23 май 2019 1 554

Як швидко і безпечно розморозити м'ясо в домашніх умовах

Будь-яка господиня рано чи пізно стикається з необхідністю розморожування м'ясних напівфабрикатів, риби, курки і фаршу. Звичайно, якщо є час, то крижані дістаються продукти заздалегідь. Але плани можуть змінитися, і в силу різних обставин доводиться вдаватися до екстрених заходів.

Варіантів розморожування м'яса та інших продуктів досить багато, серед них виділяють:

  1. У холодильнику – найтриваліший і безпечний;
  2. При кімнатній температурі;
  3. У крижаній воді;
  4. За допомогою солі або солоної води;
  5. В мікрохвильовці;
  6. В гарячій воді;
  7. На батареї.

Останні два способи небезпечні і можуть призвести до швидкого псування продукту. Ними можна користуватися лише в крайніх випадках і відразу готувати м'ясо або птицю.

Як в домашніх умовах швидко розморозити м'ясо

Найпростіше розморожувати м'ясо у мікрохвильовці. У більшості цих кухонних агрегатів є відповідна функція. Однак такий спосіб відтавання напівфабрикатів має суттєві мінуси:

  • Великий шматок м'яса розморожується нерівномірно, його треба постійно перевертати;
  • Маленькі шматки можуть частково зваритися;
  • При розморожуванні дуже швидко втрачається волога, готове блюдо вийде не таким смачним.
Єдиний плюс розморожування у МІКРОХВИЛЬОВІЙ печі це – швидкість. Великий шматок м'яса буде готовий для подальших кулінарних дій за лічені хвилини.

Якщо не критична соковитість, то варто розглянути цей варіант. Але давайте розглянемо, як можна швидко розморозити м'ясо без мікрохвильовки.

Трохи довше, але із збереженням смакових і поживних властивостей, м'ясо розморожується у воді. Температура рідини повинна бути як можна нижче. Найкраще з шматочками льоду. Заморожений шматок слід помістити в герметичний пакет, потім у досить глибоку ємність. Потім він доверху заливається крижаною водою.

Час відтавання буде залежати від початкового ваги і обсягу шматка. Зазвичай це близько трьох годин. Воду слід регулярно міняти, або поставити ємність з м'ясом відкритий кран.

Не варто класти м'ясо в гарячу воду. Інакше може вийти, так що зовні шматок практично звариться, а всередині залишиться крижаним. Якщо готувати його в такому вигляді, то вийти напівсире блюдо, небезпечне для тих, хто намагається його з'їсти.

Можна розморозити м'ясо з допомогою солі або в дуже солоній воді. Розведіть її в невеликій кількості води і покладіть туди шматок без обгортки. Сіль сприяє швидкому теплообміну, відтавання відбувається рівномірно і досить швидко.

Ефективний спосіб розморожування – на паровій бані або в пароварці. Розколіть шматок м'яса на частини подрібніше і помістіть їх у відповідну ємність. Уважно стежте, щоб воно не зварилося в процесі розморожування.

Найдовший спосіб розморожування – спочатку в холодильнику, потім при кімнатній температурі. Можна відразу дістати м'ясо з морозилки і покласти його недалеко від радіатора опалення. Оттаявший таким чином продутий необхідно відразу приготувати.

Варіанти розморожування курки і курячого філе

Цілі курячі тушки і окремі її частини – люблять практично всі. Вона смачна у будь-якому вигляді і завжди доречна. В свята, В будні, для ароматної бульйону і ситного основного блюда. Ця птиця проста у приготуванні, з більшістю рецептів впорається навіть недосвідчена господиня.

Кури продаються в замороженому, так і в охолодженому вигляді. Але навіть якщо ви купили свіжу птицю, можна покласти її на зберігання в морозильник. Її термін придатності при цьому збільшується до півроку. І філе, і інші частини прекрасно підходять для морозильної камери.

  1. Якщо курка була в заводській упаковці, і надалі ви плануєте її готувати цілком, то і заморожувати її треба повністю. Окремі частини і філе, перед закладкою в морозильну камеру, слід розділити на порційні шматки. Це дозволить уникнути труднощів з подальшим розморожуванням.
  2. Діставати цілу тушку птиці з морозилки слід за добу до приготування. Зніміть з неї упаковку, покладіть в глибоку миску і залиште в холодильнику, в тій частині, де найнижча температура. На наступний день курку можна дістати розморожувати при кімнатній температурі.
  3. Філе і окремі частини, приготовані для смаження, можна розморозити швидше, за допомогою мікрохвильової печі або у воді. Однак у цьому випадку не варто відкладати термічну обробку.
  4. Чим менше шматки курки, тим швидше відбувається процес відтавання. Цілу тушку можна розрубати уздовж грудини і видалити з середини лід. Або просто розрізати її на частини.
  5. Якщо заморожені частини курки, філе або цілу тушку, передбачається варити, то процес розморожування допустимо не доводити до кінця. Достатньо лише трохи збільшити час приготування. Однак перед закладкою м'яса в каструлю, його треба добре помити в теплій воді, а потім ретельно прибрати піну.
Пташине м'ясо ніжніше, ніж свинина або яловичина. Швидке розморожування впливає на нього набагато гірше. Не поспішайте, якщо хочете отримати соковиту рум'яну курочку на обід.

Як швидко розморозити м'ясний фарш

Свіжий фарш зберігається недовго, в холодильнику — не більше доби. Справа в тому, що на настільки сильно подрібнений продукт активно сідають бактерії і зупинити цей процес може або термічна обробка, або заморожування.

Приготований до відправлення в морозильну камеру фарш, слід розфасувати в невеликими порціями. Кожну частину треба скласти в окремий пакет для заморозки і акуратно розкачати. У плоскому вигляді рубане м'ясо не лише компактно зберігається, але і швидше розморожується.

Так як від фаршу не потрібно соковитості цілого шматка, то його цілком допустимо відтавати швидкими способами: в мікрохвильовці, у теплій воді, на пару, біля радіатора. Крім того, якщо рубане м'ясо приготоване для обжарювання, то його можна розламати на шматки і відразу покласти на розігріту сковороду.

Заморожені напівфабрикати з фаршу можна готувати відразу діставши з морозильної камери. Але при цьому температура повинна бути не висока, щоб середина котлети встигла просмажиться. Для соковитості спочатку швидко доводять на сковороді до рум'яної скоринки, а потім запікають у духовці.

Правила розморожування м'яса

При розморожуванні м'яса слід пам'ятати головне правило – чим повільніше йде процес, тим краще і смачніше вийде блюдо. Швидке відтавання веде до втрати вологи, смакових і поживних властивостей продукту.

При розморожуванні у воді з м'яса виходить міжтканинна рідина і соковитий стейк з нього вже не вийде. Це ж стосується і мікрохвильовки. В СВЧ-печі з-за нерівномірного нагрівання частину шматка може приготуватися, а частина залишитися крижаною.

При заморожуванні в м'ясі утворюються кристалики льоду. Чим швидше і глибше відбувається обробка холодом, тим вони менше. При швидкому нагріванні кристалики, не встигнувши розтанути, виходять з шматка, рвуть волокна і провокують вихід вологи.

Ще один істотний мінус швидкого розморожування в теплі – на шматок м'яса сідають різні мікроорганізми. У сприятливому середовищі вони досить швидко починають розмножуватися. Це загрожує серйозними отруєннями.

Для того щоб уникнути проблем зі здоров'ям і отримати смачне м'ясне блюдо, слід дотримувати наступні правила розморожування:

  1. З морозилки крижаний шматок дістається заздалегідь і поміщається в холодильник;
  2. Час відтавання в холодильнику залежить від початкового ваги, чим важче, тим довше;
  3. Обов'язково зніміть упаковку і покладіть м'ясо або птицю в підходящу ємність, це дозволить уникнути псування інших продуктів;
  4. Коли шматок м'яса або тушка птиці практично розморозилися, можна діставати з холодильника і продовжувати розморожування при кімнатній температурі;
  5. Повністю оттаявший шматок слід в обов'язковому порядку обмити теплою водою і обсушити паперовим рушником;
  6. Після цього треба відразу приступати до приготування, максимальний термін зберігання розмороженого м'яса – 6 годин;
  7. Ні в якому разі не можна повторно заморожувати м'ясо! Бактерії на його поверхні вже почали активно розмножуватися і холод не допоможе з ними впоратися, не ризикуйте своїм здоров'ям.

Розморозивши м'ясо приготуйте з нього лазанью з лаваша з куркою і грибами.

Рецепт супу з плавлених сирків з куркою різноманітить ваше щоденне меню, читайте тут.

Якщо ви не знаєте як смачно приготувати яловиче серце в сметані, обов'язково перейдіть на #deletetag#/retsepty-blyud/vtory-e-blyuda/kak-prigotovit-govyazhe-serdtse.html

Секрети правильної заморозки

Заморожування продуктів дозволяє продовжити час зберігання до року. При наявності достатньо великої морозильної камери це дозволяє вирішувати питання сезонної заготівлі продуктів, не вдаючись до консервації.

Заморожена їжа зберігає всі корисні властивості свіжого продукту. Крім того в морозильній камері можна зберігати напівфабрикати, заправки для супів і кускове м'ясо. Правильна закладка дозволяє не тільки зберегти, але і легко і швидко розморозити все, що зберігається в морозильній камері.

Обов'язково дотримуйтесь правил роздільного зберігання напівфабрикатів. Фрукти і овочі слід складати окремо від м'яса, птиці і риби. Це запобіжить утворенню стороннього запаху.

Перед закладкою в морозильну камеру м'ясні продукти слід підготувати:

  • Зняти вакуумну упаковку;
  • Розібрати на невеликі порції;
  • Розділити їх по окремих пакетах для заморозки;
  • Великі шматки м'яса і птаха цілком варто добре промити і ретельно висушити;
  • Заморожувати треба при максимальній потужності, у багатьох сучасних морозильних камер є функція «шокова заморозка», обов'язково скористайтесь нею;
  • Підпишіть пакети з продуктами.

Заморожуйте і розморожуйте м'ясо та птицю за правилами і тоді на вашому столі завжди будуть смачні страви.

Що ще почитати: