Як посмажити свіжі та заморожені котлети в мікрохвильовці
Мікрохвильова піч є практично на кожній кухні, але рідко її можливості використовуються на повну потужність. Використовують цей гаджет в основному для розігрівання готових страв і розморожування продуктів і напівфабрикатів.
Але за допомогою цієї помічниці можна приготувати багато смачних і корисних, приготованих з мінімумом жиру, страв. Наприклад, улюблені дорослими і дітьми котлети. Тому краще не гадати, чи можна приготувати котлети в мікрохвильовці, а потрібно просто спробувати. Результат вас порадує!
Скільки часу знадобиться?
Таке блюдо, як котлети з м'яса або риби легко можна приготувати в мікрохвильовій помічниці, але це будуть невеликі порції за один раз. У великих сім'ях такий спосіб готування, можливо, не приживеться, а ось там, де всього один – два їдця, це буде ідеальним варіантом.
Котлети можуть бути, як з засмаженою скоринкою, так і дієтичними паровими. У першому випадку обов'язкова вбудована функція гриля, а в другому – використання спеціального ковпака або рукава для запікання (харчової плівки).
Тривалість приготування буде залежати від конкретної моделі печі. В середньому при потужності 800 Вт потрібно до 10 хвилин. Визначитися, як довго смажити котлети в конкретній моделі мікрохвильовки, кожній господині допоможе керівництво по експлуатації НВЧ-печі та його величність – досвід.
Варто лише один раз приготувати, ретельно стежачи за часом, а вже у всі наступні рази постійного контролю не знадобиться.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
свино-яловичого фаршу - | 250 г |
лука - | 100 г |
яєць - | 1 шт. |
панірувальних сухарів - | 30 г |
солі і перцю - | за смаком |
Час приготування: 25 хвилин | Калорійність на 100 грам: 179 Ккал |
Підсмажити котлети можна тільки в мікрохвильовій печі, оснащеної функцією гриля, в агрегатах без такої опції їх можна тільки приготувати на пару. Готову страву виходить з апетитною хрусткою скоринкою і без краплі жиру.
Як посмажити котлети в мікрохвильовці:
- Для котлетного фаршу слід подрібнити цибулю, порубавши його ножем, потерши на тертці або пропустивши через м'ясорубку;
- З'єднати після цього разом м'ясний фарш, яйце, цибуля і панірувальні сухарі. Все добре перемішати, додатково масу можна відбити;
- З отриманої кількості фаршу сформувати чотири котлетки, укласти їх на верхню решітку і смажити протягом 10 хвилин під грилем;
- Потім перевернути котлети і прижарить їх ще 5 хвилин на грилі з іншого боку.
Рибні котлети в мікрохвильовці
Любителі рибних страв з легкістю зможуть приготувати рибні котлетки в мікрохвильовій печі. Для фаршу можна використовувати філе, як річкової риби, так і нежирних сортів морської (тріски або хека). Головне, дуже уважно вибрати з неї всі кісточки.
Для приготування знадобляться такі продукти:
- 500 г рибного фаршу;
- 80 г черствого білого хліба;
- 100 мл молока;
- 1 куряче яйце;
- 30 г зеленої цибулі;
- 40 мл рослинного масла;
- 90 г панірувальних сухарів;
- сіль і перець.
Замішування фаршу, формування заготовок і їх готування в СВЧ-печі в загальній складності триватиме до 30-35 хвилин.
Калорійність цього рибного страви складе 162,2 ккал/100 р.
Порядок кулінарних процесів:
- Хліб розмочити в молоці, перо зеленого цибулі дрібно порубати;
- Двічі перемелений м'ясорубкою рибний фарш змішати з хлібом, зеленою цибулею і яйцем. Масу добре вимішати, посолити і поперчити за смаком;
- Зліпити з готового фаршу котлетки, обваляти їх у панірувальних сухарях і викласти їх на плоске блюдо для мікрохвильової печі;
- Побризкати олією і готувати до 8 хвилин, включивши гаджет на максимальну потужність.
Спробуйте приготувати батон в духовці з різними начинками — відмінна закуска до чаю.
Пиріжки з шинкою і сиром — відмінна закуска, яку можна взяти на пікнік або ж у дорогу в якості перекусу.
Свинина в білому вині — м'ясо дуже ніжне і соковите виходить, спробуйте приготувати його за нашим рецептом.
Курячі «колобки» на пару
Можна приготувати котлети, які не принесуть шкоди фігурі? Звичайно, якщо готувати їх дієтичний варіант з курячого м'яса на пару. До того ж, готування з допомогою микроволоновки робить всю роботу ще й дуже швидко.
Щоб приготувати паровий варіант страви з курячого фаршу будуть потрібні:
- 600 р філе курки;
- 50 г білого батона;
- 100 мл молока;
- 50 г манної крупи;
- 30 г кропу;
- рослинне масло, щоб змастити посуд для приготування;
- сіль і спеції за смаком.
Всього лише 40 хвилин буде дорівнює тривалість готування.
Калорійність, розрахована на 100 г готових м'ясних коржів, складе 131,0 ккал.
Рецепт приготування курячих котлет в мікрохвильовці на пару покроково:
- Розмочений у молоці батон через м'ясорубку пропустити разом з курячим філе;
- Потім додати до фаршу подрібнений кріп, манну крупу, сіль і спеції. Старанно все перемішати і дати кілька хвилин спокійно постояти, щоб крупа розбухла;
- В мікрохвильовку поставити невелику тарілку з водою, поверх неї встановити змащену рослинним маслом ґрати для варіння на пару з мультиварки;
- Сформувати заготовки і укласти їх на ґрати, зверху накрити ковпаком для мікрохвильовки або харчовою плівкою. Підійде звичайний пакет;
- Готувати 7 хвилин на повній потужності, потім перевернути котлети на іншу сторону і ще на 7 хвилин відправити їх готуватися.
Як швидко приготувати заморожені котлети
Багато господині, щоб скоротити час приготування, використовують заморожені напівфабрикати. Це можуть, як придбані в магазині заготовки, так і самостійно зліплені пельмені-вареники, голубці і котлети. Звичайно, потім можна напівфабрикати розморозити і приготувати традиційним способом, а можна зробити це так само використовуючи опції СВЧ-печі.
В процесі приготуванні використовуються:
- 500 р заморожених котлет (напівфабрикатів);
- 30 р сметани;
- 50 г твердого сиру.
Тривалість готування буде залежати від потужності печі і розмірів котлет, у середньому на розморожування та смаження піде 24 хвилини.
Калорійність страви безпосередньо залежить від використовуваного фаршу, для напівфабрикатів з яловичини вона складе 284,1 ккал/100 р.
Хід роботи:
- Спочатку напівфабрикати потрібно розморозити, використовуючи відповідну опцію. У середньому на це буде потрібно приблизно 12 хвилин;
- Котлети після цього готують 7 хвилин, використовуючи комбінований режим роботи печі (мікрохвилі і гриль);
- Потім їх потрібно перевернути на іншу сторону, змастити сметаною і готувати 3 хвилини в режимі гриль;
- Після звукового сигналу присипати їх сирної стружкою і ще на 2 хвилини відправити під гриль. Заморожені котлети з апетитною сирною скоринкою готові.
Корисні поради
Мікрохвилі проникають в котлети зі всіх сторін, але не глибше, ніж на два сантиметри. Це обов'язково потрібно враховувати, формуючи їх.
Хвилі в печі розподіляються таким чином, що більше їх отримують краю тарілки, а менше – середина, тому укладаючи котлети на блюдо для приготування в мікрохвильовій печі, в середину краще покласти ті, що менші.
М'ясо в СВЧ-печі готується дуже швидко, тому потрібно стежити, щоб не перетримати котлети, а то велика ймовірність отримання в результаті жаринок.