19 март 2019 5 925

Способи приготування апетитною курки на солі в духовці

Кожна господиня у своєму арсеналі кулінарних рецептів має такі, які прості в приготуванні і користуються незмінною любов'ю домочадців і гостей.

До цієї категорії належить і курка, яку готують дуже цікавим способом – на соляної подушці в духовці. Даний рецепт у багатьох сім'ях передається у спадок ось вже не одне десятиліття.

Курка на солі в духовці — страва смачна, виглядає апетитно, а зусилля додаються мінімальні.

Підготовка: вибір головних складових страви

Найголовнішим моментом у підготовці процесу приготування цієї страви є вибір курки. До підбору тушки птиці слід поставитися серйозно. Шкірка повинна бути добре натягнута.

Обов'язково слід перевірити цілісність шкіри, оскільки проколи погіршать якість приготування страви. А ще наявність проколів може бути непрямою ознакою того, що недобросовісний продавець і в тушку накачана вода.

Найкращий варіант – це охолоджена птах. У цьому випадку можна добре оглянути всю тушку.

Підійде і курка, упакована в прозору плівку. Тут так само візуальний огляд дозволить оцінити якість продукту.

Після того, як обрана курочка, треба купити кілограм солі. Обов'язкова вимога до солі – це крупний помел. Не рекомендована йодована сіль.

Отже, потрібна курка з рівного натягнутою шкірою, без проколів, а сіль — велика, без додавання йоду. Оптимальна вага тушки – від одного до півтора кілограмів.

Стандартний рецепт

Класичний рецепт курки, запеченої в духовці на подушці з солі, готується так.

Тушку курки треба дуже добре промити під проточною водою. Обов'язково слід зрізати жир.

Після митися курку треба просушити за допомогою рушника або серветок. Для того, щоб збереглася форма тушки, обов'язково потрібно зв'язати ноги.

Для цього підійдуть прості швейні нитки. У продажу є і спеціальна харчова фольга, з якої нарізати смужки.

Для запікання курки цілком на солі в духовці підійде звичайний глибокий лист, сковорода або жароміцний посуд. Дно посуду застеляється харчовою фольгою, краї загинаються вгору.

На фольгу розсипається пачка підготовленої кухонної солі. Курка кладеться спинкою вниз.

Важливо! Необхідно розігріти Духовку до температури 180 градусів. Якщо температурний режим не дотримуватися, то курка вийде сухою.

Посуд не повинна бути тісною, інакше жир не буде розбризкуватися і не потрапить на сіль, яка повинна увібрати. Для того, щоб м'ясо було соковитим, можна натерти тушку оливковою олією.

Суть процесу запікання курки на солі полягає в тому, що в духовці виходить соляна камера. Тепло, завдяки солі, розподіляється рівномірно, тому пропікання здійснюється рівно і немає ризику, що якась частина буде неповноцінній.

М'ясо вбере в себе достатню кількість солі, необхідної для того, щоб смак був ніжним і приємним.

Пропонуємо подивитися відео про те, як приготувати курку на солі в духовці по цьому простому базовим рецептом:

Рецепт запеченої курячої тушки на солі з підсмаженою скоринкою

У класичному варіанті приготування цього простого, але дивно смачної страви, не передбачається додавання спецій.

Але, більшість людей просто обожнюють різні смакові добавки.

Вони надають пікантність і аромат страв. Ось і курка, приправлена різними травками і корінцями, теж стане ще привабливішим для гурманів.

Розглянемо, які приправи підійдуть і як правильно їх додавати для приготування курки на солі в духовці:

  1. Соус на основі оливкової олії. У глибокій чашці змішують оливкова олія і сушені трави. Відмінний смак дає суміш базиліка, петрушки і куркуми. Для пікантності можна додати пару потовчених зубчиків часнику Даної сумішшю добре натерти тушку як зовні, так і всередині. Потім поставити на півгодини в холодне місце. Перед тим, як класти курку на деко, треба видалити залишки приготовленого соусу. Добре це робити з допомогою серветки або паперового рушника. Підготовлену тушку, як у класичному варіанті, викладають у посуд для запікання на шар солі і ставлять у духову шафу. Температура повинна бути близько 200 градусів;
  2. Можна натерти курку спеціями (купити набір для запікання курки), розтертими зі сметаною або майонезом, куди дуже добре додати сухий гірчичний порошок, а в сіль можна додати горошки перцю або гвоздику, що додасть м'ясу особливий аромат.

Спеції підбираються на свій смакової апетит, а ось рум'яної скоринки можна домогтися, якщо зовні тушка буде просякнута соусами на основі олії.

Відмінним варіантом до курочку з рум'яною скоринкою стане картопля, який можна готувати одночасно з м'ясом. Для цього очищену від шкірки картоплю нарізують на брусочки, солять, збризкують маслом і (за бажанням) додають приправи.

Картоплю загортають у фольгу і кладуть на сіль поряд з куркою. Для запікання знадобиться приблизно півгодини. Якщо вам по душі хрустка картопля, то в процесі приготування фольгу слід відкрити.

Відео-рецепт запеченої курки з рум'яною скоринкою дивіться нижче:

Курка в соляній скоринки в духовці

Як альтернатива приготування курки на «подушці з солі», є ще один рецепт з використанням солі. Курочку можна запекти в соляній скоринці. Для приготування такої страви потрібно:

  • Курка вагою приблизно кілограм;
  • Півкілограма солі;
  • Цедра одного великого лимона;
  • Суміш спецій.

Тушка готується, як і в попередніх варіантах, тобто миється і сушиться за допомогою серветок або рушників. Потім готується приправа сіль змішується зі спеціями (причому дуже хорошим варіантом буде, якщо використовувати в якості спецій свіжу зелень).

У суміш додається подрібнена цедра лимона і все ретельно перемішується.

Отриману суміш викладають на деко і курку «купають» в ній. Тушка буде покрита щільною скоринкою з солі.

Духовка розігрівається до 180 градусів. Час приготування курки з сіллю на деку в духовці – одна година. Готовність перевіряється за кольором соку м'яса.

Запечена курка акуратно знімається з дека і перекладається у фольгу, де повинна трохи охолонути. Перед тим, як подавати на стіл, з курки знімається соляна кірка.

Хрусткою м'ясної скоринки не вийде в даному блюді, але смак м'яса вийде дуже ніжний і, можна сказати, вишуканий.

Метод запікання на пляшці

Одним з цікавих і досить екстравагантних способів приготування курки з використанням солі є запікання тушки на скляній пляшці.

Курка готується до запіканню так само, як і в класичному варіанті на соляної подушці. Отже, потрібно приготувати:

  • Курку вагою кілограм або трохи більше;
  • Суміш спецій, які можна розтовкти в невеликій кількості оливкової олії;
  • Півкілограма солі;
  • Просту воду;
  • Яблуко;
  • Бутель у відповідності з розмірами курки (підійде півлітрова пляшка або неширока банку).

Ємність обов'язково заповнюється на 75 відсотків простою водою. У воду додають порізане на шматочки яблуко.

На деко або посуд для запікання викладається шар солі. Курку натирають спеціями і «садять на банку».

Важливо! Духовку попередньо нагрівати не слід. Заготівля ставиться в холодну, тільки потім починається нагрівання (в іншому випадку банку може лопнути).

Нудиться страву при 180-200 градусах. Готовність перевіряється за кольором соку.

Після готовності курку слід охолодити.

До речі, спосіб приготування даного страви на пляшці має найкращі відгуки у господинь!

Фарширована курка на солі в духовці

Класичні варіанти – це прекрасно, але багатьом господиням хочеться здивувати своїх домочадців або вразити гостей яким-небудь ідеєю. Виручити може все те ж блюдо – курочка але соляної подушці в духовці.

Тільки це блюдо треба трохи ускладнити. Хоча нічого складного немає.

Готувати її, як і в попередніх рецептах просто і швидко. І технологія приготування та ж. Тільки курку фарширують.

Начинки для фарширування:

  1. Начинка з рису. Рис відварити. Цибулю і моркву і пасерувати змішують з рисом. У суміш додають приправи. Добре додати солодкий перець або родзинки. На основі рису можливо приготувати дуже багато варіантів;
  2. Грибна начинка. Знадобиться півкіло печериць, ріпчасту цибулю, солодкий перець, пучок петрушки і тертий сир. Цибулю дрібно шинкуется і обсмажується, до нього додаються дрібно нарізані печериці. Перці відварюють, з них знімається шкірка і виймаються насіння. Готові гриби додаються порубані перець, петрушка і тертий сир;
  3. Начинка з гречки. У зварену розсипчасту гречку додають пасеровану цибулю і моркву свіжу або сушену зелень і потовчений часник. Пікантною начинкою може бути гречка з додаванням грибів;
  4. Яблука. Дуже смачною і незвичайною за смаком виходить курка, фарширована яблуками. Курку натирають сметанним соусом зі спеціями. Для начинки підійдуть кисло-солодкі яблука, які очищаються від шкірки і ріжуться великими кубиками.

Курка начиняється фаршем, потім надріз сколюється або зашивається.

Фарширована тушка кладеться на соляну подушку і ставиться в розігріту духовку. Температура приготування — 180-200 градусів.

Спробуйте приготувати зовсім що-небудь новеньке. Кулінарні рецепти страв з філе індички — легко, смачно, корисно! Відкрийте в собі кулінарний талант!

Перевірені рецепти тіста на вареники з картоплею знаходяться тут. На цей раз тісто буде самим вдалим з усіх попередніх!

Любите класичні салати? У цій статті представлений один з таких. Ви прекрасно знаєте його, адже це «Цезар»!

Корисні поради та рекомендації

  • На вагу курки приблизно в 1 кілограм при температурі 180 градусів буде потрібно 35 хвилин для приготування;
  • На два кілограми тушки знадобиться годину часу;
  • При підвищенні температури вище 200 градусів шкірка може лопнути;
  • Для того, щоб переконатися в готовності курки на солі в духовці – проколіть стегно зубочисткою. Якщо м'ясо готове, то з'являться крапельки чистого і прозорого соку;
  • Надлишки внутрішньої вологи і жиру накопичуються в черевці, тому виймати треба обережно, тримати за тулуб так, щоб ніжки опустилися вниз.
Перед подачею на стіл курку треба остудити, оглянути, чи немає на ній солі. Якщо попередньо розрізати її на шматочки і посипати свіжою зеленню кропу і петрушки, то виглядатиме вона ще апетитніше.

Отже, всього лише проста курка, яку потрібно промити, просушити і викласти в гарячу духовку на шар солі. Нічого особливого, але, судячи з відгуків господинь, у багатьох сім'ях люблять приготоване даними способом куряче м'ясо, і готують це блюдо як у свята, так і на повсякденний стіл.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: