01 март 2019 6 781

Рецепти приготування холодного кава з льодом

Охолоджуючий напій, що бадьорить в спекотний літній день — що може бути краще? Деякі знають, що дуже добре втамовує спрагу холодний кави з льодом. Це напій, який по своєму смаку не схожий ні з одним напоєм в світі. У цій статті буде описана історія винаходу цього кави, а також кілька рецептів його приготування.

Як називається кава з льодом, його історія

«Фраппе» — так традиційно називають холодний кави з льодом. Є й інша його назва — «фрапучино», але він відрізняється від фраппе.

Готувати фраппе почали тільки в двадцятому столітті, та й то, у другій його половині. Перший раз фраппе був придуманий в 1957 році. Вважається, що цей напій був придуманий в Греції. Найбільшою популярністю користується фраппе у греків і на Кіпрі. Спочатку для приготування фраппе змішували каву, холодну воду і невелику кількість цукру. Вперше готувати цей напій стали в кавовій компанії, автором цього винаходу вважається Дімітріос Вакондиос. Надалі напій трохи видозмінився, і в нього стали кидати кілька заморожених кубиків.

У Сполучених Штатах більше популярності отримав холодний кави під назвою «фрапучино». Вперше його приготували в штаті Массачусетс, вже 1994 року. Відмінністю фрапучино від фраппе є наявність морозива в складі фрапучино. Американці здатні пити цей напій, незважаючи на те, що він холодний, в будь-яку погоду і при будь-якій температурі.

З часом з'явилися видозмінені варіанти приготування цього смачного кавового напою — в його склад стали додавати молоко, вершки, корицю, рідше — м'яту або лимон. Зараз вже розроблені рецепти цього напою з алкоголем — ромом або коньяком. У числі видозмінених рецептів фрапучино також є рецепти з ароматизованими кубиками.

Гурмани вважають, що пити каву слід повільно, проте холодний фраппе слід пити швидко, оскільки заморожені кубики починають танути. В цьому питанні любителі традиційної кави і любителі фраппе розходяться. Однак з появою ароматизованих кубиків ця проблема частково вирішилася. Вони допомагають напою довше зберігати аромат, навіть під час танення. Крім того, повільно тане лід, віддаючи свій запах напою, збагачує смакові якості кави.

Традиційно кава з льодом подається в прозорих келихах або в склянках. Цей кавою можна подати і приготувати навіть в келиху для шампанського. Щоб приготувати його в домашніх умовах, також не потрібна спеціальна посуд — цілком може підійти прозорий стакан для соку або фужер для шампанського.

Методи приготування кави з льодом

З основних можна виділити два методи заварювання — гарячий та холодний спосіб.

При гарячому способі заварювання заварюється кава еспрессо, охолоджується в холодильнику, а на його основі готується напій.

При холодному способі мелену каву заливають холодною водою і настоюється протягом 12 годин, а отриманий фраппе використовується як основа для приготування кавового напою.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
міцний еспрессо холодний - 2 чашки
заморожені кубики льоду - 1 чашка
цукор-пісок - за бажанням
вершки збиті - для прикраси
Час приготування: 10 хвилин Калорійність на 100 грам: 49 Ккал

Класичний фраппе в охолодженому вигляді з льодом готується з міцно завареного еспресо. Перед подачею фраппе має бути повністю холодним, його температура не повинна перевищувати 14 градусів.

Як готувати холодний кави з льодом:

  1. Лід в кубиках покласти в склянку для кави;
  2. Заварити дві чашки еспрессо, охолодити його, і у холодному вигляді вилити на лід;
  3. За бажанням додати цукор. Зверху видавити з балона невелику кількість збитих вершків, утворюючи спіральний візерунок.

Ось таким чином готується класичний фраппе. Слід зауважити, що кількість заморожених кубиків слід регулювати так, щоб вони повністю покриті рідиною.

Змішаний ванільний мокко

Дана кількість інгредієнтів вказана з розрахунку на одну порцію.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
міцний еспрессо заварений, охолоджений ¼ Чашки
лід в кубиках ¼ Чашки
молоко цільне ¼ Склянки
сироп шоколадний 1 ст. л.
ванільне морозиво 1 чашка
вершки збиті для прикраси

Готується мокко приблизно 15 хвилин.

Калорії: 168.

Як готувати ванільний кава з льодом:

  1. Заварити фраппе, охолодити до температури 14 градусів;
  2. Молоко також має бути охолодженим, до використання його можна зберігати в холодильнику;
  3. У чашу блендера помістити еспресо, молоко, морозиво, вилити туди шоколадний сироп і вкинути лід. Його попередньо можна розкришити, щоб він краще розійшовся;
  4. Збити напій в блендері, вилити в келих, спірально прикрасити збитими вершками.

Вершки повинні покрити всю поверхню мокко.

Горіховий кава з льодом

Бажано готувати горіховий фраппе використовуючи лікер. Якщо ж тим, хто буде його пити, заборонено вживання алкоголю, можна замінити лікер на сироп.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
еспресо охолоджене ½ Склянки
цукровий сироп 2 ст. л.
шоколад чорний, розтоплений 2 ст. л.
горіховий сироп або лікер 2 ст. л.
заморожені кубики ¼ Склянки

Готується напій близько 15 хвилин.

Калорії: 216.

Як робити:

  1. Заварити і охолодити еспресо;
  2. Розтопити на водяній бані шоколад, не доводячи його до кипіння;
  3. У чашу блендера покласти шоколад, сироп, лікер і еспрессо. Збити напій;
  4. У келих для подачі фраппе покласти заморожені кубики, і на них вилити отриманий горіховий напій.

Готуючи цей фраппе для більшої кількості людей, ніж на одну персону, слід заздалегідь довідатися, чи всі можуть пити з лікером. Якщо ж хтось буде віддавати перевагу фраппе з сиропом, доведеться готувати дві порції, одна з якої буде безалкогольної.

Гляссе з шоколадним сиропом

Перед приготуванням гляссе потрібно розкришити лід. Крихти повинні бути досить дрібними, так як вони будуть розміщені поверх готового напою.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
еспресо 1 чашка
морозиво (шоколадне або кавове) 1 чашка
цукрові пудри щіпка
сироп шоколадний 2 ст. л.
солодкі збиті вершки 2 ст. л.
лід розкришений 1 ч. л.

Готується напій приблизно 20 хвилин.

Калорії: 122.

Як робити:

  1. Заварити еспресо, залишити охолоджуватися. Коли він стане кімнатної температури, його потрібно буде помістити в холодильник для більш сильного охолодження;
  2. Рідкі жирні вершки збити блендером або міксером, додавши трохи цукрової пудри. Вона потрібна лише для того, щоб трохи підсолодити вершки;
  3. У фужер покласти морозиво, зверху полити його шоколадним сиропом, а потім перелити охолоджений еспресо;
  4. Після цього помістити поверх напою збиті вершки. Посипати вершки раскрошенным льодом.

Для приготування однієї порції цього гляссе необхідний фужер об'ємом не менше 300 мл.

Кава Амаретто

Приготований за цим рецептом амаретто буде мати приємний горіховий аромат. Крім того, ця кава з льодом зверху посипається меленою корицею.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
еспресо 1 чашка
молоко цільне 1 чашка
екстракт мигдалю ½ Ч. л.
кориця в порошку 1 щіпка
цукор за бажанням
заморожені кубики 1 чашка

Готується амаретто всього 7-8 хвилин.

Калорії: 28.

Як готувати:

  1. Змішати мигдальний екстракт з молоком, додати до них цукор і заварений еспресо;
  2. У келих для фраппе покласти заморожені кубики, вилити на них напій;
  3. Зверху посипати приготований амаретто щіпкою меленої кориці.

При бажанні і можливості можна подрібнити паличку кориці самостійно. В такому випадку аромат буде сильніше, проте перед використанням самостійно приготовленого порошку кориці його потрібно буде просіяти через дрібне сито, щоб відокремити тверді частинки.

Кава з льодом по-в'єтнамськи

У цьому рецепті вказана норма інгредієнти на 4 порції.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
кава мелена ½ Склянки
молоко згущене, біле ½ Склянки
вода 4 склянки
заморожені кубики 1 склянка

Готується цей напій близько 10 хвилин.

Калорії: 25.

Як робити:

  1. Заварити кави в турці;
  2. Зазначену норму згущеного молока розлити по чотирьох келихах;
  3. Зверху на згущене молоко вилити заварений еспресо. А також розмішати ложкою, щоб згущене молоко розчинилася;
  4. Додати в кожен келих по кілька заморожених кубиків.

Подавати такий фраппе слід зразу ж після приготування.

Що можна приготувати в мікрохвильовій печі — добірка страв, які можна приготувати з допомогою мікрохвильової печі.

Що таке пікулі — дивіться фото, читайте наші рекомендації, пробуйте наші рецепти.

Рецепт супу місо в нашій статті. Читайте як приготувати надзвичайно смачне перше блюдо японської кухні.

Кава холодного заварювання

Для приготування фраппе методом холодного заварювання потрібна велика кількість часу. У цьому напої буде відсутня характерна гіркоту.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
кава мелена, грубого помелу 18 ст. л.
вода 6 чашок
лід 18 кубиків

Готується напій 12 годин.

Калорії: 20.

Як робити:

  1. В графин насипати мелений кави, залити водою;
  2. Залишити в холодному і темному місці для заварювання на 12 годин;
  3. Після цього двічі процідити фраппе через сито і один раз через тонку тканину;
  4. Розлити отриманий фраппе на 6 порцій, додати в кожну три заморожених кубика.

Для приготування фраппе методом холодного заварювання бажано використовувати мелену каву грубого помелу.

Корисні поради

При приготуванні холодної кави з льодом для заварювання кави бажано використовувати кави тонкого помелу. Якщо ж чи фрапучино готується методом холодного заварювання, краще використовувати порошок грубого помелу.

Урізноманітнити смак готового напою можна, якщо використовувати різні наповнювачі. Так, крім ванільного або шоколадного морозива, можна спробувати використовувати морозиво з фруктовим наповнювачем. Правда, приготований за таким рецептом фрапучино далеко не всім до смаку, проте методом проб і помилок можна створити свій смачний оригінальний рецепт. Готуючи фраппе з алкоголем, можна додавати не тільки лікери, а також користуватися коньяком або ромом.

Знаючи, як готується фраппе, не можна не спробувати зробити цей незвичайний напій. Основні його складові — холодний еспресо і лід, в іншому ж напій дозволяє експериментувати.

Що ще почитати: