16 апрель 2019 42

Як зварити смачний суп з квашеної капусти

Такий суп – прекрасна альтернатива звичному борщу. Відмінний варіант для тих, хто любить кисле. Готується трохи простіше і швидше з-за відсутності буряків. Через неї ж, до речі, у страви зовсім інший смак.

Суп з кислою капустою з м'ясом
Інгредієнти Кількість
листи лавра - 3 шт.
вода - 3 л
картопля - 4 бульби
квашена капуста - 0,3 кг
часник - 2 шматочка
цибулю - 2 головки
томатний сік - 50 мл
чорний мелений перець - за смаком
м'ясо - 400 г
морква - 1 шт.
пшоняна крупа - 40 г
сіль - за смаком
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 грам: 31 Ккал

Повноцінні щі, які готуються не складніше інших супів. Все просто і смачно!

Як приготувати:

  1. М'ясо вимити, очистити від жиру, нарізати і покласти в каструлю.
  2. Влити вказану кількість води і прибрати на плиту.
  3. Помістити туди листи лавра і дати майбутньому бульйону закипіти.
  4. Зняти піну з поверхні і варити на слабкому вогні годину.
  5. Картоплю в цей час звільнити від шкірки.
  6. Вимити картоплю й укласти їх в суп за півгодини до готовності.
  7. Коли пройде час, картоплю дістати і розім'яти виделкою.
  8. Пшоно промити і додати в суп, коли м'ясо буде готове.
  9. Туди ж відправити кислу капусту, віджату від соку. Якщо є необхідність, волокна треба промити в друшляку під проточною водою.
  10. Моркву почистити і натерти.
  11. З лука зняти лушпиння, вимити його і дрібно нарізати.
  12. У сковороду налити трохи олії, всипати цибулю і моркву.
  13. Гасити їх, помішуючи, 2-3 хвилини.
  14. Ввести томатний сік і трохи (буквально половину склянки) води.
  15. Туди ж — картопля, сіль і перець, подрібнений часник.
  16. Гасити три хвилини і перелити до м'яса.
  17. Готувати суп ще двадцять хвилин.
Порада: смачно подавати з охолодженої сметаною.

Суп з куркою і квашеною капустою

Рецепт для тих, кому подобаються більш «легкі» супи. Тут замість яловичини і свинини буде ніжна курка. Спробуйте обов'язково, подобається всім.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
вода 2,5 л
картопля 7 бульб
квашена капуста 0,2 кг
сіль 20 г
куряче м'ясо 300 г
зелень 30 г
цибуля 1 головка
рослинна олія 20 мл
морква 1 шт.

Піде на приготування – 2 години і 15 хвилин.

В одній порції – 35 калорій.

Як приготувати:

  1. Курку вимити, нарізати скибочками і очистити від плівок.
  2. Покласти в каструлю і налити води.
  3. Прибрати все це на плиту і дати закипіти.
  4. Зняти піну і додати капусту, готувати одну годину.
  5. За цей час очистити і вимити моркву з цибулею.
  6. Моркву натерти, а цибулю дрібно посікти.
  7. У сковороді нагріти масло і всипати коренеплоди.
  8. Гасити їх, помішуючи, до м'якості.
  9. Картоплю почистити і нарізати кубиками.
  10. Всипати її в суп, коли мине година.
  11. Відразу ж ввести вміст сковороди, сіль.
  12. Зелень дрібно порубати і всипати в щі.
  13. Довести всі компоненти до кипіння.
  14. Зняти з вогню, закрити суп і дати настоятися півгодини.

Порада: можна додати трохи помідор, щоб суп вийшов більш насиченим.

Капусняк по-українськи

Досить незвичайний варіант супу – саме така думка буде у кожного, хто прочитає наступний рецепт. На ділі виходить справжня смакота!

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
рис 40 г
квашена капуста 200 г
морква 1 шт.
сіль за смаком
копчена курка 0,2 кг
чорний мелений перець за смаком
листи лавра 2 шт.
картопля 2 бульби
рослинна олія 20 мл

Піде на приготування – 1 годину.

В одній порції – 122 калорії.

Як приготувати:

  1. Цибулю почистити і вимити, нарізати пір'ям.
  2. Моркву почистити, помити і натерти.
  3. Куряче філе нарізати кубиками невеликого розміру.
  4. У сковорідці розігріти олію і всипати цибулю.
  5. Гасити його, помішуючи, до золотистого кольору.
  6. Після цього всипати моркву і тушкувати все разом до м'якості.
  7. Наприкінці всипати курку і дати їй підсмажитися.
  8. Капусту промити водою в друшляку, віджати.
  9. Картоплю почистити і вимити, нарізати брусками.
  10. Покласти в каструлю з водою.
  11. Туди ж — промитий рис, листи лавра.
  12. Прибрати на вогонь і дати закипіти.
  13. Коли картопля буде майже готовий, ввести вміст сковороди і капусту.
  14. В кінці присипати все сіллю, чорним перцем.
  15. Прибрати листочки лавра і розливати суп по тарілках.

Порада: замість курки можна використовувати шинку.

Вегетаріанський варіант щів

Якщо ви не любите м'ясо або тримайте пост, збережіть ці щі. Суп вийде не менш смачним без білка, все одно буде ситним і яскравим!

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
корінь селери 20 г
морква 2 шт.
листи лавра 2 шт.
борошно 30 г
квашена капуста 500 г
бульйон 1 л
сіль за смаком
томатна паста 15 г
чорний мелений перець за смаком
цибуля 1 головка
рослинна олія 60 мл
вода 0,1 л
свіжа зелень 20 г

Піде на приготування – 55 хвилин.

В одній порції – 47 калорій.

Як приготувати:

  1. Капусту позбавити від розсолу, при необхідності промити.
  2. Покласти в сотейник, додати томатну пасту.
  3. Влити воду і прибрати на плиту, закрити кришкою.
  4. Тушкувати протягом півгодини.
  5. Половину масла нагріти на плиті.
  6. Цибулю почистити і вимити, дрібно нарізати.
  7. Всипати в масло і обсмажити до золотистого кольору.
  8. З моркви зняти шкірку, промити її і натерти.
  9. Корінь селери теж почистити, нарізати соломкою.
  10. Додати до цибулі і тушкувати все разом п'ять хвилин.
  11. Перекласти до капусти і тушкувати п'ятнадцять хвилин.
  12. Влити бульйон і варити суп ще десять хвилин.
  13. У сковороді нагріти залишки олії і обсмажити на ньому муку.
  14. Додати трохи бульйону, розмішати до рідкої консистенції.
  15. Перелити соус в суп, додати листи лавра, сіль і перець.
  16. Через чверть години щі можна подавати до столу.
  17. Зелень порубати і присипати нею кожну порцію.

Якщо квашена капуста здасться вам занадто кислою, спробуйте приготувати суп з морської капусти.

Як смачно замаринувати капусту, ви можете прочитати тут. Порадуйте близьких пікантною закускою власного приготування.

Також пропонуємо вам кілька рецептів млинців з капустою. Вони соковиті, прості і дуже смачні.

Як приготувати суп з квашеної капусти в мультиварці

Вам однозначно потрібен цей рецепт, якщо ви володар мультиварки. В ній щі будуть готові через дві години. І весь цей час ви можете займатися собою. Хіба не чудово?

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
часник 2 шматочка
цибуля 1 головка
морква 1 шт.
томати 2 шт.
сало 100 г
томатна паста 15 г
сіль за смаком
лист лавра 1 шт.
кисла капуста 0,2 кг
картопля 4 бульби
чорний мелений перець за смаком

Піде на приготування – 2 години.

В одній порції – 120 калорій.

Як приготувати:

  1. Сало позбавити від шкіри і дрібно нарізати його.
  2. Цибулю почистити і вимити, порізати на кубики.
  3. Моркву очистити і вимити, натерти.
  4. Капусту нарізати коротше, якщо в цьому є необхідність.
  5. Викласти цибулю і сало в чашу мультиварки.
  6. Включити режим випічки на півгодини.
  7. Через п'ятнадцять хвилин додати капусту, моркву.
  8. Готувати ще стільки ж.
  9. Картоплю почистити і нарізати довільно.
  10. Томати теж порізати на кубики або подрібнити в блендері.
  11. Часник подрібнити.
  12. Коли пройде час, в чашу влити води, додати картоплю, томати, часник.
  13. Туди ж — листочок лавра, сіль і перець.
  14. В режимі гасіння готувати суп півтори години.

Порада: якщо взяти копчене сало, то й у супу буде незвичайний, копчений смак.

Як варити борщ з додаванням пшоняної крупи

Останній рецепт ми вирішили зробити зовсім не класичним. Пшоно буде одним з головних інгредієнтів у цьому варіанті щів. Приємного апетиту!

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
пшоно 40 г
м'ясний бульйон 1 л
вода 2 л
чорний мелений перець за смаком
картопля 3 шт.
свинина 0,3 кг
сіль за смаком
квашена капуста 0,5 кг
цибуля 100 г
рослинна олія 30 мл

Піде на приготування – 1 годину і 45 хвилин.

В одній порції – 39 калорій.

Як приготувати:

  1. М'ясо почистити і вимити, нарізати і покласти в каструлю.
  2. Влити воду, бульйон і прибрати на плиту, довести до кипіння.
  3. Варити годину при слабкому кипінні.
  4. Пшоно промити, всипати в суп і варити ще п'ятнадцять хвилин.
  5. Картоплю почистити, нарізати часточками.
  6. Покласти в суп і варити десять хвилин.
  7. Після цього ввести капусту, перемішати.
  8. На сковороді обсмажити до рум'яності подрібнену цибулю.
  9. Ввести його в суп разом з сіллю і чорним перцем.
  10. Варити ще п'ять хвилин і можна подавати.
Порада: для ситності можна додати в щи трохи квасолі.

Корисні поради

  1. Якщо капуста виявилася занадто кислою, її потрібно покласти в друшляк або велике сито і промити під проточною водою. Але якщо кислота нікуди не йде, краще замініть капусту свіжою. Треба її зменшити, якщо соломка дуже довга.
  2. У будь супів можна додати деякі компоненти для ситності, яскравості та насиченості. Це можуть бути томати, солодкий перець, гриби, квасоля, нут та ін
  3. Якщо в складі супу немає картоплі, додайте в нього трохи підсмаженого борошна. Інакше щі вийдуть як вода, не будуть нести в собі абсолютно ніякої поживності.
  4. Іноді в щі додається чорнослив. Так, ви все вірно прочитали! Вам здається, що це нерозумно, несмачно і дивно, вірно? На ділі ж треба спробувати такий суп всього раз. Відмовитися від добавки буде так само складно, як і не закохатися.

Щі – це класичний суп, який подобається майже всім (головної-то конкурент все-таки борщ!). Він кислуватий, але дуже смачний, ситний. Подавайте його зі свіжою зеленню і сметаною і їжте із задоволенням.

Що ще почитати: