Рецепти приготування качки, тушкованою шматочками
Найчастіше беруть молоду качку і готують її з додаванням яблук, різних видів капусти, картоплі. Для повноти картини приготоване блюдо посипають подрібненою зеленню.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
молодий качки (близько 2 кг) - | 1 шт. |
грибів - | 300 г |
сметани - | 150 г |
гілочок петрушки, кропу - | по 2-3 шт. |
борошна - | 20 г |
масла вершкового - | 35-40 г |
олії оливкової - | 35-45 мл |
солі - | 10 г |
Час приготування: 70 хвилин | Калорійність на 100 г: 350 Ккал |
Таку качку найкраще подавати з гарячим картопляним пюре або з картоплею, приготовленої у фритюрі. І ще відмінно підійде легкий зелений салат.
Приготування:
- Нашаткувати гриби шматочками, підрум'янити на вершковому маслі, потім викласти на тарілку.
- Підготовлену тушку качки промити, порубати невеликими шматочками, обсмажити в утятнице з розігрітим оливковою олією. Додати 100 мл окропу, закрити посуд кришкою, готувати при середній температурі 20 хв. Потім туди ж покласти гриби, тушкувати 5 хвилин, вогонь повинен бути слабкий.
- В окремій сковороді обсмажити борошно на вершковому маслі, влити сметану, акуратно перемішати. Вилити сметанний соус до качці, тушкувати ще півгодини. В кінці готування посипати зеленню.
Кулінарна хитрість: сметана допомагає качці стати соковитіше і м'якше, добре протомиться.
Рецепт для духовки
До жирного утиному м'яса добре підійдуть кислі інгредієнти, наприклад натуральний гранатовий сік.
Інгредієнти:
- 1 качка вагою 2 кг;
- 50 г кореня імбиру;
- половина плоду лимона;
- половинка свіжого перцю чилі;
- за смаком часник;
- 20 мл олії оливи;
- 1 г меленого чорного перцю;
- за смаком сіль;
- 200 мл гранатового соку;
- 80 г натурального йогурту;
- 5 г коричневого цукру.
Потрібно 80 хв.
Кожна порція містить 349 ккал.
Дізнайтеся, як робиться картопля по-селянськи в духовці з куркою.
Приготуйте страва з філе індички на сковороді. Тут ви знайдете рецепти.
За посиланням можна подивитися рецепти тушкованої курки з картоплею в мультиварці.
Приготування:
- Попередньо розігріти духову шафу до -180 º c. Корінь імбиру очистити, нарізати кубиком. Почистити часник. Чилі дрібно порубати. Зрізати з половини лимона цедру, нашаткувати її кубиками.
- Зробити заправку: корінь імбиру, зубчики часнику, чилі, лимонну цедру викласти в ємність блендера, додати масло оливкове, приправити сіллю, чорним перцем, подрібнити.
- Качку розрізати на шматки, натерти приготовленої заправкою, на деякий час залишити.
- Приготувати маринад: натуральний гранатовий сік з'єднайте з йогуртом, додати коричневий цукор, посолити і перемішати.
- М'ясо помістити в спеціальні рукави для приготування страв, влити маринад гранатовий, скріпити плівку, відправити на 60 хвилин в духову шафу. Під захистом плівки маринад не випарується, а просочить качине м'ясо, віддаючи смак.
- Запечені шматочки качки з рукавів вийняти. Перед подачею полити готове м'ясо маринадом, в якому його запікали.
Качка з яблуками
Качине м'ясо чудово поєднується з яблуками, тільки взяти їх треба найміцніші, кислі і зелені.
Інгредієнти:
- 1 тушка молодий качки;
- 3 яблука;
- 2 цибулини;
- 150 мл чистої води;
- 120-140 г сметани;
- 100 мл рослинного масла без запаху;
- перчити за смаком і солити.
Потрібно 1 годину.
Кількість калорій на порцію: 375 ккал.
Приготування:
- Підготовлену качину тушку розрізати на невеликі шматочки. Обсмажити до рум'яної скоринки на сковорідці з розігрітим маслом.
- Підрум'янені шматочки перекласти в казан, приправити за смаком чорним перцем, сіллю.
- На вивільненому сковорідці обсмажити цибулю і яблука, попередньо очищені і нарізані невеликими кубиками.
- Викласти до м'яса обсмажені яблука з цибулею, перемішати. Влити воду, ще раз перемішати.
- Готувати на слабкому вогні 60 хвилин, в кінці гасіння влити сметану, перемішати і продовжити тушкування до готовності качки.
На замітку: не бійтеся експериментувати, ні сметани – додайте вершки.
Варіант приготування з картоплею
За рецептом додається до качці тільки картопля, яка нарізати крупно, але ви можете взяти моркву або селера – так буде ще цікавіше.
Інгредієнти:
- 1 качка охолоджена (вагою близько 2 кг);
- за смаком додати часник;
- 55-60 мл рослинного масла;
- 150 мл води + 150 мл свіжих вершків;
- 6 невеликих картоплин;
- 1 пучок свіжого кропу.
- 1 г меленого чорного перцю;
- 8 г кухонної солі.
Знадобиться 60-70 хв.
Кількість калорій на порцію: 360 ккал.
Як приготувати:
- Помити качку, потім обсушити паперовим рушником і розібрати на шматочки. Кожен шматочок обваляти в суміші з солі і чорного перцю. Розігріти рафіновану олію в глибокій сковороді або каструлі з потовщеним дном, яку можна відправити в духову шафу, щоб підрум'янити м'ясо з усіх боків.
- Зубчики часнику розчавити, не прибираючи з них лушпиння. Очищений картопля нашаткувати четвертинками.
- Влити до качці воду, додати зубчики часнику, картопля. Накрити посуд кришкою і відправити в розігріту духову шафу на 55 хвилин, потім прибрати кришку, влити вершки, тушкувати ще 5-10 хвилин.
Кулінарний рада: приготоване блюдо рясно посипати рубаним кропом.
На відео — ще один варіант приготування тушкованою качки з картоплею:
Рецепт з червоною капустою
Ми пропонуємо цікавий рецепт з качиних ніжок. Виявляється, вони зараз дуже затребувані в кулінарії. З тушкованою капустою вони геніально поєднуються.
Інгредієнти:
- 4 качині ніжки;
- 150 мл червоного вина;
- 12 штук чорносливу;
- 4-5 гілочок свіжого чебрецю;
- мелений чорний перець за смаком;
- кухонна сіль за смаком.
- 100 г грудинки варено-копченої;
- 1 кг червоної капусти;
- 1 велике яблуко;
- 1 цибулина;
- 2 зубчики часнику;
- 15 г білого цукру;
- 15 мл яблучного оцту;
- олія оливкова за смаком;
- солити, перчити за смаком.
Потрібно 60 хв.
Калорійність порції: 399 ккал.
Приготування:
- Духовку попередньо розігріти до 190ºC. Качині ніжки натерти чорним перцем, крупною сіллю і помістити у форму для випічки. Чебрець обполоснути водою, викласти на м'ясо. Запікати 45-50 хвилин, при цьому кожні 10 хвилин поливати ніжки соком з форми.
- Вийняти форму і вичерпати ложкою весь виділився жир. Після цього налити вино, покласти чорнослив, акуратно перемішати. Повернути м'ясо в духовку і тушкувати, поки не випарується ½ частину вина.
- Цибулю нашаткувати кубиками, зубчики часнику подрібнити. Нарізати грудинку кубиками, капусту соломкою яблуко.
- У глибокій сковороді розігріти олію і обсмажити нашатковану цибулю з часником. Спочатку додати грудинку, а через 3 хвилини капусту, обсмажити, приправити оцтом, цукром, готувати ще 5 хвилин.
- Викласти капусту до качці, все разом тушкувати 15 хвилин. В кінці готування додати яблуко і приправити. Просочившись качиним жиром, капуста стане ніжніше.
Корисні кулінарні поради
Смак качиного м'яса особливий, його не сплутаєш з іншим м'ясом птиці. Останнім часом качине м'ясо стає дуже популярним. Його запікають у духовці, смажать на сковороді, томят в утятнице. Здається, все гранично просто, але свої кулінарні хитрощі є і в самих простих рецептах.
Треба врахувати при готуванні:
- Грудка готується досить просто. Її перед тушкуванням варто трохи обсмажити на сковороді, попередньо надрізавши шкіру. Обсмажувати грудку, поклавши на сковорідку стороною з шкірою, а потім перевернути, так сік, який утворився під шкірою, добре вбереться в м'якоть, і вона стане ніжною і соковитою.
- Ніжки бажано запікати або тушкувати, вибравши низьку температуру.
- М'ясо качки жирне, але його легко пересушити, якщо смажити довго на сковорідці.
- Щоб шматочки качки вийшли соковитими, їх можна готувати в спеціальному пакеті, додавши маринад з натуральної кислинкою.
- До утиному м'яса підходять абсолютно всі прянощі, якими приправляють будь-яку птицю. Це можуть бути чебрець, зубчик часнику, гілочка розмарину, соєвий соус, коріандр і пряна зелень.
- Качине м'ясо досить жирне, його краще тушкувати з продуктами, які сприяють перетравленню цього м'яса. Наприклад капуста, зелені яблука.
На відео ви знайдете відмінний рецепт качки, тушкованої з овочами:
Варіантів страв з качки дуже багато. Її готують з різними добавками: картоплею, капустою і яблуками. Але як би її не гасили, головне, щоб м'ясо вийшло ніжним і соковитим. Для цього маринують шматочки качки, тушкують в сметані і стежать за часом приготування.