13 март 2019 1 229

Засолювання червоної риби в домашніх умовах: рецепти, секрети і подача

У сучасної людини при першому згадуванні про червоній рибі виникають асоціації з сімейством лососевих: на розум приходять форелі, сьомги, лососі. Прізвисько «червона» було дано продукту у відповідності з очевидним фізичною властивістю: варьирующимся від світло-до коралових м'яко-оранжевих відтінків забарвленням.

Однак відновлення подій в хроматичної послідовності і ретельне вивчення письмових джерел показали, що істинно червоної в далекі часи вважалася зовсім не кета, нерка або горбуша, а риба з сімейства осетрів.

Несподіваний поворот подій зумовлений значенням архаїзму «червоний», тобто якісний, цінний, чого приховувати, кращий!

Хоча факт того, що кращою на Русі вважали севрюгу, стерлядь або осетра не забирає делікатесних характеристик у нашій сучасно прозваної червоної риби. Якщо відставити всю филологическо-колористичну науку про рибу убік, ми отримаємо незаперечний факт: червона риба цінна своєю поживністю і корисністю для організму, нормальному функціонуванню якого сприяє міститься у складі продукту жирна кислота омега-3.

Вчені попереджають: позитивний вплив риби має місце тільки у випадку її доцільного вживання. Висока вартість делікатесу не повинна вас бентежити: цінова політика завезеного здалеку продукту не передбачає його частого, щоденного вживання.

Вибір якісної риби

Підібрати якісну, свіжу рибу — значить, виконати половину поставленої задачі. Опинившись на ринку, в супермаркеті або рибному магазині, не поспішайте хапати першу-ліпшу рибину з застереженням «ціна визначає якість».

Ні, попит на делікатесне рибне м'ясо забезпечує постійно вирощування і культивування тварин у невідповідність з правилами і законами. Помітивши підозрілу в очах продавця тінь сумніву, в той час як він залишає відгук про пропонований товар, просіть негайно на нього супровідні документи.

Самостійне вивчення якості стане безповоротним підтвердженням або спростуванням слів «Я цю рибку сама часто беру. Боляче хороша!», сказаних продавцем. Отже, на що слід звертати увагу при виборі не тільки червоним, а й будь-який інший, риби:

  • Очі. Риба-володарка каламутних очей повинна автоматично відштовхувати вас;
  • Запах. Типовий для риби аромат, без сторонніх неприємних ноток підтвердить її якість;
  • Зябра. Свіжа, тільки виловлена рибина має яскраво-червоними вологими зябрами. Сірий, коричневий або зелений колір — попереджає про можливе отруєння знак;
  • Луска. Неприпустимо потемніння або тьмяність покриття, наявність між рибної «черепицею» грудочок слизу.

Купівля рибного філе або стейки повинна супроводжуватися вивченням кольору і пружності продукту. Наприклад, однорідний, яскравий, привабливий колір внутрішньої частини тварини — свідоцтво штучного походження або наповнення плоті барвниками.

У натуральному продукті допустимо присутність світлих прожилок. Після натискання пальцем на м'якоть, філе повинно набувати вихідне положення.

Як запекти червону рибу в духовці у фользі, візьміть на замітку смачний рецепт дієтичного харчування.

Консерви з дрібної риби — як приготувати в домашніх умовах, читайте самі смачні рецепти.

Запечена у фользі скумбрія. Це смачна риба, яку можна включити в дієтичне меню, читайте рецепти.

Галерея червоної риби

Продуктова промисловість переважно пропонує пересічному мешканцю лосось, форель, горбушу або сьомгу. Всупереч радикального узагальнення величезного переліку видів риб в один-єдиний червоний, існує ряд відмінностей з урахуванням кольорів, розмірів, жирності і цінності продукту.

Наприклад, почесне звання делікатесу і вартість сьомги обумовлені її жирністю. «Зовнішні дані» у такої риби наступні: великий розмір, темнувата шкірка, світло-рожева жирна м'якоть. Форель, на відміну від неї, має світлим покривом і яскравою м'якоттю.

Словесний портрет самої доступної та дієтичної з червоної риби горбуші наступний: тіло забарвлене чорними цятками, а на спині виділяється горб.

Підготовка до засолюванні

Перш ніж приступити до приготування холодної закуски слід підготувати не тільки робочу поверхню, але і рибу. Перший крок назустріч до засолюванні — розморожування продукту. Якщо така необхідна, слід віддати перевагу кімнатних температур, а не підігріву в мікрохвильовій печі або духовій шафі.

Приступаючи до оброблення риби, дотримуйтеся такої послідовності дій:

  1. Відрізаємо голову;
  2. Використовуючи кулінарні ножиці, позбавляємося від плавників;
  3. Метою видалення нутрощів, вспарываем черево по лінії вздовж риби;
  4. Робимо два розрізи — з правого і лівого боку від хребта — це допоможе звільнити рибу від скелета. Важливо також видалити залишилися кістки руками;
  5. Велика тушка вимагає додаткової нарізки.

Інвентар, необхідний для засолювання, включає в себе кілька елементів: 2-3-літрова ємність, гострі ножі, кулінарні ножиці, банку або бутель, інгредієнти за рецептом. Щоб уникнути появи неприємного присмаку, шеф-кухарі радять використовувати пластикові контейнери або емальовані миски, каструлі скляні банки. Ніяких металевих судин!

Способи і рецепти засолювання червоної риби в домашніх умовах

Насолодитися ніжним рибним м'ясом в корисному сендвічі, додати яскравості і смаку салату, розбавити повсякденний обід або вечерю ласощами у вигляді солоної червоної риби — звучить апетитно, чи не так? Якщо відсутнє бажання купувати засолений продукт невідомого походження, то чому б не спробувати приготувати його самостійно, в домашніх умовах?

Спеціально для читача були підібрані кращі способи і рецепти засолювання червоної риби. Підібрати за душі який можна відповідно з кулінарним досвідом і дозволеним часом очікування:

  • «Швидко і смачно». Шалену швидкість засолювання — 30 хвилин — забезпечує факт використання в рецепті методу прошарків. Найтонші скибочки філейної частини червоної риби, сіль, перець, лавровий лист, оливкова або рослинне масло укладаємо в банку по верствам. Спершу шматочки м'яса, потім спеції, кількість яких визначається відповідно з особистими смаковими уподобаннями. Збризнути заготівлю соком цитрусових — необов'язкова хитрість. Закриту банку струшуємо і залишаємо в холодильнику на півгодини;
  • «Простота у всьому». Присипавши кожну скибочку філе продукту сумішшю із солі, цукру і перцю за смаком, розміщуємо шматочки в ємності і мінімум на одну добу залишаємо в холодильнику. Перед подачею не забудьте прибрати надлишки солі;
  • «П'яно-солоно». Нестандартність даного рецепта полягає в обваливании рибного філе в солі, цукрі, сухому кропі і... горілці. Звичайно, щоб не сп'яніти від неповторного смаку слід додавати алкоголь в розумних кількостях. Протягом двох годин рибка повинна перебувати під гнітом, а потім — 6 годин у холодильнику;
  • «Ліниво». Хто сказав, що ледарі готують несмачно? Зруйнувати приївся стереотип допоможе наступний рецепт. Два філе червоної риби сахарим, перчимо і солимо. Наостанок присмачую однією крапелькою рідкого диму. Замотавши у фольгу, відправляємо майже копчені рибки на балкон;
  • «Класика не виходить з моди!» Цей без сумніву традиційний рецепт передбачає приготування маринаду. На один літр доведеної до кипіння води закидаємо по дві столові ложки цукру і солі, близько п'яти штук запашного горошку. Кип'ятимо протягом декількох хвилин, а пізніше — остуджуємо. Розмістивши попередньо нарізаний товстими слайсами рибу в ємності, заливаємо її «бульйоном». Солити в холодильнику протягом 24 годин.

Секрети хазяєчкам

Як приготування будь-якої іншої страви, процес вдалою засолювання червоної риби включає в себе деякі секрети. Так, добитися ідеального рівноваги солоності і солодощі допоможе пропорція цукру і солі — 1 до 2.

Варто відзначити, що зіпсувати рибу, присипавши її зайвою грамом солі, у вас не вийде: філе вбирає рівно стільки речовини, скільки йому потрібно. До речі, отримати неповторне солоне філе червоної риби в домашніх умовах допомагає не поварена, а морська сіль.

Зберігання солоної рибини обмежується терміном у три дні: у противному випадку продукт придбає противну солоність. Продовжити «життя» філе можна шляхом зливу маринаду або видалення надлишків солі та обмазування всій поверхні рослинним маслом. В якості ємності для зберігання зійде суха миска з кришкою.

В гармонії з іншими продуктами

Незважаючи на дивовижний смак, червона риба — продукт далеко не самостійний. Простим і легким варіантом для сніданку з використанням засоленого продукту стане приготування бутерброда: скибочка житнього хліба змастити вершковим маслом або сирним сиром, зверху розташувати шматочок м'яса і гілочку улюбленої зелені.

Просто, але так корисно!

В якості альтернативи стандартним, знайомим сендвичів може виступити млинець, начинений солоної сьомгою, фореллю або горбушею.

Солона червона риба в легкому овочевому салаті — сильний аргумент. Продуктом розбавляють салати з томатів, яблук, авокадо або рису.

Якщо ви плануєте подачу червоної риби на стіл як закуску до основних страв, то доречним буде додавання зелені (кріп, петрушка). Шанувальникам традицій радимо рибу скропити лимонним соком або цедрою, а любителям експериментів — додати натертий часник. Вуаля! Неповторне доповнення до святкового столу готово.

Якщо ваш внутрішній голос продовжує наполегливо стверджувати про складності і трудомісткості процесу засолювання, то, ймовірно, саме час спростувати його безсовісну брехню. Тільки будьте гранично акуратні: отримуючи дуже смачна страва, як двічі два, можна з легкістю «підсісти» на рибу домашнього соління.

Що ще почитати: