02 апрель 2019 18

Кількість вуглеводів в яблуках

Для більшості людей яблука асоціюються з літом, здоров'ям та гарним настроєм.

Це не дивно, про користь цих фруктів ми знаємо з дитинства.

Але це не тільки смачний і корисний продукт, яблука – справжнє джерело енергії.

Тому всі, хто піклується про своє здоров'я, фігури і настрої, слід звернути увагу на цей фрукт.

Трохи про хімічний склад яблук

Звичайно, розібрати хімічний склад кожного сорту буде дуже нелегко, адже за деякими даними налічується понад 10 000 сортів.

До того ж, серйозний вплив на склад плоду надають умови, в яких він зростав і зберігався.

Тому для аналізу ми візьмемо усереднені показники.

Практично 90% складу яблука – це яблучний сік.

А сам яблучний сік на 95 % складається з води.

Причому слід зазначити, що ці фрукти, вирощені в природних умовах, мають у своєму складі по-справжньому чисту і здорову воду.

Саме тому цей фрукт чудово освіжає і втамовує спрагу.

Решта складу яблука, а це близько 5%, включає в себе досить велику кількість вітамінів, мінералів та інших корисних елементів.

Подібне розмаїття в одному продукті зустрічається не так вже часто.

Звичайно, в силу незначної кількості корисних речовин, істотною вітамінної користі один плід Вам не принесе.

Але це не означає, що їх слід виключити з раціону.

Ці плоди містять в собі елемент, що грає важливу роль у звільненні клітин організму від вільних радикалів, – вітамін Р (рутин).

Крім того, до складу яблук входить:

  • вітаміни А, В1, В2, В3, В5, В6, В9, С, Е, Н, К;
  • макроелементи (кальцій, магній, фосфор, натрій та інші);
  • мікроелементи (залізо, йод, фтор і інші);
  • амінокислоти (аланін, аргінін, лізин);
  • і, звичайно ж, поживні речовини (білки, жири, вуглеводи).

Вуглеводи в яблуках

Як вже говорилося вище, яблуко – чудове джерело енергії, адже в 100 грамах цього фрукта міститься цілих 13,81 грам вуглеводів.

Серед них:

Прості вуглеводи:

Глюкоза.

Цей вуглевод є основним джерелом енергії для організму людини.

Відіграє важливу роль у забезпеченні метаболізму.

Недолік глюкози в організмі негативно позначається на самопочутті людини і викликає швидку стомлюваність, зниження працездатності, дратівливість, іноді нудоту і навіть втрату свідомості.

У 100 грамах фрукта міститься приблизно 2,4 грама глюкози.

Фруктоза.

Не слід перебільшувати роль фруктози в боротьбі із зайвою вагою, так як вона розщеплюється виключно клітинами печінки і переробляється в жирні кислоти.

Однак, у цього вуглеводу маса інших корисних властивостей.

Він допомагає швидкому відновленню після фізичних навантажень, сприяє збільшенню мозкової активності, володіє загальними тонізуючими властивостями.

У 100 грамах яблук міститься близько 6 грамів фруктози.

Де знайти рецепт смачного омлету на сковороді, як його приготувати і з чим, читайте тільки у нас!

У теж час, буде корисно знати, що калорійність смаженого яйця становить... читайте у цій статті.

Як застосовують траву кукурудзяні рильця і для чого вона, можна прочитати тут:#deletetag#/pitanie/diety-pitanie/kykyreznue-rulca-dlya-pohydeniya.html

Сахароза.

Це дисахарид, з'єднання глюкози і фруктози.

З усіх вуглеводів саме сахароза викликає найбільше обурення у прихильників різноманітних дієт.

Але її негативний вплив на вагу людини дещо перебільшено.

Вживаючи джерела сахарози в помірних кількостях, ми не тільки не завдамо шкоди фігурі і здоров'ю, а й покращимо роботу мозку, отримаємо енергію.

Також до корисних властивостей сахарози належить її здатність захищати печінку від токсинів.

У 100 грамах яблук міститься трохи більше 2 грамів сахарози.

Складні вуглеводи:

Крохмаль.

Вуглевод, що володіє масою корисних якостей.

Вживання продуктів, що містять крохмаль, сприяє зниженню рівня «поганого» холестерину (LDL) в крові, позитивно впливає на роботу шлунка і дванадцятипалої кишки, допомагає нейтралізувати негативні наслідки при алкогольних отруєннях.

В яблуках зміст цього корисного вуглеводу незначно, на 100 грамів фрукта всього 0,05 грама крохмалю.

Харчові волокна (клітковина).

Клітковина має досить складну структуру і внаслідок цього майже не перетравлюється організмом людини.

Однак не слід вважати, що харчові волокна не приносять ніякої користі.

Як раз навпаки, вони стимулюють травний процес, допомагають розвитку корисних кишкових бактерій, очищують організм від токсинів.

У 100 грамах яблук міститься 2,4 грами клітковини.

Звичайно, в залежності від сорту ці величини можуть змінюватися.

Так, наприклад, слід звернути увагу, що в червоних яблуках, які зазвичай більш солодкі на смак, міститься більше вуглеводів, ніж зелених.

Вміст вуглеводів в різних сортах яблук:

  • зелене яблуко містить 8,8 грамів вуглеводів на 100 грам фрукта;
  • Семеренко – трохи більше 9 г вуглеводів на ту ж кількість фрукта;
  • червоне яблуко – майже 10,1 грамів вуглеводів на 100 грам фрукта;
  • Голден – 10,7 г/100 грам яблука.

Тим не менш, не дивлячись на досить велику кількість вуглеводів в яблуках, не слід розраховувати, що одного плоду вистачить на те, щоб достатньо поповнити Ваш запас енергії.

Ефект від вживання яблука триває не більше години.

Щоб енергії вистачило організму для більш тривалої роботи, потрібно додати до яблуку який-небудь білковий продукт, наприклад, сир або йогурт.

А в якості приємного бонусу до поповнення енергетичного запасу, такий прийом зробить Ваш раціон більш збалансованим і корисним для здоров'я.

Відео десерт

У цьому відео, Ви дізнаєтеся про користь цього чудового фрукта.

Що ще почитати: