25 июнь 2019 29 200

Дієтичні страви: рецепти з ефектом схуднення

Позбавляючись від зайвої ваги, часом доводиться зіткнутися з витікаючими проблемами — знижений імунітет, проблеми з ШКТ, стрес.

Навіть різко знизивши вагу завдяки сумнівній дієті, немає гарантії, що результати не будуть короткочасними, вага може стати навіть більше колишнього.

Як же досягти хороших результатів у зниженні ваги без шкоди власному здоров'ю?

Відповідь нижче.

Дієтичні продукти та їх вибір

Найбільш ефективний метод – вживання малокалорійних, але корисних продуктів.

Коли дієтичне харчування призначено з-за певного захворювання, слід суворо дотримуватися рекомендацій фахівця у виборі продуктів.

Але в більшості випадків раціон змінюють в профілактичних цілях.

Краще, якщо такий спосіб харчування стане невід'ємною частиною життя.

Користь від нього:

  • зниження ваги;
  • очищення кишечнику, нормалізація роботи ШЛУНКОВО-кишкового тракту;
  • зниження рівня холестерину;
  • збагачення організму корисними елементами;

Дієтичні продукти харчування можуть бути природними і спеціалізованими.

Природні продукти з дієтичними властивостями:

  • білок – основа дієтичного харчування, міститься в нежирних сортів м'яса (курка, яловичина), риби (хек, тріска, короп, минтай, судак) і морепродуктів (мідії, молюски, краби і креветки);
  • молочка – нежирний сир, знежирений кефір і йогурт без цукру;
  • злакові каші (гречка, пшоно);
  • цільнозернові продукти (житній хліб, вівсяні висівки, мюслі);
  • овочі і фрукти (в невеликій кількості, виключені виноград, банани);
  • зелений чай;
  • цикорій.
Спеціалізовані дієтичні вироби – заздалегідь виготовлені фахівцями добавки, які допомагають забезпечити організм необхідними вітамінами і речовинами, коли в них виникає особлива потреба.

Розроблені спеціальні раціони харчування, призначені для дітей різного віку, для вагітних жінок, для літніх людей або ж для спортсменів.

Кожен з цих раціонів має свої унікальні властивості і спосіб дії на окремий організм.

Багато сучасні дієти, засновані на вживанні в більшій мірі тільки одного конкретного продукту (огірок, яблуко, кефір), але більш безпечно і ефективно – знизити калорійність раціону, зберігши при цьому необхідний рівень цінних елементів.

Перші страви в дієтичному харчуванні

Перші страви завжди повинні бути частиною раціону харчування, тим більше при дієті.

І рецептів дієтичних малокалорійних страв для схуднення дуже багато.

Прекрасним рішенням буде гаспачо, особливо якщо настав жаркий час року.

Зелений гаспачо
Інгредієнти Кількість
огірки - 3 шт.
перець зелений - 1 шт.
цибуля ріпчаста - 1 шт.
часник - 3 зубчики
петрушка - пучок
рослинна олія - 50 мл
оцет яблучний - 1 ст. л.
батон - скибочка
мінеральна вода - 100 мл
Час приготування: 10 хвилин Калорійність на 100 грам: 99 Ккал

Послідовність приготування:

  1. Замочити хліб у воді на кілька хвилин.
  2. Перець (очищений від насіння), хліб, огірки, цибуля, часник і петрушку – подрібнити, довівши до пюре (в комбайні).
  3. У пюре влити оцет, воду, додати масло. Трохи посолити і поперчити.
  4. Охолодивши блюдо, налити в тарілку і посипати дрібно нарізаними огірками.

Суп, від якого зайві кілограми почнуть «збігати» від вас, може бути і таким:

Другі дієтичні страви для схуднення

Без других страв не буде доброго і збалансованого раціону харчування, адже саме вони джерело необхідного білка.

Приготування судака в горщику

Інгредієнти:

  • судак — 2 шт.;
  • цвітна капуста — 200 г;
  • кабачок — 1 шт.;
  • морква — 1 шт.;
  • нежирний кефір — 0,5 л.

Процес приготування дієтичного страви для схуднення:

  1. Обробити рибу, відрізавши голову, плавники і хвіст, розпотрошити і добре промити. Покласти на дно горщика, нарізавши невеликими шматочками.
  2. На рибу викласти цвітну капусту.
  3. Морква (соломкою) і кабачок (середніми шматочками) – 3-ій шар.
  4. Посолити і поперчити за смаком, залити кефіром (1,5 см до краю).
  5. Поставити в духовку (розігріти до 1800С) на 1,5 години.

Курка на пару з імбиром

Інгредієнти:

  • куряче стегно;
  • корінь імбиру;
  • гриби;
  • болгарський перець;
  • цибулина;
  • зелена цибуля;
  • вершкове масло — 25г;
  • лимон;
  • часник — 2 зубчики;
  • столове вино — 1 ст. л.;
  • соєвий соус — 1 ст. л.

Приготування:

  1. Гриби, цибулю і часник подрібнити, перець нарізати соломкою.
  2. На фольгу викласти масло, гриби, перець, імбир, цибуля, зверху куряче стегно, потім знову масло, часник, часточки лимона, гриби. Полити соусом і вином.
  3. Загорнути у фольгу, півгодини готувати в пароварці. Потім перевернути курку і готувати 10 хвилин.

Пропонуємо до перегляду цілу добірку актуальних рецептів для тих, що худнуть:

Рецепти з овочами

Без смачних дієтичних страв для схуднення на основі овочів неможлива ніяка дієта.

Закуски і салати – все це робиться швидко і просто.

Пекінська мозаїка

Інгредієнти:

  • пекінська капуста — 1 качан;
  • солодкий перець — 3 шт.;
  • бринза — 200 г;
  • сирок плавлений — 2 шт.;
  • маслини без кісточок — 1 банка;
  • часник — 2 зубчики;
  • нежирна сметана — 2 ст. л.

Приготування:

  1. Сирки натерти, бринзу розім'яти і подрібнити часник. У суміш додати сметану і перемішати.
  2. Нарізати перець кубиками, а кружечками оливки. Перемішати з сирною масою.
  3. Розрізати капусту уздовж на дві половинки. При бажанні вирізати серцевину. Акуратно змастити кожен аркуш начинкою (тонким шаром). З'єднати дві половинки. Замотати харчовою плівкою.
  4. Покласти в холодильник на 2 години.
  5. Розрізати на шматки, окропивши лимонним соком.

Салат з овочів із заправкою з йогурту

Необхідні продукти для дієтичного овочевого страви для схуднення:

  • огірок — 1 шт.;
  • помідори черрі — 10 шт.;
  • перець солодкий — 1 шт.;
  • редис — 5-6 шт.;
  • часник — зубчик;
  • йогурт — 2 ст. л.;
  • кріп;
  • сіль і перець.

Приготування:

  1. Огірок з редисом порізати на скибочки, помідори розрізати навпіл, перець соломкою.
  2. Подрібнений кріп змішати з йогуртом, додати сік лимона і спеції. Заправити салат.

Ось ще один рецепт низькокалорійного і дуже корисного салату:

Десерти — з ними веселіше!

Як не парадоксально, але при дієті десерти цілком припустимі, але їх треба вміти правильно приготувати.

Шоколадний чізкейк

Інгредієнти:

  • знежирений сир — 400 г;
  • молоко з жирністю 1% — 100 мл;
  • мед натуральний — 20 г;
  • харчовий желатин — 15 г;
  • какао — 50 р.

Послідовність приготування:

  1. Желатин замочити на 30 хв. в 1 ст. води.
  2. Поставивши на повільний вогонь, додати молоко, далі сир, мед і какао.
  3. Перемішати за допомогою блендера і залити у форму. Поставити в холодильник, поки не застигне.

Рецепти з лаврового листа для схуднення: правильне використання. Дізнайтеся, що з себе представляє зниження ваги за допомогою лаврового листа.

Рецепт жиросжигающего цибульного супу ви знайдете тут. З ним ви будете ситі і при цьому худнути!

Фуршетні столи останнім часом витісняють рясні застілля з різними стравами. Їх основу складають канапе на шпажках. Читайте як це зробити швидко, смачно і красиво в нашій статті.

Додаткові рекомендації

Для того щоб дієтичне харчування було дієвим і приємним, можна врахувати деякі поради:

  1. Використання цукрозамінників. Якщо основна мета зміни раціону – зниження ваги, потрібно відмовитися від цукру практично повністю, що не так просто. Впоратися з проблемою допоможе хороший замінник — «фруктовий цукор» (фруктоза), він має енергетичну цінність і бере участь в обміні речовин. Але оскільки фруктоза солодше, ніж цукор, її можна використовувати в набагато меншій кількості. Ще один тип цукрозамінника – інтенсивні підсолоджувачі. Найбільш безпечний варіант – стевія (медова трава), калорійність якої має нульове значення. Її солодкість набагато перевищує солодкість цукру, зате користь незаперечна.
  2. Регулярність і частота. Дієтичне харчування зовсім не означає, що потрібно їсти рідко. Навпаки, в день має бути не менше 5-6 таких прийомів, але сама кількість порції має бути скорочено. Потрібно постаратися відмовитися те перекусів, адже найчастіше це не корисні продукти, а «швидкі» вуглеводи (солодощі). Хоча відчуття ситості приходить швидко, але воно так само швидко зникає, в результаті чого дуже скоро організм знову починає вимагати їжі.
  3. Спосіб приготування. Термічна обробка парою допоможе зберегти максимальну кількість корисних речовин. А ось смажена або копчена їжа протипоказана. Також слід скоротити вживання солі.

Без сумніву, корисні та прості дієтичні страви для схуднення в раціоні в поєднанні зі здоровим способом життя — запорука гарного самопочуття для кожної людини.

Воно може бути смачним і різноманітним.

Дізнайтеся у відео які сніданки корисні для вашої фігури:

Що ще почитати: