07 апрель 2019 405

Як приготувати печиво «Горішки зі згущеним молоком»

Знайомий атрибут святкового столу — найніжніші горішки з кремом або вареним згущеним молоком. Аналог цього десерту, який можна купити в магазині, лише віддалено нагадує те кулінарне диво, яке робили мами і бабусі.

Але це диво можна спробувати повторити, і заново здивуватися, наскільки це смачно.

Старий рецепт улюбленого десерту
Інгредієнти Кількість
вершкового масла - 225 г
яєчних жовтків - 3 штуки
цукрової пудри - 115-130 р
соди харчової - 1 чайна ложка
борошна - 550 г
вершкового масла для крему - 120 г
згущеного молока (воно повинне бути заздалегідь зварено) - 1 банку
Час приготування: 110 хвилин Калорійність на 100 грам: 448 Ккал

Для початку вершкове масло (для тіста і для крему) поміщається в тепле місце, потрібно, щоб воно стало м'яким. При цьому його не можна розтоплювати, краще просто витримати його якнайдовше при кімнатній температурі.

Борошно змішується з содою і цукровою пудрою, потім в суміш забиваються жовтки і размягчившееся вершкове масло.

Вимішувати до отримання однорідної м'якої і пластичної маси.

Тісто можна випікати в духовці, так і на вогні. Для випічки в духовці є спеціальні форми, для приготування на вогні (на плиті) найкращий варіант – сковорода лита епохи соціалізму з половинками горіхів, що складається з двох стулок, при з'єднанні яких і виходять тонкі красиві шкарлупки горішків.

Є такі ж форми з грибами, жолудями, шишками, іншими фігурками. Хоча це і вважається вже майже антикваріатом, можна знайти їх в мережі або на розвалах старих речей.

Купуючи нові сковорідки китайського виробництва, необхідно буде звернути увагу на товщину стінок. Якщо вони тонкі, а сама сковорода легка, то випікати в ній буде важко – печиво в ній буде миттєво пригорати.

Тісто акуратно розподіляється по заглибинах форми, потім випікається в духовці при 1800 не більше 10 хвилин.

Якщо печиво буде готуватися у формі-сковороді, то її слід злегка розігріти, змастити вершковим маслом (обидві частини) і розподілити тісто по клітинках. Щільно зімкнути обидві половинки сковороди, випікати на середньому вогні, перевертаючи сковорідку.

Слід звернути увагу на те, що змастити сковороду потрібно тільки один раз, на початку процесу. Після 2-3 партії горішків готові шкарлупки почнуть дуже легко відлітати від форми, головне – не перетримати їх на вогні. Приготування має бути по можливості безперервним.

Розклавши готові шкарлупки остигати, слід зайнятися кремом.

М'яке масло змішується зі згущеним молоком, його можна збити.

Готовий крем викладається в кожну шкаралупу, потім вони з'єднуються. Крему потрібно класти трохи більше, щоб шкарлупки склеїлися. Готові горішки.

Класичні радянські горішки зі згущеним молоком (в орешнице)

Є ще один рецепт, що нагадує рецепт тіста для печива «Улюблене», яке теж випікається у спеціальній формі.

Приголомшливе, з оригінальним присмаком, який додає майонез, солодке блюдо.

Для приготування знадобляться:

  • 100-110 г вершкового масла;
  • 100-110 г маргарину;
  • 350 г борошна;
  • 2 яєчних жовтка;
  • 50 г майонезу;
  • Розпушувач – 2 чайні ложки;
  • 1 столова ложка цукру.

Для серединки горішків потрібні:

  • варена згущене молоко – 1 банка
  • волоські горіхи – 1 жменя.

На приготування страви з горішками доведеться витратити не менше 1-1,5 години.

Загальна калорійність страви – 5264 ккал, на 100 г готового страви – 489 ккал.

Спочатку змішують сухі складові, потім отримана суміш розтирається з вершковим маслом. Після отримання однорідної крихкою маси в неї потрібно втерти жовтки і майонез. З тіста зліплені невеликі кульки і розміщуються в поглиблення сковороди-орешницы.

Після охолодження готових скорлупок їх треба заповнити сумішшю вареного згущеного молока і подрібнених волоських горіхів.

Як робити домашні горішки з кремом із згущеного молока в формочках

Є ще один варіант випікання горішків – у ливарних формочках. Це теж відноситься до соціалістичного часу і з великою часткою ймовірності вони є у вас в будинку або у знайомих.

Для приготування знадобляться:

  • 200 г вершкового масла;
  • 0,5 склянки цукру;
  • 0,5 чайної ложки соди;
  • ¾ Склянки сметани;
  • 3 білка;
  • 3 склянки борошна;
  • Сіль за смаком (в середньому, щіпку).

Час приготування частково залежить від кількості формочок. В середньому не менше години (при наявності вправності).

Калорійність скорлупок без урахування начинки – близько 3350 ккал. Оцінюючи можливу шкоду для фігури, слід знати, що калорійність банки згущеного молока – 620 ккал, наявність у начинці жменьки волоських горіхів додає до цієї цифри не менше 1200 ккал, 100 г вершкового масла – близько 700 ккал.

Борошно змішати з сіллю і содою. Розм'якшити масло, розтерти його з цукром, білками, потім поступово додати борошно.

Тісто розкладається по формочках, пальцями притискається до форми, надлишки його акуратно знімаються. Також можна розкачати його, нарізати келихом на кружечки, отримані коржі розмістити у формочках, щільно притиснути. Треба намагатися робити їх як можна тонше, тоненькі шкарлупки роблять страву вишуканим. Заповнені формочки розставляють на деку тестом вгору.

Крем можна приготувати за рецептами, наведеним вище.

Тушкована капуста з картоплею в мультиварці, читайте як правильно приготувати цей ніжний овоч. Виявляється щоб капуста не перетворилася на кашу, потрібно знати кілька секретів.

Рецепт найніжніших котлеток із курячого фаршу покрокові рекомендації з фото допоможуть вам швидко приготувати це блюдо.

Читайте як приготувати салат з капусти з огірками і зеленню. Різні варіанти рецептів на будь-який смак.

Корисні поради

У тісто можна додавати за смаком корицю, ваніль, інші спеції.

Для додання оригінальності можна додати в тісто або крем коньяк або ром.

Краще не їсти горішки відразу, а дати їм настоятися, просочитися кремом (наприклад, витримати їх добу в холодильнику).

Замість вареної згущенки можна використовувати в якості наповнювача вершковий заварний крем, а в серединку горіхів поміщати цілісний фундук, мигдаль або половинку волоського горіха.

Шкарлупки, які вийшли не цілком досконалої форми, можна стовкти і додати в крем.

Замість розпушувача, купленого в магазині, а можна приготувати його самостійно.

У невелику ємність з щільною кришкою насипаються 12 чайних ложок борошна (звичайної, з якої зазвичай робиться випічка), 3 чайні ложки лимонної кислоти, 5 чайних ложок харчової соди. Все це перемішується, щільно закривається і використовується в якості розпушувача для випічки. Зберігати можна мало не рік важливий інгредієнт без хімії і добавок.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: