03 июнь 2019 852

Корисні заготовки на зиму: цвітна капуста маринована

Рецептів приготування цієї страви безліч, адже в процес весь час залучаються різні компоненти.

Варто додати до суцвіттям зелень і петрушку – вийде один смак, болгарський перець і моркву привнесе смаком делікатності, гостроти в блюдо додасть корейський варіант.

Деякі господині експериментують з компонентами, інші дотримуються строгих правил.

Проте основа технології маринування залишається незмінною.

Рецепт приготування
Інгредієнти Кількість
цвітна капуста - 1 качан
петрушка - пучок
часник - 3-4 зубчики
оцет - 60 мл
сіль і перець - за смаком
Час приготування: 180 хвилин Калорійність на 100 грам: 42 Ккал
  1. Перед процесом маринування роблять звичні маніпуляції. Качан миють, розбирають на суцвіття, потім опускають в киплячу підсолену воду і бланшують. Хтось робить у зворотному порядку. Спочатку бланшують, потім розбирають на суцвіття.
  2. Процес витримування протягом кількох хвилин у киплячій воді дає можливість позбутися від гіркуватого присмаку, а також винищити гусениць, якщо такі є.
  3. Відкинувши капусту на друшляк, її промивають у холодній проточній воді. Частину відвару (приблизно 1 склянка) залишають для маринаду.
  4. Часник, нарізаний пластинками, обсмажується на олії до рум'яної скоринки.
  5. У сковороду додають посічену петрушку, сіль і спеції.
  6. Усе ретельно перемішують, додають приготовлений відвар, оцет, доводять масу до кипіння, потім накривають сковороду кришкою.
  7. Маринад готовий. В заздалегідь приготовлену ємність викладають суцвіття і заливають їх гарячим маринадом на 2 години.

Такий швидкий і простий рецепт приготування сподобається всім без винятку.

До столу подають як самостійну закуску або як гарнір.

Гостра і пікантна закуска

Іноді смакові рецептори людини неутолимо просять гостроти, що особливо характерно для холодної пори.

Тому часто такі пікантні страви підходять до столу, що називається, «на ура».

Для маринування цвітної капусти по-корейськи знадобляться наступні інгредієнти:

  • суцвіття капусти – 4 кг;
  • морква середньої величини – 5 шт.;
  • солодкий перець – 2 кг (приблизно 10 шт.);
  • гіркий перець у стручках – 4 шт.;
  • часник;
  • маринад;
  • спеції.

Для маринаду знадобиться вода в кількості 2,5 літрів, 5 ложок солі.

Оцет, рослинне масло і цукор беруться в рівній пропорції, кратній кількості води – 2,5 склянки.

Перед приготуванням знадобиться попередньо стерилізувати або обдати окропом 9 літрових банок з кришками.

Овочі миють, чистять, у перцю дістають нутрощі, капусту розбивають на окремі суцвіття.

Для шинкування знадобиться глибока тара, обробна дошка, ніж або терка.

Болгарський перець шаткують соломкою, для подрібнення на тертці моркви використовують спеціальну насадку.

Якщо такий не є, овочі нарізають соломкою з допомогою ножа.

Коріандр (4 ст. ложки) подрібнюють у ступці, 4 зубчики головок часнику з допомогою давилки.

В посудину укладають нашатковані овочі, розібрані суцвіття, часник і коріандр, потім перчать.

Гострий перець дрібно нарізають разом з насінням, потім відправляють до решти інгредієнтів в загальну масу.

Отриманий склад вимішують руками і розкладають по банках, ущільнюючи.

Маринад кип'ятять 5 хвилин на слабкому вогні, потім збільшують вогонь до максимуму, щоб залити овочі в банках киплячою рідиною, не доливаючи до верху банки.

Це робиться для того, щоб в процесі пастеризації маринад не витік назовні.

Банки з овочами, накриті кришками, стерилізують 15 хвилин в широкому посуді у воді на середньому вогні.

Залишився маринад можна долити в банку після завершення термічної обробки.

Тепер необхідно загорнути кришки, залишити заготовки витримуватися до кімнатної температури на добу, потім прибрати в холодне місце.

Ця страва сподобається всім без винятку членам сім'ї незалежно від віку і статі.

Відмінні смакові характеристики і пікантність такий маринованої капусти вдячні домочадці оцінять по достоїнству.

Відео нижче ви можете побачити всі етапи маринування цвітної капусти з цього смачного рецептом:

Вітамінна естетика — маринована капуста з морквою

Існує різноманіття варіацій на тему цієї закуски.

Для початку можна приготувати класичний варіант.

В якості інгредієнтів знадобляться:

  • суцвіття однієї великої капусти;
  • морква велика – 3 шт.;
  • часник за смаком;
  • соняшникова (оливкова) олію – третину склянки;
  • маринад.

Для найкращого смаку відбирають найкрасивіші, кремові і неисточенные шкідниками суцвіття.

Моркву і часник чистять, капусту поділяють на окремі шапочки.

Моркву шаткують соломкою так само, як для моркви по-корейськи.

У заздалегідь приготовлену глибоку посуд поміщають відібрані суцвіття і моркву, туди ж видавлюють часник.

Перемішують руками, для додання закуски додаткової енергетики.

Потім готують маринад.

Сіль, цукор і рослинне масло доводять до кипіння і вливають туди оцет.

Киплячим розсолом рівномірно проливають подрібнені овочі в тій же тарі, в якій їх перемішували.

Дають масі охолонути, час від часу знову перемішуючи.

Мариновану капусту закочують в стерилізовані банки вже в охолодженому вигляді.

При такій процедурі консервації зберігається велика частина вітамінів.

У холодильнику закатані банки можуть зберігатися до 2-х місяців.

Знімати пробу можна вже через день.

Любителі гострих відчуттів додають в посудину при укладанні інгредієнтів стручок пекучого перцю.

Страви з овочів завжди актуальні, а влітку особливо. Тому підготовлена свіжа добірка рецептів для вас. Колекція перевірених рецептів оладок з кабачків

Баклажани не менш популярні. Про те, як приготувати рулетики з них, читайте тут.

Дуже поживним, але в той же час, простим і неутяжеляющим шлунок, є блюдо з кабачків з фаршем у статті #deletetag#/retsepty-blyud/ovoshhi/recepti-kabachkov-v-duhovke-s-farshem.html

Корисні поради

Капусту для маринування потрібно відбирати не перезрілі і неизъеденную шкідниками.

З цвітною капустою з спецій добре поєднуються кориця, гвоздика, перець горошком, пекучий перчик.

Для маринування підходить будь-слабокислий складу.

Ніжки у суцвіть для маринування краще не обрізати, видаляють тільки зелені листки.

Для збереження вітамінів банки з салатом не стерилізують.

Перед початком приготування цвітну капусту завжди бланшують в підсоленій киплячій воді.

Трохи хитрощів по засолюванню цвітної капусти:

Що ще почитати: