10 июнь 2019 22

Як правильно закоптити грудинку в коптильні гарячого копчення

Якщо у вас є коптильня, то просто гріх не закоптити в ній грудинку, яка буде відмінною заміною ковбас.

Як вибрати м'ясо

Почати потрібно з вибору грудинки.

Кращим варіантом буде грудинка молодої свині – з білої прошарком жиру, рожевим м'ясом і м'якої тонкої шкіркою. Крім того, в грудинці не повинно бути кісток, її не можна заморожувати, інакше смак вийде не таким гарним.

Якщо у вас м'ясо домашнє, то знайте – цей варіант найкращий. А ось якщо домашнього м'яса немає, то доведеться гарненько пошукати підходящу грудинку.

За посиланням ви знайдете рецепт горохового супу з копченими реберцями.

Також можна приготувати квасолевий суп з копченостями по цього рецептом.

Вашим гостям сподобається рулет з лаваша з копченою куркою. Тут можна подивитися рецепт.

Придбати її можна на базарі або в спеціалізованому м'ясному магазині, однак майте на увазі, що в магазинах свиняче м'ясо завжди доставляється з ферм і може бути напхане різними гормонами росту і вітамінами, які псують смак м'яса. Тому краще пошукати грудинку на ринку у м'ясному відділі, де свинину продають приватні особи, які часто вирощують свиней самі або ж скуповують їх у селах, від чого ймовірність нарватися на хімію явно менше.

Як закоптити грудинку в коптильні гарячого копчення
Інгредієнти Кількість
грудинка - 500 г
сіль - 2 ч. л.
соєвий соус - 2 ст. л.
часник - 2-3 зубчики
перець - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 455 Ккал

Коли ми виберемо відповідну грудинку, можна приступати до готування.

  1. Насамперед слід ретельно промити наше м'ясо і обсушити, щоб підготувати до маринування.
  2. В інгредієнтах зазначено лише приблизну кількість соєвого соусу, солі – пересолити не вийде, а тому можна додавати все на око. Для початку ми обсипаємо грудинку сіллю, добре обмазуємо. Далі натираємо часник на дрібній тертці або через часникодавку давимо – потрібно це для того, щоб обмазати грудинку з усіх боків. При цьому часнику можна використовувати побільше.
  3. Далі ми перчимо нашу грудинку, можна використовувати червоний, якщо любите погостріше. Поливаємо зверху соєвим соусом і обмазуємо знову.Після цього кладемо м'ясо в пакет і прибираємо в холодильник на добу, щоб промариновался. Можна підлити ще соєвого соусу прямо в пакети, якщо є бажання. Можна грудинку і залишити на дві доби, так вона промаринується ще краще і рівномірно просолится.
  4. Коли грудинка буде готова, можна приступати до найцікавішого. Першим ділом насипаємо на дно коптильні вологі тирсу. У магазині вони можуть називатися саме тирсою, або ж на упаковці може бути написано «Тріска для копчення». Вибирати різні види сенсу немає, просто беріть будь-або ж найпростіший, який є.
  5. Поверх тирси потрібно поставити лоток для збору жиру – в нових моделях він повинен бути відразу, якщо ні – доведеться зробити самим, наприклад, з листа. Це потрібно, щоб жир не капав на тирсу. Зверху ставимо решітку і викладаємо на неї нашу грудинку.
  6. Наступним кроком буде розпалювання невеликого вогнища, навколо якого слід розмістити камені, щоб було на що поставити коптильню. Як розгориться багаття, ставимо коптильню. Далі нам залишається лише підтримувати багаття, щоб у ньому горіли вугілля (саме горіли), не соромтеся підкладати дрова.
  7. Коптити потрібно близько 40-50 хвилин в залежності від розміру шматків.

Корисні поради

  1. При виборі м'яса уважно дивіться на його колір – сама м'якоть повинна бути рожевою, а сало — виключно білим. Саме так виглядає м'ясо молодої свині.
  2. В грудинці можна залишати кісточки, якщо не хочете їх вирізати, щоб потім лежали без діла, просто в цьому випадку потрібно коптити трохи більше і класти кісткою вниз.
  3. Для більш приємного смаку в маринад можна додати трохи цукру і запашних трав.
  4. Також можна додавати в маринад і насіння гірчиці, а якщо любите погостріше, можна використовувати в маринаді і готову гірчицю, головне, не переборщити і перед копченням зніміть ножем надлишки, після чого обдайте залишками рідкої частини маринаду.
  5. В маринад можна додати кілька часточок лимона або вичавити в нього сік половини плоду, щоб смак був більш цікавим, однак це на любителя. При цьому не варто замінювати сік лимона оцтом – зіпсуєте смак.

На відео — простий спосіб приготування грудинки гарячого копчення:

Що ще почитати: