23 апрель 2019 3 937

Як приготувати оригінальні пельмені з рибою

Пельмені – це одне з найулюбленіших і популярних страв, що відрізняються своїми унікальними особливостями для кожної країни. Батьківщиною страви довго вважали Росію, але найперші пельмені були зроблені в Китаї. Як же називаються пельмені з рибою? Виявляється, назва страви походить від слова «пельняни», що складається з «пель» – вухо, «нянь» – тісто.

Які назви бувають у пельменів

Пельмені підкорили всі куточки світу, в кожному з яких придбали свою назву, форму, рецепт приготування. Равіолі прийнято вважати італійським блюдом. Можуть бути вареними і обсмаженими з начинкою з м'яса, овочів, сирів, фруктів. Вонтони – один з численних видів китайських пельменів з курячого м'яса, свинячого, а також з креветок, риби, капусти, грибів і фруктів.

Модак – індійські пельмені з рисового борошна, м'якоті кокоса, пальмового цукру, що готуються на пару або обжариваемые в маслі. Хінкалі – це грузинські пельмені у вигляді мішечка з тіста з м'ясною начинкою і бульйоном всередині. Дім-сами – напівпрозорі китайські пельмені з рисового тесту і всіляких типів начинки.

В даний час рибні пельмені не поступаються м'ясних за популярністю. Риба – це більш легкий варіант начинки, але такий самий ситний. Вона володіє запасом цінних для організму речовин: йоду, фосфору, поліненасичених жирних кислот. Сорти риб відрізняються різноманітністю, тому рибні пельмені ніколи не набридають.

Секрети підбору риби для фаршу

Є жирні та пісні сорти риби, кістляві і практично без кісток. Переважно використовувати філе морських сортів: хек, минтай, морський окунь, зубатка, пангасіус, горбуша. Вони не містять так багато кісток, як річкові. Для цінителів смачної річкової риби варто віддати перевагу щуку, судака, миня, сома. Вони містять найменшу кількість кісток. Основні сорти риби для фаршу і тонкощі його приготування для пельменів:

  1. Кета, горбуша. Риба має середньої жирністю, з середньою волокнистістю м'яса. Самки мають меншою жирністю, ніж самці, тому у фарш додається свиняче сало;
  2. Щука, судак. Риба володіє щільною, важко очищається лускою. Щуку обчищають допомогою рыбочистки у вигляді дрібної терки. Очищати судака дуже складно, тому шкуру знімають і викидають. Наявність безлічі дрібних кісток вимагає використання м'ясорубки. Після відділення хвоста, хребта, плавників і ребер філе пропускають через м'ясорубку два рази. М'ясо щуки і судака відрізняється невеликою сухістю, тому до фаршу додається свиняче сало або обсмажена в олії цибулю;
  3. Сьомга, форель. Це дуже смачна риба без дрібних кісток. Тому рецепт не потребує особливих хитрувань. Фарш готується з дрібно порізаного філе сьомги або форелі, цибулі та спецій;
  4. Сом. Ця риба володіє великою кількістю жиру, більша частина якого сконцентрована в хвостовій частині. Тому приготування фаршу не вимагає додавання додаткових жирів, достатньо спецій та цибулі.

Основна умова для створення гарного рибного фаршу – це м'якість і однорідність. Риба у складі фаршу чудово поєднується з курячим м'ясом, овочами, сиром, грибами.

Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
борошна пшеничного - 2 склянки
води - 150 мл
солі - пара пучок
філе риби - 500 г
ріпчастої цибулі - головка
сала - 100 г
яєць - 1 шт.
вершкового масла - 50 г
чорного перцю - за смаком
перцю (горошком) - за смаком
Час приготування: 180 хвилин Калорійність на 100 г: 350 Ккал

Це класичний рецепт рибних пельменів, відомий кожному з дитинства.

Алгоритм підготовки тіста і фаршу для пельменів:

  • просеянная борошно висипається на стіл гіркою;
  • по центру борошняний гірки робиться поглиблення, в яке потрібно поступово влити теплу воду;
  • додається сіль і ретельно замішується круте тісто. Консистенція повинна бути пружною, гладкою, легко розгортати;
  • готове тісто накривають плівкою і зволоженим рушником, щоб уникнути подветривания. Залишають на півгодини.
  • можна приступати до приготування начинки. Розморожене філе і очищену цибулю подрібнюються разом. До отриманої маси додається сало, яйце, вершкове масло.
  • фарш приправляється перцем, сіллю.

Приготування пельменів з рибою:

  1. Від тесту відділяється шматочок, розкочується шар товщиною не більше 2-х мм. Поверхня столу слід присипати борошном, щоб уникнути прилипання тесту;
  2. Пласт поділяється на квадратики або кружечки за допомогою склянки;
  3. По центру кожного з них викладається по чайній ложці начинки, так, щоб тісто залишалося для защипування країв;
  4. Обрізки тіста накривають вологою тканиною, щоб уникнути його подветривания;
  5. Кожен із квадратиків з начинкою в центрі складають по діагоналі (кружечки – навпіл). Краї защіплюють, а кути скріплюють разом внапуск.

Для зняття проби на вогонь ставиться вода (1,5 л). Після закипання кладуть пара листочків лавра, пару горошин перцю, можна додати 1 ст. л. вершкового масла. У закипілу воду пельмені викладаються поступово, щоб уникнути їх склеювання. Через 3 хвилини після спливання їх можна виймати.

Пельмені з червоною рибою

Цей рецепт гарний для будь-якого типу червоної риби: горбуші, кети, сьомги, форелі. Компоненти тесту:

  • 2 ст. борошна;
  • 1 ст. холодної кип'яченої або бутильованої води;
  • 5 ст. л. рослинної (оливкової) олії;
  • сіль – за смаком.

Для начинки використовуються компоненти:

  • філе червоної риби – близько 1 кг;
  • лимонний сік – 1 ст. л.;
  • зелень петрушки, кропу, цибулі – за смаком;
  • спеції, сіль – за смаком;
  • крохмаль – пара ст. л.

Тривалість приготування – 2-3 години; калорійність – 250 ккал/100 р.

Алгоритм приготування такий же, як і для попередніх пельменів.

Як готувати ледачі рибні пельмені

Ліплення пельменів забирає багато часу. Але існує швидкий і простий спосіб, доступний навіть для початківця кулінара. Набір інгредієнтів для тіста:

  • борошно – 410 г;
  • вода – 2/3 ст.;
  • сіль.

Компоненти начинки:

  • рибний фарш – 450 г;
  • одна велика цибулина;
  • спеції, сіль – за смаком.

Для варіння знадобиться також лавр (пара листочків), зелень, олія, сметана або соус.

Тривалість приготування – 2-3 години; калорійність – 250 ккал/100 р.

Фарш перемішується з порізаною кубиками цибулиною. Суміш заправляється сіллю, перцем і ретельно вимішується руками. В миску борошно висипається, додається вода і спеції. Спочатку тісто вимішується за допомогою ложки, а потім викладається на стіл. Необхідно інтенсивно місити тісто не менше 10 хвилин. Сформоване в колобок туге тісто закривається плівкою і залишають на півгодини.

Почекавши зазначений час, тісто вимішують і знову поділяють на 3 частини. Кожну з них розкочують в пласт не більше 5 мм. Фарш також поділяється на 3 частини і рівномірно розподіляється по кожному з пластів. Потім пласти скочуються в рулети. Кожен з рулетів ріжеться на маленькі шматочки (приблизно 1,5 мм).

Страва готується на сковороді, на розпеченому маслі. Викладені спіральки потрібно обсмажувати з кожної зі сторін близько 3-х хвилин. Потім додаємо зелень, лаврове листя, вода. Залишилося загасити ліниві пельмені під кришкою протягом 10 хвилин і виставляти на стіл, полив сметаною або соусом.

Читайте як приготувати смачні рогалики зі згущеним молоком з різних варіантів тесту в нашій статті.

Скільки смажити арахіс в мікрохвильовці — поради, рекомендації, правила.

Як приготувати пончики з дріжджового тіста за класичним рецептом — рецепт тут.

Рецепт пельменів з риби в бульйоні

Пельмені, виготовлені в прозорому ароматному бульйоні, можуть стати основною стравою не тільки повсякденного трапези, але й святкового столу. Для бульйону може використовуватися голова без зябер, шкіра, хребет від купленої цілої риби. Для бульйону можна придбати рибну голову окремо, а для фаршу – філе. Необхідні для бульйону інгредієнти:

  • рибна голова, шкіра, хребет – 400 г;
  • морква, пастернак – по 100 г;
  • цибуля порей – 1 шт.;
  • запашний перець – 5 шт.;
  • сіль – 1 ч. л.;
  • кріп – 40 р.

Компоненти тесту:

  • борошно пшеничне – 500 г;
  • сіль – половина ч. л.;
  • одне яйце.

Інгредієнти для фаршу:

  • філе палтуса і тріски – по 200 г;
  • одна головка цибулі ріпчастої.

Тривалість приготування – 2-3 години; калорійність – 250 ккал/100 р.

Алгоритм дій з приготування бульйону:

  1. Риба складається у каструлю і заливають холодною водою.
  2. Робиться великий вогонь, щоб швидко довести її до кипіння. Піну прибирають у міру її появи.
  3. Потім вогонь робиться мінімальним, так, щоб бульйон готувався на межі кипіння. Після додавання овочів, солі, спецій, його потрібно варити від 1,5 до 2-х годин.

Приготування тіста:

  1. Борошно для тіста повинна бути просіяної. До неї додається 200 мл води, сіль, яйце;
  2. Вимішується круте тісто;
  3. Після цього необхідно накрити кулька з тіста плівкою, залишити відлежатися при кімнатній температурі протягом 1 години.

Як зробити фарш:

  1. Дрібно порізану головку цибулі укладають в блендер разом з шматочками рибного філе. Повинна вийти дуже подрібнена маса рибна;
  2. Підсолити. Додати порізану зелень свіжого кропу. Стебла можна покласти в бульйон. Перемішати.

Після цього формують пельмені. На дошку, посипану борошном, укладаються ряди готових пельменів. Після цього їх можна заморозити і використовувати за необхідності. Рибний бульйон після проціджування теж можна заморозити. Частина приготованих пельменів опускають у киплячий рибний бульйон і варять до їх спливання. Приготовлені пельмені гарні, як самі по собі, так і в бульйоні. За смаком додається сметана.

Правила подачі та інші хитрощі

Готове рибне філе використовувати легше і швидше. Але рибний фарш для пельменів найкраще робити з цільної риби. Вона не має товсту крижану кірку, коштує дешевше. Непатрана риба може бути з ікрою, яка чудово доповнить фарш. Голова, хвіст, плавники і хребет використовуються для приготування смачного рибного бульйону. Якщо фарш виходить надмірно вологим, то перед використанням його віджимають.

Повторно заморожені сирі рибні напівфабрикати мають знижену харчову цінність. Якщо фарш вже відтанув, а ліплення пельменів відкладається, то можна загасити його, помістити в контейнер і поставити в холодильник. Зроблені запас напівфабрикати піддають швидкій сухий заморожуванню (-18 градусів). Зберігати слід у герметичній упаковці, максимальний сік зберігання – 30 діб. Повторне заморожування пельменів також не рекомендується.

Пельмені з рибною начинкою традиційно подаються зі сметаною. Якщо фарш зроблений з червоної риби, то добре використовувати соєвий соус. Можна додавати його в фарш або подавати з готовими пельменями.

Рибні пельмені гарні для тих, хто сидить на дієті, має проблеми з серцем і судинами. Такі пельмені можна їсти під час релігійного посту. Вони виходять ніжними і соковитими, а різноманітність сортів риби дозволяє створювати кожен раз новий смак.

Що ще почитати: