07 март 2019 1 555

Вишукані страви італійської кухні: рецепти з фото

Італійська кухня славиться тонкістю смаку, буйством фарб і феєричними ароматами. Основні інгредієнти – стиглі плоди, різноманітні сири, дарунки моря, екзотичні спеції, запашні трави і, звичайно ж, борошняні вироби.

У сучасному світі важко знайти людину, яка б не віддав данину пасти і піци. Батьківщиною макаронів вважається Китай, але саме італійці навчили світ гідно оцінювати їх смак.

Основою майже кожної страви, народженого на Апенінському півострові, є оливкова олія. Його додають в: супи та другі страви, салати і навіть десерти.

Безумовно, не варто забувати і про дивовижні винах, які готують майстри цієї країни. Знамениті к'янті (Chianti), бароло (Barolo), пассито (Passito), тауразі (Taurasi) – лише деякі сорти, якими захоплюються гурмани всього світу.

Пропонуємо розглянути деякі цікаві рецепти страв італійської кухні з наочними фото.

Салат «Баклажани, як гриби» (Melanzane a Fungetielli)
Інгредієнти Кількість
Баклажани - 1500 м
Сіль - за смаком
Олія оливкова - 6 ст. л.
Великі стиглі помідори - 4 шт.
Маслини великі - 6-8 шт.
Каперси (або корнішони) - 1 ст. л.
Базилік і/або петрушка - 3 гілочки
Часник - 2 зубчики
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 122 Ккал

Почнемо з італійських салатів.

Для цього салату баклажани потрібно очистити і порізати кубиками зі стороною 2-2,5 см. З помідорів зняти шкірку і звільнити від насіння, а потім порізати великими кубиками.

У маслин вийняти кісточки і дрібно нарізати. Якщо використовується базилік, то його потрібно попередньо пом'яти в руках, щоб «випустити» аромат і лише потім дрібно порубати. Часник подрібнити пресом або ножем.

Баклажани помістити в друшляк, посолити і залишити від півгодини до години для того, щоб позбавити від гіркого присмаку. Потім викласти їх на паперові рушники.

У великій товстостінній сковороді розігріти олію до першого серпанок. Викласти баклажани і смажити 15 хвилин (середній вогонь).

Додати помідори, оливки і каперси (або корнішони). Вогонь зменшити і готувати 10 хвилин до м'якості баклажан.

Після виключення додати зелень і часник і акуратно перемішати. Дати охолонути, після чого викласти в салатник і подати.

Салат з спагетті (Spaghetti all' Insalata)

Підготуйте продукти:

Спагетті 350 гр.
Стиглі помідори 500 гр.
Олія оливкова 3 ст. л.
Базилік 6-7 листя
Материнка (свіжа або сушена) 1 ч. л.
Часник 2 часточки
Маслини 20 шт.
Сир моцарелла 30 гр. (1 кулька)
Філе анчоусів (за бажанням) 4 шт.
Каперси 1 ст. л.
Сіль
Перець

Для цього салату помідори необхідно очистити від шкірки і розрізати на 4 частини. Ложкою видалити насіння.

Часник подрібнити за допомогою преса або ножа. Базилік пом'яти руками і порвати на дрібні шматочки (бажано не користуватися ножем, так краще зберігається аромат).

У маслин вийняти кісточки. Сир порізати дрібними кубиками.

У великий салатник помістити всі інгредієнти, за винятком спагетті. Залишити настоюватися протягом півтора годин.

Закип'ятити воду, підсолити і відварити спагеті до стадії передній dente. Відкинути на друшляк (холодною водою не обдавати), дати стекти, додати в салат і відразу подавати.

Паста «Каннеллоні» з начинкою з сиру і шпинату (Panzerotti)

Для італійської пасти підготуйте такі інгредієнти:

Великі «каннеллоні» 16 шт.
Сіль
Білий соус:
Вершкове масло 30 гр.
Молоко 0,6 л.
Сіль
Перець, протертий мускатний горіх, жирні вершки – за бажанням
Начинка:
Шпинат 500 гр.
Сіль за смаком
Сир 300 гр.
Сир пармезан 200 гр.
Максарпоне (або інший м'який сирний сир) 150 гр.
Перець-горошок за смаком

Для такого другої страви каннеллоні потрібно опускати в киплячу солону воду по одній штуці і варити 5 хвилин. Після вийняти і перекласти в холодну воду, через хвилину вийняти і залишити обсихати на паперових рушниках.

У шпинату видалити стебла, а листя варити 2 хвилини. Потім віджати і нарізати.

Якщо використовується заморожений шпинат, то його потрібно розморозити природним шляхом і віджати рідину.

Сир пармезан потрібно попередньо натерти на дрібній тертці. Перець-горошок змолоти через млин.

Соус: розтопити вершкове масло (повільний вогонь), всипати борошно і, безперервно помішуючи, обсмажити 2 хвилини. Потім влити молоко, не припиняючи збивати. Вогонь збільшити до середнього і закип'ятити соус.

Важливо не припиняти помішування, щоб не з'явилися грудочки. Після зменшити нагрів до самого маленького і накрити кришкою.

Варити 40 хвилин, зрідка перемішуючи, інакше соус пригорить. Зняти з вогню і гарненько збити суміш, тим самим охолоджуючи її.

Начинка: змішати відварений шпинат з сиром, додати половину пармезану, весь маскарпоне і злегка посолити. Потім суміш потрібно добре перемішати.

Підібрати глибокий велике деко, на якому вільно розмістяться каннеллоні в один шар, і змастити його вершковим маслом. Розігріти духовку до температури 180°С.

Наповнити каннеллоні начинкою і розкласти на деку. Посипати половиною пармезану і полити соусом.

Відправити в духовку на 20 хвилин (до перших бульбашок соусу). Вийняти блюдо і відразу подавати.

Ньоккі (галушки) з гарбуза по-версилийски (Gnocchi di Zucca alla Versiliese)

Продукти:

Гарбуз 350 гр.
Вода 4 ст. л.
Сіль за смаком
Яйця 2
Борошно 500 гр.
Вершкове масло 60 гр.
Сир пармезан (натерти) 2 ст. л.

Для приготування галушок гарбуз треба очистити і порізати кубиками розміром 2*2см. Пармезан натерти на дрібній тертці.

Викласти гарбуз в каструлю, налити води (рівне 4 ст. л.) і посолити. Варити близько 20 хв. (повільний вогонь), періодично помішувати, поки вона не розвариться «в кашу».

Протерти гарбуз через сито, щоб позбутися від волокон. Після охолодження додати яйця, борошно і добре перемішати.

Суміш повинна вільно стікати з ложки, але бути густою. Воду підсолити і закип'ятити. Зачерпуючи чайною ложкою, кидати в неї тісто. Виймати як тільки галушки спливають.

Заправити ньоккі вершковим маслом і пармезаном. Подавати гарячими.

Пісні пельмені (равіолі) (Ravioli di Margo)

Потрібні такі продукти:

Борошно 300 гр.
Яйця 3 шт.
Сіль
Вершкове масло 100 гр.
Шавлія сушений (за бажанням) 2 ч. л.
Сир пармезан (натерти) 6 ст. л.
Начинка:
Маскарпоне (або інший сирний сир) 100 гр.
Біла риба (наприклад, лящ) 500 гр.
Біле вино 175 мл.
Ріпчаста цибуля 1 головка середнього розміру
Сік лимона ½ шт.
Сіль
Шпинат 300 гр.
Вершкове масло 30 гр.
Перець
Яйце 1 шт.
Сир пармезан (натерти) 2 ст. л.
Для цих пельменів потрібно спочатку підготувати начинку, а потім зробити тісто.

Начинка: викласти рибу у велику товстостінну каструлю або відро. Туди ж налити біле вино покласти половину мелконашинкованного ріпчастої цибулі, влити лимонний сік, посолити.

Потім додати води рівно стільки, щоб рідина повністю покрила рибу. Закип'ятити і варити 10 хвилин, потім зняти і дати рибі з бульйоном охолонути.

Шпинат розморозити і не зливати. Відварювати його в тій же рідини 5 хвилин. Якщо шпинат свіжий, то промити його водою, відразу перекладаючи в каструлю і відварити його у тій воді, що затримається на листках.

Відкинути на друшляк (надлишки води потрібно віджати). У 30 грамах вершкового масла обсмажувати цибулю до прозорості (важливо, щоб не потемнів).

Рибу очистити і розібрати на дрібні шматочки. Викласти її до смаженого цибулі, додати шпинат і гарненько перемішати.

Тушкувати 10 хвилин (повільний вогонь). Після цього викласти начинку в миску і додати туди сир, яйце і 2 ст. л. пармезану. Перемішати і посолити.

Готуємо тісто: борошно просіяти, зробити лунку і вбити яйця. Масу зібрати, дати вилежатися 10 хвилин, після вимішати.

Тісто розкачати і вирізати кружечки за допомогою склянки чи спеціальної форми. Потім наповнити його рибною начинкою (по 1 ч. л. на кружечок тіста) і зліпити пельмені.

Розтопити масло, що залишилося в товстостінній сковороді і всипати туди шавлія. Равіолі відварювати в киплячій воді до м'якості і вийняти за допомогою шумівки.

Перекласти готові пельмені в глибоке деко, полити олією і посипати пармезаном. Можна робити кілька шарів.

Деко накрити кришкою і поставити в гарячу воду (можна в ту, в якій варилися пельмені). Прослідкуйте, щоб ємність була занурена у воду на¾.

Дати пельменів настоятися 5-10 хв, щоб вони просочилися сиром і маслом.

Калабрійські медові тістечка (Mustazzuoli)

Інгредієнти візьміть наступні:

Мед (світлий) 300 гр.
Борошно 400 гр.
Яйця 2 шт.
Мигдаль 50 гр.
Гвоздика мелена Один ч. л.
Апельсинова цедра 1 ст. л.
Цукор 100 гр.

Для приготування десерту яйця потрібно збити віночком до м'якої піни. Мигдаль обшпарити і порубати ножем (або блендером) до великої крихти.

Вилити в миску весь мед і поступово вмішувати туди борошно, рівно таку кількість, яка може вбратися. Додати яйця, мигдаль, гвоздику, цедру. Добре вимісити всю суміш.

Сформувати тісто в прямокутник: товщина 05 см, ширина 25 см і довжина 5 див. Випікати в духовці (t 220°С) 15 хв. Подавати теплими до кави або чаю.

Італійська кухня – це дивна суміш традицій сходу і Європи. Увібравши в себе кращі традиції, вона стала самобутньою і унікальною.

Найпоширенішими способами приготування є гасіння і запікання. Це дозволяє зберегти не тільки аромат і смакові якості, але і користь продуктів.

Саме завдяки поєднанню смаку і користі італійська кухня вважається однією з кращих.

Що ще почитати: