01 май 2019 39

Як закоптити м'ясо в коптильні гарячого копчення

Якщо у вас є коптильня, відразу ж приєднуйтесь до нас, тому що ми готуємо дещо неймовірне. Якщо у вас її немає, то терміново купіть або зробіть самостійно! Це саме та річ, яка обов'язково повинна бути в кожному домі. Копчене м'ясо, яке ми сьогодні готуємо, неймовірно ніжна, дуже ароматне і настільки смачне, що просто тане в роті!

Як вибрати м'ясо і підготувати його до копчення

В якості м'яса для копчення ви можете взяти абсолютно будь-який продукт. Головне, щоб ви змогли помістити його в коптильню. Це може бути яловичина, курка, свинина, качка, кролик та ін.

Для курки підійде маринад на основі води з додаванням солі, цукру, лимонного соку, часнику і улюблених спецій. Може використовувати коріандр, базилік, листи лавра і чорний перець мелений.

З маринадом на кефірі теж виходить смачно, якщо правильно все приготувати. Крім кефіру знадобляться масло, мед, спеції, цибуля і м'ята.

Свинина буде незабутньою з маринадом з лимонного соку. До нього можна додати сіль, часник, мед, масло і спеції у вигляді розмарину, паприки, базиліка і коріандру.

На основі вина теж можна приготувати смачний маринад для будь-якого виду м'яса. Крім алкоголю потрібна буде гірчиця, базилік, сіль, масло і чорний перець мелений.

Шалено соковитою буде яловичина в маринаді з яблучного оцту, томатної пасти, суміші перців, паприки, часнику, солі і цукру.

Гарячий соус, який підходить для будь-якого м'яса, складається з води, солі, цукру, оцту, часнику і ваших улюблених спецій.

З мінеральної води теж можна отримати смачне і дуже ніжне м'ясо. Додайте лимонну кислоту, цибулю, сіль, часник, паприку і будете в захваті!

Ще один простий маринад, який підійде до будь-якого м'яса, готується на основі води. До складу входять сіль, чорний перець мелений, цукор, листи лавра і часник.

Якщо вам хочеться чогось особливо оригінального, пропонуємо вам фруктовий соус, в якому м'ясо стане просто неймовірним! В складі будуть ківі, мандарини, чилі, сіль, чебрець і розмарин.

Щоб приготувати свіжий соус для м'яса, візьміть зелень, сіль, масло, сік лимона або лайма, а також спеції. В нашому випадку це буде імбир, базилік і коріандр.

З ялівцем маринад вийде точно не з простих! Разом з ним візьміть воду, сіль, часник, листи лавра, цукор і трохи вина. Вам сподобається!

Скільки часу коптити

Коптиться м'ясо різну кількість часу. Тут можна назвати точно, так як все залежить не тільки від розміру частинок, але і від виду м'яса. Наприклад, курку можна коптити сорок хвилин, на свинину піде всі дві години, а на баранину — всі три.

Щоб м'ясо вийшло смачним, радимо діставати його періодично перевіряти серединку на готовність. На жаль, тільки так вийде визначити час приготування. Це добре тим, що в наступний раз ви вже точно зможете сказати, скільки часу знадобиться вам для копчення.

Універсальний рецепт
Інгредієнти Кількість
часник - 4 шматочка
свинина - 1 кг
чорний перець - за смаком
сіль - 0,1 кг
листи лавра - за смаком
Час приготування: 4320 хвилин Калорійність на 100 грам: 232 Ккал

Перед вами простий рецепт домашнього копченого м'яса. У нас свинина, але ви можете замінити її на будь-який інший вид м'яса. Буде не менш смачно! Весь процес триватиме 3 дні.

Як приготувати:

  1. Свинину вимийте, очистіть її від жиру і покладіть в миску.
  2. З часнику зніміть піну і зріжте сухі кінці.
  3. Пропустіть часточки через прес.
  4. Отриманою масою натріть м'ясо, присипте сіллю, перцем.
  5. Покришіть зверху і листи лавра.
  6. Далі свинину поставте під гніт в холодильник і витримайте в такому вигляді три доби.
  7. Після цього в коптильню, а точніше на її дно, помістіть тирса і тріски.
  8. Зверху поставте піддон для жиру.
  9. Дістаньте м'ясо з холодильника і покладіть на решітку.
  10. Помістіть її в коптильню прямо над піддоном для жиру. Якщо шматки м'яса великі, наріжте їх. Потрібно зробити так, щоб дим міг охоплювати свинину з усіх сторін.
  11. Закрийте коптильню кришкою і поставте її на вогонь.
  12. Витримайте 50-60 хвилин і потім можете витягувати м'ясо.

Порада: щоб було більше диму, тріски попередньо замочіть у воді.

Як закоптити м'ясо в коптильні гарячого копчення в квартирі

Якщо ви живете в квартирі, переживати не варто, адже квартирні коптильні вже давно є у продажу. Спробуйте приготувати разом з нами, результат вартий того!

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
біле вино 0,2 л
свинина 2 кг
листи лавра 3 шт.
спеції за смаком
часник 5 шматочків
вода 2 л
сухий кріп 20 г
цибуля 1 головка
Час приготування: 3 дні Калорійність на 100 грам: 124 калорії

Як приготувати:

  1. Вино залийте в сотейник, додайте листи лавра, спеції.
  2. Часник почистіть і пропустіть часточки через тисняву.
  3. Влийте воду, додайте кріп.
  4. З лука зніміть піну, обполосніть його і дрібно порубаєте.
  5. Додайте до інших компонентів і перемішайте їх.
  6. Приберіть на плиту, доведіть до кипіння, готуйте тридцять хвилин.
  7. Потім вилийте в миску або контейнер, де буде маринуватися м'ясо.
  8. Свинину почистіть і наріжте крупно.
  9. Коли маринад охолоне, помістіть в нього свинину.
  10. Приберіть в холодильник на дві доби.
  11. Після цього дістаньте свинину з маринаду і обсушити сухими серветками.
  12. У коптильню засипте тирса та встановіть решітки для м'яса.
  13. Закрийте кришку і залиште м'ясо до готовності. Якщо є гідрозатвор, то налийте в неї воду, щоб дим залишався всередині. Якщо ж його немає, то відкривайте коптильню кожні двадцять хвилин.
  14. Готове м'ясо викладіть на кілька годин, потім подавайте.

Порада: якщо тирса занадто сухі, їх треба збризнути водою.

Читайте також, як приготувати скумбрію гарячого копчення в коптильні.

А тут ви зможете дізнатися, як коптити свинячі вуха і що смачного з них можна приготувати.

Можна зробити копчену ковбасу в домашніх умовах? Звичайно! Всі подробиці Читайте в цієї статті.

Як приготувати курку гарячого копчення

Для любителів більш ніжного м'яса пропонуємо закоптити курку. Вона виходить дуже ароматною, легкої і дійсно незабутньою!

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
коріандр 5 г
3% оцет 140 мл
часник 6 шматочків
вода 3 л
кориця 10 г
чорний перець мелений за смаком
курки 4 шт.
запашний перець горошком за смаком
цукор 15 г
листи лавра 6 шт.
сіль 45 г
сухий імбир 5 г
ялівець 30 г
Час приготування: 7 днів Калорійність на 100 грам: 124 калорії

Як приготувати:

  1. Тушки промийте, обсушіть їх і відставте.
  2. Воду залити в сотейник, приберіть на плиту і доведіть до кипіння.
  3. Потім введіть сіль, коріандр, оцет, корицю, чорний і запашний перець.
  4. Туди ж — цукор, лаврові листи, імбир.
  5. Ягоди промийте, роздушіть і теж додайте в маринад.
  6. Часник почистіть і видавіть туди ж через прес.
  7. Після цього дайте маринаду охолонути.
  8. Курок помістіть в глибоку миску, залийте їх маринадом.
  9. Зверху встановіть гніт і відправте все це в холодильник на чотири дні. При цьому кожен день тушки перевертайте, щоб вони добре і рівномірно промариновались.
  10. Після цього птахів обсушіть.
  11. Тріски замочіть у воді за годину до того, як будете коптити м'ясо.
  12. Потім висипте їх на дно коптильні, встановіть решітку для курей.
  13. Викладіть їх і відправте на вогонь із закритою кришкою.
  14. Через 45 хвилин відкрийте і дайте «дійти» ще протягом чверті години.
  15. Після цього курок підвісьте і дайте просушитись ще протягом двох днів.
Порада: замість підвішування курок можна відправити в холодильник.

Як зберігати копчений м'ясний продукт вдома та інші поради

Залежно від температурних можливостей вашого холодильника копчене м'ясо може зберігатися до двох діб. Це за умови, що температура коливається від 0 до -3 градусів. Якщо доходить до +5 градусів, то тільки добу, а якщо ще вище, то не більше 12 годин.

Якщо хочете зберігати в морозильній камері, то тут справи йдуть значно краще. При -8... -10 градусах можна зберігати чотири місяці. Вісім місяців — якщо -10... — 18 градусів і цілий рік (!) — якщо до -24 градусів.

Щоб ваше м'ясо вийшло справді смачним, не бійтеся експериментувати зі спеціями і маринадами. Для оригінального смаку радимо взагалі з'єднати між собою два соусу, і тоді точно вийде щось незвичайне!

Подавати готове м'ясо можна і в якості повноцінного страви. Залишилося лише доповнити його овочами, салатом зі свіжих томатів і огірків або якимсь освіжаючим соусом. В крайньому випадку підійде і звичайний кетчуп з скибочкою ще гарячого і шалено ароматного хліба.

М'ясо домашнього копчення – це шалено смачно! Результат дивує своїм справжнім (!) ароматом, ніжністю і насиченістю смаку. Якщо ви любите м'ясо, то обов'язково займіться копченням на дозвіллі!

Що ще почитати: