03 апрель 2019 2 860

Хліб в духовці в домашніх умовах: рецепти і техніка випічки

Магазинний хліб ніколи не буде смачніше домашнього — він не такий ароматний, м'який, а через день після покупки і зовсім черствіє так, що його сміливо можна викидати.

Але більшість жінок не вміють випікати буханця в домашніх умовах, хоча в цьому, по суті, немає нічого важкого. До того ж хліб, приготовлений у власній духовці, завжди можна додати прянощі, сир або ковбасу, щоб надати йому особливий смак.

У цій статті представлені доступні прості рецепти хліба в духовці в домашніх умовах і деякі поради, які допоможуть з першого разу спекти смачну буханець. Молодої господині можна випікати не тільки буханці пшеничні, але й:

  • Житній хліб;
  • Бородінський;
  • З добавками.

Крім того існує спосіб приготування без використання дріжджів, про який нижче теж буде розказано.

Покрокові рецепти смачного домашнього хліба в духовці

На початку слід зазначити, що для приготування такого роду випічки завжди необхідно купувати високоякісне борошно. Крім того використовуються дріжджі завжди повинні бути максимально свіжими. При дотриманні цих двох пунктів можна отримати м'який і смачний хліб.

Простий на дріжджах
Інгредієнти Кількість
Борошно - 1,5 кг
Сіль - 2 чайн. ложки
Дріжджі - 1 стіл. ложка
Олія соняшникова - 1 стіл. ложка
Вода - 1 л
Час приготування: 300 хвилин Калорійність на 100 грам: 205 Ккал

Перший рецептик присвячений хоч і простому хлебушку, але дуже м'яким і повітряним. Аромат від його випікання приємно рознесеться по всій кухні. Цей рецепт можна назвати «шаблоном» для випічки простого домашнього хліба.

Консистенція тіста в ідеалі повинна нагадувати густі вершки. 1,5 кг повинне дати саме такий результат, але якщо цього виявиться замало, то немає нічого страшного в тому, щоб додати ще трохи.

Борошно необхідно просіяти, після чого додати масло і сіль. Найзручніше буде взяти для цієї процедури велику миску.

Дріжджі попередньо поміщають у підігріту воду, і коли вони стають досить рідкими, їх потрібно вилити в посуд з борошном. Тепер всі інгредієнти ретельно замішуються протягом чверті години.

Далі тесту потрібно дати настоятися, попередньо помістивши його в пакет (пластиковий) або використавши харчову плівку. Якщо помістити миску з масою в тепле місце, то дріжджі піднімуться швидше.

Через півтори години повторюється процедура замішування, потім тесту потрібно дати ще кілька годин (ідеально — 180 хвилин) для того, щоб він настоявся. Під час замішування масу потрібно натискати і з неї вийде вуглекислота.

Тісто розподіляється у форми для випікання хліба, якщо ж їх немає, то можна вручну сформувати акуратні буханця.

Ще годину маса повинна настоятися формі і вже після настає час випікання — у попередньо прогріту до 180 градусів духовку на годину поміщаються форми з хлібом.

Це рецепт самого звичайного, але дійсно смачного хліба, в який можна за бажанням додати сир. Для цього найпростіше буде потерти його на ще неостиглого буханець.

Пропонуємо до перегляду відео, щоб ви могли побачити всі етапи приготування в домашніх умовах такого простенького хліба:

Корисний житній

Житній хліб вважається більш дієтичним. Для його приготування в домашніх умовах в духовці потрібно:

  • Борошно житнє і пшеничне) – за 1 кг;
  • Дріжджі (краще використовувати сухі) – 1 стіл. ложка;
  • Вода – 1,5 л;
  • Цукор – половина стіл. ложки;
  • Сіль – 2 чайн. ложки;
  • Масло соняшн. – 1 стіл. ложка.

Випічка в домашніх умовах житнього хліба в духовці практично нічим не відрізняється від першого рецепта.

Воду потрібно підігріти до кімнатної температури, після чого залити їй дріжджі, попередньо змішані в одній ємності з цукром.

Після дати настоятися чверть години.

Обидва види борошна просіяти і помістити у відповідну за розмірами миску.

Додати трохи масла (рослинного) і пару щіпок солі.

Потроху почати вливати воду з дріжджами, при цьому помішуючи.

Масу замісити і дати настоятися 1 годину в теплому і сухому місці, накривши при цьому ємність рушником (можна помістити в пластиковий пакет).

Змастити форму для майбутніх буханців маслом, покласти туди тісто і залишити на 30-40 хвилин, накривши спеціальною плівкою для приготування випічки.

У цей час дати духовці розігрітися.

Хліб випікати при 200 градусах протягом 40-50 хвилин.

В житні вироби для пікантного смаку іноді додають одну головку часнику.

Без дріжджів на кефірі

Це бюджетний рецепт для виготовлення буханців з хрусткою скоринкою і приголомшливим ароматом. Для нього знадобиться:

  • 300 грамів борошна (пшеничного);
  • 1 чайн. ложка соди;
  • 200 мл кефіру (можна виміряти склянкою);
  • 1 чайн. ложка солі.

Консистенція тіста повинна вийде приблизно такий, як при виготовленні оладок. Для початку потрібно змішати між собою всі сухі складові рецепту, то є борошно, сіль і соду. Після цього вже додається кефір.

Те, що вийшло, перешкодити ложкою, а потім ретельно замішувати руками десять-п'ятнадцять хвилин. Маса сильно липне до рук, але підсипати борошно в процесі приготування не можна, зате можна змастити маслом.

Духовку нагріти до температури 200 градусів, тісто помістити в ємність для випікання, попередньо теж змастивши її. Такий хліб випікається у середньому від 40 до 50 хвилин. Перевіряти готовність краще всього за допомогою тонкої дерев'яної палички.

Бородінський

Бородінський буханця дуже корисні і володіють пікантним смаком. Приготування такого хліба в домашніх умовах в духовці вимагає використання наступних продуктів:

  • Борошно житнє – 3,5 склянки;
  • Борошно пшеничне – 2 склянки;
  • Дріжджі – 2,5 чайн. ложки (краще візьміть сухі);
  • Цукор – 3 стіл. ложки;
  • Олія соняшникова – 1 стіл. ложка;
  • Сіль – 2 чайн. ложки;
  • Коріандр мелений – 1 стіл. ложка;
  • Натуральне какао – 3 стіл. ложки;
  • Вода.

Консистенція тіста повинна вийти рідкою, як сметана. Щоб цього домогтися, житнє борошно (1,5 склянки) потрібно змішати з водою кімнатної температури.

Потім в отриману масу додати дріжджі (половину чайної ложки) і цукор (1,5 столових ложки). Оскільки бородинський хліб вимагає закваски, після виконання цих кроків миску з тестом потрібно поставити в сухе і тепле місце на 2-3 дні.

Пшеничне борошно необхідно просіяти і змішати із залишками житній в глибокій мисці. Потім поступово вливати кип'ячену воду.

Додати цукор, що залишився, дріжджі, какао, щіпку солі, коріандр, масло і столову ложку попередньо підготовленої закваски. Всі компоненти ретельно збивати 10 хвилин.

Викладіть у форму, накрийте її чистим рушником і почекайте близько двох годин, давши майбутньої буханці настоятися. При 180 градусах в духовці бородинський хліб випікається протягом півгодини.

Подається темний хлібець до всіх супів, особливо смачно буде з борщем і щами.

До речі сказати, що бородінський хліб кожна господиня готує по-своєму і знайти той самий стандартний рецепт приготування дуже складно. Можна лише вибрати для себе найбільш підходящий.

Тому пропонуємо подивитися ще один відео-рецепт. Можливо, він вам сподобається більше.

Випічка хліба в електричній духовці в домашніх умовах

Для електричної духовки можна використовувати будь-який з рецептів, які були вказані вище. Необхідно дотримуватися кількох важливих правил:

  1. Щоб хліб не підгорав знизу, його потрібно покласти на деко, попередньо посипаний крупною сіллю. Змочений папір або спеціальна фольга допоможуть захистити буханець від підгоряння верхній частині;
  2. Класичної температурою випікання в електричній духовці виробів такого типу вважається 180-200 градусів. Це правило діє для середнього рівня;
  3. Якщо на дно духовки плеснути окропу, то тісто підніметься правильно. Для цієї мети ще можна використовувати миску з окропом, поставлене перед випічкою.

Навчившись пекти хліб, можна без побоювання за результат братися за приготування різної випічки: пирогів, пиріжків, тортів і будь-який інший. Почніть з пирогів! Французький Кіш: рецепти відкритого пирога. Всі сусіди збіжаться до вас дізнатися, чим так смачно пахне!

Іноді буває так, що хочеться чогось смачного, але в магазин йти лінь. Тоді ми починаємо імпровізувати. Напевно рецепт запечених солодких яблук в духовці, описаний тут, з'явився саме так.

Любите гриби? Так, рідко зустрічаються люди, які їх не люблять. Способів їх кулінарної обробки існує маса. Наприклад, грибний соус. Тут описані різні рецепти. Всі гурмани від них у захваті!

Корисні поради досвідчених хазяєчок

Отже, як підсумок можна взяти кілька дійсно корисних порад, які особливо придадуться домогосподаркам:

  1. Перевіряти готовність хліба легше всього за допомогою дерев'яної палички. Як альтернативне рішення можна використовувати звичайну сірник. Якщо, проткнувши буханець, на паличці не залишиться тіста, значить, випічка готова;
  2. Додавати від себе різні інгредієнти можна, попередньо випробувавши початковий рецепт і домігшись правильного результату. В іншому випадку може вийти не особливо смачно;
  3. Під час замішування тісто потрібно трохи придавлювати, так з нього виходить вуглекислота;
  4. Замінити дріжджі можна звичайним кефіром — дешево і смачно;
  5. Важливо використовувати тільки якісні та свіжі інгредієнти, особливо це стосується борошна. Якщо халатно ставитися до свіжості продуктів для виготовлення хліба, то і сам він вийде не найвдалішим;
  6. Щоб дріжджі піднімалися швидше, тісто потрібно ставити в тепле місце. Можна навіть додатково накрити ємність з тістом теплим рушником або будь-який інший підходящої для цього річчю.

Якщо дотримуватися всі ці правила, то можна в домашніх умовах приготувати в духовці дійсно смачний і пишний хліб.

А хочете дізнатися, як спекти часниковий хліб з кропом? Якщо так, то наступна відеозапис для вас:

Що ще почитати: