31 март 2019 4 502

Як швидко і смачно запекти тріску в духовці

Морепродукти повинні зустрічатися в нашому раціоні хоча б пару днів в тиждень, але не всі можуть дозволити собі червону рибу, м'ясо краба або омара з-за їх не зовсім демократичною вартістю. Однак існує непогана альтернатива – доступна і недорога тріска.

Окремі представники цього тихоокеанського виду досягають маси 4 – 5 кг, і їх можна без проблем знайти на рибних прилавках. З цілої рибини можна приготувати досить велике блюдо і ласувати ним кілька днів.

Одним з її переваг вважається дрібна луска, яка легко зчищається навіть не дуже гострим ножем. М'ясо риби соковите, і страва не потребує зволоження підливою або овочами: достатньо просто запекти її в духовці, і буде дуже смачно.

Практично в кожному ресторані в меню є одне – два блюда з тріски: запечена в електродуховці з сиром і овочами, стейки з іншими морепродуктами, у вершковому або грибному соусі. Існує ще маса варіацій, і все це можна приготувати в аматорських умовах.

Тріска, запечена в духовці (цілком)
Інгредієнти Кількість
Тріска - 4 кг
Лимон - 1 шт.
Петрушка - пучок
Базилік - кілька гілочок
Хмелі-сунелі - упаковка
Перець, сіль - за смаком
Олія оливкова - 2 ст. л.
Цибулю - 2 шт.
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 89 Ккал

Ця риба досить низькокалорійна, тому відмінно підходить для приготування дієтичних страв. Варто тільки правильно вибрати велику, красиву і без неприємного запаху тушку, гарненько почистити, за бажанням промаринувати і поставити запікатися.

Якщо тріска не випотрошена, зробіть надріз на черевці і рукою акуратно вийміть всі нутрощі. Голову можна відрізати, чи залишити. У будь-якому випадку доведеться видалити зябра, так як вони дадуть гіркоту страви, адже вони служать фільтром, і в них накопичується багато всякої гидоти. Почистіть луску, добре вимийте морепродукт під водою кілька разів, викладіть на рушник і залиште просохнути.

Очистіть цибулю, промийте лимон і нашаткуйте продукти великими кільцями. Підготуйте жаротривкого блюдо, на дно рясно викладіть цибулю, злегка полийте олією. Рибу наріжте на середні поперечні шматки, не поділяючи повністю.

Змастіть маслом і нафаршируйте черевну порожнину міксом із зелені. В прорізі вставте лимон і притрусіть спеціями. Покладіть на цибулю і готуйте в електродуховці, попередньо прогрітій до 200 °С близько 40 хвилин.

Філе тріски, запечатаний у фользі

Запечене у фользі м'ясо риби – це самий оптимальний і відповідний варіант для дитячого харчування. Страва, збагачене кальцієм і фосфором, позбавлене кісток, що вбереже горло дитини від травми.

Компоненти:

  • Тріска – 1 шт.;
  • Вершки – 150 мл;
  • Морква – 1 шт.;
  • Сіль, перець – за смаком;
  • Білий цибуля – 1 шт.;
  • Сир – 200 г;
  • Олія нерафінована – 1 ст. л.

Час приготування: 55 хвилин.

Калорійність: 95 Ккал/ 100 р.

Краще купити тушку побільше, процес оброблення займе певний час, тому бажано зробити це один раз. Можна взагалі піти легшим шляхом купити готове м'ясо тріски.

Відрізаємо голову, розрізаємо очеревину і виймаємо потрухи. Зчищаємо филейным ножем лушпиння, і моєму у воді. Рекомендується зробити це три рази, щоб вийшла кров, а філе було ідеально чистим.

Робимо зверху по хребту надріз і, утримуючи за хвіст, вивертаємо рибу навиворіт. Так відразу відійде хребет з усіма поперечними кістками і вийде ідеальне філе.

Очищаємо овочі і шаткуємо на один розмір.

Філе нарізаємо на пропорційні шматочки. Блюдо промазуємо маслом, овочі викладаємо на дно, зверху рибу, рясно солимо і посипаємо перцем.

Заливаємо все охолодженими вершками і притрушиваем натертим сиром.

Включаємо терморегулятор на 190 °С. Блюдо накриваємо фольгою і щільно притискаємо краю, щоб не надходило повітря. Готуємо півгодини.

Хребет, голову і шкуру можна не викидати – з них вийде непогана вуха.

Рецепт запеченої тріски з овочами

Страва, приготована за цим нехитрим рецептом, буде доречно і на фуршетному столі, і на звичайному вечері. Воно не важке на шлунок, не вимагає обов'язкових гарнірів, і відрізняється тим, що овочі підбираються по своєму смаку, тобто можна експериментувати.

Компоненти:

  • Тріска – 3 шт.;
  • Помідор – 3 шт.;
  • Перець солодкий – 3 шт.;
  • Цибуля – 2 шт.;
  • Квасоля стручкова – 250 г;
  • Сіль, спеції – за смаком;
  • Олія соняшникова – 2 ст. л.;
  • Майонез домашній – 150 мл

Час приготування: 90 хвилин.

Калорійність: 91 Ккал/ 100 р.

Готуємо рибу: відрізаємо голову, вичищаємо нутрощі, зчищають луску і гострим товстим ножем нарізаємо великі шматки. Викладаємо в пластмасову миску, пересипаємо сіллю і залишаємо просолитися на півгодини.

Перець і томати моєму і шаткуємо товстими півкільцями. Квасоля розморожуємо і видаляємо зайву вологу паперовими рушниками. З цибулин видаляємо лушпиння. Включає термостат на 185 °С. Деко промазуємо маслом. Шматочки риби перекладаємо на лист не щільно, щоб були просвіти. Зверху розподіляємо квасоля, помідори, перець і нашатковану цибулю. Промазуємо товстим шаром домашнього майонезу і запікаємо годину.

Ситне блюдо з тріски з картоплею і сиром

Страва найкраще готувати навесні, коли з'явилася перша молода картопля. Можна, звичайно, його приготувати і з старої, але вийде не так смачно. Сир краще застосовувати твердих і напівтвердих сортів, він рівномірніше розплавиться.

Компоненти:

  • Тріска або філе – 1 кг;
  • Морква – 3 шт.;
  • Цибуля – 2 шт.;
  • Масло рослинне – 3 ст. л.;
  • Картопля – 2 кг;
  • Сир – 300 г;
  • Гірчиця – 1 ст. л.;
  • Майонез – 100 мл;
  • Сіль – за смаком;
  • Приправи для риби – пакетик;
  • Зелена цибуля – пучок.

Час приготування: 2 години.

Калорійність: 110 Ккал/ 100 р.

Чистимо овочі. Морквину тремо, цибулю подрібнюємо дрібними кубиками. Пасеруємо овочі на олії. Попередньо підготовлену і почищену рибу нарізаємо на шматки приблизно одного розміру, підсолюємо і залишаємо просочитися.

Майонез з гірчицею змішуємо в маленькій піалі. Молоду картоплю чистити не обов'язково, досить добре вимити і подраить чистої металевої сіткою для посуду. Злегка обсмажити поверхню на рослинному маслі, щоб зарум'янилася (хвилин п'ять, не більше). Встановлюємо терморегулятор на 200 °С. В глибоку жаровню викладаємо шарами картоплю, рибу, овочеву зажарку, промазуємо гірчично-майонезним соусом і запікаємо сорок хвилин. Витягаємо, притрушиваем сиром і зеленою цибулею, готуємо ще п'ять хвилин.

Що можна зробити з листкового тіста, читайте в нашій статті і готуйте за нашими рецептами.

Приготуйте рецепт салату з кириешки і крабовими паличками. Цей незвичайний рецепт згодиться коли хочеться чогось цікавого і незвичайного.

Візьміть на замітку рибу під маринадом класичний рецепт, який легко приготувати в мультиварці. Читайте рецепт тут.

Тріска в сметані під винним соусом

Приготування риби в сметані завжди використовувалося кулінарами, тому що вона виходить ще ніжніше і м'якше. Деякі гурмани додають біле сухе вино безпосередньо в процесі приготування.

Компоненти:

  • Тріска – 2 шт.;
  • Вино біле – 100 мл;
  • Сметана – 200 мл;
  • Смалець свинячий – 50 г;
  • Сіль – за смаком;
  • Цибуля – 3 шт.

Час приготування: 65 хвилин.

Калорійність: 98 Ккал/ 100 р.

Моєму, потрошимо і нарізаємо зручними для подачі шматками рибу. Якщо обмежено час, купуємо готове філе, розморожуємо і також нарізаємо. Відкриваємо штопором біле сухе вино. Електродуховку прогріваємо до 185 °С.

На деко кладемо шматок свинячого жиру, розтоплюємо і зверху викладаємо великі кільця шинкованої цибулі і рибу. Рясно притрушиваем сіллю і заливаємо вином. Запікаємо двадцять хвилин.

Виймаємо, промазуємо товстим шаром домашньої сметани і відправляємо доготавливаться ще десять хвилин.

До складу страви за бажанням можна вводити білі гриби, їх так само, як і цибуля, нарізати великими пластинами.

Стейки тріски з креветками у вершках

Любителям поєднувати кілька видів морепродуктів цей рецепт ймовірно сподобається. Він включає в себе не тільки тріску, але і такі смачні, поживні креветки. Але це не ординарне блюдо, наприклад, на свято можна себе порадувати.

Компоненти:

  • Філе тріски – 1.5 кг;
  • Креветки – 450 г;
  • Вершки – 250 мл;
  • Борошно – 2 ст. л.;
  • Масло вершкове – 50 г;
  • Сіль, перець – за смаком;
  • Лимон – 0.5 шт;
  • Цибуля – 1 головка;
  • Гірчиця – 2 ст. л.

Час приготування: 60 хвилин.

Калорійність: 97 Ккал/ 100 р.

Цибулю чистимо і дрібніші нарізаємо. Розтоплюємо масло, викладаємо цибулю і засмажуємо до напівпрозорості, протрушиваем прямо туди борошно і тонкою цівкою вводимо охолоджені вершки.

Це все необхідно виконувати, не перериваючи процесу вимішування. Додаємо гірчицю. Краще цей соус готувати дірявим ложкою, щоб відразу ж протирати з'явилися грудки.

Розрізаємо лимон навпіл, протикаємо виделкою отвори в м'якоті і видавлюємо в загальну масу. Заздалегідь відварені і почищені креветки викладаємо в соус і готуємо ще п'ять хвилин.

В невелику скляну жаровню викладаємо стейки тріски, зверху заливаємо вершково-креветочним соусом і запікаємо півгодини в електродуховці.

Підказки кулінарів

  1. Тріска має м'яке і ніжне м'ясо, але при запіканні вона може пересушиться. Щоб цього уникнути, необхідно попередньо її злегка промаринувати. Це може бути майонезний, вершковий або томатний маринад;
  2. Щоб нейтралізувати не дуже приємний запах у риби, варто злегка полити її лимонним соком;
  3. Щоб страва мала форму і вийшло соковитим, по можливості купуйте свіжу, а не заморожену тесання;
  4. При купівлі риби перевагу варто віддати цілісної тушки з головою. Буде більше шансів вибрати хорошу тріску. Очі у неї повинні бути прозорими і блищати, а зябра – однотонного кольору;
  5. Краще використовувати сирі неочищені креветки і проварювати їх будинку.

Приємного апетиту і гарного вам настрою!

Що ще почитати: