20 июнь 2019 13 858

Як смачно і швидко запекти ляща в духовці

Лящ — смачна і корисна риба. Він легко засвоюється організмом і не викликає тяжкості.

Проте не кожен знає, як можна приготувати цю рибу, щоб вона вийшла соковитою і ніжною. Ляща можна смажити, варити, парити, смажити, подавати разом з гарніром і, звичайно, запікати.

В будь-якому вигляді він виходить прекрасним і дивовижним. Але краще всього його запікати, тому що так він зберігає всі поживні і корисні властивості і, при цьому, виходить соковитим і ніжним, з приємним ароматом.

Пропонуємо уважно ознайомитися з усіма секретами приготування ляща в духовці.

Як правильно підготувати ляща до приготування

Перед запіканням ляща треба правильно підготувати. Для початку він очищається від луски.

Потім його потрібно розрізати і вийняти серединку. Ретельно промиваємо, оскільки риба може гірчити.

Всі плавники і зябра видалити. Також необхідно видалити дрібні кісточки – для цього потрібно розрізати тушку з боків і вийняти всі можливі кісточки.

Простий рецепт запеченого ляща в духовці
Інгредієнти Кількість
Лящ - 1 кг
Ріпчаста цибуля - 1 велика цибулина
Помідор - 2 штуки
Майонез - 70 грам
Зелень - пучок
Рослинна олія - трохи
Сіль і перець - за смаком
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 грам: 125 Ккал

Приготування:

Першим ділом з риби зчищають луску, виймаємо нутрощі і зрізаємо плавці. Далі вона натирається сіллю і меленим чорним перцем;

Форма для запікання сбрызгивается рослинним маслом і туди викладається лящ;

Цибулину слід очистити і розрізати на кільця. Кільця цибулі викладаємо зверху ляща;

Помідори розрізаємо на середні шматочки і теж розкладаємо зверху лука. Саме помідор запобіжить підгорання цибулі і додасть рибі соковитість і аромат;

Зверху наносимо шар майонезу у вигляді шару або сіточки;

Духова шафа розігрівається до 180 градусів і туди ставиться форма. Бажано запікати в режимі Обігрів зверху і знизу». Випікаємо близько 30-40 хвилин;

На велику плоску тарілку викладаємо зелень – листя салату, петрушку, кріп. Витягуємо готового ляща з овочами з духовки і викладаємо його на зелень.

Фарширований лящ, запечена в духовці

Будуть потрібні наступні продукти:

  • Лящ – 1 кг;
  • Цибуля ріпчаста – 4 цибулини;
  • Часник – 3 зубчики;
  • 70 грам оливок;
  • Лимон – 1 штука;
  • 20 грам вершкового масла;
  • Рослинна олія;
  • 100 мл вершків або сметани;
  • Трохи солі;
  • Щіпка чорного меленого перцю;
  • Пара штук лаврового листа.

Приготування:

  1. Готуємо ляща — чистимо луску, нутрощі, зрізаємо плавці, зябра і виймаємо дрібні кісточки. Робимо поперечні надрізи;
  2. Розрізаємо лимон і видавлюємо сік. Натираємо їм рибу з усіх боків. Так само натираємо чорним перцем;
  3. Цибулю чистимо і ріжемо дрібними квадратиками. ½ Частину цибулі поміщаємо всередину риби;
  4. Далі дрібно рубаємо зелень і цедру лимона. Ці інгредієнти теж поміщаються в рибу;
  5. Додаємо туди трохи вершкового масла і розрізані навпіл оливки;
  6. Дрібно рубаємо часник, змішуємо з іншою частиною цибулі й додаємо в суміш рослинне масло. Викладаємо все на форму для запікання рівномірним шаром. Зверху кладемо лящ і змащуємо олією. Накриваємо все фольгою;
  7. Розігріваємо духовку до 180 градусів і ставимо туди форму з рибою. Випікаємо його 5 хвилин. Потім витягуємо, знімаємо фольгу і ставимо в духовку;
  8. Збільшуємо температуру і він випікається 15 хвилин;
  9. Витягуємо готового фаршированого ляща, перекладаємо на тарілку і прикрашаємо скибочками апельсина або яблука.

Як запекти ляща в духовці у фользі

Знадобляться наступні продукти:

  • Лящ – 1 кг;
  • 1 середній лимон;
  • Часник – 3 зубчики;
  • 3-4 гілочки чебрецю;
  • 3-4 гілочки розмарину;
  • Рослинна або оливкова олія;
  • Трохи солі і спецій.

Приготування:

  1. Для початку готуємо рибу очищаємо луску, виймаємо нутрощі і видаляємо зайві плавці. Тушка добре промивається і викладається на рушник для обсушування;
  2. Натираємо її сіллю і перцем з усіх сторін;
  3. Нарізаємо лимон кружальцями, часник дрібно рубаємо. Лимон з часником кладемо всередину риби;
  4. Добре змащуємо зовнішні сторони оливковою або рослинним маслом і викладаємо на фольгу;
  5. Потім зверху викладаємо кілька гілочок чебрецю і розмарину. Після цього риба щільно обертається фольгою і викласти на деко;
  6. Духовка розігрівається до 180 градусів і туди ставиться деко. Запікається півгодини, до готовності;
  7. Готового ляща виймаємо з духовки, знімаємо лист фольги і викладаємо на тарілку. Його можна подавати зі свіжими овочами.

Як запекти ляща в духовці з картоплею

Знадобляться наступні компоненти:

  • Півтора кілограм ляща;
  • Картопля – 2 кг;
  • 1 пучок петрушки;
  • 100 грам майонезу;
  • Трохи приправи для риби;
  • Поварена сіль.

Приготування:

  1. Спочатку готуємо рибу. Очищаємо луску, виймаємо тельбухи, прибираємо плавники і видаляємо зайві кісточки. Далі промиваємо холодною водою і обтираем рушником;
  2. Потім на ній робимо невеликі надрізи у вигляді сітки, щоб вона краще просочила спеціями. Натираємо її сіллю і приправами. Якщо в приправах вже міститься сіль, тоді сіль окремо використовувати не потрібно, інакше риба вийде дуже солоною. Залишаємо на деякий час, що вона просочилася;
  3. Готуємо картоплю. Очищаємо його від шкірки, промиваємо та нарізаємо у вигляді соломки. Викладаємо його в миску, додаємо сіль, перець і трохи майонезу. Все перемішуємо;
  4. Добре промиваємо зелень петрушки і струшуємо, щоб вся зайва волога скла. Далі закладаємо зелень всередину риби і скріплюємо;
  5. Форма для запікання змащується маслом і на неї викладається лящ, з боків розкладається картопля;
  6. Духова шафа розігрівається до 180 градусів і туди ставиться деко. Запікаємо півгодини до появи червоної скоринки. Також не забувайте картопельку перевертати, щоб вона повністю пропеклась;
  7. Готову рибу і картоплю викладаємо на тарілку і подаємо на стіл.

Вам обов'язково сподобаються карасі запечені в духовці в сметані за нашим рецептом.Читайте як смачно запекти сазана в духовці у фользі. Найкращі рецепти, зібрані в одній статті.Прочитайте яку рибу запекти у фользі в духовці. Яка вийде смачніше і що додати, щоб блюдо вийшло вишуканим.

Як запекти фарширований грибами ляща в духовці

Для приготування слід придбати наступні продукти:

  • Лящ – півтора кілограма;
  • Печериці — 500 грам;
  • Ріпчаста цибуля – 3 головки;
  • 1 лимон;
  • Сіль;
  • Трохи чорного перцю і коріандру.

Приготування:

  1. Ляща очищаємо від луски, нутрощів, плавників і кісточок. Промиваємо холодною водою і обтираем серветкою;
  2. Вздовж усієї туші робимо поперечні надрізи на відстані дуг від одного 1 см;
  3. Перемелюємо горошок перець і коріандр. Пересипаємо в чашку і змішуємо з сіллю;
  4. Натираємо ляща цією сумішшю і залишаємо його на годину, щоб він просочився;
  5. Очищаємо цибулини і ріжемо дрібними кубиками. На плиту ставиться сковорода, на неї наливається трохи рослинного масла і засипається цибулю. Прожарюємо його під кришкою до золотистого кольору;
  6. Після цього цибулю знімаємо з плити і перекладаємо в чашку;
  7. Гриби чистимо, промиваємо й розрізаємо на шматочки. Засипаємо в сковороду з олією і обсмажуємо до готовності;
  8. Знімаємо гриби з вогню і засипаємо в миску з цибулею. Все змішуємо;
  9. Готову начинку викладаємо всередину ляща. Черевце слід скріпити зубочистками або зашити нитками, щоб начинка не випала;
  10. Лимон слід нарізати у вигляді тонких кілець. 2-3 кільця закладаємо під зябра;
  11. Форма для запікання сбрызгивается олією і викладаємо на неї рибу;
  12. Духовку розігріваємо до 180 градусів і ставимо форму. Випікаємо 15 хвилин;
  13. Потім витягуємо рибу, змащуємо майонезом у вигляді шару або сіточки і прибираємо в духовку. Запікаємо ще 15 хвилин;
  14. Через 5 хвилин знову витягуємо і вставляємо в надрізи пару кружечків лимона. Збризкуємо його лимонним соком і ставимо в духовку. Запікаємо 5 хвилин;
  15. Готового ляща викладаємо на тарілку і подаємо з кружечками лимона.

Запечений лящ шматочками в духовці

Потрібні такі компоненти:

  • Лящ – 1 кг;
  • 200 грам борошна;
  • 200 грам вершкового масла;
  • 130 мл молока;
  • 1 пучок зелені петрушки;
  • Трохи солі і чорного меленого перцю;
  • Рослинне масло.

Приготування:

  1. З риби зчищають луску, виймаємо нутрощі, зрізаємо плавники і промиваємо. Розрізаємо її на шматочки;
  2. У чашку наливають молоко і підсолюємо. Викладаємо туди шматочки і вимочуємо 15 хвилин;
  3. Після цього шматочки обвалюємо в борошні і викладаємо їх у вогнетривку посудину, змащену маслом. Заливаємо туди розтоплене вершкове масло;
  4. Розігріваємо духовку до 180 градусів і ставимо туди рибу. Запікати її потрібно 15-20 хвилин;
  5. Готову рибу викладаємо на тарілку і посипаємо нарізаною петрушкою.

Корисні поради

  • Перед запіканням на всій поверхні тушки риби слід зробити поперечні надрізи. За рахунок цього сіль і спеції повністю вберуться, риба стане соковитою та ароматною;
  • В якості спецій можна використовувати спеціальні приправи для риби, вони додадуть додатковий аромат страви і зроблять його більш смачним;
  • Перед тим, як запекти ляща, його можна збризнути лимонним соком. Лимон прибере непотрібний запах;
  • Готовність риби можна визначити по очах. Як тільки вони стали білястими, ляща можна виймати з духовки.

Лящ, запечений в духовці — відмінне блюдо, яке обов'язково потрібно приготувати. Будьте впевнені, ваші гості і члени сім'ї оцінять це блюдо тільки з позитивної сторони!

Що ще почитати: