30 май 2019 35

Квасоля: корисні властивості і протипоказання

Сьогодні квасоля займає певне місце в раціоні харчування багатьох людей, і це не дивно.

Адже про її різноманітність сортів і корисних властивостях можна говорити нескінченно.

А враховуючи, що це рослина до всього багате білками і в теж час є низькокалорійним продуктом, то це просто знахідка для багатьох.

Звичайно, поряд з корисністю, є і певні протипоказання, які ми розглянемо в цій статті.

Корисні властивості стручкової квасолі

Дивно, але довгий час її використовували в якості озеленення інтер'єру, лише насіння використовувалися в кулінарії.

Проте знайшовся меткий чоловік, який спробував використовувати в приготуванні їжі зелені стручки і не прогадав, так як виявилося, вони мало того, що були смачними, так ще і мали корисними властивостями.

Так з'явилася французька стручкова квасоля.

Зелена стручкова квасоля, має дійсно корисними властивостями, продукт дуже низькокалорійний (менше 25 ккал), а необхідних мікроелементів для організму людини предостатньо:

  • Вітаміни групи В, каротин, фолієва кислота, вітаміни С, А, Е;
  • мінеральні складові, такі як цинк, залізо, магній, калій, кальцій, хром;
  • клітковина, вуглеводи, білок, жири, цукор.

Французька квасоля настільки гармонійно поєднує в собі всі ці елементи, що дієтологи в один голос твердять про її обов'язкову присутність в раціоні харчування людини.

Користь при застосуванні стручкової квасолі різноманітна і численна

  1. Покращує роботу травної системи за рахунок високого вмісту сірки, допомагає при інфекційних захворюваннях ШКТ;
  2. За рахунок вмісту заліза рекомендована при захворюваннях системи кровотворення, а присутність у складі цієї рослини аргініну робить її незамінним продуктом для діабетиків, який дозволяє регулювати рівень цукру в крові;
  3. Зменшує симптоми ревматизму, полегшує бурсит, допомагає відновити суглоби після тривалих фізичних навантажень. В даному випадку мова йде не тільки про вживання самих бобів квасолі, але і соку з неї;
  4. Вживання насіння цієї рослини, має заспокійливу дію, регулює серцевий ритм і артеріальний тиск, бореться з атеросклерозом;
  5. Має сечогінну дію, покращує роботу нирок, перешкоджає утворенню каменів, покращує репродуктивну систему.

Червона квасоля і її властивості

Дана різновид квасолі також є виключно корисним продуктом по багатьом чинникам:

Вміст в плодах величезної кількості рослинних білків, з яких ¾ засвоюється організмом людини і цінності воно наближено до м'яса і риби.

У складі червоної квасолі є клітковина, яка володіє кількома позитивними моментами:

  • насичує організм і дає відчуття ситості;
  • виводить зайву рідину і токсини з організму;
  • стабілізує цукор в крові;
  • перешкоджає утворенню злоякісних пухлин.

Наявність у складі різноманіття комплексу вітамінів — С, РР, вітаміни групи В (В1, В2, В6) благотворно впливає на імунітет людини, стабілізує роботу нервової системи.

Задавали Ви собі питання, а чим можна підвищити гемоглобін, які продукти, для цього вживати?

Наскільки калорійний зелений борщ? Читайте цю та іншу корисну інформацію у цій статті про борщ.

Наскільки буде смачний хек, якщо його запекти в духовці цілком? Рекомендуємо до прочитання: #deletetag#/retsepty-blyud/ry-ba/hek-zapechennyj-v-dyhovke.html

Вміст амінокислот, а саме:

  • триптофан, чинить седативну та заспокійливу дію;
  • лізин, протидіючий інфекційних агентів в кишечнику, вірусу герпесу, розвитку онкологічних утворень;
  • аргінін, що сприяє охороні репродуктивної системи жінки;
  • тирозин, балансуючий роботу ендокринної системи, перешкоджає ожирінню;
  • гістидин, що перешкоджає розвитку анемії.

Червона квасоля активно застосовується і в косметичних цілях.

В основному це живильні маски, які борються з ознаками старіння і дарують шкірі здорове сяйво.

Чим корисна біла квасоля?

Цей сорт також є лідером серед овочів за складом вітамінів і необхідних макро - і мікроелементів для здоров'я людини.

Зокрема:

  • Вітаміни Е, К, РР, С попереджають розвиток серцево-судинних захворювань;
  • Вітаміни Са, К, Р зміцнює емаль зубів, запобігає багато суглобові захворювання;
  • Вітаміни А, С сприяють поліпшенню роботи зорової системи.

Клітковина допомагає виведенню шлаків, має сечогінну дію, що благотворно впливає при різних видах набряклості.

Біла квасоля при регулярному її вживанні здатна відновити роботу обмінних процесів, стабілізувати значення цукру в крові, нормалізувати роботу травної системи, зокрема, позбавити від запору за рахунок наявності в складі грубого волокна.

Чорна квасоля

По корисності даний вид цієї рослини бобових, не поступається своїм соратникам, її плоди, надаючи щадне дію на кишечник, рівномірно збагачують організм необхідними речовинами, вітамінами і мікроелементами, повноцінно насичуючи його.

Вживання бобів чорної квасолі стабілізують рівень шкідливого холестерину в крові, що знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Останні дослідні дані показали, що регулярний прийом в їжу даного сорту є відмінна профілактика онкологічних захворювань, зокрема з боку органів ШКТ.

Найбільш основний комплекс дій чорної квасолі на організм людини:

  • Сечогінний – запобігає набрякам, розвитку серцево-судинних недуг;
  • Цукрознижувальної – рослинний білок у складі бобів створює певну мікрофлору в кишечнику, що сприяє різкого стрибка інсуліну в крові;
  • Антибактеріальне і ранозагоювальний – антиоксиданти перешкоджають розвитку інфекційних агентів.

Квасоля маш

Даний вид цієї рослини сімейства бобових, відомий небагатьом, але вона дуже популярна на Сході, по-іншому її ще називають золота квасоля або боби мунг.

Зокрема зазначаються її корисні властивості для жіночого здоров'я, але, тим не менш, для на чоловічий організм вона також робить благотворний вплив за багатьма критеріями.

Маш містить різноманіття мінеральних речовин і вітамінів, які надають такі корисні дії на організм людини:

  • Стабілізує стан нервової системи, допомагає впоратися зі стресами;
  • покращує пам'ять і благотворно впливає на розвиток інтелекту;
  • зміцнює суглоби, зокрема бореться з симптомами артриту, покращує роботу зорової системи і нирок;
  • перешкоджає розвитку астми і алергічних реакцій;
  • зміцнює еластичність судин, перешкоджає утворенню тромбів, підтримує артеріальний тиск в нормі;
  • протидіє інфекційно-запальних недуг: трахеїт, ларингіт, бронхіт, синусит, риніт та інші;
  • має ранозагоювальний ефект при місцевому застосуванні.

Входить до складу бобів крупи маш Нанокоэнзима, допоможе відмінно захистити і відновити клітинну структуру шкіри від негативних факторів зовнішнього середовища.

Квасоля ліма

Лімська квасоля за твердженням фахівців Інституту Медицини (IOM) містить особливий вид харчового волокна, здатний істотно знижувати рівень холестерину.

Фахівці рекомендують вживати її людям у віці 25-50 років.

Розглянемо чому?

  • Міститься в ній молібден допомагає виведенню шкідливих токсинів з організму, а ніацин балансує нормальну роботу серця та судин;
  • Фолат та тіамін, які входять до складу лімської квасолі, активно беруть участь в процесах метаболізму і кровотворення;
  • Ця бобова культура є прекрасним джерелом кальцію (зміцнення суглобів та профілактика остеопорозу), заліза (ключове вміст гемоглобіну) і марганцю (активатор ферментів).

Підіб'ємо підсумок, квасоля ліма також має корисні властивості для організму.

До речі кажучи, консервована квасоля, також збереже свої корисні властивості, тому не бійтеся закривати ці чудові боби.

Протипоказання та можливу шкоду

Ця бобова культура володіє масою корисних властивостей, але також не слід забувати про наявні протипоказання.

Перелічимо основні з них:

  • Ні в якому разі не можна вживати насіння цієї рослини в сирому вигляді! Оскільки вона містить токсини, шкідливі для організму і які руйнуються лише після термообробки;
  • Даний продукт посилює газоутворення, з'являється здуття живота. Ці симптоми легко виправити, якщо квасолю попередньо замочити на 6-8 годин у воді;
  • Особам з підвищеною кислотністю слід приймати в їжу квасоля з особливою обережністю, а також літнім людям в зв'язку з неможливістю нормального переварювання їжі.

Квасоля протипоказана людям, у яких діагностовано наступні захворювання:

  • холецистит;
  • коліт;
  • панкреатит;
  • виразкова хвороба;
  • подагра;
  • гастрит;
  • та інші.

Для того, щоб негативні прояви від прийому цього продукту мінімізувати, варто вживати більше рідини.

Вона допоможе впоратися органів шлунково-кишкового тракту з надмірною кількістю поступаемой клітковини.

Відео десерт

Що ще почитати: