зразами і нежирною сметаною.

Незабутньо смачні картопляні зрази з м'ясною начинкою в духовці

Ця страва сподобається господиням, які з простих продуктів люблять приготувати щось незвичайне і оригінальне. Запечені в електродуховці зрази мають хрустку скоринку і соковиту начинку. У них можна додати твердий сир, але це за бажанням.

Компоненти:

    • Картопля – 1 кг;

  • Цибуля – 2 шт.;
  • Телятина – 300 г;
  • Сухарі панірувальні – упаковка;
  • Яйце – 1 шт.;
  • Борошно – 4 ст. л.;
  • Вершкове (не спред) масло– 100 г;
  • Олія нерафінована – 4 ст. л.;
  • Сіль – за своїм смаком.

Час приготування: 85 хвилин.

Калорійність: 114 Ккал/ 100 р.

Добре вимиваємо картоплю і закидаємо отвариваться в мундирах у закипающую підсолену воду. Готовність перевіряємо зубочисткою або виделкою. М'ясо миємо й обсушуємо паперовими кухонними рушниками.

Обробляємо на шматочки і перекручуємо на м'ясорубці. Цибулю чистимо і подрібнюємо в блендері. Набираємо в сотейник масло й обсмажуємо цибульну кашу, додаємо м'ясний фарш, приправи, сіль і готуємо десять – п'ятнадцять хвилин, весь час помішуючи, щоб не пригоріла.

Картоплю чистимо, мнемо товкачиком, яйце збиваємо, додаємо борошно і масло вершкове. Залишаємо остигати. Розкачуємо в товсту довгу ковбаску, общипуємо невеликі колобки і формуємо картопляні пиріжки, начиняючи м'ясним фаршем з цибулею. Покриваємо сухарями і укладаємо в невелику жаровню. Ставимо запікатися на двадцять хвилин.

Дізнайтеся, як правильно приготувати курячий суп з локшиною, чим корисне блюдо і кому його рекомендується вживати.

Класичний рецепт салату з крабовим м'ясом, читайте покрокові рекомендації з фото.

Як приготувати смачну піцу в мультиварці з неймовірно ніжним смаком читайте в нашій статті тут.

Як зробити зрази картопляні з грибами і м'ясним фаршем

Одне з класичних поєднань продуктів – це картопля, гриби і м'ясо. В цьому блюді вони виступають як єдине ціле і виходить досить смачно і ситно. Краще пошукати і використовувати свіжі лісові гриби, а не тепличні, тоді смак буде просто божественним.

Компоненти:

  • Білі гриби – 300 г;
  • Картопля – 6 шт.;
  • Цибуля – 2 головки;
  • Морква – 1 шт.;
  • Вершкове масло – 50 г;
  • Молода яловичина 450 г;
  • Яйце – 1 шт.;
  • Сіль, перець – за своїм бажанням і смаком.

Час приготування: 70 хвилин.

Калорійність: 165 Ккал/ 100 р.

До повної готовності відварюємо картоплю. Гриби добре вимиваємо у воді і шаткуємо кубиками. Смажимо на соняшниковій олії. М'ясо перекручуємо на м'ясорубці, попередньо нарізавши на шматки.

Овочі чистимо і нарізаємо, пасеруємо на олії, додаємо фарш, добре промешиваем і обсмажуємо двадцять хвилин. Викладаємо гриби, присаливаем, посипаємо перцем і перемішуємо. Відключаємо газ і залишаємо охолонути.

Картоплю мнемо в пюре, вмішуємо вершкове масло, яйце, борошно і даємо постояти п'ять – десять хвилин, щоб охолола і утворилася клейковина.

Картопляне тісто розкачуємо, відокремлюємо невеликі коржі, на долоні розрівнюємо, фаршируємо і відразу ж скріплюємо краю. Щоб вони добре трималися, можна змочити олією або водою.

Обвалюємо в борошні напівфабрикати і смажимо на прогрітому олії до красивого коричневого кольору.

Рекомендується під час відварювання картоплі воду не солити, а додати її разом з борошном і яйцем. Вийде смачна хрустка скоринка, якщо напівфабрикат занурити в яйце, а потім у панірування. Дуже смачні та дієтичні зрази виходять з начинкою з риби.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: