16 июнь 2019 2 908

Рецепти приготування качки, тушкованою шматочками

Найчастіше беруть молоду качку і готують її з додаванням яблук, різних видів капусти, картоплі. Для повноти картини приготоване блюдо посипають подрібненою зеленню.

Качка, тушкована шматочками в утятнице
Інгредієнти Кількість
молодий качки (близько 2 кг) - 1 шт.
грибів - 300 г
сметани - 150 г
гілочок петрушки, кропу - по 2-3 шт.
борошна - 20 г
масла вершкового - 35-40 г
олії оливкової - 35-45 мл
солі - 10 г
Час приготування: 70 хвилин Калорійність на 100 г: 350 Ккал

Таку качку найкраще подавати з гарячим картопляним пюре або з картоплею, приготовленої у фритюрі. І ще відмінно підійде легкий зелений салат.

Приготування:

  1. Нашаткувати гриби шматочками, підрум'янити на вершковому маслі, потім викласти на тарілку.
  2. Підготовлену тушку качки промити, порубати невеликими шматочками, обсмажити в утятнице з розігрітим оливковою олією. Додати 100 мл окропу, закрити посуд кришкою, готувати при середній температурі 20 хв. Потім туди ж покласти гриби, тушкувати 5 хвилин, вогонь повинен бути слабкий.
  3. В окремій сковороді обсмажити борошно на вершковому маслі, влити сметану, акуратно перемішати. Вилити сметанний соус до качці, тушкувати ще півгодини. В кінці готування посипати зеленню.

Кулінарна хитрість: сметана допомагає качці стати соковитіше і м'якше, добре протомиться.

Рецепт для духовки

До жирного утиному м'яса добре підійдуть кислі інгредієнти, наприклад натуральний гранатовий сік.

Інгредієнти:

  • 1 качка вагою 2 кг;
  • 50 г кореня імбиру;
  • половина плоду лимона;
  • половинка свіжого перцю чилі;
  • за смаком часник;
  • 20 мл олії оливи;
  • 1 г меленого чорного перцю;
  • за смаком сіль;
  • 200 мл гранатового соку;
  • 80 г натурального йогурту;
  • 5 г коричневого цукру.

Потрібно 80 хв.

Кожна порція містить 349 ккал.

Дізнайтеся, як робиться картопля по-селянськи в духовці з куркою.

Приготуйте страва з філе індички на сковороді. Тут ви знайдете рецепти.

За посиланням можна подивитися рецепти тушкованої курки з картоплею в мультиварці.

Приготування:

  1. Попередньо розігріти духову шафу до -180 º c. Корінь імбиру очистити, нарізати кубиком. Почистити часник. Чилі дрібно порубати. Зрізати з половини лимона цедру, нашаткувати її кубиками.
  2. Зробити заправку: корінь імбиру, зубчики часнику, чилі, лимонну цедру викласти в ємність блендера, додати масло оливкове, приправити сіллю, чорним перцем, подрібнити.
  3. Качку розрізати на шматки, натерти приготовленої заправкою, на деякий час залишити.
  4. Приготувати маринад: натуральний гранатовий сік з'єднайте з йогуртом, додати коричневий цукор, посолити і перемішати.
  5. М'ясо помістити в спеціальні рукави для приготування страв, влити маринад гранатовий, скріпити плівку, відправити на 60 хвилин в духову шафу. Під захистом плівки маринад не випарується, а просочить качине м'ясо, віддаючи смак.
  6. Запечені шматочки качки з рукавів вийняти. Перед подачею полити готове м'ясо маринадом, в якому його запікали.
Щоб у м'яса вийшов більш пікантний смак, його маринують у гранатовому соку (заводський пакетований не підійде, потрібен тільки свіжовичавлений або натуральний в скляних пляшках).

Качка з яблуками

Качине м'ясо чудово поєднується з яблуками, тільки взяти їх треба найміцніші, кислі і зелені.

Інгредієнти:

  • 1 тушка молодий качки;
  • 3 яблука;
  • 2 цибулини;
  • 150 мл чистої води;
  • 120-140 г сметани;
  • 100 мл рослинного масла без запаху;
  • перчити за смаком і солити.

Потрібно 1 годину.

Кількість калорій на порцію: 375 ккал.

Приготування:

  1. Підготовлену качину тушку розрізати на невеликі шматочки. Обсмажити до рум'яної скоринки на сковорідці з розігрітим маслом.
  2. Підрум'янені шматочки перекласти в казан, приправити за смаком чорним перцем, сіллю.
  3. На вивільненому сковорідці обсмажити цибулю і яблука, попередньо очищені і нарізані невеликими кубиками.
  4. Викласти до м'яса обсмажені яблука з цибулею, перемішати. Влити воду, ще раз перемішати.
  5. Готувати на слабкому вогні 60 хвилин, в кінці гасіння влити сметану, перемішати і продовжити тушкування до готовності качки.

На замітку: не бійтеся експериментувати, ні сметани – додайте вершки.

Варіант приготування з картоплею

За рецептом додається до качці тільки картопля, яка нарізати крупно, але ви можете взяти моркву або селера – так буде ще цікавіше.

Інгредієнти:

  • 1 качка охолоджена (вагою близько 2 кг);
  • за смаком додати часник;
  • 55-60 мл рослинного масла;
  • 150 мл води + 150 мл свіжих вершків;
  • 6 невеликих картоплин;
  • 1 пучок свіжого кропу.
  • 1 г меленого чорного перцю;
  • 8 г кухонної солі.

Знадобиться 60-70 хв.

Кількість калорій на порцію: 360 ккал.

Як приготувати:

  1. Помити качку, потім обсушити паперовим рушником і розібрати на шматочки. Кожен шматочок обваляти в суміші з солі і чорного перцю. Розігріти рафіновану олію в глибокій сковороді або каструлі з потовщеним дном, яку можна відправити в духову шафу, щоб підрум'янити м'ясо з усіх боків.
  2. Зубчики часнику розчавити, не прибираючи з них лушпиння. Очищений картопля нашаткувати четвертинками.
  3. Влити до качці воду, додати зубчики часнику, картопля. Накрити посуд кришкою і відправити в розігріту духову шафу на 55 хвилин, потім прибрати кришку, влити вершки, тушкувати ще 5-10 хвилин.

Кулінарний рада: приготоване блюдо рясно посипати рубаним кропом.

На відео — ще один варіант приготування тушкованою качки з картоплею:

Рецепт з червоною капустою

Ми пропонуємо цікавий рецепт з качиних ніжок. Виявляється, вони зараз дуже затребувані в кулінарії. З тушкованою капустою вони геніально поєднуються.

Інгредієнти:

  • 4 качині ніжки;
  • 150 мл червоного вина;
  • 12 штук чорносливу;
  • 4-5 гілочок свіжого чебрецю;
  • мелений чорний перець за смаком;
  • кухонна сіль за смаком.
  • 100 г грудинки варено-копченої;
  • 1 кг червоної капусти;
  • 1 велике яблуко;
  • 1 цибулина;
  • 2 зубчики часнику;
  • 15 г білого цукру;
  • 15 мл яблучного оцту;
  • олія оливкова за смаком;
  • солити, перчити за смаком.

Потрібно 60 хв.

Калорійність порції: 399 ккал.

Приготування:

  1. Духовку попередньо розігріти до 190ºC. Качині ніжки натерти чорним перцем, крупною сіллю і помістити у форму для випічки. Чебрець обполоснути водою, викласти на м'ясо. Запікати 45-50 хвилин, при цьому кожні 10 хвилин поливати ніжки соком з форми.
  2. Вийняти форму і вичерпати ложкою весь виділився жир. Після цього налити вино, покласти чорнослив, акуратно перемішати. Повернути м'ясо в духовку і тушкувати, поки не випарується ½ частину вина.
  3. Цибулю нашаткувати кубиками, зубчики часнику подрібнити. Нарізати грудинку кубиками, капусту соломкою яблуко.
  4. У глибокій сковороді розігріти олію і обсмажити нашатковану цибулю з часником. Спочатку додати грудинку, а через 3 хвилини капусту, обсмажити, приправити оцтом, цукром, готувати ще 5 хвилин.
  5. Викласти капусту до качці, все разом тушкувати 15 хвилин. В кінці готування додати яблуко і приправити. Просочившись качиним жиром, капуста стане ніжніше.
В рецепті використовується червона капуста, але насправді можна взяти будь-яку капусту, підійде і білокачанна, і савойська.

Корисні кулінарні поради

Смак качиного м'яса особливий, його не сплутаєш з іншим м'ясом птиці. Останнім часом качине м'ясо стає дуже популярним. Його запікають у духовці, смажать на сковороді, томят в утятнице. Здається, все гранично просто, але свої кулінарні хитрощі є і в самих простих рецептах.

Треба врахувати при готуванні:

  1. Грудка готується досить просто. Її перед тушкуванням варто трохи обсмажити на сковороді, попередньо надрізавши шкіру. Обсмажувати грудку, поклавши на сковорідку стороною з шкірою, а потім перевернути, так сік, який утворився під шкірою, добре вбереться в м'якоть, і вона стане ніжною і соковитою.
  2. Ніжки бажано запікати або тушкувати, вибравши низьку температуру.
  3. М'ясо качки жирне, але його легко пересушити, якщо смажити довго на сковорідці.
  4. Щоб шматочки качки вийшли соковитими, їх можна готувати в спеціальному пакеті, додавши маринад з натуральної кислинкою.
  5. До утиному м'яса підходять абсолютно всі прянощі, якими приправляють будь-яку птицю. Це можуть бути чебрець, зубчик часнику, гілочка розмарину, соєвий соус, коріандр і пряна зелень.
  6. Качине м'ясо досить жирне, його краще тушкувати з продуктами, які сприяють перетравленню цього м'яса. Наприклад капуста, зелені яблука.

На відео ви знайдете відмінний рецепт качки, тушкованої з овочами:

Варіантів страв з качки дуже багато. Її готують з різними добавками: картоплею, капустою і яблуками. Але як би її не гасили, головне, щоб м'ясо вийшло ніжним і соковитим. Для цього маринують шматочки качки, тушкують в сметані і стежать за часом приготування.

Що ще почитати: