02 июнь 2019 31

Роздільне харчування — правило №1 для схуднення

Тема стрункості і красивого тіла сьогодні актуальна як ніколи.

Бути красивим – модний тренд.

У цьому зв'язку затребувані численні дієти і детокс — програми.

Одним з підходів до побудови красивого тіла, є ідея роздільного харчування для схуднення, розроблена американським дієтологом Гербертом Шелдоном.

В її основі лежить принцип сумісності продуктів харчування.

Позбутися від баласту у вигляді зайвих кілограмів і придбати стрункі форми, можна правильно поєднуючи продукти.

Ноу - хау від Шелдона

Ідея роздільного харчування для схуднення базується на наступних принципах:

  • при формуванні продуктового кошика ідентифікувати продукти як крохмалисті, білкові, вуглеводні, солодкі, кислі, змішані, жирні;
  • існує окрема харчова група, яка не поєднується ні з якими іншими, в її складі: банани, кавун ,незбиране молоко, диня;
  • в одному прийомі їжі не можна поєднувати продукти, що знаходяться в одній групі, наприклад, яйця і сир, що належать до білкової категорії;
  • під забороною знаходяться всі солодощі, виняток становить мед;
  • приймати їжу необхідно невеликими порціями, з тригодинним інтервалом;
  • базовим харчуванням є свіжі фрукти та овочі, жири і крохмаль вживаються в мінімальній кількості;
  • необхідно підтримувати водний баланс в організмі, випиваючи щодня не менше двох літрів чистої питної води без газу;
  • консерви, копчені вироби, напівфабрикати, майонез, жирні соуси знаходяться у чорному списку;
  • перевага віддається сироїдіння.
За правилами роздільного харчування для схуднення забороняється поєднувати білки з вуглеводами, жирами, цукром, кислими продуктами.

Також неприпустимо поєднання крохмалю з цукром.

Але крім цього також є неприйнятними такі поєднання:

  1. Білок+білок. Таке поєднання є навантаженням для травної системи, вимагає великих енерговитрат. Негативно впливає на функцію нирок і печінки. В рамках роздільного харчування вважається неприпустимим.
  2. Жир + білок. Жири гальмують процес виділення шлункового соку, у поєднанні з важкими протеїнами це згубно впливає на шлунок, сповільнюючи травний процес на десять відсотків.
  3. Білок + кислота. Шлунок самостійно формує кислотне середовище для перетравлення протеїну. Додаткова кислота викликає бродіння і розвиток гнильних процесів у травній системі.
  4. Вуглеводи + кислота. Для розщеплення вуглеводів необхідним є птеалин, нейтрализуемый кислим середовищем.
  5. Вуглеводи + вуглеводи. Шлунку потрібно багато енергії для перетравлення такої їжі. При цьому велика частина вуглеводів має властивість перетворюватися в жирові відкладення.
  6. Вуглеводи + цукор. Таке поєднання, викликаючи бродильні процеси в кишково–шлунковому тракті є неприйнятним.

Щоб легше було орієнтуватися в сумісності тих або інших продуктів, скористайтеся таблицею роздільного харчування для схуднення, наведеною нижче:

Ставлення до цільного молока досі не є однозначним.

З одного боку, цей продукт є цінним джерелом протеїну і кальцію.

З іншого – практично не засвоюється організмом.

Вважається за доцільне вживати молоко виключно в дитячому віці.

Дорослим варто виключити його з раціону.

Самостійне вживання дині ефективно очищає організм від шлаків і продуктів розпаду.

Поєднання її з іншими продуктами викликає гнильні процеси в кишечнику.

Меню роздільного харчування для схуднення передбачає велику різноманітність білкових інгредієнтів, овочеве і фруктове достаток.

Вітаються злакові продукти, каші на сніданок є обов'язковою умовою роздільної дієти.

Дізнатися ще більше можна у відеозапису:

Худнемо за тиждень

Напередодні пляжного сезону тема зайвої ваги набуває ще більшої актуальності.

За тиждень, дотримуючись дієти, можна з користю для здоров'я скинути кілька зайвих кілограмів.

Понеділок:

  1. Сніданок: геркулесова або мультизлакова каша, приготована на воді, чашка зеленого чаю або кави без молока і цукру.
  2. Перший перекус: фрукти.
  3. Обід: склянка мінеральної води без газу, тушкована або приготована на пару куряче філе з овочами.
  4. Другий перекус: кавун.
  5. Вечеря: сир зі шпинатом, трав'яний чай.

Вівторок:

  1. Сніданок: гречана каша на воді, зелений чай.
  2. Перший перекус: грейпфрут.
  3. Обід: відварна телятина з овочевим салатом.
  4. Перекус: склянка натурального несолодкого йогурту.
  5. Вечеря: тушкована риба з авокадо.

Середа:

  1. Сніданок: пшоняна каша, зварена на воді, чашечка несолодкого кави.
  2. Перший перекус: зелені яблука.
  3. Обід: овочевий суп, тушкована яловичина з зеленою квасолею.
  4. Другий перекус: диня.
  5. Вечеря: варені кальмари з кукурудзою.

Четвер:

  1. Сніданок: житнє каша на воді, чашка цикорію без цукру.
  2. Перший перекус: склянка кефіру.
  3. Обід: томатний суп з креветками.
  4. Другий перекус: пара варених яєць з огірочком.
  5. Вечеря: варена сочевиця з морквяним салатом.

П'ятниця:

  1. Сніданок: рисова каша, зварена на воді, чашка трав'яного чаю.
  2. Перший перекус: банан.
  3. Обід: відварна риба, овочевий салат.
  4. Другий перекус: сир.
  5. Вечеря: шматок тушкованої яловичини з чорносливом.

Субота:

  1. Сніданок: кисле молоко, фрукти.
  2. Перший перекус: персикове пюре.
  3. Обід: борщ, відварна куряча грудка.
  4. Другий перекус: горіхи.
  5. Вечеря: тушкована телятина з гарбузом.

Неділя:

  1. Сніданок: сир з ягодами, несолодкий кави.
  2. Перший перекус: фруктове асорті.
  3. Обід: овочевий суп, тушкована курка.
  4. Другий перекус: апельсини.
  5. Вечеря: риба на пару, салат з морської капусти.

Дієта Шелдона дозволяє включати в раціон практично всі продукти, які подарувала людині природа.

Це дозволяє готувати смачні та різноманітні страви, проявляючи фантазію, творчість.

Єдиною вимогою є не виходити за рамки поєднання інгредієнтів.

Меню від метра

Дані варіанти страв розробив сам Герберт Шелдон.

Вони не тільки доставлять гастрономічне задоволення, але і принесуть відчутну користь для організму.

Весняний вінегрет

Дрібно порубати відварну буряк, картоплю, капусту брокколі, морква, цибуля порей.

Всі інгредієнти змішати, заправити ложкою оливкової олії.

За смаком можна додати свіжий зелений горошок і яблуко.

Такий салатик корисно з'їсти за вечірнім вечерею або в якості одного з перекусів.

Риба з овочами, приготована на пару

Такий рецепт роздільного харчування для схуднення актуальний не тільки для нежирної риби, але і для курячого м'яса.

Філе попередньо посолити, поперчити.

У пароварку викласти білковий продукт, зверху викладаємо попередньо порізаний кольоровий болгарський перчик, капусту брокколі, морква.

Виставляємо таймер на тридцять хвилин.

Смачний і корисний обід або вечеря готова.

Існує думка

Принципи роздільного харчування до цих пір викликають численні дискусії.

Противники дієти стверджують марність суворого розділення продуктів на білкові і вуглеводні, оскільки людський організм адаптований до переробки страв на основі їх поєднання.

Досить просто не переїдати, тим самим не ускладнюючи роботу внутрішніх органів і систем організму.

Прикладом, що свідчить про користь даного підходу, є історія самого Шелдона, який не дожив до сторіччя пару років.

Притворяя в життя принципи та ідеї роздільного підходу, він у похилому віці залишався активним і здоровим людиною.

Практичним шляхом доведена неоціненна допомога роздільного харчування для усунення захворювань внутрішніх органів.

Ефективно очищається печінка, нирки, нівелюються несприятливі симптоми патології шлунка, кишечника.

Активне виведення шлаків і токсинів з організму сприятливим чином позначається на стані шкіри, нігтів, волосся, зубів.

Безсумнівним плюсом роздільного підходу є абсолютна відсутність протипоказань.

Ось, що кажуть наші шановні передплатники:

Криза середнього віку змусив мене переглянути ставлення не тільки до власної душі, але й тіла. Спочатку пішов в спортзал, а потім разом з дружиною перейшли на роздільне харчування. Назовсім відмовився від алкоголю. Результат, як говориться, на лице. Тіло помітно змінився, став почувати себе молодим і здоровим. Шкодую, що стільки часу жив як усі, їв що доведеться і пив.

Михайло, 34 роки

До роздільного харчування я прийшла вимушено. Почали турбувати суглоби. Боліло все тіло. Довго ходила по лікарях, але все без толку. Як це часто буває, відповідь прийшла сама собою: у кіоску натрапила на книгу Шелдона. За півроку я забула, що таке біль! Всім рекомендую харчуватися правильно і смачно!

Надія, 42 роки

Приготувати соковиті і дуже ніжні котлети ви з легкістю зможете, заглянувши на наш сайт. А ось і рецепт! Рибні котлети з щуки — «ситний обід рибака»

Нові ідеї кулінарного приготування капусти броколі знаходяться тут.

Маленькі насіння, які часто зустрічаються в солодощах, під назвою кунжут, містять в собі неймовірну кількість корисних речовин. Але потрібно знати, як правильно їх вживати. Про все докладно дізнайтеся з статті.

Своє тридцятиріччя я зустріла виснаженої нервової жінкою. Позначилися двоє пологів, напружена обстановка в сім'ї. Вирішила кардинально змінити свій спосіб життя. Поряд з фізичними навантаженнями, стала дотримуватися принципів роздільного харчування. Спочатку було важко, не приховую. Тим більше, коли в родині тебе ніхто не підтримує. Тепер я зовсім інша людина. Впевнена, що роздільне харчування працює не тільки на фізичному, але й на духовному рівні.

Наталя, 33 роки

Для людей, які не звикли до гастрономічним обмеженням, культура роздільного харчування на початковому етапі може бути пов'язана з певним дискомфортом.

Не варто впадати у відчай.

Необхідно проявити крапельку терпіння і сили волі.

Через короткий час організм адаптується до нових умов і з вдячністю відгукнеться на корисний раціон.

Схему роздільного харчування описує відео лікар-дієтолог:

Що ще почитати: