25 апрель 2019 23

Рецепти ніжною пастили з яблук в домашніх умовах

По-французьки — pastille, по-італійськи — pastiglia, а російською — пастила.

Багато люблять ці яскраві солодкі пружні кубики.

І багато хто плутає це ласощі з нугою або зефіром.

Так що ж таке справжня домашня яблучна пастила?

Чому вона буває білою і різнокольоровою?

Можна приготувати пастилу з яблук в домашніх умовах і чи є від неї користь?

Відповіді на всі ці питання ми розглянемо далі.

Історія страви

Різнобарвне або біле, з кислуватим смаком або солодке, це ласощі багато вважають східними солодощами.

Але це не так, яблучна пастила — це давньоруське солодке блюдо.

На Русі цей десерт відомий ще з XV століття, а батьківщиною його вважають старовинне місто Коломну.

Яблука кислих сортів відварювали або запікали, протирали крізь сито, збивали спеціальними довгими дерев'яними ложками, розстеляли на полотні, натягнутому на межі, і усушивали протягом кількох днів на сонці або в печі.

У давнину наші прабабусі для приготування різнобарвною пастили до яблуками додавали різноманітні ягоди-малину, смородину, чорницю, брусницю.

Для надання солодкого смаку використовували мед, пізніше — цукровий пісок.

А щоб ласощі стало приємного білого кольору, додавали яєчний білок.

Рецепти з "Музею зниклого смаку"

У підмосковному місті Коломиї-єдиний у світі музей пастили.

Його називають ще "Музей зниклого смаку".

Там відвідувачам розповідають історію виникнення цього ласощі, показують старовинні інструменти і пристосування, знайомлять з процесом виробництва, пригощають різними сортами домашньої пастили.

І з задоволенням передають всім бажаючим старовинні рецепти приготування цього смачного десерту.

Пастила з яблук з додаванням яєчних білків носить назву більовської.

Цим рецептом налічується вже більше півтора століть:

  1. На 0,5 кг яблучного пюре береться 0,2 кг цукрового піску і один яєчний білок. Вимиті і очищені яблука кислих сортів запікають у духовці і протирають крізь сито.
  2. Пюре збивають з цукром до тих пір, доки воно не побіліє. Окремо збиваються білки. Продукти змішуються, частина маси необхідно відкласти для подальшого використання.
  3. Яблучну суміш викладають на деко, покритий пергаментом або фольгою, і на 6-7 годин ставлять в духовку, розігріту до 1000 .
  4. Стала коричневою пастилу нарізають на частини, змазують відкладеної масою, накладають один на одного і знову запікають у духовці при такій же температурі протягом 2 годин. Смачний листковий десерт готовий до вживання!

Цікавий рецепт цієї страви з додаванням меду і волоських горіхів.

Для приготування такого ласощі на 1,5 кг яблук беруть 0,1 мл води, 0,1 кг рубаних ядер волоських горіхів і 1 столову ложку меду.:

  1. Очищені яблука заливають водою і варять на невеликому вогні приблизно 20 хвилин.
  2. Масу подрібнюють і додають у неї горіхи і мед.
  3. Отриману суміш варять на маленькому вогні, постійно помішуючи близько 30 хвилин.
  4. Уварене яблучне пюре викладають на лист на фольгу шаром не більше 5 мм і запікають у духовці при температурі 1100 близько 6-7 годин.
  5. Вийшов ніжний і смачний десерт подають до чаю.

Прикріплюємо до описаних рецептами відео приготування:

Ласощі для справжніх гурманів

Сучасні технології значно спростили життя сучасних господиням.

І зараз приготувати пастилу з яблук в домашніх умовах досить легко і просто.

Але є кілька тонкощів і секретів, які необхідно знати навіть досвідченій господині:

  • підготовлені плоди необхідно ретельно вимити і очистити, не допускаючи підгнилих та зіпсованих частин;
  • пастила виготовляється з яблук кислих сортів, якщо вони солодкі, то цукровий пісок краще не додавати;
  • при виготовленні яблучного пюре не можна залишати великі шматочки, вся суміш повинна бути однорідною;
  • збивати протерту масу треба до тих пір, поки вона не почне біліти;
  • якщо плануєте скачувати ласощі в трубочки, то шар для сушіння повинен бути не більше 5 мм, а якщо будете нарізати шматочками 1,5 — 2 см;
  • для рівномірної усушки температура в духовці повинна бути не більше 1000-1100, інакше маса набуде подгорелый присмак і нерівномірне забарвлення;
  • готова домашня пастила має щільну структуру, не ламається і не злипається.

Чого ж більше в цьому блюді: користі чи шкоди?

Незважаючи на те, що тривала термічна обробка руйнує багато вітамінів, це ласощі містить пектин, клітковину і такі мінеральні речовини і мікроелементи, як залізо, кальцій, фосфор, йод, калій, магній.

Завдяки їм це стародавнє російське ласощі підвищує рівень гемоглобіну в крові, сприяє зміцненню кісткової тканини.

Харчові волокна м'яко очищають кишечник, допомагають виводити шлаки і токсини з організму, а вуглеводи на весь день дають заряд енергії і гарного настрою.

Повна відсутність штучних барвників, консервантів і підсилювачів смаку робить пастилу бажаним стравою в харчуванні малюків.

Заподіяти шкоду здоров'ю домашня яблучна пастила може, мабуть, тільки в одному випадку — при надмірному вживанні цього продукту.

І, звичайно, не виключена індивідуальна алергічна реакція.

Щоб пастила довго радувала свої ніжним смаком, необхідно дотримувати умови зберігання.

Готовий продукт зберігається близько 1,5 місяців.

Щоб ласощі не втратило свої якості, місце зберігання повинно бути сухим і прохолодним, а упаковка — щільно закриватися.

На жаль, в холодильнику або целофановому пакеті десерт швидко стане липким і зіпсується, а на відкритому повітрі — засохне.

Кращим варіантом для зберігання є жерстяна коробка або полотняний мішок.

Швидке схуднення завжди таїть в собі багато ризиків. Найчастіше такого ефекту допомагають досягти медичні препарати. Повний огляд одного из них: Фуросемід — ліки з несподіваним ефектом схуднення.

Всі секрети правильного схуднення ви можете прочитати тут.

В морозилці лежить фарш, та ще й дуже давно, а ви не знаєте, що приготувати? Свіжі ідеї завжди на нашому сайті! Наприклад, варіанти чудових страв з фаршу можна знайти тут.

Дивно, але пастилу можна заморожувати, так як при цьому зберігаються практично всі її корисні властивості.

Спробуйте приготувати це корисне старовинне блюдо в домашніх умовах, і ви зрозумієте, що таке справжня домашня яблучна пастила.

Дізнаєтеся, ніж у давнину ласували наші предки, і що допомагало їм зберігати здоров'я і бадьорості на довгі роки.

До страви в приготуванні можна додати груші та виноград.

Ось те, що вийде в результаті:

Що ще почитати: