19 апрель 2019 16 187

З чого роблять зефір на фабриці, як приготувати його в домашніх умовах

Зефір — це ласощі, яке одне з небагатьох зберегло з дитинства той же смак і склад його не особливо відрізняється від колишнього. Таке кондитерське диво виробляють всього в двох видах – глазурованном і неглазурованном.

В основному оболонкою для зефіру служить шоколад, хоча в наш час чого тільки не побачиш (оболонка з кокосової стружки вже не новина). А так званих сортів зефіру безліч, але найбільш натуральний і нешкідливий з усіх — це білий.

Всі інші зроблені за допомогою барвників і фруктових наповнювачів. А який насправді складу зефіру?

Склад

Такий продукт, як зефір, виходить в результаті перетирання яєчного білка (ні в якому разі не додавати жовток) з цукром і підмішуванням пюре. В подальшому дана суміш збивається і готується до додавання формотворного наповнювача.

Таких є три наповнювача: Пектини (рослинні полісахариди-загусники), які отримуються за допомогою кислотної екстракції з фруктів або цукрових буряків; сироп з морських водоростей під назвою «агар-агар»; і желатин, з якого робиться мармеладная маса.

Кожен з вищевказаних наповнювачів відрізняється як за смаковими якостями, так і по живильній цінності. Тому слід враховувати який з наповнювачів взяти за основу.

Так як, приміром, використання водоростей «агар-агар» може тримати в нормі калорійність зефіру і надалі можна не переживати через набору зайвих калорій в денному раціоні. Такий зефір буде мати більш щільну консистенцію, на відміну від інших наповнювачів у цьому кондитерському виробі.

Якщо брати за основу такої загусник, як желатин, то потрібно розуміти, що продукт на виході вийде з більш тягучою консистенцією. Тому його найлегше розпізнати серед всіх наповнювачів.

Самий позитивний ефект на організм людини буде надавати додавання рослинного пектину. Даний загусник має чимало якостей. По-перше, він сприяє зниженню рівня залишаються на стінках судин холестерину.

По-друге, рослинний пектин допомагає організму виводити всі токсичні продукти діяльності, включаючи солі металів. А також наповнювач має фруктовий полісахарид, який підвищує імунітет. Відрізнити саме цей загусник нескладно, у нього «повітряна» консистенція і трохи кислуватий присмак.

Як роблять справжній зефір на фабриці

 

Кожна фабрика може відрізнятися за способом приготування зефіру та все ж є певні технології виробництва. Більшу частину функцій в приготуванні даного виробу виконують кондитери, якщо брати весь процес, включаючи підготовку і фасування. Отже, існує всього три етапи створення цього кондитерського виробу:

  1. Сировину готують, засинаючи в месильную машину всі інгредієнти, з яких вийде кінцевий продукт;
  2. Майбутньому зефіру надає форму півсфер, згодом продукт піддають просушування;
  3. Кінцевим етапом є обсипання цукровою пудрою вже готового продукту.

Глазурованіе відбувається також за допомогою виробничих машин, але деякими процесами керують тільки кондитери. Так як на кожній фабриці своя технологія, точного і послідовного списку не може бути.

Приміром, на одній з фабрик кондитери самі посипають тільки просочений глазур'ю зефір подрібнений горіх, таким чином, ручна робота над цим продуктом робить його форму не схожою на інші з-під конвеєра.

Фасовка ж залишається роботою тільки рук кондитерів.

Заливний пиріг з начинкою з яєць і зеленого лука — смачна домашня випічка за домашніми рецептами.

Як смачно приготувати свинячі вуха читайте в нашій статті.

Курочка на сольовий подушці виходить приємною на смак і соковитою, читайте наші рецепти.

Як зробити зефір в домашніх умовах
Інгредієнти Кількість
желатину - 20 г
цукру - 250 г
лимонної кислоти - 1 ч. л.
соди - 1 ч. л.
води - 0,5 л
Час приготування: 1440 хвилин Калорійність на 100 грам: 326 Ккал

Надаємо один з найлегших способів приготування зефіру в домашніх умовах. Для такого способу не потрібно випікати або ще яких-небудь складних дій. Одним мінусом є тривалість всього процесу, так як для того щоб спробувати приготований зефір, доведеться почекати близько дня.

Нагріваємо 150 г води і заливаємо заздалегідь підготовлений желатин, залишаємо його для набухання. Далі потрібно приготувати нескладний сироп. У склянку, наполовину наповнений теплою водою, висипаємо цукор і розмішуємо.

Після чого воду з цукром нагріваємо в каструлі (від 8 до 10 хвилин) для того, щоб утворився сироп. У нього ж висипаємо набряклий желатин і розмішуємо.

Рідина, яка утворилася, негайно знімається з вогню і відразу збивається міксером близько семи хвилин.

Потім додається лимонна кислота і знову ж збивається ще 5 хвилин. Коли маса збита, додаємо ванілін і соду (чим більше додано ваніліну, тим яскравіше виражений ванільний смак, головне не перестаратися), збити ще 2-3 хвилини.

Після всіх виконаних маніпуляцій виходить густа та біла маса, яку викладаємо у форми (змазані маслом і простеленные пергаментом).

Результат всієї роботи кладемо в холодильник на добу, після закінчення часу потрібно присипати цукровою пудрою кожну півсферу для того, щоб зефір не злипався один з одним.

Користь і шкода солодощі

Складові даного кондитерського виробу говорять самі за себе. Звичайно ж, властивості цього продукту не можна порівняти з користю будь-яких фруктів або овочів та все ж зефір володіє чималою кількістю глюкози, що підвищує розумові здібності, як і інші швидкі вуглеводи, що містяться в солодкому.

Тривала температурна обробка знищує всі вітаміни, які там перебували, калорійність може призвести до ожиріння. Тому зефір не можна вважати корисним продуктом, так і шкідливим.

Що ще почитати: