22 май 2019 2 834

Як приготувати котлети з курячого фаршу

Котлети — напевно, важко знайти, що може бути звичніше для звичайного російського людини. М'ясо курки використовується в якості бази. Наявністю їх на столі навряд чи можна повалити кого-то в подив. Однак, є кілька цікавих порад і рецептів, які сприятимуть тому, що ваші котлетки стануть як мінімум ідеальними.

Що особливого в курячих котлетах?

Курячі котлети приготувати досить просто. При цьому, страва, без сумніву, сподобається як дорослій категорії, так й дитячої. До того ж, їх сміливо можна подати в якості дієтичного страви.

Курячий фарш відмінно поєднується з багатьма продуктами. До нього можна, без сумнівів, додати зелень, сир, овочі (кабачки, моркву, цибулю), і від цього котлетки стануть більш насиченим, соковитіше і пікантніше.

Якщо порівнювати їх з котлетами з іншого фаршу, сміливо можна сказати, що цей варіант набагато корисніше. Крім цього, ще одна незаперечна перевага – швидкість приготування.

Класичний рецепт курячих котлет
Інгредієнти Кількість
фаршу - півкіло
яєць - 1 шт.
цибулин - 1 шт.
батона - пара невеликих скибочок
молока - 40-50 мл
олії соняшникової - досить двох ложок
солі і чорного перцю - за смаком
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 220 Ккал

У миску викладаємо підготовлений фарш. Далі до нього потрібно додати:

  • Яйце;
  • Подрібнений м'якуш батона, який попередньо замочуємо в молоці;
  • Пропущений через м'ясорубку (або подрібнений в блендері) цибуля;
  • Сіль, перець.

Змішуємо всі компоненти. В результаті маса повинна мати однорідність.

Формуємо котлетки і викладаємо на добре розігріту сковороду.

Порада: щоб фарш не приставав до долонь, їх можна змочувати у воді.

Котлетки обсмажуються, поки не утвориться скоринка з золотисто-коричневим кольором. Після цього, варто накрити сковороду кришкою. Далі потрібно гасити приблизно чверть години.

Секрети кулінарів: робимо неймовірно соковиті котлети в духовці

У давні часи практично поголовно господині запікали котлети в духовці або в печі. Для цього будуть необхідні наступні базисні компоненти:

  • 0,7 кг курячого філе;
  • 1 цибулина;
  • 1-2 яйця;
  • 140-150 г сиру (краще твердий сорт);
  • 20-30 г кропу;
  • 0,5 кг батона або хліба;
  • 30-40 мл олії;
  • Сіль, перець за уподобанням;
  • Чверть пачки вершкового масла.

Час приготування: 35-45 хв.

Калорійність: 189 ккал.

В першу чергу включаємо духова шафа. Ріжемо підготовлений хліб або батон на невеликі кубики. Розкладаємо їх на поверхні деко і ставимо в шафа для сушіння. Як тільки кубики трохи підрум'янилися, дістаємо, трохи охолоджуємо і подрібнюємо за допомогою качалки або блендера.

Філе миємо, ріжемо. Чистимо цибулину, нарізаємо на кілька частин. Ці два базисних компонента потрібно пропустити через м'ясорубку. Після чого до них потрібно приєднати яйце, сіль і перець.

Для начинки натираємо сир, додаємо вершкове масло і подрібнений кріп.

З фаршу робимо коржик розміром десь з долоньку. Далі, кладемо начинку і формуємо в овал. Далі паніруємо котлети з курячого фаршу у крихті і швидко обсмажуємо їх на сковороді. Далі укладаємо їх у відповідну для запікання начиння. Краще на всяк випадок, прикрити фольгою. І, зрештою, ставимо на 25-30 хвилинок готуватися в духовці при t=190°.

Як приготувати курячі котлети з фаршу на пару

Для того щоб зробити смачні котлетки на пару, необхідні:

  • 0,5 кг курячих грудок;
  • Батон – 2-3 шматочка;
  • Третину склянки молока;
  • Середнього розміру цибулина;
  • Одне яйце;
  • Зубчик часнику;
  • Сіль і перець за смаком.

Час приготування: 35-45 хв.

Калорійність: 140 ккал.

Замочуємо нарізаний кубиками хліб.

Філе і цибулю помити і почистити. Подрібнюємо їх у блендері або за допомогою м'ясорубки.

До м'яса додаємо замочений хліб, яйце, перець, сіль, пропускаємо через прес часник. Вимішуємо фарш.

Формуємо котлетки і вкладаємо їх в пароварку. Для приготування достатньо половини години.

Рецепт слойок з яблуками з листкового тіста. Ми пропонуємо вам добірку рецептів слойок з дріжджового, бездріжджового або готового листкового тіста.

Покроковий рецепт рогаликів з повидлом — улюблені ласощі з найпростіших інгредієнтів. Читайте секрети приготування цієї солодкою і смачною випічки.

Неймовірно смачні солодкі булочки з цукром, корицею, родзинками або горіхами. Читайте секрети приготування тіста для булочок, а також найрізноманітніші варіанти формування булочки. Читайте в нашій статті.

Дивовижні курячі кутлеты з сирною начинкою в сухарях

Для приготування такого варіанту страви необхідно підготувати:

  • 0,5-0,6 кг курячого філе;
  • 0,1-0,2 кг сиру твердого сорту;
  • Зубчик часнику;
  • Сухарі панірувальні;
  • Сіль;
  • Щіпка куркуми;
  • Перець.

Час приготування: 25-30 хв

Калорійність: 240 ккал.

Робимо фарш. Подрібнюємо часник за допомогою преса, додаємо його до м'яса. Далі солимо, перчимо, заправляємо куркумою.

Сир можна просто нарізати невеликими довгастими смужками. Беремо частину фаршу, ліпимо корж, далі кладемо в центр брусочок сиру. Закриваємо начинку, перевіряємо краю котлетки. Обвалюємо отримані котлетки в сухарях. Вони будуть сприяти появи хрусткої скоринки. Обсмажуємо на попередньо підігрітою сковороді близько 5-7 хвилин.

Відходимо від класики: з'єднуємо рубаний фарш і гриби

Фарш може бути приготовлений не лише класичним способом. М'ясо можна дуже дрібно порубати, що додасть страві вишуканості.

Для того, щоб зробити рубані котлети з курячого фаршу з грибами, потрібно придбати:

  • Півкіло філе;
  • Пару цибулин;
  • Пару яєць;
  • 3 столові ложки борошна;
  • 0,15-0,2 кг грибів (печериці);
  • Пару зубчиків часнику;
  • Пару ложок сметани і майонезу;
  • Сіль;
  • Перець;
  • Олія соняшникова – 20-25 мл

Час приготування: 30 хв.

Калорійність: 180 ккал.

Грудки потрібно ретельно вимити і порізати (є оптимальним розміром 2 на 2 см).

Цибулини очистити, дрібно ріжемо і обсмажуємо до рум'яності.

Аналогічно поступаємо з грибами. Потрібно обов'язково простежити, щоб випарувалася вся рідина з печериць.

Для того, щоб зробити кляр потрібно збити яйця, додати сметану і майонез. За трохи додаємо борошно і ще раз добре збиваємо.

У ємності потрібно змішати м'ясо, обсмажену цибулю і гриби. Після цього заливаємо все отриманим кляром.

На сковороду додаємо масло, добре розігріваємо її. Далі обсмажуємо котлети з двох сторін.

Щоб котлети були ніжніше, можна після обжарювання поставити їх хвилин на 20-25 в духовку.

Курячі котлети з рисом і кабачками

Це ще одна модифікація страви з курячого фаршу. Для нього потрібні:

  • 0,3 кг курячого фаршу;
  • 1 кабачок середнього розміру;
  • Два або три бульби картоплі (необхідно дивитися за розміром);
  • Пару часточок часнику;
  • Цибулина;
  • 20-25 г кропу;
  • 0,1-0,15 г рису;
  • Ложка борошна;
  • Сіль;
  • Перець;
  • Трохи олії для смаження.

Час приготування: 45-50 хв.

Калорійність: 211 ккал.

Хоча це блюдо готується кілька довше традиційних котлет. Однак, при досить невеликій кількості кожного компонента виходить велика кількість соковитих котлет.

Очищені філе, кабачки, рук і часник потрібно подрібнити за допомогою м'ясорубки. Рис потрібно відварити. Далі почекаємо, поки він трохи охолоне, після чого додаємо його з м'ясної маси. Вимішуємо.

Картоплю потрібно тільки вимити. Чистити не треба. Відварити.

Після того, як бульби охолонуть, розім'яти їх виделкою і додати до фаршу. Далі кріп дуже дрібно ріжеться і додається до загальної маси.

Приправити сіллю, перцем. Перед смаженням обваляти в борошні і обсмажити з кожної сторони на рослинному маслі за 4-5 хвилин.

Корисні поради

Курячі котлети важко приготувати несмачно. Єдине питання, яке цікавить багатьох господинь – це соковитість. Для того, щоб котлетки просто танули в роті, рекомендується:

  • Додати у фарш хлібний м'якуш;
  • Додати обсмажений або сирої цибуля;
  • Шматочок вершкового масла;
  • Кабачки, моркву і деякі інші овочі також перетворять блюдо і додадуть йому пікантності.

Відомий також варіант, коли замість простих соковитих компонентів, додають не що інше, як воду. Тільки не в своєму первісному вигляді, а в замороженому. Невеликі крижані кубики кладуть в серединку. Завдяки цьому в процесі смаження утворюється вода, що просочує структуру і робить результат більш ніжним.

Щоб зберегти котлет хорошу форму, їх потрібно смажити на добре розігрітій сковороді. До того ж, при такому варіанті, сік не буде встигати витекти.

Фарш можна використовувати як класичний, так і дрібно рубаний. А в якості основи краще всього вибирати саме грудку.

Крім цього, одне з незаперечних переваг птиці – її не високий рівень калорійності. А щоб зробити кінцевий результат ще більш корисним, можна вдатися до такої хитрості: яйце можна цілком замінити лляної борошном. Вона виконує досить багато корисних функцій. А як інгредієнт має властивості в'язкості.

Також, в якості допоміжного базового компонента можна вдатися до пластівців (наприклад, Геркулесу або іншим вівсяним, згідно вашим перевагам). Крім цього, експерименти ніхто не відміняв. Можливо, найбільш смачне поєднання ще навіть не знайдено.

Що ще почитати: