01 апрель 2019 9 986

Прості рецепти дієтичних страв із риби

Риба може бути різної: солоної, смачною, калорійною, навіть сирої. Але ще вона дієтична. Її ніжне м'ясо включено практично у всі збалансовані дієти, і цей дар моря обов'язково присутня в меню правильного харчування.

Способи приготування дієтичних страв із риби

Під час дієти не можна їсти нічого смаженого і жирного, це стосується і риби. Сама по собі вона не дуже калорійна, але якщо додати до неї масло та інші поживні компоненти, то це сильно вдарить по фігурі.

Тим, хто на дієті, рибу потрібно варити, запікати в духовці або ж готувати на пару. М'ясо готується дуже швидко, при цьому не втрачає свої корисні властивості. Навіть без спецій риба виходить дуже смачною, а доповнити її можна самими різними легкими інгредієнтів.

Низькокалорійний рибний суп
Інгредієнти Кількість
шафрану - 2 г
форелі - 0,3 кг
спецій - за смаком
судака - 0,3 кг
цибулин - 1 шт.
моркви - 2 шт.
селери - 4 шт.
олії оливи - 30 мл
води - 2,5 л
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 грам: 24 Ккал

Як приготувати:

  1. У форелі відокремити голову з плавниками від усього тіла. Гарненько її промити, потім зробити надріз на спинці. Далі ножем філірувати рибу. Промацати пальцями кожен шматочок, щоб уникнути попадання кісток в суп. Потрібно витягнути навіть самі маленькі кісточки, простіше всього це робити пінцетом.
  2. Чисте філе порізати невеликими кубиками. Перекласти в миску.
  3. Голову і плавники покласти в каструлю.
  4. Цю ж процедуру повторити і з судаком. Якщо голови у нього немає, можна покласти у каструлю кістки (з невеликою кількістю м'яса на них). Саме філе без кісточок подрібнити так само, як і форель.
  5. Залити в каструлю холодну воду і поставити на вогонь. Дати закипіти, зняти піну, посолити, після цього варити близько п'ятнадцяти хвилин.
  6. Зняти лушпиння з великої цибулини. Нарізати її тонкими чверть-кільцями.
  7. Необхідно нарізати Тонкими півкільцями моркву, попередньо очистивши її від шкірки і вимивши.
  8. Розігріти оливкову олію в сковорідці. Після цього помістити сюди цибулю і обсмажити до м'якості. А потім перекласти і моркву. Всі разом обсмажувати ще три хвилини, вогонь вимкнути.
  9. Стебла селери вимити. Їх потрібно взяти в руки та зламати навпіл, окремо кожне стебло. Велика частина зламається рівно, але на зламі можуть залишитися волокна. Їх потрібно зняти, як шкірку з банана, з обох половинок. Процедуру потрібно виконати з кожним стеблом, щоб прибрати жорсткі волоски.
  10. Далі навскоси нашаткувати весь селера.
  11. Додати до засмажки, приправити, готувати приблизно чотири хвилини.
  12. Витягнути потрухи риби з бульйону. Рідину необхідно процідити через сито, саму каструлю вимити, потім повернути в неї вже прозорий бульйон.
  13. Дати супу знову закипіти і перекласти сюди суміш зі сковороди.
  14. Потім знову дочекатися закипання і додати до загальної маси шматочки філе. Приправити.
  15. Готувати все ще десять хвилин, щоб овочі стали м'якими.
  16. Шафран покласти на тарілку і буквально кілька секунд прогріти в мікрохвильовій печі. Потім додати до нього ложку води і розтерти. Влити отриману суміш у суп.
  17. Подавати до столу можна відразу.

Риба на овочевій подушці

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
масла вершкового 45 г
цибулин 1 шт.
селери 1 шт.
цукіні 1 шт.
цибулі-шалот 4 шт.
петрушки 1 пучок
спецій за смаком
філе білої риби 0,5 кг
овочевого бульйону 125 мл
лімонов 1 шт.
моркви 1 шт.

Часу: 50 хв.

Калорій: 73.

Як приготувати:

  1. Філе промити і серветками прибрати всю вологу.
  2. Розрізати лимон навпіл. Полити соком однієї половини рибу з двох сторін, потім приправити її.
  3. Вимити пучок петрушки, видалити стебла. Листя дуже дрібно порубати і перемішати з рибою.
  4. Цукіні вимити і нашаткувати крупною соломкою, не використовуючи плодоніжку.
  5. Селеру помити, прибрати всі грубі волокна, потім нашаткувати так само, як і цукіні.
  6. Очищений від лушпиння слід нарізати цибулю півкільцями як можна тонше.
  7. Цибулю-шалот просто промити. Його пір'я не повинні бути занадто довгими.
  8. Підготувати форму для запікання. На її дно слід викласти суміш з селери і цукіні, зверху рівномірно розподілити обидва види цибулі.
  9. Довгою соломкою нарізати моркву без шкірки. Для цього можна використовувати і тертці для корейських салатів. Розмір соломки повинен збігатися з цибулею-шалотом.
  10. Поверх цибулі присипати всю моркву.
  11. Промаринованное філе риби викласти на овочі в один шар.
  12. Другу половинку лимона необхідно нарізати кружечками. Їх викласти на рибу не дуже щільно.
  13. Влити в форму овочевий бульйон. Можна лити його прямо поверх риби і овочів.
  14. Вершкове масло порізати на невеликі кубики і довільно розподілити по всій поверхні страви.
  15. Відправити в гарячу духовку на двадцять хвилин при температурі 200 градусів. Подавати до столу можна і в холодному вигляді.

Дієтичний салат з морським окунем

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
зеленого цибулі 0,1 кг
листя салату 0,1 кг
спецій за смаком
філе морського окуня 250 г
олії оливи 15 мл
помідорів 3 шт.
картоплин 2 шт.
яєць 2 шт.

Часу: 25 хв.

Калорій: 160.

Як приготувати:

  1. Філе риби вимити і опустити його в холодну воду в сотейнику. Дати закипіти, потім на невеликому вогні готувати протягом десяти хвилин. М'ясо швидко буде готово. Його потрібно вийняти і остудити. Нарізати м'ясо на невеликі кубики.
  2. Яйця відварити круто. Кип'ятити їх потрібно близько дванадцяти хвилин. Потім облити холодною водою і очистити шкаралупу. Крупно натерти і білки, й жовтки.
  3. Картоплю відварити в мундирі, попередньо гарненько його вимивши. Злити воду, почекати, поки плоди охолонуть. Вони повинні бути невеликого розміру. Зчистити шкірку, а самі плоди нарізати кубиками, як і філе.
  4. Зелена цибуля сполоснути під водою, обсушити серветками і дрібно порубати.
  5. Листя салату теж нарізати якомога дрібніше, попередньо вимивши їх.
  6. Помідори слід обшпарити, зняти з них шкірку. Для цього внизу потрібно зробити надріз у вигляді хрестика, зовсім неглибока. Опустити плід у окріп, секунд через тридцять витягнути. Стягнути шкірку, починаючи з надрізу. Вирізати плодоніжку. М'якоть порізати кубиками.
  7. Всі інгредієнти з'єднати в одному салатнику і приправити. В кінці влити оливкову олію, ще раз перемішати і відразу подавати.

Смачний і легкий суп з консервованого тунця.

Куряча відбивна в панірувальних сухарях в духовці стане вашим улюбленим вечерею!

Приготуйте на сніданок ніжний і ситний омлет в духовці з печерицями.

Як приготувати суфле з морської риби в духовці

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
молока 0,2 л
морської риби 0,6 кг
мускатного горіха 3 р
спецій за смаком
яєць 4 шт.

Часу: 55 хв.

Калорій: 136.

Як приготувати:

  1. Рибу (без голови, хвоста і плавників) очистити від усіх кісточок і луски. Можна використовувати будь-яку морську рибу.
  2. Встановити водяну баню і на ній пропарити рибу протягом семи хвилин. Пароварка теж ідеально підійде. Потім дати м'ясу охолонути, після чого руками або ножем розібрати на маленькі шматочки.
  3. Відокремити жовтки, помістити їх в окрему піалу. Додати до них молоко і все збити міксером в однорідну рідину. Повинні з'явитися пухирі зверху.
  4. Рибу залити отриманою молочно-яєчною сумішшю, перешкодити і приправити. Обов'язково використовувати мускатний горіх для чудесного аромату, бажано, щоб він був свіжим (тобто натерти самостійно). Знову перешкодити.
  5. Окремо збити білки. Вони повинні бути холодними, щоб утворити справді міцну білу піну. Їх дуже обережно необхідно вмішати в рибну масу, робити це потрібно ложкою або лопаткою.
  6. Змастити невелику форму для запікання олією, достатньо всього чайної ложки або менше. Масло може бути і вершковим і рослинним.
  7. Духовку включити розігріватися до 220 градусів.
  8. Перекласти рибну масу у форму і розрівняти її.
  9. Відправити в духовку і запікати тридцять хвилин. Потім відразу подавати на стіл.

Як приготувати ніжне рибне суфле, дивіться на відео нижче:

Рибний суп-пюре з кабачками

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
борошна 30 г
ляща морського 0,4 кг
масла вершкового 30 г
жовтків 1 шт.
спецій за смаком
кабачків 0,5 кг
молока 110 мл
цибулин 1 шт.

Часу: 1 ч.

Калорій: 84.

Як приготувати:

  1. Рибу очистити від усіх кісточок, витягнути тельбухи, прибрати голову і плавники. Чисте філе без кісточок відварити протягом десяти хвилин. Остудити, а потім перетерти через сито з великими отворами.
  2. Цибулю дрібно порубати, попередньо очистивши його від лушпиння.
  3. Зняти шкірку з кабачків, видалити плодоніжку і насіння. Нарізати маленькими кубиками.
  4. Перемістити цибулю і кабачки в глибоку сковороду і на невеликій кількості рибного бульйону пасерувати їх до м'якості. Потім овочі трохи остудити і теж пропустити крізь сито.
  5. Обидві перетерті маси (рибу і овочі) поєднати в одному сотейнику.
  6. В іншому сотейнику розтопити шматочок вершкового масла. Потім додати сюди борошно і швидко перемішати, щоб не було грудочок. Злегка підсмажити.
  7. Буквально через хвилину влити молоко і приправити, знову перешкодити.
  8. Окремо виделкою збити жовток і влити його в загальну суміш, так само швидко мішаючи. Варити до легкої густоти, потім зняти з вогню і змішати з рибою і кабачками.
  9. Все ще раз довести до кипіння і приправити, часто заважаючи. Потім подавати до столу з зеленню.

Запечений морський окунь з апельсином

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
апельсинів 1 шт.
спецій за смаком
морського окуня (філе) 2 шт.
соєвого соусу 15 мл
олії оливи 5 мл
сушеного кропу 7 р

Часу: 35 хв.

Калорій: 78.

Як приготувати:

  1. Духова шафа включити розігріватися до 200 градусів. Якщо є режим гриля з конвекцією, його обов'язково потрібно встановити.
  2. Промити філе морського окуня, обсушити серветками від вологи. Помістити на обробну дошку і кожне філе розрізати гострим ножем упоперек.
  3. Зверху нанести трохи оливкової олії, можна за допомогою пензлика або пальців.
  4. Таким же способом нанести зі всіх сторін і соєвий соус, його потрібно трохи більше.
  5. Порізати апельсин на шість часточок, попередньо вимивши його. У двох часточок потрібно вичавити сік, який слід полити рибу. Інші часточки залишити цілими і просто покласти зверху.
  6. Застелити поверхню двома листами фольги і сюди перемістити окуня.
  7. Приправити і присипати сушеним кропом. Якщо є свіжий, можна просто покласти гілочки зверху.
  8. Загорнути конвертом фольгу і поставити рибу в духовку прямо на решітку.
  9. Готувати приблизно двадцять хвилин, потім розкрити фольгу і потримати в духовці ще хвилин п'ять-сім, щоб зверху утворилася легка скоринка.

Приготувати дієтичне блюдо з риби вам допоможе цей відео рецепт:

Приготувати дієтичну рибу зовсім нескладно. Вона добре засвоюється і буквально тане в роті! Чим більше зелені до неї додати, тим соковитіше вийде блюдо. Такі рецепти підходять і для дитячого меню.

Що ще почитати: