23 май 2019 1 978

Як приготувати яблучне пюре на зиму в домашніх умовах

Напевно, багатьом з дитинства знайомий смак яблучного пюре. Це відмінне ласощі, яке ніяк не порівняєш з звичайним варенням. Його можна використовувати для приготування різної випічки – булочок, пирогів, млинців.

Крім цього, його можна додавати в різні кремові суміші та муси для тортів. Та й просто мазати на шматок хліба зі сметаною. Воно не буде довго застоюватися і покриватися цвіллю, цей десерт вже точно піде на ура.

Так, як же зробити пюре з яблук в домашніх умовах на зиму? Якщо ви його ні разу не готували, то ви зможете з легкістю зробити за допомогою таких рецептів.

Простий рецепт (класичний)

Для яблучного пюре на зиму підходять яблука кисло-солодкого сорту. Сорти можна використовувати як літні, так і зимові.

Які компоненти будуть потрібні:

  • 1,5 кілограма стиглих яблук;
  • Цукровий пісок – 250 грам;
  • 200 мл кип'яченої води.

Як готувати яблучне пюре на зиму в домашніх умовах:

  1. Зчищають з яблук шкірку, розрізаємо і вичищаємо серцевину з насінням;
  2. М'якоть розрізаємо на невеликі шматочки і викладаємо в чашку;
  3. Заливаємо водою. Обов'язково на 2 літри води слід класти половину столової ложки лимонної кислоти;
  4. Залиште постояти в цьому розчині хвилин 15;
  5. Позика кислий розчин зливаємо, перекладаємо шматочки яблук в каструлю. Засипаємо фрукти цукровим піском і заливаємо водою;
  6. Ставимо ємність з усіма компонентами на плиту, розігріваємо до кипіння;
  7. Далі зменшуємо вогонь і відварюємо до м'якості;
  8. Після того як м'якоть стане м'якою, ніжною і буде піддаватися пюрированию, знімаємо каструлю з вогню;
  9. Перекладаємо яблука на сито і перетираємо. Має вийти однорідне яблучне пюре. Також їх можна перемолоти в блендері;
  10. Далі готуємо баночки. Їх слід гарненько промити, почистити миючим розчином і сполоснути;
  11. Потім їх стерилізуємо над парою або в духовці;
  12. В простерилізовані банки викладаємо яблучне повидло;
  13. Накриваємо банки кришками, попередньо прокип'яченими у воді;
  14. На дно великої каструлі кладемо рушник, ставимо на нього банки з повидлом і підливаємо води трохи більше половини;
  15. Ставимо ємність на плиту і доводимо до кипіння. Після закипання потрібно простерилізувати протягом 25 хвилин;
  16. Після цього закатуємо кришки і прибираємо на зберігання в темне місце.

Яблучне пюре зі згущеним молоком на зиму

Що буде потрібно:

  • 5 кілограм яблук середньої стиглості;
  • Згущене молоко – 1 банка об'ємом 370 грам;
  • Цукровий пісок – 150 грам;
  • Стакан води.

Як готувати пюре з яблук:

  1. Яблука потрібно промити, очистити всю грязь і ретельно перебрати;
  2. Далі зчищаємо в фруктів шкірку, видаляємо поразки, розрізаємо на дві частини і вирізаємо серцевину з насінням;
  3. Очищену м'якоть нарізаємо невеликими шматочками;
  4. Далі на дно ємності підливаємо води, кладемо туди яблука і ставимо на вогонь;
  5. Як тільки вода закипить, зменшуємо вогонь і відварюємо до м'якості;
  6. Яблука повинні вийти досить сильно м'якими, відварювати їх слід протягом 30 хвилин. Також в процесі варіння не забуваємо їх перемішувати, інакше вони можуть підгоріти;
  7. Після цього додаємо цукровий пісок, все перемішуємо до однорідної суміші. Відварюємо до кипіння;
  8. Як тільки яблучна суміш почне кипіти викладаємо туди згущене молоко, все перемішуємо до однорідності. Відварюємо знову до кипіння;
  9. Обов'язково спробуйте яблучне пюре на смак. Якщо вам подобається якнайсолодше, то можна додати ще цукрового піску і згущеного молока;
  10. Залишаємо готуватися ще протягом 5 хвилин;
  11. Далі за допомогою заглибного блендера все перемішуємо до утворення однорідної суміші без грудочок. Якщо блендера немає, то можна скористатися товкачем;
  12. Далі промиваємо баночки, очищаємо їх від бруду харчовою содою і ретельно споліскують прохолодною водою;
  13. Скляні ємності необхідно простерилізувати над парою;
  14. В простерилізовані банки викладаємо яблучне повидло зі згущеним молоком, закриваємо кришками, які також потрібно простерилізувати. Кришки слід прокип'ятити у воді;
  15. Прибираємо баночки під теплий плед, залишаємо стояти до повного охолодження;
  16. Зберігати яблучне пюре слід в темному прохолодному місці, у погребі, коморі або ж холодильнику.

Дієтичний варіант

Що буде потрібно:

  • 2 кілограми яблук, бажано використовувати сорт «Голден»;
  • 100 грам цукрового піску;
  • Кориця – 2 палички;
  • 1 лимон.

Калорійність на 100 грам – 85.

Як приготувати яблучне пюре з корицею на зиму:

  1. Для початку промиваємо яблука, зчищають з них весь бруд;
  2. Далі очищаємо з фруктів шкірку, різні знищення та пошкодження. Розрізаємо на дві частини, вирізаємо кісточки з розетками;
  3. М'якоть нарізаємо невеликими скибочками;
  4. Засипаємо шматочки яблук в ємність, засипаємо їх цукровим піском, додати вичавлений сік з одного лимона, кладемо дві палички кориці і підливаємо воду приблизно ½ склянки;
  5. Ставимо все на плиту і відварюємо на невеликому вогні;
  6. Варити до повного розм'якшення яблук, на це піде близько 30-40 хвилин;
  7. Після цього знімаємо ємність з плити, залишаємо стояти до повного охолодження всіх компонентів;
  8. Прибираємо палички кориці, вони нам більше не знадобляться;
  9. Охолоджені яблука потрібно перемолоти до стану пюре. Для цього можна використовувати блендер або толкушку;
  10. У результаті повинно вийти однорідне повидло без грудочок і кісточок із запахом кориці;
  11. Баночки промиваємо, чистимо за допомогою миючого розчину, обов'язково споліскують 2-3 рази прохолодною водою;
  12. Стерилізуємо над парою або в духовці, простерилізованих баночках повидло буде довше зберігатися;
  13. Далі викладаємо яблучне пюре в баночки, закриваємо кришками;
  14. Прибираємо на зберігання в темне місце або в холодильник.

Яблучне пюре з гарбузом для дітей

Що буде потрібно:

  • 1 кілограм гарбуза;
  • 3 середніх яблука;
  • 500 грам цукрового піску;
  • Два апельсина;
  • Вода – 300 мл;
  • 100 грам мигдалю.

Як зробити пюре з яблук з гарбузом для дітей на зиму:

  1. Яблука і гарбуз ретельно промиваємо в прохолодній воді;
  2. Зчищають з яблука і гарбузи шкірку. Яблука ріжемо на дві частини і вичищаємо насіння з розетками;
  3. М'якоть гарбуза і яблук нарізаємо невеликими кубиками;
  4. Гарбуз і яблучка перемелюємо в блендері до стану пюре;
  5. Цедру двох апельсином тремо на дрібній тертці і викладаємо до яблук і гарбуза;
  6. Після цього перекладаємо всі компоненти в ємність, додаємо подрібнені горіхи мигдалю, засипаємо цукровий пісок, підливаємо трохи води і залишаємо тушкуватися на невеликому вогні;
  7. Як тільки суміш стане густою, проварюємо ще 15 хвилин і знімаємо з вогню;
  8. Баночки промиваємо, чистимо від бруду содою;
  9. Стерилізуємо скляну тару над парою або в духовій шафі, кому як зручно;
  10. В простерилізовані ємності викладаємо готову гарбузово-яблучне пюре;
  11. Закатуємо всі металевими кришками, прибираємо під теплий плед до повного охолодження;
  12. Як тільки повидло охолоне, прибираємо на зберігання в темне прохолодне місце або в холодильник.
Читайте також, як варити компот з яблук на зиму. Дуже корисний напій, який, до речі, люблять діти!

Взимку ніяк не обійтися без малинового варення, особливо при застуді. Тут ми описали кілька рецептів варіння варення з малини «П'ятихвилинка». Вам потрібно тільки слідувати інструкціям і потім насолоджуватися відмінним результатом!

А тут знаходяться рецепти приготування абрикосового джему на зиму.

Рецепт приготування в мультиварці на зиму

Що потрібно:

  • Яблука середнього розміру – 5-6 штук;
  • Вода – 1 стакан.

Як готувати яблучне пюре на зиму для дітей у вашої улюбленої мультиварці:

  1. Яблука промиваємо від бруду, розрізаємо на кілька частин і видаляємо серцевину з насінням;
  2. Далі в ємність мультиварки заливаємо склянку води;
  3. У спеціальну ємність для приготування на пару викладаємо яблука і встановлюємо на мультиварку;
  4. Ставимо режим «Варка на пару» і готуємо протягом 15 хвилин;
  5. Після цього залишаємо яблука постояти, щоб вони охололи;
  6. За допомогою ложечки витягуємо м'якоть зі шкурок і перекладаємо її в чашу блендера;
  7. Перемелюємо яблука до стану пюре;
  8. Готове пюре з яблук перекладаємо в простерилизованную баночку і закриваємо кришкою;
  9. Зберігати слід при кімнатній температурі в темному місці або в холодильнику.

Корисні поради

  • Для повидла бажано використовувати яблука солодкого сорту, вони краще зберігаються;
  • У пюре можна додати будь-ягідний сироп, наприклад, смородиновий, малиновий, полуничний. Це додасть повидла додаткову солодкість і приємний аромат;
  • Бажано додатково яблучка збризнути лимонним соком, від цього їх смак стане набагато краще і підвищиться термін їх подальшого зберігання.
Пюре з яблук – це улюблені ласощі, як дітей, так і дорослих. А адже крім відмінного доповнення до чаю і випічці, цей десерт містить у собі високий рівень корисних речовин і вітамінів, які так необхідні в зимовий час.

Тому не полінуйтеся, приготуйте такі заготовки на зиму з яблук, застосувавши наші рецепти.

Що ще почитати: