28 май 2019 1 809

Домашній кекс на сметані: рецепти для ласунів

Улюблені багатьма кекси давно завоювали визнання у всіх без винятку кулінарів.

Будь то досвідчений кондитер або тільки початківець пізнавати ази виготовлення випічки.

І не дивно.

Адже кекс – це повітряне пишність, щось середнє між тортом і пирогом, презентабельний вигляд і витончений, а на смак дуже ніжний, соковитий, легкий.

Класичний рецепт кексу зі сметаною
Інгредієнти Кількість
пшеничного борошна вищого сорту - 270 грам
цукру-піску - 250 грам
яєць - 3 шт.
сметани 30% жирності - 200 грам
вершкового масла (не рекомендується замінювати спредом або маргарином) - 50 грам
порошку розпушувача - 1 чайна ложечка
ванільного цукру - 5 грам
Час приготування: 80 хвилин Калорійність на 100 грам: 319 Ккал

Серед безлічі способів приготування цього дивного блюда є класичний рецепт сметанного кексу.

Цей варіант самий простий і дивовижно смачний.

Виготовляється він неймовірно швидко, при цьому відмінно пропікається і легко відділяється від формочки.

Готовий класичний кекс — ніжний, шматочки його просто тануть у роті, тому миттєве зникнення його з тарілки можна навіть не помітити.

Процес готування поетапно:

  1. Вийміть сметану з холодильної камери і залиште в спокої при температурі кімнати приблизно на 15 хвилин.
  2. Вершкове масло покладіть в миску і розтопити з допомогою пара водяній лазні. Також можете розтопити в мікрохвильовій печі. Після чого поставте масло остуджувати.
  3. Для того щоб наситити борошно киснем, просійте через сито. Всипте в неї розпушувач і злегка перемішайте.
  4. В окремій глибокій ємності збийте вінчиком або міксером (за бажанням) яйця.
  5. Всипте в цю яєчну масу тонкою цівкою цукор-пісок і ванільний цукор, все збийте. Маса повинна вийти легкої, повітряної, пишною. Не перестаючи збивати яєчну масу, замішайте в неї сметану і розтоплене масло, ретельно перемішайте до утворення однорідної суміші.
  6. Потім потихеньку всипте в дану суміш, змішану з порошком розпушувач, борошно і знову збийте.
  7. Розігрійте духовку до 200 градусів. Змастіть спеціальну форму для випікання кексів шматком вершкового масла, злегка присипте зверху борошном. Тісто вилийте в цю підготовлену форму і відправте випікатися в прогріту духовку.
  8. Простий кекс на сметані з даного рецептом слід випікати як мінімум 20-25 хвилин.

Представляємо вашій увазі відео-рецепт простих сметанних кексіков з ирисками:

«Зебра» — популярна випічка в смужку!

Чи зустрічали ви людей, які ніколи не чули про кекс Зебра?

Безсумнівно, будь хоч раз спробував готувати це красиве блюдо будинку, а якщо навіть не готував, то обов'язково пробував в гостях або в кафе.

Готувати Зебру дуже легко і захоплююче.

Ви можете отримати не тільки випічку, але і пофантазувати, малюючи по тесту.

Причому для цього не потрібно багато часу і фізичних зусиль.

Кекс на сметані з веселою назвою Зебра — відмінний рецепт для початківця кулінара, який хоче здивувати своїх близьких або друзів ефектним десертом.

Інгредієнти будуть потрібні наступні:

  • 250 грам просіяного борошна вищого сорту;
  • 150 грам цукру-піску;
  • 150 грам сметани 20% жирності;
  • 75 грам вершкового масла або маргарину (в цьому рецепті можна замінювати);
  • 4 яйця;
  • 2 столові ложки какао-порошку;
  • 15 грам порошку розпушувача або половина чайної ложки соди, обов'язково гашеного оцтом.

Спосіб приготування:

  1. Приблизно хвилин за 30 до початку виготовлення тіста на кекс Зебра розріжте масло або маргарин на невеликі кубики і залиште в спокої при температурі кімнати для розм'якшення. Щоб прискорити процес, розтопіть його в мікрохвильовій печі.
  2. Яйця розмішати з цукром і збийте до однорідної маси. Необов'язково збивати до утворення пінки, головне ретельно перемішати, щоб не залишилося ні крупинки цукру.
  3. Додайте в отриману суміш масло і перемішайте, потім викладіть сметану і знову ретельно розмішайте.
  4. Всипте в яєчну масу просіяне борошно і розпушувач, розмішайте до однорідної гладкої консистенції. Основа повинна вийти в'язкою, рідкою.
  5. Поділіть тісто на кілька рівних частин. В одну з них додайте какао-порошок і добре перемішайте.
  6. Візьміть форму для випічки, змастіть м'яким вершковим маслом або рослинною. Зверху присипте борошном або вистеліть пергаментний папір, так готовий кекс на сметані по цьому рецепту буде легше відокремити від формочки.
  7. Підготувавши форму, приступайте до самого захоплюючого процесу — до викладання тесту. У центр форми викладіть дві столові ложки темного тіста з какао, потім у центр шоколадного тіста викладіть стільки ж звичайного світлого тесту, який без какао, і знову в шоколадне — звичайне, а в звичайне – шоколадне. І так, поки не закінчиться тісто. У процесі такого викладання воно розпливається і утворюється цікава двоколірна маса. При бажанні ви можете провести ножем або виделкою по поверхні тіста, надавши таким чином ще більш цікавий вигляд малюнку.
  8. Нагрійте духовку до 180 градусів і поставте вийшло виріб випікати.
  9. Веселий десерт випікається 15-20 хвилин.

Зверніть увагу на те, що цей рецепт можна приготувати і в мультиварці.

Використовуючи чудо-техніку, вийде такий результат:

Шоколадний кекс на сметані

Це солодкий шоколадний десерт, який припаде до місця, як на званому обіді, так і на сімейній вечері.

Готується він на диво швидко і легко.

На виході виходить розсипчасте, ніжне, пористу пишність.

Інгредієнти для смачних формових виробів візьміть наступні:

  • 300 грам пшеничного борошна вищого сорту;
  • 150 грам сметани 10% жирності;
  • 3 яйця;
  • 240 грам цукру-піску;
  • 1 чайна ложка порошку розпушувача;
  • 120 грам вершкового масла;
  • 1 плитка (100 грамова) молочного або темного шоколаду (за бажанням);
  • ванілін – за смаком;
  • 3 столові ложки коньяку.

Торкнувшись теми випічки, ми не можемо запропонувати вам приготувати різними способами чудовий пиріг зі сливами. Тим більше, що автора наступних рецептів всі знають і поважають. Сливовий пиріг: рецепти від відомої кулінарної майстрині Юлії Висоцької.

Широкий вибір рецептів вершкового соусу для спагетті дивіться тут.

А тут будуть запропоновані найпростіші варіанти приготування яблучного компоту. Не витративши багато часу, ви отримаєте корисний і смачний напій з яблук.

Спосіб приготування:

  1. Візьміть розтоплене вершкове масло, яйця, розпушувач або гашену оцтом соду, цукор, ваніль і сметану, все ретельно збийте до отримання однорідної маси.
  2. Всипте в отриману яєчно-сметанную масу просіяне борошно, знову гарненько розмішайте.
  3. Плитку шоколаду розтопіть і охолодіть.
  4. Охолоджену шоколадну масу влийте в тісто і добре перемішайте.
  5. Увімкніть духовку і доведіть в ній жар до 180 градусів. Форму для випікання змастіть вершковим маслом і присипте це масло борошном.
  6. Викладіть шоколадне тісто у форму і поставте в духовку пектися.
  7. Кекс на сметані Шоколадний за рецептом випікається 45-50 хвилин.

Готові кексовые вироби на сметані — відмінна можливість проявити свої творчі здібності.

Прикраса випічки — такий же захоплюючий процес, як і саме приготування.

Проявивши фантазію, із звичайних кексів ви зможете зробити щось фантастичне.

Для прикраси ви можете використовувати цукрову пудру, шоколадну глазур, мастику, марципан, свіжі і зацукровані ягоди і багато іншого.

Приємного чаювання!

А зараз перенесемося до теми розмаїття начинок для нашої ароматної випічки і покажемо вам відео-ролик з приготування кексів на сметані з сиром:

Що ще почитати: