06 май 2019 12

Що таке агар-агар: склад, властивості, застосування

Для того щоб приготувати холодець, желе або мармелад, в традиційної європейської кулінарії використовують желатин – загущувач тваринного походження.

А ось в країнах Азії для цього найчастіше застосовують агар-агар – унікальний продукт, сфери використання якого дуже різноманітні.

Агар-агар – що ж це таке?

Це загусник їжі у вигляді порошку або стружки білого, а іноді жовтуватого кольору. Розчинений у гарячій воді, він після застигання набуває консистенцію желе або густого гелю.

Народжений в море

Незвичне для нашого слуху назва родом з малайської мови, де «агар» перекладається як «водорості». Дійсно, добре відомий в Південно-Східній Азії агар-агар, виготовляють з певних видів водоростей червоного і бурого кольору, які добувають з дна моря або штучно вирощують на спеціальних плантаціях.

Ці теплолюбні водорості ростуть у теплих морях тропіків і субтропіків, і багато їх види мають харчову цінність і здавна вживаються в їжу, наприклад, норі, хиджики, арам.

Про властивості відвару цих водоростей жителі прибережних районів Південно-Східної Азії знали давно і вживали получающееся желе не тільки в їжу, але і в якості лікувального засобу.

У європейських країнах цей загусник з'явився лише у ХІХ столітті, та й то використовувався, переважно, біологами, як живильне середовище для розмноження бактерій. А популярність в якості харчового продукту, який він придбав порівняно недавно.

Склад і корисні властивості

Агар-агар – продукт рослинного походження зі складним складом. У нього входять:

  • Полісахариди (агаропектин, агароза і інші), які і надають йому властивості желе;
  • Піровиноградна і глюкуронова кислоти;
  • Мінеральні речовини, в тому числі, кальцій і йод;
  • Залізо;
  • Різноманітні вітаміни.

Мікроелементи і вітаміни, що входять до складу агар-агару, не тільки корисні, але і необхідні для організму. Цей загусник є важливою харчовою добавкою, його маркування — Е 406.

Він практично не містить калорій і багатий клітковиною, в ньому багато вуглеводів, а ось жирів немає зовсім. Це робить цей продукт з водоростей незамінним інгредієнтом в їжі вегетаріанців, так і в дієтичної їжі його теж використовують.

Якщо порівнювати агар-агар з желатином, можна виявити багато переваг цього згущувача:

  1. Желе, приготоване на агар-агарі, довше зберігає свої властивості, ніж зроблене з використанням желатину, так як агар залишається у формі щільного гелю і при температурі в 40 градусів;
  2. Він економічніше желатину, у воді його обсяг збільшується в 30 разів;
  3. Це речовина без смаку і запаху, що важливо для приготування їжі;
  4. Агар-агар практично прозорий, тоді як желатин мутнуватий;
  5. Желе, приготоване з використанням згущувача з водоростей, можна нагріти до кипіння, а потім охолодити, і воно знову прийме желеподібну форму. А ось желатин цієї властивості не має;
  6. Нульова калорійність теж у ряді випадків може розглядатися як перевага;
  7. Будучи рослинного походження, агар-агар придатний для приготування пісної їжі.

Пропонуємо вам трохи відпочити від читання і подивитися цікавий відео-ролик про це інтригуючому продукті:

Від моря до кухні

Процес виробництва згущувача

Технологія виготовлення цього згущувача не змінювалася століттями. Звичайно, зараз агар-агар виробляють на заводах з сучасним обладнанням, але основні етапи залишилися незмінними:

  1. Очищення і миття водоростей;
  2. Обробка лугом;
  3. Екстракція – вилучення желюючий речовини з розчину;
  4. Фільтрація отриманої суміші;
  5. Застигання;
  6. Пресування;
  7. Сушіння та подрібнення.

Пропонуємо вивчити цікаві рецепти зі свинячої рулькою в мультиварці, в тому числі і холодець. Свиняча рулька в мультиварці – швидко, поживно, святково! Господині часто кладуть желатин в холодець, а що, якщо його замінити агар-агаром?

А тут знаходиться рецепт желейного торта «Бите скло». Дуже оригінальний десерт!

Ви на дієті? Тоді наш сайт сьогодні зіграє роль вашої кулінарної музи, тому що в цій статті знаходяться рецепти курячого суфле. Адже воно дієтичне. Повірте, це смачне блюдо різноманітить ваш раціон і поліпшить настрій.

В даний час головними країнами, що виробляють та постачають агар-агар на світовий ринок є Японія, США і Китай. Кращим вважається продукт японського виробництва.

Є два види цього згущувача: білий та жовтий. Порошок білого кольору більш якісний.

На великих упаковках ще присутні маркування від 600 до 900. Чим більше цифра маркування, тим вище якість і краще желюючий властивості.

Але, на жаль, на невеликих пакетах надходить у роздрібний продаж продукту таких маркувань немає. Тому при розрахунку норми порошку для приготування желе треба пам'ятати, що одна чайна ложка цього згущувача приблизно відповідає столовій ложці звичайного желатину.

Слід врахувати, що цей загусник втрачає свої властивості, якщо у нього закінчився термін придатності.

Де продається така альтернатива желатину

Ще в Радянському Союзі існували заводи по виробництву агар-агару, зокрема, завод в Одесі працював на місцевому, чорноморському сировину. Але купити в магазинах цей загусник було практично неможливо – вся продукція заводів відправлялася на кондитерські фабрики.

Зараз такої проблеми немає. Цінний продукт з водоростей продається в спеціальних дієтологічних магазинах або відділах для діабетиків.

У великих супермаркетах можна придбати у відділах спецій. Крім цього, агар-агар продається через інтернет-магазини, де пропонується широкий вибір видів цього згущувача різного виробництва.

Якщо говорити про терміни зберігання, то агар-агар – швидкопсувний продукт. Желе з ним краще вживати не пізніше доби з моменту приготування.

Термін зберігання порошку вказується на упаковці, але зазвичай герметично закритий пакет із загусником не варто зберігати довше року, тому що речовина втрачає свої желюючий властивості.

Застосування в побуті

Як вже говорилося, сфери використання агар-агару досить різноманітні. Поряд з кулінарією і медициною, його можна застосовувати як для побутових потреб, успішно замінюючи желатин.

  1. Одна з назв цього згущувача – «бенгальська риб'ячий клей» — говорить сама за себе. В якості клею його насправді можна використовувати, принаймні недовго;
  2. Застосовують його і як пластифікатор, тобто речовина, що надає пластичність якийсь суміші. Наприклад, у декоративно-прикладному мистецтві його додають в полімерну глину;
  3. Ліфтинг-агар. За відгуками косметологів, це речовина в якості засобу для догляду за шкірою обличчя може замінити сеанс мезотерапії. Досить щодня робити маску з теплої желе;
  4. Агар-агар – хороший засіб для захисту волосся, що створює ефект ламінування.

Але все ж найбільш ефективно продукт з водоростей використовується в народній медицині та кулінарії. Тут застосування цього дивного речовини має багатовікові традиції.

Лікувальні властивості агар-агару

Оздоровчий вплив цієї речовини на організм пояснюється наявністю в ньому корисних мінеральних речовин, вітамінів і великої кількості клітковини.

  • Клітковина майже не перетравлюється і, розбухаючи, очищає кишечник. Тому агар-агар забезпечує його нормальну роботу і є ефективним засобом проти запорів;
  • Це хороший засіб від ожиріння. Прийом в їжу продуктів, приготованих з використанням цього згущувача, надовго дає людині ілюзію ситості;
  • Вживання желе агар-агару відновлює слизову оболонку шлунку і кишечника при таких захворюваннях, як гастрит і ентерит;
  • Міститься у водоростях йод, добре впливає на роботу щитовидної залози;
  • Цей продукт необхідний при діабеті, оскільки зменшує кількість глюкози в крові.

Засіб для схуднення

У боротьбі за струнку фігуру агар-агар використовується як щадне, але ефективний засіб. Це екологічно чистий продукт, який, до того ж, майже повністю виводиться з організму.

Рецепт для зниження ваги

Розвести 1 грам агар-агару в склянці води і нагріти, але не до кипіння. Температура повинна бути близько 85.

Дати трохи охолонути і випити за 15-20 хвилин перед їжею.

Цей час необхідно, щоб агар-агар набрякли і заповнив більшу частину шлунка.

Здавалося б, просте в плані приготування і вживання засіб, доступний практично всім.

Однак потрібно врахувати кілька моментів:

  • Агар-агар варто приймати в гарячому вигляді, тобто в рідкому вигляді;
  • Цей загусник притуплює відчуття голоду, але не знижує апетит – смачна і приваблива на вигляд їжа все одно викличе потребу її з'їсти;
  • Якщо почуття голоду досить сильне, то краще розводити агар-агар на фруктовому соку, відвари ромашки або липового цвіту;
  • Треба враховувати, що агар-агар, особливо спожитий натщесерце, викликає проносний ефект.

В черговий відеозапису дивіться рецепт дієтичного зефіру з агар-агаром.

Худніть зі смаком!

Кулінарні премудрості

Кулінарія – це та область застосування агар-агару, де його властивості та якості проявляються особливо яскраво. Як би не був корисний для здоров'я цей загусник, а відкрили його саме кухаря.

Кондитери використовують агар-агар для створення солодких десертів: зефіру, мармеладу, суфле, пастили. Він входить до складу смачних начинок цукерок і ароматних конфітюрів.

Цей дивовижний порошок з водоростей використовується і для випічки, і для приготування фруктових і овочевих консервів, і для виготовлення згущеного молока і майонезу.

Страв з використанням агар-агару неймовірна кількість, описати їх всі неможливо. Тому в якості прикладу можна запропонувати два цікавих рецепта.

Грушеве суфле
Інгредієнти Кількість
груші - 4 шт.
кардамон, кориця, куркума - за смаком
порошок агар-агару - 1 столову ложку
вода - 100 мл
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 35 Ккал

Приготування:

  1. Очистити груші, розім'яти і збити пюре блендером;
  2. Додати спеції і ретельно перемішати;
  3. Висипати порошок згущувача у воду і почекати, коли він набубнявіє;
  4. Прокип'ятити розчин 3 хвилини;
  5. У гарячу суміш додати грушеве пюре, розлити по силіконових формочках і прибрати в холодильник.

Застигле суфле викласти з форми на тарілку і прикрасити фруктами.

Молочний десерт з шоколадним печивом

Необхідно підготувати:

  • Молоко – 2 склянки;
  • Агар-агар – 2 грами;
  • Цукор – 3-4 столових ложки;
  • Шоколадне печиво – 8 штук.

Приготування:

  1. Залити агар-агар невеликою кількістю води на годину;
  2. Розкришити печиво в дрібну крихту товкачем або качалкою;
  3. Молоко з цукром нагріти не до кипіння;
  4. Викласти в гаряче молоко набряклий загусник і дати закипіти;
  5. Варити 2-3 хвилини, поки загусник не розчиниться повністю;
  6. Зняти суміш з вогню, додати розкришене печиво і розлити по формах;
  7. Дати охолонути і прибрати в холодильник.

А ось в наступному відео ми хочемо показати вам процес приготування барвистого мармеладу, який буде прекрасним частуванням до чаю і сподобається дітям:

Може цей продукт завдати шкоди?

Серйозних протипоказань до використання цього згущувача немає. Мова, швидше, йде про міру його вживання.

Враховуючи, що агар-агар має властивість легкого проносного, занадто багато вживати його не варто, так як може початися сильна діарея. Фахівці вважають, що 4 грама цієї речовини – максимальна добова норма.

Таким чином, агар-агар — хороша альтернатива звичному желатину. Він не тільки прекрасний загусник їжі, але і володіє цілим рядом корисних властивостей.

Склад агар-агару і вхідні в нього мікроелементи і вітаміни роблять можливим застосування його не тільки в кулінарії, але і в лікувальних, оздоровчих цілях, дієтології та косметології.

Якщо ви не любитель читання, то спеціально для вас ми підготували коротенький відео-ролик про те, що ви хотіли знати про агар-агарі:

Що ще почитати: